STOIXIMAN SUPER LEAGUE

11 λόγοι που το πρωτάθλημα δεν θα είναι το ίδιο με πέρυσι

Τι αλλάζει στο φετινό πρωτάθλημα και την αγωνιστική περίοδο σε σχέση με την περσινή χρονιά. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει μία 11άδα αλλαγών.

Το πρωτάθλημα της Super League αρχίζει λοιπόν, με τρεις εβδομάδες καθυστέρηση, με σέντρα στην 3η αγωνιστική, και οι οιωνοί μόνο θετικοί δεν είναι. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής που ανέβαλε την έναρξη του εξαιτίας των αλλαγών που έκανε η ΕΠΟ την 1η Αυγούστου στην Επιτροπή Δεοντολογίας, έχει απειλήσει ότι μόλις γίνουν επεισόδια θα κλείσει όλα τα γήπεδα.

Το πρωτάθλημα είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει με 16 αλλά να συνεχίσει με λιγότερες ομάδες (η Βέροια απειλείται με υποβιβασμό) και όλα αυτά στην σκιά των εκλογών της ΕΠΟ που θα γίνουν στα τέλη Οκτώβρη και των αλλαγών στην διαιτησία με τη νέα επιτροπή ορισμού και τον πίνακα διαιτητών.

Στον τελευταίο έγιναν αλλαγές, οι ανεπιθύμητοι διαιτητές όμως παρέμειναν αλλά μέχρι νεοτέρας δεν θα ορίζονται καθώς υπάρχει συμφωνία κυρίων ενώ σε περίπτωση που κερδίσει η αντιπολίτευση της εκλογές της Ομοσπονδίας, θα τον αλλάξει πάλι!

Τι αλλάζει όμως, στο φετινό πρωτάθλημα και την αγωνιστική περίοδο σε σχέση με την περσινή χρονιά. Το Sport24.gr σάς παρουσιάζει μία 11άδα αλλαγών.

1. Πρόεδρος ΕΠΟ. Ο Γιώργος Γκιρτζίκης λοιπόν, αποτελεί παρελθόν από την προεδρία της Ελληνικής Ομοσπονδίας μετά την παραπομπή του σε δίκη για την υπόθεση της «κάρτας υγείας». Χρέη προέδρου εκτελεί μέχρι τις εκλογές ο πρόεδρος της Ενωσης Δυτικής Αττικής Μιχάλης Τζανόπουλος, και μετά ένας εκ των Βαγγέλη Γραμμένου (αντιπολίτευση) ή Δημήτρη Ελευθεριάδη.

2. Πρόεδρος Super League. Ο Γιώργος Μποροβήλος έπειτα από 1.5 χρόνο στην προεδρία του συνεταιρισμού άφησε την θέση στον εκ Ξάνθης προτεινόμενο Γιώργο Στράτο. Ο αντιπρόεδρος της ακριτικής ομάδας εκλέχτηκε στις 18 Ιουλίου ομόφωνα, στις 18 Αυγούστου παραιτήθηκε αφού ο Ολυμπιακός ανακάλεσε την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του, στις 31 Αυγούστου όμως, επανεξελέγη στην προεδρία!

3. Ισορροπίες στην Super League. Μόνο ο Ολυμπιακός και η Λάρισα δεν ψήφισαν τον Γιώργο Στράτο στις 31/8. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν «κατέβασαν» δικό τους υποψήφιο αφού φαίνεται ότι δεν είχαν τα… κουκιά για να στηρίξουν τον αντιπρόεδρο τους Θόδωρο Γιαννίκο. Κατάσταση πρωτόγνωρη για τον Ολυμπιακό που από το 2010 είτε είχε εξέλεγε δικό του άνθρωπο στην προεδρία της Λίγκας, είτε συμφωνούσε με τον εκάστοτε πρόεδρο. Οι ισορροπίες εντός της Super League δείχνουν ότι αλλάζουν.

4. Διοίκηση της Super League. Ο Γιώργος Στράτος λοιπόν, θα είναι ο νέος πρόεδρος της Super League αλλά στις προθέσεις των ΠΑΕ, είναι ο τρόπος διοίκησης του συνεταιρισμού να αλλάξει. Τα θέματα της Λίγκας θα τα τρέχει ο εκτελεστικός διευθυντής, που θα είναι τεχνοκράτης, δεν θα έχει σχέση με τις ΠΑΕ και αναζητείται εδώ και καιρό. Η πρόταση Πανόπουλου για να «τρέχει» τον συνεταιρισμό πολυεθνική εταιρία δεν προχώρησε.

5. Ισπανικό μοντέλο διαιτησίας. Οι προτάσεις για επαγγελματική διαιτησία από την Super League απορρίφθηκαν και προκρίθηκε το ισπανικό μοντέλο. Τους διαιτητές θα τους ορίζουν οι κ. Γκρούτσης (από την ΕΠΟ), Σαραϊδάρης (από την Super League) και σε περίπτωση διαφωνίας την λύση θα δίνει το μέλος της επιτροπής διαιτησίας της UEFA και της ΚΕΔ Κύρος Βασάρας. Μέχρι πέρσι τους διαιτητές τους όριζε μόνο ένα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας.

6. Νέος πίνακας διαιτητών. Τρεις έμειναν εκτός πίνακα (Κουκουλάκης, Στυλιαράς, Τζήλος), οχτώ ανέβηκαν όλοι τους από Ενώσεις της συμπολίτευσης: Ευαγγέλου (Αθήνας), Φουκάκης (Ηρακλείου), Γκράνας (Θράκης), Τίκας (Καρδίτσας), Πουλημάς (Κέρκυρας), Νεοφυτιάδης (Κορίνθου), Μπλάνας (Μεσσηνίας), Γιαννουλάκης (Χανίων). Οι διαιτητές που προκάλεσαν αντιδράσεις πέρσι όμως, όπως ο Ανδρέας Παππάς και οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης (Σπάθας, Γιάχος, Δημητρόπουλος) είναι ακόμη στον πίνακα. Για να αρχίσει χωρίς αντιδράσεις το νέο πρωτάθλημα υπάρχει συμφωνία κυρίων να μην ορίζονται μέχρι τις εκλογές της ΕΠΟ. Αν νικήσει η αντιπολίτευση, θα αλλάξει ο πίνακας.

7. Πειθαρχικός κώδικας. Στο περσινό πρωτάθλημα οι ομάδες κατέβαλαν περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα για την συμπεριφορά των οπαδών τους και ο πειθαρχικός κώδικας το καλοκαίρι άλλαξε και έγινε πιο… ήπιος. Ο διαιτητής δεν είναι… υποχρεωμένος να διακόψει τον αγώνα σε περίπτωση ρίψης φωτοβολίδας ή αντικειμένων, τα πρόστιμα μειώθηκαν, σε περίπτωση που ένα αντικείμενο χτυπήσει αξιωματούχο αγώνα ή ποδοσφαιριστή, ο διαιτητής αποφασίζει την διακοπή του αγώνα ανάλογα με την σοβαρότητα του περιστατικού. Πιο αυστηρές έγιναν οι ποινές μόνο για τις δηλώσεις.

8. Κάρτα φιλάθλου. Οι κάμερες ασφαλείας μπήκαν στην ζωή του Έλληνα φιλάθλου, από 30 Σεπτεμβρίου θα μπει υποχρεωτικά και η κάρτα φιλάθλου η οποία είναι απαραίτητη για την έκδοση εισιτηρίου. Η κυβέρνηση θέλει (και) με τον τρόπο αυτό να πατάξει την βία καθώς τα εισιτήρια θα είναι ονομαστικά. Για την κάρτα φιλάθλου αντιδρούν οι οργανωμένοι και κάνουν λόγω για φακέλωμα εξαιτίας των προσωπικών στοιχείων που δίνονται για να εκδοθεί.

9. Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας. Τελικός στο Ολυμπιακό Στάδιο όπως τα τελευταία χρόνια; Ίσως και όχι. Η ΕΠΟ έχει προσθέσει στην προκήρυξη, την δυνατότητα ο αγώνας να γίνει στο εξωτερικό και δη στην Γερμανία. Για να τον δουν ομογενής είναι η επίσημη εκδοχή, για να μην μπορεί ο υφυπουργός Αθλητισμού να τον αναβάλει όπως πέρσι, η ανεπίσημη.

10. Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου. Πιο αυστηρός είναι ο ΚΑΠ για αποχώρηση ομάδων από το Κύπελλο Ελλάδας όπως έκανε πέρσι ο ΠΑΟΚ. Από αφαίρεση τριών βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα και πρόστιμο 10.000-50.000 ευρώ η ποινή μετατράπηκε σε αποβολή από το τρέχων πρωτάθλημα και την Ευρώπη, υποβιβασμός και πρόστιμο 200.000 ευρώ!

11. Ύποπτοι αγώνες. Περισσότερους από 30 ύποπτους αγώνες έστειλε πέρσι το σύστημα ανίχνευσης στοιχηματικής απάτης της UEFA. Καμία ομάδα δεν τιμωρήθηκε αν και υπήρχε εισήγηση για υποβιβασμό ορισμένων ΠΑΕ. Το ίδιο θα γίνει και φέτος. Καμία ομάδα δεν θα τιμωρηθεί, πολύ δε περισσότερο μετά την προσθήκη που έκανε η ΕΠΟ στον πειθαρχικό κώδικα σύμφωνα με την οποία «οπωσδήποτε θα πρέπει να έχει αποδειχθεί η εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων και η δια-(μετα)-κίνηση των χρημάτων».

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ