ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τα ερωτηματικά από την απόφαση του Σταύρου Κοντονή

Τα ερωτηματικά από την απόφαση του Σταύρου Κοντονή
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το μπάχαλο με τις τιμωρίες της ΑΕΚ και του Ατρόμητου, τα επικείμενα πλέι οφ του πρωταθλήματος και οι... συνοδοί των μαθητών στον τελικό του ΟΑΚΑ στις 7 Μαΐου. Το Sport24.gr έχει το ρεπορτάζ.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ανακοίνωσε ότι οι ημιτελικοί του Κυπέλλου Ελλάδας θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των Θυρών, η ΕΠΟ ανακοίνωσε τις ημερομηνίες ωστόσο προκύπτουν πολλά ερωτηματικά.

Το πρώτο από αυτά είναι πότε θα αρχίσουν τα πλέι οφ και αν θα διεξαχθούν αγώνες στις 7 Μαΐου, ημέρα που ορίστηκε ο τελικός. Από την Λίγκα τονίζουν ότι θα περιμένουν να διεξαχθεί η 30ή αγωνιστική, να ξεκαθαρίσει η υπόθεση με τις ομάδες που θα πάρουν άδεια και θα παίξουν στους αγώνες κατάταξης και μετά θα αποφασίσουν.

Μέχρι τότε όμως, θα έχει βγει το ζευγάρι του τελικού και αν η ΑΕΚ δεν έχει προκριθεί, δεν θα υπάρχει πρόβλημα καθώς θα μπορεί να γίνει αγωνιστική των πλέι οφ στις 8 Μαϊου, την επομένη του τελικού. Το δεδομένο είναι ότι δεν είναι υποχρεωτικό τα πλέι οφ να αρχίσουν μετά τον τελικό, όπως ίσχυε τα τελευταία χρόνια.

Οι... συνοδοί των μαθητών

Ο τελικός της 7ης Μαΐου όπως ανακοίνωσε ο Σταύρος Κοντονής θα διεξαχθεί με παρουσία μαθητών στις εξέδρες χωρίς διάθεση εισιτηρίων. Δεν διευκρινίζεται όμως, ποιος θα συνοδεύει τους μαθητές στο Ολυμπιακό Στάδιο το Σάββατο 7 Μαϊου. " Είναι θέμα της ΕΠΟ. Οι ομοσπονδίες μπάσκετ και βόλεϊ έχουν κάνει αγώνες με μαθητές στις εξέδρες στο παρελθόν. Ας τους ρωτήσουν πώς...", ανέφεραν χαρακτηριστικά από το υπουργείο.

Από την ΕΠΟ αμφισβητούν την απόφαση για τον τελικό τονίζοντας ότι σύμφωνα με την πρόσφατη συμφωνία Πολιτείας - FIFA, ο Σταύρος Κοντονής θα αποφάσιζε την έναρξη του Κυπέλλου και η ΕΠΟ τους όρους διεξαγωγής του, κάνουν λόγο για "μονομερή απόφαση" και θέτουν ερωτήματα όπως ποιος θα ευθύνεται σε περίπτωση επεισοδίων και ποιος θα πληρώσει ενδεχόμενες ζημιές. Οι όροι διεξαγωγής του τελικού θα τεθούν στην FIFA στην επίσκεψη του κλιμακίου της στην χώρα μας, την ερχόμενη Τετάρτη.

Οι τιμωρίες της ΑΕΚ και του Ατρόμητου

Το τρίτο ερωτηματικό αφορά την ΑΕΚ και τον Ατρόμητο, ζευγάρι του ενός ημιτελικού, που "χρωστάνε" αγωνιστικές τιμωρίας (μία η "Ένωση" και δύο ο Ατρόμητος) για τα επεισόδια στο μεταξύ τους παιχνίδι πρωταθλήματος, στο Περιστέρι και πότε θα τις εκτίσουν: στους ημιτελικούς ή όχι;

Η έφεση των δύο ΠΑΕ πήρε αναβολή για την ερχόμενη Τετάρτη που σημαίνει ότι για την ΑΕΚ, γηπεδούχο στον πρώτο ημιτελικό της 20ής Απριλίου, υπάρχει θέμα. Για τον Ατρόμητο αν η ποινή "σβήσει" στην Εφέσεων, όλα καλά. Αλλιώς... όχι εν όψει της νέας περιόδου!

Το δεδικασμένο

Στο περσινό πρωτάθλημα όταν ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής είχε αποφασίσει να διεξαχθούν δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών (η 27η και η 28η), είχε δημιουργηθεί παρόμοια κατάσταση με τον Παναθηναϊκό.

Οι "πράσινοι" ήταν προγραμματισμένο να εκτίσουν την 27η αγωνιστική με τον ΠΑΟΚ, τιμωρία έδρας από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό αλλά (και) εκείνη την αγωνιστική το πρωτάθλημα είχε γίνει κεκλεισμένων των θυρών έπειτα από απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού μετά τα επεισόδια στον αγώνα Κυπέλλου ΑΕΚ - Ολυμπιακός.

Πολιτεία, ΕΠΟ και Λίγκα είχαν αποφανθεί ότι δεν πρέπει να εκτίσουν οι "πράσινοι" την τιμωρία της πειθαρχικής επιτροπής "πάνω" στην απόφαση (διοικητική πράξη) του υφυπουργού Αθλητισμού

"Ως διοικητικό μέτρο η ανωτέρω απόφαση ληφθείσα για λόγους δημοσίας τάξεως ή δημοσίου συμφέροντος από τον αρμόδιο Υφυπουργό, ισχύουσα μάλιστα εν προκειμένω έναντι όλων των ομάδων της Super League ήτοι και έναντι αυτών (των περισσοτέρων) που δεν έχουν υποπέσει σε πειθαρχικές παραβάσεις, δε σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τις πειθαρχικές ποινές που έχουν επιβληθεί από τις πειθαρχικές επιτροπές της Super League και της ΕΠΟ.

Κατά συνέπεια δε μπορούν να εκτιθούν ποινές διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές που έχουν επιβληθεί σε ομάδες με αποφάσεις των Πειθαρχικών Επιτροπών της Super League και της ΕΠΟ σε αγωνιστική, κατά την οποία ισχύει η απόφαση του κ. Υφυπουργού Αθλητισμού για απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων στους αγώνες της Super League", ανέφερε η ανακοίνωση του συνεταιρισμού στις 16 Μαρτίου.

Το ίδιο λένε και τώρα. Ότι δεν έχει καμία σχέση η διοικητική πράξη με την απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής. Η ΑΕΚ για παράδειγμα, θα πρέπει να παίξει κεκλεισμένων των θυρών με τον Ατρόμητο την ερχόμενη Τετάρτη και να εκτίσει την δεύτερη αγωνιστική της ποινής της στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι στα play off, εφόσον η ποινή δεν "πέσει" στην Εφέσεων.

Η προσφυγή και η δικαίωση και η απορία

Ο Παναθηναϊκός ωστόσο, πέρσι, είχε προσφύγει στο διαιτητικό δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να θεωρηθεί ότι έχει εκτίσει την μία αγωνιστική στο συγκεκριμένο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και με απόφαση που είχε εκδοθεί στις 17 Απριλίου, είχε δικαιωθεί.

Τι θα γίνει τώρα εν όψει των πλέι οφ όταν η ΑΕΚ, βασιζόμενη στην απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου της ΕΠΟ, θεωρήσει ότι εξέτισε την ποινή της με τον Ατρόμητο στο Κύπελλο Ελλάδας και θελήσει να εκδώσει εισιτήρια για το πρώτο εντός έδρας παιχνίδι των πλέι οφ, αν η Λίγκα πει ότι το πρώτο εντός έδρας των αγώνων κατάταξης πρέπει να γίνει κεκλεισμένων;

Και ποια θα είναι η απάντηση του διαιτητικού δικαστηρίου που πλέον αποτελείται από τακτικούς δικαστές (και όχι από συνταξιούχους) εφόσον το θέμα φτάσει εκεί;

Photo Credits: Action Images

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ