ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

"Συνεννοημένο το ΠΑΟ - Ολυμπιακός; Ούτε στο τάβλι"

"Συνεννοημένο το ΠΑΟ - Ολυμπιακός; Ούτε στο τάβλι"
Δομάζος, Πολυχρονίου

Κύπελλο τέλος. Δεν θα υπάρξει εφέτος Κυπελλούχος. Όπως δεν υπήρξε το 1962, στο Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός. Πολυχρονίου και Δομάζος θυμούνται τον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας, που δεν έληξε ποτέ, και εξιστορούν στο Sport24.gr. Τι λένε για την απόφαση Κοντονή; "Ημίμετρο. Αποκλεισμός από την Ευρώπη...".

Τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό οδήγησαν τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, στην απόφαση να ματαιώσει τα επόμενα παιχνίδια στο εφετινό Κύπελλο Ελλάδας. Κυπελλούχος για τη σεζόν 2015-2016, με άλλα λόγια, δεν θα υπάρξει, κάτι που είχε ξανασυμβεί την αγωνιστική περίοδο 1961-1962.

Τότε στον τελικό είχαν φτάσει οι "αιώνιοι". Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κλήθηκαν να τεθούν αντιμέτωποι στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Σκληρό ματς, επεισοδιακό, με τρεις αποβολές από το πρώτο 45λεπτο. Δύο για τους "ερυθρόλευκους (Σάββας Παπάζογλου - Κώστας Παπάζογλου), μία για τους "πράσινους" (Ανδρέας Παπαεμμανουήλ). Ο αγώνας διήρκεσε 66 λεπτά λόγω των συνεχών διακοπών. Οι θεατές είχαν την αίσθηση ότι οι δύο ομάδες επεδίωκαν την ισοπαλία, ώστε να δώσουν και άλλο αγώνα και να λάβουν περαιτέρω έσοδα (δεν είχε ακόμα καθιερωθεί η διαδικασία των πέναλτι). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πετάξουν πολλά αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο. Το αποτέλεσμα έμεινε στο 0-0 και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση.

"Συνεννοημένο το ΠΑΟ - Ολυμπιακός; Ούτε στο τάβλι"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Με τη μεγάλη καθυστέρηση από την έναρξη του αγώνα, είχε πέσει ήδη το σκοτάδι (το γήπεδο δεν είχε ακόμη προβολείς), με αποτέλεσμα ο Ελβετός διαιτητής Μελέ να διακόψει τον αγώνα στο 7ο λεπτό της παράτασης. Η ΕΠΟ υπό τον φόβο τυχόν αντιδράσεων δεν όρισε επαναληπτικό τελικό και έτσι δεν υπήρξε κυπελλούχος ομάδα. Ο Κώστας Πολυχρονίου ήταν αρχηγός του Ολυμπιακού σε εκείνο το παιχνίδι. Στον Παναθηναϊκό δέσποζε η μορφή του Μίμη Δομάζου. Και οι δύο, με αφορμή και το γεγονός ότι εφέτος δεν θα υπάρξει Κυπελλούχος, μιλούν στο Sport24.gr για τον τελικό που δεν έληξε ποτέ, 54 χρόνια μετά. Πολυχρονίου και Δομάζος εξιστορούν τις αναμνήσεις τους από τον αγώνα της Νέας Φιλαδέλφειας, ενώ σχολιάζουν την απόφαση της Κυβέρνησης να ματαιώσει τα τέσσερα ματς που απέμεναν στον εφετινό θεσμό.

Η ηθελημένη καθυστέρηση και το αίμα στην παλάμη του Ελβετού διαιτητή

Ο 80χρονος πια Κώστας Πολυχρονίου δήλωσε: "Αυτό το παιχνίδι θα είχε διακοπεί με τις σημερινές συνθήκες, αλλά από ό,τι θυμάμαι οι οπαδοί ήταν όλοι μαζί, όχι σε χωριστές κερκίδες. Στο πρώτο ημίχρονο είχαμε εμείς δύο αποβολές, ενώ ο Παναθηναϊκός μας είχε πιέσει φοβερά. Οι θεατές πετούσαν διάφορα αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο. Από ό,τι φαινόταν θα το χάναμε το ματς, γιατί ο Παναθηναϊκός έπαιζε με έναν παίκτη λιγότερο, εμείς με δύο. Θυμάμαι τον συγχωρεμένο Γιώργο Ανδριανόπουλο, που με ρώτησε πώς το βλέπω το ματς.

Του απάντησα: «Δύσκολο το παιχνίδι κ. πρόεδρε. Θα κάνω ένσταση για κακή διαιτησία». Τότε κάναμε ενστάσεις στο ημίχρονο. Και άρχισα να γράφω για αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα να περάσει μισή ώρα. Σκοπός μου ήταν να αναβληθεί το ματς. Και έτσι διεκόπη, λόγω σκότους. Ταυτόχρονα θυμάμαι, ο κόσμος είχε πετάξει στο γήπεδο γυάλινα μπουκάλια, δεν ήταν πλαστικά και πολλά σημεία στο γήπεδο της ΑΕΚ είχαν γεμίσει με γυαλιά. Έπιασα ένα κομμάτι, το έβαλα στο χέρι του Ελβετού διαιτητή και του λέω: «Δείτε, είναι επικίνδυνο πλέον. Μάλιστα το πίεσα στο χέρι του και του έβγαλα αίμα από την παλάμη. Μόλις νύχτωσε ήταν σχεδόν αδύνατο να παίξουμε. Δεν υπήρχαν φυσικά προβολείς και διεκόπη ο αγώνας".

"Ο κάθε... Σαββιδάκος που έρχεται από τα ξένα..."

Για την απόφαση του Σταύρου Κοντονή να βάλει τέλος στα παιχνίδια του Κυπέλλου ο Πολυχρονίου εξέφρασε την αντίθεσή του. Εξαπέλυσε επίθεση στον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, τον οποίο χαρακτήρισε "Σαββιδάκο": "Αυτοί οι παράγοντες έχουν πέσει από τον ουρανό. Νομίζουν ότι είναι το άλας του ποδοσφαίρου και ότι από αυτούς εξαρτώνται τα πάντα;" διερωτήθηκε. Η τοποθέτησή του έχει ως εξής: " Η άποψή μου είναι ότι δεν πρέπει να διακόπτεται ένας θεσμός. Πρέπει να υπάρχουν νόμοι και να επιβάλλονται σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τα επεισόδια. Να τιμωρούνται αυτοί. Δεν μπορεί να τιμωρείται ολόκληρη Ελλάδα, να μη βλέπει τα παιχνίδια, εξαιτίας ενός που δεν ήθελε να χάσει. Και έχασε γιατί ο Ολυμπιακός διαχειρίστηκε κατά τον καλύτερο τρόπο το παιχνίδι. Δεν έδωσε αφορμή. Τις αποφάσεις των διαιτητών τις κρίνουν άλλοι. Ούτε οι παίκτες, ούτε οι παράγοντες, ούτε ο κόσμος.

Γιατί ο καθένας κρίνει ανάλογα με το δικό του συμφέρον. Θα πρέπει να υπάρχουν επιτροπές που ελέγχουν τους διαιτητές και κρίνουν. Αν ο διαιτητής κάνει ένα ή δύο σοβαρά λάθη, τότε να τιμωρηθούν αυτοί. Δεν μπορείς όμως να διακόπτεις έναν θεσμό εξαιτίας κάποιων λαθών, αν έχουν γίνει, ορισμένων ανθρώπων. Αναφορικά με τη φάση του πέναλτι. Στην αρχή νόμιζα ότι όντως υπήρξε παράβαση. Αφού είδα στον αέρα τους δύο παίκτες, και πέφτοντας ο ένας, πάτησε το πόδι του τερματοφύλακα και ανατράπηκε. Νωρίτερα, μάλιστα, έχει κάνει χέρι. Δεν στέκομαι εκεί. Υπάρχουν τρεις διαιτητές. Δεν βλέπει κανένας τίποτα για να σημειώσει την παράβαση. Δεν μπορεί ο κάθε Σαββιδάκος (σ. Ιβάν Σαββίδης), που έρχεται από τα ξένα, να μας επιβάλει αυτά που θέλει. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα. Πρέπει να ισχύσει ο νόμος. Αυτοί οι παράγοντες έχουν πέσει από τον ουρανό. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ενεργούν. Νομίζουν ότι είναι το άλας του ποδοσφαίρου και ότι από αυτούς εξαρτώνται τα πάντα;".

"Συνεννοημένο το ΠΑΟ - Ολυμπιακός; Ούτε στο τάβλι"

(Δομάζος και Πολυχρονίου σε αγώνα Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού τον Μάιο του 1966)

Δομάζος: "Συνεννοημένο το Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός; Ούτε στο τάβλι"

Ο Μίμης Δομάζος υποστήριξε: " Τότε νόμιζαν οι οπαδοί ότι τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό ήταν συνεννοημένα. Με τον Ολυμπιακό τάβλι να παίζεις, δεν μπορεί να είναι συνεννοημένο. Στη Νέα Φιλαδέλφεια πετούσαν μπουκάλια. Το θέμα τότε ήταν ότι ο κόσμος πίστευε, ειδικά στο Κύπελλο, ότι τα ματς ήταν συνεννοημένα. Δεν υπήρχε καμία τέτοια περίπτωση. Ούτε λεφτά παίρναμε, ούτε τίποτα. Μήπως θα παίρναμε χρήματα; Για τη φανέλα παίζαμε και για την αξιοπρέπειά μας. Ήταν πολύ σκληρό το παιχνίδι εκείνο. Χάναμε πολλές ευκαιρίες. Σήμερα είναι αλλιώς.

Κάνουν φασαρία γιατί τους φταίει ο διαιτητής, γιατί τους φταίει η Πολιτεία. Τους φταίνε όλα. Τους φταίει ο Ολυμπιακός... Ο κόσμος εισβάλει στα γήπεδα, δεν είναι κατάσταση αυτή. Πρέπει να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Οι πρόεδροι, η Πολιτεία, η ΕΠΟ... Να βρουν λύση. Σε ένα τραπέζι να κάτσουν και οι οπαδοί, οι οργανωμένοι. Να δουν ποια στοιχεία μπαίνουν στο γήπεδο, που ενδεχομένως να μην είναι της ίδιας ομάδας και να θέλουν να προκαλέσουν επεισόδια. Αυτούς πρέπει οι ίδιοι να τους απομονώσουν για να βρεθεί άκρη".

"Να μη βγει καμία ομάδα στην Ευρώπη για 5 χρόνια. Τότε θα συμμορφωθούν όλοι".

Η άποψη του "Στρατηγού" είναι ότι για να υπάρξει συμμόρφωση και να μπει τέλος στη βία, θα πρέπει να υπάρξει αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη. Σχολίασε: "Στην Τούμπα θα μπορούσε ο διαιτητής να δώσει πέναλτι και να μη γίνει τίποτα. Να ισοφάριζε ο ΠΑΟΚ. Δεν ξέρω πώς σκέφτηκε ο διαιτητής. Αλλά και να το έδινε, τι θα άλλαζε; Θα γινόταν 2-2, αλλά στο Φάληρο ο ΠΑΟΚ δεν θα είχε καμία τύχη. Διότι δεν παίζει και κομπλέ ο ΠΑΟΚ. Είναι της... μόδας τώρα να διακόπτονται οι αγώνες. Να το θυμηθείτε, θα έχουμε θέμα και στο πρωτάθλημα τώρα. Οι οπαδοί θα χαλάσουν τώρα και το πρωτάθλημα. Θα μπαίνουν στα γήπεδα και θα πει ο Κοντονής να σταματήσει η Super League.

Το θέμα δεν είναι να διακοπεί το πρωτάθλημα. Να υπάρξει απόφαση να μην βγει καμία ομάδα στην Ευρώπη για πέντε χρόνια. Τότε θα συμμορφωθούν όλοι. Γιατί όταν οι Έλληνες φίλαθλοι πάνε στα ευρωπαϊκά γήπεδα δεν κάνουν φασαρία και ας κάνει λάθη ο διαιτητής; Διότι εκεί υπάρχουν νόμοι και εφαρμόζονται. Θα πάνε μέσα και δεν θα βγουν ποτέ. Να μην βγαίνουν λοιπόν οι ομάδες στην Ευρώπη, να χαθούν και τα εκατομμύρια. Αυτά που γίνονται τώρα είναι ημίμετρα. Όποιος κάνει φασαρία, να μην ξαναμπεί στο γήπεδο. Ή η ομάδα του να μην ξαναβγεί στο γήπεδο. Τι είναι αυτά που λέει ο Σαββίδης, ότι δεν κατεβαίνει να παίξει; Που δεν κατεβαίνεις; Στο χωριό σου; Δεν το καταλαβαίνω".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Επίσημο: Ματαιώνεται το εφετινό Κύπελλο Ελλάδας

Photo Credits: Action Images

Follow me on twitter: Dimitris Samolis

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ