ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο οδηγός του κυπέλλου

Ο οδηγός του κυπέλλου

Διαβάστε τον πλήρη οδηγό του Sport24.gr για τον τελικό του κυπέλλου. Όλη η ιστορία, οι αριθμοί, τα στατιστικά και φυσικά όλοι οι νικητές. Το καλύτερο... ορεκτικό του τελικού είναι εδώ!

Η σέντρα του 70ου τελικού του κυπέλλου Ελλάδος απόψε το βράδυ στο ΟΑΚΑ, θα φέρει αντιμέτωπες δύο από τις καλύτερες ομάδες της Ελλάδας εφέτος. Τον πρωταθλητή Ολυμπιακό και τον Ατρόμητο που αποτέλεσε μια από τις πιο σταθερές αξίες της Superleague.

Την ώρα που το αδιαφιλονίκητο φαβορί ο Ολυμπιακός θέλει να πάρει το 5ο του κύπελλο την τελευταία οκταετία (έχει να χάσει σε τελικό από το 2004 κόντρα στον Πανιώνιο) ο Ατρόμητος θέλει να γράψει ιστορία και να γίνει η 12η ομάδα στην Ελλάδα που θα έχει στεφτεί κυπέλλούχος.

Μάλιστα, η παρουσία της ομάδας του Περιστερίου θυμίζει σε σημαντικό βαθμό τόσο τη μεγάλη Λάρισα της δεκαετίας του 1980, όσο και την εξίσου μεγάλη ομάδα της Δόξας Δράμας της δεκαετίας του 1950. Διότι είναι η τρίτη ομάδα εκτός ΠΟΚ (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ) και Θεσσαλονίκης (ΠΑΟΚ, Αρης, Ηρακλής) που παίζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε τελικό Κυπέλλου. Κάτι που δείχνει σταθερότητα και οφείλεται στη σιγουριά που προσφέρει η διοίκηση του Γιώργου Σπανού, στην εξαιρετική δουλειά που κάνει ο Γιώργος Δώνης και το θαυμάσιο σύνολο παικτών που αγωνίζονται στην ομάδα.

Η μεγάλη Δόξα Δράμας

Θυμίζουμε πως η μεγάλη Δόξα Δράμας είχε παίξει σε τρεις τελικούς κυπέλλου σε έξι χρόνια εκ των οποίων οι δύο συνεχόμενοι (1957-58 και 1958-59) αλλά είχε την ατυχία και τις τρεις φορές να πέσει πάνω σε μια από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία του Ολυμπιακού χάνοντας και τους τρεις τελικούς. Τον έναν εξαιρετικά δύσκολα (2-1) σε αγώνα όπου είχε αποχωρήσει από τη "Λεωφόρο" ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ακούγοντας από μερικούς ηλιθίους (πάντα υπήρχαν) το σύνθημα "Εξω οι Βούλγαροι" για τους Δραμινούς.

Η Δόξα είχε τότε έξτρα ντεζαβαντάζ πως εκείνη την εποχή όλοι οι μεγάλοι αγώνες γίνονταν συνήθως σε δύο γήπεδα, στη "Λεωφόρο Αλεξάνδρας" και στο στάδιο "Καραϊσκάκης". Η Δόξα είχε τότε στη σύνθεσή της (αρχικά με προπονητή και παίκτη τον Νίκο Πάγκαλο και αργότερα με τον Πάνο Μάρκοβιτς) παιχταράδες, όπως οι αδελφοί Λουκανίδη (Τάκη και Θανάση), οι Παύλος και Πάρις Γρηγοριάδης, ο Φάνης Ιγνατίου και πολλοί ακόμα. Ηταν σαφώς η πρώτη μεγάλη ομάδα της περιφέρειας που έκανε αίσθηση σε όλη την Ελλάδα και έδειξε το δρόμο.

Μετά τη Λάρισα, ο Ατρόμητος

Η Λάρισα τη δεκαετία του 1980 ήταν η κορυφαία ομάδα της περιφέρειας και η μόνη τελικά που κατάφερε να πάρει και πρωτάθλημα (1988)!

Επαιξε τέσσερις τελικούς κυπέλλου σε μια τετραετία, οι δύο συνεχόμενοι (1983-84, 1984-85) και κατάφερε να πάρει τον έναν, κόντρα στον πρωταθλητή τότε ΠΑΟΚ (1985) σε έναν από τους πιο θεαματικούς τελικούς με μονόπλευρο ενδιαφέρον (4-1) από τους εκπληκτικούς "βυσσινί" (Μητσιμπόνας, Ζιώγας, Βαλαώρας, Παραφέστας, Πλίτσης, Γκαλίτσιος Κμίετσικ,Ανταμτσικ τα μεγαλύτερα ονόματα που είχε ο Στρεϊλάου στη διάθεσή του).

Πλέον ο Ατρόμητος αν και όχι από την επαρχία γίνεται η τρίτη ομάδα (εκτός ΠΟΚ και Θεσσαλονίκης) που θα παίξει σε δεύτερο συνεχόμενο τελικό, κάτι που δεν έχει καταφέρει ούτε ο Πανιώνιος με τους έξι τελικούς και τα δύο τρόπαια στη διοργάνωση. Η ομάδα του Περιστερίου που θέλει (όπως όλοι μας) να ξεχάσει τα περσινά αίσχη του τελικού με την ΑΕΚ από οπαδούς της "Ενωσης" ελπίζει αυτή τη φορά να πάρει και το τρόπαιο όπως η Λάρισα το 1985. Αλλωστε ο Γιώργος Δώνης έχει πάρει το κύπελλο με τη Λάρισα το 1987 και ονειρεύεται το δεύτερό του τρόπαιο στη διοργάνωση (ως τεχνικού).

Από την άλλη πλευρά ο Ολυμπιακός δεν είναι μόνο η ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις (24), αλλά ο σύλλογος με το μεγαλύτερο σερί συνεχόμενων κυπέλλων. Πέντε τον αριθμό (1957-61) γενικά σε μια περίοδο όπου οι "ερυθρόλευκοι" είχαν κάνει προσωπική τους υπόθεση το κύπελλο με ένα ανεπανάληπτο σερί 10/13 κατακτήσεις την περίοδο1951-1964 ! Επίσης ο Ολυμπιακός έχει τις περισσότερες συμμετοχές σε τελικούς (36), ενώ είναι η ομάδα που έχει κατακτήσει κύπελλο σχεδόν σε κάθε πόλη που έγινε (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο) χωρίς να έχει παίξει στον τελικό του Βόλου (αν και εκεί έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα σε τελικούς-μπαράζ).

Αριθμοί και Στατιστικά

Ο τελικός φιλοξενείται και πάλι στο ΟΑΚΑ το οποίο “ισοφαρίζει” με 19 τελικούς το ρεκόρ που κατείχε η "Λεωφόρος Αλεξάνδρας" στην οποία και είχαν διεξαχθεί οι περισσότεροι (19) τελικοί. Στην τρίτη θέση το (παλιό) "Καραϊσκάκης" με 14 τελικούς και πολύ πιο πίσω το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας (δυστυχώς με το… έγκλημα που έγινε δεν υπάρχει πλέον) με 9 τελικούς και το Καυτατζόγλειο με 2. Εκεί δηλαδή που έγινε για πρώτη φορά τελικός εκτός Αθηνών που έκρινε το τρόπαιο (διότι το 1933 Αρης και Εθνικός ήρθαν ισόπαλοι και ο τελικός επαναλήφθηκε στην Αθήνα). Ηταν το 1970 στη Θεσσαλονίκη με τον Αρη να παίρνει και το μοναδικό του ως σήμερα κύπελλο. Μάλιστα ήταν η πρώτη ομάδα εκτός Αθηνών (και Πειραιά) που έπαιρνε το κύπελλο.

Ο Γιώργος Σιδέρης παραμένει ακόμα ο πρώτος σκόρερ σε τελικούς με 6 γκολ, ενώ ακολουθούν με 5 ο Γιώργος Δαρίβας, ο Κώστας Πολυχρονίου και ο Δημήτρης Σαραβάκος. Και όμως κανείς από αυτούς δεν έχει πετύχει χατ τρίκ σε τελικό. Κάτι που έχουν κάνει μόλις τέσσερις παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο Νίκος Κίτσος του Άρη το 1932, ο Γιάννης Βάζος του Ολυμπιακού το 1947, ο Κώστας Τσιρώνης της Καστοριάς το 1980 και ο Βασίλης Τσιάρτας της ΑΕΚ το 1996.

Ο πρώτος τελικός που δεν σημειώθηκε γκολ, ούτε μετά από παράταση, ήταν το 1997, με την ΑΕΚ να παίρνει τελικά το κύπελλο κόντρα στον Παναθηναϊκό με το νικητήριο πέναλτι του τερματοφύλακα της Ηλία Ατματζίδη (5-3). Βέβαια το 0-0 σε τελικό θα είχε γίνει ίσως πολύ νωρίτερα αν το 1962 λόγω…σκότους και συνεχόμενων καθυστερήσεων των δύο "αιωνίων" και εν μέσω καχυποψίας των φιλάθλων, ο Ελβετός Μελέ δεν διέκοπτε τον αγώνα στο 7ο λεπτό της παράτασης. Η ΕΠΟ φοβήθηκε να ορίσει επαναληπτικό και έτσι εκείνη τη σεζόν δεν αναδείχθηκε κυπελλούχος. Δύο χρόνια αργότερα πάντως δεν πρόλαβε ο ρέφερι, αφού οι φίλοι των δύο ομάδων μπήκαν μέσα στην παράταση (σε ημιτελικό) και τα έκαναν λαμπόγυαλο, με την ΑΕΚ να παίρνει το πιο ξεκούραστο κύπελλο της από τον ημιτελικό!

Πέναλτι δεν υπήρχαν παλιά και έτσι το 1969 ο Παναθηναϊκός ευνοήθηκε στο στρίψιμο του νομίσματος (μετά από ισοπαλία 1-1 και στην παράταση) και κατέκτησε το κύπελλο. Αυτή ήταν και η πρώτη του επιτυχία (έστω στη…μαντεψιά Κορώνα-Γράμματα) κόντρα στον Ολυμπιακό στο κύπελλο απο τότε που υπήρχε η διοργάνωση!

Ο Τάσος Κάκος δεν θα "σφυρίξε" απόψε και έτσι έχασε την ευκαιρία να πιάσει τον Χρήστο Μίχα και τον Γιώργο Κασναφέρη στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας με 4 τελικούς. Ο Σωτήρης Ασπρογέρακας παραμένει ακλόνητος στην πρώτη θέση αφού έχει διευθύνει έξι τελικούς, ενώ τελευταία φορά που ακούστηκε…ξένο σφύριγμα σε τελικό κυπέλλου Ελλάδος ήταν το 1975 (Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0) από τον Ιταλό Τζιανφράνγκο Μενεγκάλι που ήταν και ο 12ος ξένος διαιτητής που είχε επιστρατευτεί σε ελληνικό τελικό (μόνο ο Μίχας είχε "σπάσει" το ξένο κατεστημένο με 4 συνεχόμενους τελικούς, 1970-73).

To 7-1 της ΑΕΚ επί του Απόλλωνα Αθηνών το 1996 παραμένει το σκορ ρεκόρ σε τελικούς που δύσκολα θα καταρριφθεί. Αντίθετα τα 8 γκολ που μπήκαν σε εκείνον τον αγώνα (που ήταν και ο τελευταίος του Ντούσαν Μπάγιεβιτς στην "Ένωση" πριν μετακομίσει στον Ολυμπιακό) και ήταν τα περισσότερα, έχουν επαναληφθεί τόσο στο παρελθόν στον πρώτο τελικό της ιστορίας (ΑΕΚ-Αρης 5-3 το 1932), όσο και σε δύο εκπληκτικούς τελικούς που κρίθηκαν στα πέναλτι, αφού προηγουμένως έληξαν 4-4 μετά από παράταση! Ηρακλής-Ολυμπιακός το 1976 και Ολυμπιακός-ΑΕΚ το 2009.

Ο τελικός-διαφήμιση του 2009

Ο τελευταίος είναι χωρίς αμφιβολία ο κορυφαίος τελικός όλων, με τις δύο ομάδες να χτυπάνε πέναλτι μέχρι το πρωί μέχρι ο Αντώνης Νικοπολίδης με μια απόκρουση αλλά και μια εύστοχη εκτέλεση να δώσει τον τίτλο στον΄ Ολυμπιακό. Συνολικά χτυπήθηκαν 34 πέναλτι σε αυτόν τον τελικό (χάθηκαν πέντε) ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που ήταν τα 32 πέναλτι που χτυπήθηκαν στα Γιαννιτσα την περίοδο 1985-86 με τον ΠΑΟΚ να ευστοχεί σε όλα και να παίρνει την πρόκριση με 16-15 κόντρα στην τοπική Αναγέννηση (έχασε το τελευταίο) ενω είχε αρχίσει να νυχτώνει στο γήπεδο!

Επειδή τα πέναλτι άρχισαν να εφαρμόζονται την περίοδο 1971-72 στην Ελλάδα (σε μεγάλους τελικούς για πρώτη φορά στην Ευρώπη τα είδαμε στο Τσεχοσλοβακία-Δ.Γερμανία στον τελικό του Euro 1976), τις προηγούμενες φορές όταν ένας τελικός έληγε ισόπαλος είχαμε επαναληπτικό. Οπως συνέβη το 1933 (Εθνικός-Αρης 2-2 και 2-1), το 1952 (Ολυμπιακός-Πανιώνιος 2-2 και 2-0), και το 1960 (Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-1 και 1-0). Το 1949 η ΑΕΚ στον τελικό που έγινε από την αρχή επικράτησε με 2-1 του Παναθηναϊκού στην παράταση. Δεν θεωρείται όμως επαναληπτικός αφού ο πρώτος είδε διακοπεί στην παράταση (0-0) λόγω σκότους.

Αυτός ο τελικός (το 2-1) ήταν και ο πρώτος που οδηγήθηκε σε παράταση, ενώ πέναλτι είχαμε για πρώτη φορά στον τελικό του 1974 με τον ΠΑΟΚ (στη χρυσή εποχή του με τους πέντε συνεχόμενους τελικούς και τα δύο τρόπαια) να επικρατεί του Ολυμπιακού με 4-3. Από τότε είχαμε αρκετές φορές πέναλτι, με μερικούς τελικούς να περνούν στην ιστορία ως οι κορυφαίοι όλων των εποχών. Κατά τη γνώμη μας οι τρεις κορυφαία σε θέαμα και αγωνία είναι:

1) 2009: Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-4 (3-3 καν. Αγ.) 15-14 στα πέναλτι. 2) 1976: Ηρακλής-Ολυμπιακός 4-4 (2-2 καν. Αγ) 6-5 στα πέναλτι. 3) 1994: Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 3-3 (2-2 καν.Αγ.) 4-2 στα πέν.

Η Δόξα Δράμας έδωσε το πρώτο κορυφαίο δείγμα ομάδας από την περιφέρεια στους τελικούς, αλλά η Καστοριά ήταν η πρώτη επαρχιακή που πήρε τον τίτλο, για να ακολουθήσουν αρκετά χρόνια αργότερα η Λάρισα και ο ΟΦΗ. Εκτός της Δόξας Δράμας και ο Πιερικός από ομάδες της περιφέρειας δεν έχει κατακτήσει το τρόπαιο αν και έπαιξε σε τελικό. Ενώ από ομάδες της Αθήνας, φιναλίστ χωρίς να έχουν πάρει το τρόπαιο υπήρξαν ο Αθηναϊκός, ο Απόλλων Αθηνών, ο Ιωνικός και ο Ατρόμητος με τον τελευταίο να έχει μια ακόμα ευκαιρία απόψε να στεφτεί κυπελλούχος.

Ευτυχώς η ΕΠΟ αντικατέστησε πολύ γρήγορα το αποτυχημένο μοντέλο (της Ιταλίας) του διπλού τελικού που έγινε μόλις δύο φορές το 1991 (Παναθηναϊκός-Αθηναϊκός) και το 1992 (Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ).

Τα 229 τέρματα που έχουν καταγραφεί σε τελικούς κυπέλλου (χωρίς φυσικά να μετρούν τα γκολ στη διαδικασία των πέναλτι) τα έχουν πετύχει 148 παίκτες, από τους οποίους οι πέντε το έκαναν εις βάρος της ομάδας τους (ο Οικονόμου του Άρη το 1932, ο Δαμανάκης του ΠΑΟΚ το 1981,ο Γκαλίτσιος της Λάρισας το 1984, ο Μανωλάς της ΑΕΚ το 1994 και ο Βλάνταν Ίβιτς της ΑΕΚ το 2006). Επίσης από αυτά τα 229 τέρματα τα δύο δεν…μπήκαν ποτέ αλλά χρεώνονται κανονικά από το 2-0 της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού στα χαρτιά το 1966 (οι “Ερυθρόλευκοι” δεν κατέβηκαν να αγωνιστούν).

Ο Γιώργος Δώνης μετά τη Λάρισα οδήγησε και τον Ατρόμητο (για δεύτερη φορά μάλιστα εφέτος) στον τελικό, ένα αναμφίβολλα σημαντικό επίτευγμα. Το ρεκόρ στους προπονητές πάντως έχει ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς που έχει κάνει κάτι αντίστοιχο με τέσσερις ομάδες ! Την ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ και τον Αρη, έχοντας μάλιστα πάρει κύπελλο με τις τρεις πρώτες. Αντίστοιχο εντυπωσιακό ρεκόρ στους παίκτες έχει να παρουσιάσει μόνο ο Νίκος Σαργκάνης. Ο έμπειρος τερματοφύλακας έχει παίξει σε τελικούς και έχει κατακτήσει το κύπελλο με Καστοριά, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, ενώ το έχασε με τον Αθηναϊκό. Τέλος ο Ηλίας Ηλιάσκος της ΑΕΚ είναι ο πρώτος παίκτης που πέτυχε γκολ σε τελικό κυπέλλου, το 1932.

Οι κυπελλούχοι

Αναλυτικά η λίστα με τις ομάδες που έχουν κατακτήσει το κύπελλο: Ολυμπιακός 24, Παναθηναϊκός 17, ΑΕΚ 14, ΠΑΟΚ 4, Πανιώνιος 2, Λάρισα 2, Εθνικός Πειραιά 1, Αρης Θεσσαλονίκης 1, Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1, ΟΦΗ 1, Καστοριά 1.

Αναλυτικά η λίστα με τις συμμετοχές ομάδων σε τελικούς κυπέλλου: Ολυμπιακός 36, Παναθηναϊκός 28, ΑΕΚ 21, ΠΑΟΚ 16 ,Άρης 9, Πανιώνιος 6, Ηρακλής 5, Λάρισα 4, Δόξα Δράμας 3, ΟΦΗ 2, Ατρόμητος 2, Εθνικός 1, Πιερικός 1, Καστοριά 1, Αθηναϊκός 1, Απόλλων Αθηνών 1, Ιωνικός Νικαίας 1.

Η λίστα όλων των τελικών:

1931-32: AEK - APHΣ 5-3

Σκόρερ : 5' Hλιάσκος, 8', 65' Mπαλτάς, 70' (αυτ.) Oικονόμου, 78' Nεγρεπόντης - 40', 43', 80' Kίτσος

1932-33: EΘNIKOΣ - APHΣ 2-1

Σκόρερ : 54' I. Tσιριτάκης, 55' Aλεξόπουλος - 48' Kαλτέκης

Πρώτος αγώνας: 2-2 (30' I. Tσιριτάκης, 47' Δεληγιώργης - 25' Aγγελάκης, 65' Kίτσος)

1933-38: Δεν έγινε

1938-39: AEK - ΠAOK 2-1

Σκόρερ : 43' Xατζησταυρίδης, 73' Mανέτας - 31' Iωαννίδης

1939-40: ΠANAΘHNAΪKOΣ - APHΣ 3-1

Σκόρερ : 9' K. Mπαλτάσης, 10' Tριανταφύλλης, 13' Mηγιάκης - 61' Xατζηνικολάου

1940-46: Δεν έγινε

1946-47: OΛYMΠIAKOΣ - HPAKΛHΣ 5-0

Σκόρερ : 13', 31', 78' Bάζος, 17' Ν. Bασιλείου, 79' Xατζησταυρίδης

1947-48: ΠANAΘHNAΪKOΣ - AEK 2-1

Σκόρερ : 16', 49' Σίμος - 20' Mαρόπουλος

1948-49: AEK - ΠANAΘHNAΪKOΣ 2-1 (στην παράταση)

Σκόρερ : 38', 105' Πατάκας - 69' Φυλακτός

Πρώτος αγώνας: 0-0 (διεκόπη στην παράταση -109'- λόγω σκότους)

1949-50: AEK - APHΣ 4-0

Σκόρερ : 6' Mαρόπουλος, 45' Γούλιος, 63', 67' Kουντούρης

1950-51: OΛYMΠIAKOΣ - ΠAOK 4-0

Σκόρερ : 27' Mουράτης, 66' Δαρίβας, 75', 80' Δρόσος

1951-52: OΛYMΠIAKOΣ - ΠANIΩNIOΣ 2-0

Σκόρερ : 5' Δαρίβας, 68' Kανσός

Πρώτος αγώνας: 2-2 (30' Kοπανίδης, 90' Δρόσος - 34', 60' Tσολιάς)

1952-53: OΛYMΠIAKOΣ - AEK 3-2

Σκόρερ : 20' Kοπανίδης, 37' Kανσός, 79' Δαρίβας - 83' Σεραφείδης, 88' Kανάκης

1953-54: OΛYMΠIAKOΣ - ΔOΞA ΔPAMAΣ 2-0

Σκόρερ : 31' Δρόσος, 38' Δαρίβας

1954-55: ΠANAΘHNAΪKOΣ - ΠAOK 2-0

Σκόρερ : 24' Kουρτζίδης, 31' Πανάκης

1955-56: AEK - OΛYMΠIAKOΣ 2-1

Σκόρερ : 22' Xανιώτης, 67' Kανάκης - 26' Δαρίβας

1956-57: OΛYMΠIAKOΣ - HPAKΛHΣ 2-0

Σκόρερ : 38' Kοτρίδης, 73' Yφαντής

1957-58: OΛYMΠIAKOΣ - ΔOΞA ΔPAMAΣ 5-1

Σκόρερ : 22' Γκαβέζος, 43' Mπέμπης, 63', 87' Πολυχρονίου, 89' Yφαντής - 52' Nαλμπάντης

1958-59: OΛYMΠIAKOΣ - ΔOΞA ΔPAMAΣ 2-1

Σκόρερ : 52' Yφαντής, 59' Mπέμπης - 47' Γεωργιάδης

1959-60: OΛYMΠIAKOΣ - ΠANAΘHNAΪKOΣ 3-0

Σκόρερ : 25', 35' Πολυχρονίου, 82' Σιδέρης

Πρώτος αγώνας: 1-1 (50' Mπέμπης - 17' Παπαεμμανουήλ)

1960-61: OΛYMΠIAKOΣ - ΠANIΩNIOΣ 3-0

Σκόρερ : 34' K. Παπάζογλου, 69', 88' Σιδέρης

1961-62: OΛYMΠIAKOΣ - ΠANAΘHNAΪKOΣ 0-0 (διεκόπη οριστικά στην παράταση. Δεν αναδείχθηκε κυπελλούχος)

1962-63: OΛYMΠIAKOΣ - ΠIEPIKOΣ 3-0

Σκόρερ : 30' Πολυχρονίου, 39' Aρ. Παπάζογλου, 65' Σιδέρης

1963-64: ΑΕΚ (χωρίς αγώνα, αφού Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αποκλείστηκαν από την ΕΠΟ λόγω του μεταξύ τους ημιτελικού που διεκόπη λόγω επεισοδίων)

1964-65: OΛYMΠIAKOΣ - ΠANAΘHNAΪKOΣ 1-0

Σκόρερ : 5' Σιδέρης

1965-66: AEK - OΛYMΠIAKOΣ 2-0 (άνευ αγώνα)

1966-67: ΠANAΘHNAΪKOΣ - ΠANIΩNIOΣ 1-0

Σκόρερ : 56' Γραμμός

1967-68: OΛYMΠIAKOΣ - ΠANAΘHNAΪKOΣ 1-0

Σκόρερ : 75' Π. Bασιλείου

1968-69: ΠANAΘHNAΪKOΣ - OΛYMΠIAKOΣ 1-1 (στην παράταση). Ο Παναθηναϊκός πήρε το τρόπαιο στο στρίψιμο του νομίσματος (δεκάρα)

Σκόρερ : 55' Δομάζος - 49' Σιδέρης

1969-70: APHΣ - ΠAOK 1-0

Σκόρερ : 8' Kεραμιδάς

1970-71: OΛYMΠIAKOΣ - ΠAOK 3-1

Σκόρερ : 18' Aγγελής, 43' Γιούτσος, 81' Παμπουλής - 47' Σαράφης

1971-72: ΠAOK - ΠANAΘHNAΪKOΣ 2-1

Σκόρερ : 2', 88' Kούδας - 89' Παπαδημητρίου

1972-73: OΛYMΠIAKOΣ - ΠAOK 1-0

Σκόρερ : 46' Aγγελής

1973-74: ΠAOK - OΛYMΠIAKOΣ 2-2 (4-3 στα πέναλτι)

Σκόρερ : 50' Παρίδης, 72' Aσλανίδης - 19' Tριαντάφυλλος, 79' Kρητικόπουλος

1974-75: OΛYMΠIAKOΣ - ΠANAΘHNAΪKOΣ 1-0

Σκόρερ : 35' Δαβουρλής

1975-76: HPAKΛHΣ - OΛYMΠIAKOΣ 4-4 (6-5 στα πέναλτι)

Σκόρερ : 25', 102' Xατζηπαναγής, 72' Kουσουλάκης, 111' Γκέσιος - 60' Σιώκος, 81' Bιέρα, 115' Kαραβίτης, 119' Γκλέζος

1976-77: ΠANAΘHNAΪKOΣ - ΠAOK 2-1

Σκόρερ : 29' Παπαδημητρίου, 83' Bακάλης - 43' Tερζανίδης

1977-78: AEK - ΠAOK 2-0

Σκόρερ : 56' Mπάγεβιτς, 80' Mαύρος

1978-79: ΠANIΩNIOΣ - AEK 3-1

Σκόρερ : 51' Aναστόπουλος, 67' Λίμα, 84' Παθιακάκης - 3' Τάσος

1979-80: KAΣTOPIA - HPAKΛHΣ 5-2

Σκόρερ : 41' Σημαιοφορίδης, 49' Δίντσικος, 70', 87', 90' Tσιρώνης - 16' Kαλαμπάκας, 80' Mαυροδουλάκης

1980-81: OΛYMΠIAKOΣ - ΠAOK 3-1

Σκόρερ : 19' (αυτ.) Δαμανάκης, 61' Oρφανός, 90' Kουσουλάκης - 62' Δαμανάκης

1981-82: ΠANAΘHNAΪKOΣ - ΛAPIΣA 1-0

Σκόρερ : 49' Xαραλαμπίδης

1982-83: AEK - ΠAOK 2-0

Σκόρερ : 27' Mαύρος, 80' Bλάχος

1983-84: ΠANAΘHNAΪKOΣ - ΛAPIΣA 2-0

Σκόρερ : 18' (αυτ.) Γκαλίτσιος, 38' Aντωνίου

1984-85: ΛAPIΣA - ΠAOK 4-1

Σκόρερ : 39', 73' Zιώγας, 47' Kμιέτσικ, 78' Bαλαώρας - 55' Σκαρτάδος

1985-86: ΠANAΘHNAΪKOΣ - OΛYMΠIAKOΣ 4-0

Σκόρερ : 24' Bλάχος, 52' Xρ. Δημόπουλος, 57', 72' Σαραβάκος

1986-87: OΦH - HPAKΛHΣ 1-1 (3-1 στα πέναλτι)

Σκόρερ : 34' Xαραλαμπίδης - 30' Kωφίδης

1987-88: ΠANAΘHNAΪKOΣ - OΛYMΠIAKOΣ 2-2 (4-3 στα πέναλτι)

Σκόρερ : 31' Σαραβάκος, 101' Xρ. Δημόπουλος - 59', 96' Φούνες

1988-89: ΠANAΘHNAΪKOΣ - ΠANIΩNIOΣ 3-1

Σκόρερ : 8' Mαυρίδης, 44' Xρ. Δημόπουλος, 48' Σαραβάκος - 36' Zάκκας

1989-90: OΛYMΠIAKOΣ - OΦH 4-2

Σκόρερ : 12', 69' Tσαλουχίδης, 29', 89' Nτέταρι - 48' Bλαστός, 53' Tσίμπος

1990-91: AΘHNAΪKOΣ - ΠANAΘHNAΪKOΣ 0-3

Σκόρερ : 70' Kουρμπανάς, 78' Bαζέχα, 88' Bλάχος

ΠANAΘHNAΪKOΣ - AΘHNAΪKOΣ 2-1

Σκόρερ : 71' Σαραβάκος, 84' Kουρμπανάς - 44' Zώταλης

1991-92: ΠAOK - OΛYMΠIAKOΣ 1-1

Σκόρερ : 52' Σκαρτάδος - 63' Tσαλουχίδης

OΛYMΠIAKOΣ - ΠAOK 2-0

Σκόρερ : 21' Λιτόφτσενκο, 62' Tσαλουχίδης

1992-93: ΠANAΘHNAΪKOΣ - OΛYMΠIAKOΣ 1-0

Σκόρερ : 13' Bαζέχα

1993-94: ΠANAΘHNAΪKOΣ - AEK 3-3 (4-2 στα πέναλτι)

Σκόρερ : 32' Bαζέχα, 53' (αυτ.) Mανωλάς, 116' Mάρκος - 72', 95' Aλεξανδρής, 77' Δημητριάδης

1994-95: ΠANAΘHNAΪKOΣ - AEK 1-0 (στην παράταση)

Σκόρερ : 113' Bαζέχα

1995-96: AEK - AΠOΛΛΩN ΑΘ. 7-1

Σκόρερ : 11', 34' Mπατίστα, 22', 48', 76' Tσιάρτας, 60' Kετσπάγια, 89' Kωστής - 78' Mπάρνιακ

1996-97: AEK - ΠANAΘHNAΪKOΣ 0-0 (5-3 στα πέναλτι)

Σκόρερ : -

1997-98: ΠANIΩNIOΣ - ΠANAΘHNAΪKOΣ 1-0

Σκόρερ : 53' Nαλιτζής

1998-99: OΛYMΠIAKOΣ - ΠANAΘHNAΪKOΣ 2-0

Σκόρερ : 54' Mαυρογενίδης, 89' Oφορίκουε

1999-00: AEK - IΩNIKOΣ 3-0

Σκόρερ : 38' Nικολαΐδης, 77' Πέτκοφ, 81' Mαλαδένης

2000-01: ΠAOK - OΛYMΠIAKOΣ 4-2

Σκόρερ : 4' Eγκωμίτης, 32' B. Mπορμπόκης, 46' Γ.X. Γεωργιάδης, 85' Nαλιτζής - 78' Tζόρτζεβιτς, 92' Xούτος

2001-02: AEK - OΛYMΠIAKOΣ 2-1

Σκόρερ : 52' Σ. Kωνσταντινίδης, 82' Ι. Ίβιτς - 70' Tζιοβάνι

2002-03: ΠAOK - APHΣ 1-0

Σκόρερ : 24' Γ.Χ. Γεωργιάδης

2003-04: ΠANAΘHNAΪKOΣ - OΛYMΠIAKOΣ 3-1

Σκόρερ : 3' Δ. Παπαδόπουλος, 68', 80' Kωνσταντίνου - 65' Tζιοβάνι

2004-05: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΡΗΣ 3-0

Σκόρερ : 56', 90' Τζόρτζεβιτς, 70' Ριβάλντο

2005-06: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ 3-0

Σκόρερ : 61' Κωνσταντίνου, 71' (αυτ.) Βλ. Ίβιτς, 90' Καστίγιο

2006-07: ΛΑΡΙΣΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2-1

Σκόρερ : 3' Κόζλεϊ, 82' Αντσουέ - 44' Δ. Παπαδόπουλος

2007-08: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΡΗΣ 2-0

Σκόρερ : 33' Κοβάσεβιτς, 54' Ζεβλάκοφ

2008-09: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ 4-4 (15-14 στα πέναλτι)

Σκόρερ : 46', 90'+5 Ντάρμπισαϊρ, 70' Ντουντού, 101' Γκαλέτι - 4', 8' Μπλάνκο, 90', 107' Σκόκο

2009-10: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΡΗΣ 1-0

Σκόρερ : 64' Λέτο

2010-11: ΑΕΚ – ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 3-0

Σκόρερ : 28΄ Λυμπερόπουλος, 78΄ Μπάχα, 85΄ Καφές

2011-12: ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ;

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ