ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακος 1-0

ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ / ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΥΠΕΛΟΥ
ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ / ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΥΠΕΛΟΥ MOTIONTEAM

Ο ΠΑΟΚ το ήθελε περισσότερο και το έδειξε μέσα στον αγωνιστικό χώρο και με γκολ του Σαλπιγγίδη πήρε τη νίκη και την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, στην άδεια Τούμπα. Ο Δικέφαλος περιμένει τον νικητή του ζευγαριού ΠΑΟ-ΑΕΚ.

Έστω και χωρίς κόσμο στην Τούμπα, η θέληση, το πάθος και η δίψα των παικτών του ΠΑΟΚ ήταν μεγαλύτερη στον επαναληπτικό με τον Ολυμπιακό και έτσι η νίκη και η πρόκριση ήρθε για τους παίκτες του Μάκη Χάβου.

Ο Δικέφαλος του Βορρά ήταν καλύτερος σ' όλη την διάρκεια της αναμέτρησης, ήταν η μοναδική ομάδα που δημιούργησε ευκαιρίες, έπαιξε φανταστική άμυνα και στο τέλος καπάρωσε δίκαια ένα από τα 4 εισιτήρια για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Εξαιρετικό στήσιμο και κοουτσάρισμα από τον Μάκη Χάβο, που είχε πλάνο και οι παίκτες του το τήρησαν κατά γράμμα. Ποιο ήταν αυτό; Καταρχήν η διατήρηση του μηδέν στην άμυνα, χωρίς μάλιστα να δεχτεί ούτε μια ευκαιρία (δεν το έχει κάνει ποτέ ξανά φέτος ο Ολυμπιακός) και στην συνέχεια ένα γκολ που θα τον φέρει ακόμη πιο κοντά στην πρόκριση. Έτσι και έγινε!

Το πρώτο ημίχρονο πέρασε με τον Δικέφαλο να έχει ευκαιρίες και τον Ολυμπιακό να έχει την κατοχή, ενώ στο δεύτερο μέρος τα πράγματα άλλαξαν. Οι Θεσσαλονικείς συνέχισαν να δημιουργούν φάσεις και οι Πειραιώτες απλά παρακολουθούσαν ανίκανοι να αντιδράσουν και να απειλήσουν. Το γκολ του Σαλπιγγίδη ήρθε φυσιολογικά και το 1-0 διατηρήθηκε χαλαρά από τους παίκτες του Μάκη Χάβου.

Από την άλλη πλευρά, οι "ερυθρόλευκοι" δεν κατέβηκαν ποτέ στην Τούμπα, ήταν σκιά του εαυτούς τους, για πρώτη φορά δεν δημιούργησαν ούτε μια καλή ευκαιρία σε 90 λεπτά (!), τα λόγια περί θέλησης και αποφασιστικότητας έμειναν λόγια και έτσι ο αποκλεισμός ήταν κάτι αναμενόμενο.

Λανθασμένες οι επιλογές του Ερνέστο Βαλβέρδε, που προσπάθησε να βελτιώσει την ομάδα του, αλλά τα έκανε χειρότερα. Ο Ζαϊρί ήταν περισσότερο απογοητευτικός και από το... φάντασμα του Ρόμενταλ, ο Φετφατζίδης που πέρασε στην θέση του Τζιμπούρ αλλά δεν καταλάβαμε ότι έπαιζε, ενώ και ο Πάντελιτς που αντικατέστησε τον Φουστέρ, ήταν γι' ακόμη μια φορά ντεφορμέ. Τραγική εμφάνιση και από τον Μιραλάς, που πήρε χαζή κόκκινη κάρτα στο 87' για σπρώξιμο στον Ίβιτς. Ίσως ο Βαλβέρδε θα έπρεπε να τον είχε κάνει αλλαγή νωρίτερα.

Κρίμα και άδικο που η Τούμπα ήταν άδεια και οι παίκτες του Δικεφάλου δεν πανηγύρισαν μαζί με τους φιλάθλους τους μια μεγάλη και παλικαρίσια πρόκριση. Ακόμη πιο κρίμα βέβαια, που κάποιοι ανεγκέφαλοι πέταξαν γυάλινο μπουκάλι στον Μιραλάς την ώρα που προσπαθούσε να μπει στα αποδυτήρια, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.

Φυσικά και δεν έλειψαν και τα λάθη από τον διαιτητή και τους βοηθούς τους (φωνές και από ΠΑΟΚ και από Ολυμπιακό για πέναλτι και οφσάιντ), αλλά και κάποια νεύρα και επεισόδια ανάμεσα στους παίκτες των δύο ομάδων. Ιδιαίτερα μετά το τέλος της αναμέτρησης, τα νεύρα ανάμεσα σε Μουσλίμοβιτς και Αβραάμ Παπαδόπουλο λίγο έλειψε να προκαλέσει... πόλεμο. Αναλυτικά εδώ

Γήπεδο: Τούμπα

Διαιτητής: Σ. Μάνταλος (Αθηνών)

Βοηθοί: Δ. Ευθυμιάδης (Πιερίας), Π. Τρύφων (Δράμας)

Τέταρτος: Δ. Θάνος (Γρεβενών)

Κίτρινες: 51' Λίνο, 66' Τσουκαλάς, 70' Σαβίνι, 86' Ίβιτς / 50' Τζιμπούρ, 55' Αβραάμ Παπαδόπουλος, 69' Ιμπαγάσα

Κόκκινες: 85' Μιραλάς

Γκολ: 57' Σαλπιγγίδης

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΠΑΟΚ (Μάκης Χάβος): Χαλκιάς, Σνάουτσνερ, Σαβίνι (71' Ελ Ζαρ), Μαλεζάς, Τσιρίλο, Πάμπλο Γκαρσία, Τσουκαλάς, Ίβιτς (90΄+ 2 Μπαλάφας), Λίνο, Βιεϊρίνια, Σαλπιγγίδης (85' Μουσλίμοβιτς).

Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Νικοπολίδης, Ραούλ Μπράβο, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Τοροσίδης, Μοδέστο, Ιμπαγάσα, Μιραλάς, Ρόμενταλ (54' Ζαϊρί), Φουστέρ (60' Πάντελιτς), Τζιμπούρ (60' Φετφατζίδης).

Η μάχη των πάγκων

Με το αγαπημένο του 4-2-3-1 παρέταξε την ομάδα του ο Μάκης Χάβος. Κάτω από τα δοκάρια του ΠΑΟΚ ήταν ο Κώστας Χαλκιάς, σέντερ μπακ ήταν οι Μαλέζάς, αριστερά ήταν ο Σαβίνι και δεξιά ο Σνάουτσνερ. Αμυντικά χαφ ήταν οι Πάμπλο Γκαρσία και Τσουκαλάς, στο αριστερό άκρο ήταν ο Λίνο, ενώ δεξιά ο Βιεϊρίνια. Όσο για την κορυφή της επίθεσης εκεί επιλέχθηκε ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης και λίγο πίσω του σε ελεύθερο ρόλο, ήταν ο Βλάνταν Ίβιτς.

Από την άλλη πλευρά, ο Ερνέστο Βαλβέρδε, φυσικά και δεν άλλαξε το επιτυχημένο 4-4-1-1, ξεκινώντας όπως είχαμε προβλέψει τον Τζιμπούρ στην κορυφή της επίθεσης, ενώ προτίμησε προς έκπληξη όλων, τον Ντένις Ρόμενταλ αντί του Ζαουάντ Ζαϊρί. Κατά τ' άλλα, την "ερυθρόλευκη" εστία υπερασπίστηκε ο Νικοπολίδης όπως συνηθίζεται σε ματς του Κυπέλλου, κεντρικό αμυντικό δίδυμο ήταν οι Αβραάμ Παπαδόπουλος και Μέλμπεργκ, αριστερά ήταν ο Ραούλ Μπράβο και δεξιά ο Τοροσίδης. Στα χαφ, ο Μοδέστο είχε δίπλα και λίγο πιο μπροστά τον Ιμπαγάσα, αριστερά προτιμήθηκε, ενώ πίσω από τον Τζιμπούρ ήταν ο Φουστέρ.

Η ατμόσφαιρα στην Τούμπα δεν θύμιζε ντέρμπι, αφού η απουσία του κόσμου έκανε ψυχρή την ατμόσφαιρα, έστω κι αν ακούγονταν κάποια συνθήματα από λιγοστούς οπαδούς του ΠΑΟΚ. Παρόλα αυτά, οι παίκτες του Μάκη Χάβου μπήκαν δυνατά σαν να έπαιζαν μπροστά στο κοινό τους και λίγο έλειψαν να αιφνιδιάσουν τους φιλοξενούμενους.

Τα πρώτα δευτερόλεπτα του αγώνα και συγκεκριμένα λίγο μετά την ολοκλήρωση του πρώτου λεπτού, οι γηπεδούχοι έπιασαν την άμυνα του Ολυμπιακού στον ύπνο, ο Βιεϊρίνια έκανε ένα δυνατό σουτ λίγο έξω από την περιοχή και αφού ο Νικοπολίδης ακούμπησε όσο έπρεπε, η μπάλα χτύπησε στο αριστερό δοκάρι και απομακρύνθηκε. Στην συνέχεια της φάσης, οι Θεσσαλονικείς είχαν κι άλλη ευκαιρία, όταν η μπάλα έφυγε από τα χέρια του Νικοπολίδη, όμως ο Σαλπιγγίδης δεν κατάφερε να τον νικήσει.

Ο ΠΑΟΚ τις ευκαιρίες, ο Ολυμπιακός την κατοχή

Η συνέχεια ήταν ανάλογη, με τους παίκτες του Μάκη Χάβου να πατούν καλύτερα στο γήπεδο και να δημιουργούν πιο σημαντικές φάσεις. Τρανό παράδειγμα η φάση στο 17ο λεπτό, όπου ο Πάμπλο Γκαρσία έδωσε κάθετη για τον Ίβιτς, που βγήκε στην αντεπίθεση, όμως το σουτ του από το ύψος της μεγάλης περιοχής, δεν ήταν καλό και κατέληξε άουτ. Ήταν πάντως μια καλή ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ να ανοίξει το σκορ.

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου 20λεπτου, όλα όμως άλλαξαν. Οι Πειραιώτες πάτησαν γκάζι και δεν άργησαν να πάρουν τον έλεγχο και τα ηνία της αναμέτρησης. Κι όμως παρά την κατοχή που είχαν οι "ερυθρόλευκοι" (60-40%) δεν κατάφερναν να βρουν χώρους προς την εστία του Κώστα Χαλκιά. Οι γηπεδούχοι είχαν κλείσει όλους τους διαδρόμους, έπαιζαν 10 παίκτες πίσω από την σέντρα και κρατούσαν με νύχια και με δόντια το μηδέν. Όσο για το επιθετικό κομμάτι, ο Μάκης Χάβος, πόνταρε στις αντεπιθέσεις του Δημήτρη Σαλπιγγίδη, που βέβαια δεν είδαμε στο πρώτο μέρος.

Η πίεση πάντως του Ολυμπιακού λίγο έλειψε να αποφέρει καρπούς στο 27', όμως ο επόπτης σταμάτησε μια σημαντική φάση για οφσάιντ στον Τζιμπούρ. Συγκεκριμένα, ο Μοδέστο έβγαλε ωραία μπαλιά για τον Γαλλοαλγερινό, εκείνος έφυγε μόνος του στην πλάτη της άμυνας του ΠΑΟΚ, αλλά ο επόπτης σήκωσε το σημαιάκι έστω κι αν οι αμυντικοί του ΠΑΟΚ ήταν πιο μπροστά.

Η φάση του Τζιμπούρ ήταν μια παρένθεση, αφού μέχρι και το τέλος του ημιχρόνου το σκηνικό ήταν ίδιο, με τον Ολυμπιακό να προσπαθεί να διασπάσει την πολυπρόσωπη άμυνα των γηπεδούχων. Μοναδική καλή στιγμή μέχρι το 45' ήταν ένα σουτ του Μιραλάς στο 35', όπου η μπάλα κατέληξε λίγο άουτ. Κάπως έτσι φτάσαμε στην ανάπαυλα, που βρήκε τους παίκτες των δύο ομάδων να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με το 0-0.

Στην επανάληψη και συγκεκριμένα στο 47ο λεπτό, ο επόπτης έκανε ένα ακόμη λάθος αυτή την φορά εις βάρος του ΠΑΟΚ. Ο Πάμπλο Γκαρσία έβγαλε κάθετη για τον Σαλπιγγίδη, εκείνος βγήκε μόνος του απέναντι από τον Νικοπολίδη, όμως η φάση σταμάτησε ως οφσάιντ. Η φάση ήταν σίγουρα αμφισβητούμενη, αφού ο "Σάλπι" ήταν ελάχιστα εκατοστά πιο πίσω από το πόδι του Μελμπεργκ. Να ξεκαθαρίσουμε βέβαια πως μιλάμε για ελάχιστα εκατοστά διαφορά και δεν ήταν εύκολο να φανεί.

Τα πρώτα λεπτά της επανάληψης πάντως, θύμιζαν πολύ το πρώτο μέρος, αφού ο Δικέφαλος του Βορρά μπήκε πιο δυνατά και δημιούργησε και πάλι μια καλή ευκαιρία. Δημιουργός και εκτελεστής ήταν και πάλι ο Βιεϊρίνια, όμως το σουτ του εξουδετέρωσε με δεύτερη προσπάθεια ο Αντώνης Νικοπολίδης.

Ο "Σάλπι" έδειξε τον δρόμο της πρόκρισης (1-0)

Η κυριαρχία των γηπεδούχων συνεχίστηκε κι αν στο 55' ο Σαλπιγγίδης δεν κατάφερε να κάνει καλά το κοντρόλ και έτσι έχασε σημαντική ευκαιρία, δεν ήταν το ίδιο άστοχος και στο 57ο λεπτό. Ο Ίβιτς κέρδισε την κεφαλιά από τον Μέλμπεργκ, ο "Σάλπι" με δυνατό σουτ νίκησε τον Αντώνη Νικοπολίδη και έβαλε την ομάδα του μπροστά στο σκορ, σκορπώντας ενθουσιασμό στην άδεια Τούμπα. Ο Τσιρίλο φυσικά δεν ξέχασε τον Πάμπλο Κοντρέρας που έχασε πριν λίγες μέρες τον πατέρα του και σήκωσε ψηλά μια φανέλα με τ' όνομα του Χιλιάανού. Δίχως αμφιβολία εξαιρετική κίνηση από τον Έλληνα αμυντικό.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν είχε άλλη επιλογή από το να ρισκάρει και το έκανε τρία λεπτά μετά το γκολ του ΠΑΟΚ. Ο Φετφατζίδης μπήκε στην θέση του Τζιμπούρ και ο Πάντελιτς αντικατέστησε τον Φουστέρ. Ακόμη και έτσι πάντως, οι Πειραιώτες δεν έδειχναν ικανοί να απειλήσουν τον Δικέφαλο, διασπώντας την αλάνθαστη άμυνα των γηπεδούχων.

Και οι τρεις αλλαγές του Ισπανού, δεν βοήθησαν καθόλου τους "ερυθρολεύκους" και τίποτα δεν φαινόταν ικανό να σταματήσει τους παίκτες του Μάκη Χάβου στον δρόμο προς την πρόκριση. Ακόμη και στα επόμενα λεπτά, οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που δημιουργούσαν ευκαιρίες. Στο 74' μάλιστα, είχαν κερδίσει ένα φάουλ σε πολύ καλή θέση , αφού ο Νικοπολίδης μπλόκαρε λίγο έξω από την περιοχή. Η εκτέλεση δεν έφερε γκολ, αλλά ο διαιτητής θα μπορούσε να δώσει πέναλτι, αφού ο Μιραλάς που ήταν στο τοίχος, άπλωσε το χέρι και έδιωξε την μπάλα. Σωστές και δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες των γηπεδούχων.

Από 'κει και πέρα, οι γηπεδούχοι "ροκάνιζαν" τον χρόνο, είχαν θωρακίσει για τα καλά τα μετόπισθεν και απλά παρακολουθούσαν τους παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε να προσπαθούν πανικόβλητοι να δημιουργήσουν κάποια ευκαιρία. Μάταια όμως! Το τέλος του αγώνα βρήκε τον ΠΑΟΚ μεγάλο νικητή, δίχως μάλιστα να απειληθεί ούτε σε μια φάση.

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ