ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μπορμπαλάν: Αμετανόητος καρτάκιας!

In this photo taken Saturday, Dec. 10, 2011, Real Madrid's Mesut Ozil from Germany, left, listens to referee Fernandez Borbalan, right, during the Spanish La Liga soccer match against FC Barcelona  at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain. (AP Photo/Andres Kudacki)
In this photo taken Saturday, Dec. 10, 2011, Real Madrid's Mesut Ozil from Germany, left, listens to referee Fernandez Borbalan, right, during the Spanish La Liga soccer match against FC Barcelona at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain. (AP Photo/Andres Kudacki) AP PHOTO/ANDRES KUDACKI

Τρεις Ισπανοί δημοσιογράφοι από την As και την Mundo Deportivo καταθέτουν στο Sport24.gr την άποψή τους για τον Φερνάντεθ Μπορμπαλάν, ο οποίος σε 243 ματς της Πριμέρα Ντιβισιόν έχει δείξει 1430 κάρτες!

Ο Νταβίδ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν είναι ο εκλεκτός της ΕΠΟ για να σφυρίξει τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το βράδυ του Σαββάτου (12/5, 20:30). Ήδη έχετε διαβάσει το βιογραφικό του και πολλές άλλες λεπτομέρειες για την καριέρα του στην Πριμέρα Ντιβισιόν και το εξωτερικό. Ο Ισπανός διαιτητής, μόλις λίγες μέρες πριν ολοκληρώσει την παρουσία του στα γήπεδα, αφού στο τέλος της φετινής σεζόν θα "κρεμάσει" τη σφυρίχτρα του, καλείται να φέρει εις πέρας την ομολογουμένως δύσκολη αποστολή να περάσει απαρατήρητος, να εφαρμόσει σωστά τους κανονισμούς και να μην αφήσει παραπονεμένη καμία από τις δυο φιναλίστ. Για να μάθουμε περισσότερα για το πώς συμπεριφέρεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο, ποια είναι τα χούγια και οι ιδιοτροπίες του, μιλήσαμε με τρεις Ισπανούς δημοσιογράφους, δυο από την As και έναν από την Mundo Deportivo. Έχουν ενδιαφέρον αυτά που μας είπαν, ξεκαθαρίζοντας αρκετά το τοπίο, πάντως αν και σε γενικές γραμμές οι απόψεις συμφώνησαν, υπήρξαν και κάποια σημεία, στα οποία είχαμε μικρές διαφωνίες.

243 ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗ ΛΙΓΚΑ, 1430 ΚΑΡΤΕΣ!

Μπορμπαλάν: Αμετανόητος καρτάκιας!

Ο επαναληπτικός τελικός του ισπανικού Σούπερ Καπ του 2011, εκεί όπου ο Μπορμπαλάν απέβαλλε τους Εζίλ, Μαρσέλο και Βίγια, αλλά δεν έγραψε στο φύλλο αγώνα ότι ο Μουρίνιο είχε βάλει το δάχτυλό του στο μάτι του Τίτο Βιλανόβα (17/8/2011)

Το σίγουρο είναι πως ο Φερνάντεθ Μπορμπαλάν είναι ένας αμετανόητος "καρτάκιας". Αυτό είναι το μεγάλο του "όπλο", το στοιχείο που τον χαρακτηρίζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στα 14 χρόνια που σφυρίζει στην ισπανική Λίγκα. Οι αριθμοί είναι πραγματικά εντυπωσιακοί. Σε 243 παιχνίδια της Πριμέρα Ντιβισιόν, ο αθεόφοβος Μπορμπαλάν έχει δείξει 1356 κίτρινες κάρτες! Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο, σε κάθε ματς δείχνει 5.58 κίτρινες! Μόνο φέτος, στα 17 παιχνίδια που σφύριξε, έβγαλε από το τσεπάκι του την κίτρινη 108 φορές (μέσος όρος 6.35)! Στα 243 ματς της καριέρας του στο ισπανικό πρωτάθλημα έχει δείξει και 74 κόκκινες (δηλαδή αποβάλλει έναν παίκτη σχεδόν κάθε τρία ματς κατά μέσο όρο). Το ρεκόρ του είναι έντεκα κίτρινες σε ένα παιχνίδι, κάτι που έχει συμβεί τέσσερις φορές μέχρι σήμερα, ενώ σε τρεις ακόμα αγώνες έχει δείξει από δέκα κίτρινες!

Μπορμπαλάν: Αμετανόητος καρτάκιας!

Ο Μπορμπαλάν έτοιμος να κιτρινίσει τον Ράκιτιτς υπό το βλέμμα του Κριστιάνο (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza)

Το μεγαλύτερο "θύμα" του στις κίτρινες έχει υπάρξει η Βαλένθια (109), ενώ σε ότι αφορά στους δυο αιώνιους του ισπανικού ποδοσφαίρου, οι μεν "μερένγκες" έχουν κιτρινιστεί 87 φορές, οι δε "μπλαουγκράνα" 71. Ο Μπορμπαλάν έχει καταλογίσει σε αυτά τα 243 ματς, 62 πέναλτι, μοιρασμένα ακριβώς στη μέση, 31 για τους γηπεδούχους και 31 για τους φιλοξενούμενους. Η ισορροπία υπάρχει και στις κίτρινες, αφού από τις 1356, οι 675 πήγαν σε γηπεδούχους και 681 σε φιλοξενούμενους. Είναι φανερό από αυτούς τους αριθμούς, ότι ο συγκεκριμένος ρέφερι δεν καταλαβαίνει από έδρες, κάτι βέβαια που καμία σημασία δεν θα έχει στον δικό μας τελικό, αλλά σίγουρα δείχνει ότι είναι δίκαιος και αποφασισμένος, άρα δεν επηρεάζεται εύκολα. Θέλοντας να έχουμε μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη για τον "άρχοντα" του τελικού, μιλήσαμε με τρεις Ισπανούς δημοσιογράφους, που όπως είναι λογικό, τον γνωρίζουν άριστα. Ιδού τα σχόλιά τους.

Μπορμπαλάν: Αμετανόητος καρτάκιας!

Η διαφήμιση για τη βιογραφία του Φερνάντεθ Μπορμπαλάν που κυκλοφορεί την επόμενη Τρίτη στην Ισπανία με τίτλο "Μπαμπά θέλω να γίνω διαιτητής". Κρίμα που δεν κράτησε ένα τελευταίο κεφάλαιο για την αυριανή εμπειρία...

Πριν ξεκινήσω με τις δηλώσεις, να πω το εξής. Οι δυο πρώτοι με τους οποίους μίλησα, εργάζονται στην As. Ο μεν πρώτος, Αγουστίν Μαρτίν, στην έκδοση της Μαδρίτης, ο δε δεύτερος, Μοϊσές Γιόρενς, στην έκδοση της Βαρκελώνης. Ο μεγάλος χαβαλές ήταν ότι αμφότεροι ξεκίνησαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, απλά ο καθένας τους βρέθηκε στο αντίθετο άκρο. Τί εννοώ; Οι πρώτες λέξεις του Μαρτίν ήταν "καταρχήν ξεκινάμε με το δεδομένο ότι ο Μπορμπαλάν είναι οπαδός της Μπαρτσελόνα", ενώ οι πρώτες λέξεις του Γιόρενς ήταν "καταρχήν ξεκινάμε με το δεδομένο ότι ο Μπορμπαλάν είναι οπαδός της Ρεάλ Μαδρίτης"!!! Κάτι το οποίο έδωσε αμέσως έναν πόντο - για να μην πω περισσότερους - στον Ισπανό διαιτητή. Όταν γκρινιάζουν όλοι και σου κολλάνε ταμπέλες και από τις δυο πλευρές, σημαίνει ότι μάλλον κάνεις σωστά τη δουλειά σου. Ας δώσουμε όμως τον λόγο στους Ισπανούς συναδέλφους.

ΑΓΟΥΣΤΙΝ ΜΑΡΤΙΝ (AS ΜΑΔΡΙΤΗΣ)

Μπορμπαλάν: Αμετανόητος καρτάκιας!

Ο Σέρχιο Ράμος διαμαρτύρεται (;) στον Μπορμπαλάν!

" Ο Φερνάντεθ Μπορμπαλάν είναι σοβαρός, σχετικά απόμακρος, δε θέλει πολλά-πολλά με τους παίκτες, απεχθάνεται τις διαμαρτυρίες και το θέατρο, γενικά δεν είναι της συζήτησης και του διαλόγου. Συνήθως θα προειδοποιήσει την πρώτη φορά και από εκεί και μετά, θα αρχίσει να μοιράζει κάρτες σαν τραπουλόχαρτα. Είναι ο τρόπος του να διαχειρίζεται την πειθαρχία μέσα στο γήπεδο. Όμως πρέπει να πω ότι είναι δίκαιος. Κάνει λάθη όπως κάθε διαιτητής, όμως συνήθως αυτά μοιράζονται και στις δυο ομάδες. Δεν είναι ο κορυφαίος Ισπανός ρέφερι, αλλά σίγουρα είναι από τους καλούς μας διαιτητές. Δεν αφήνει την εξέλιξη, όπως για παράδειγμα ο Ματέου Λαόθ, προτιμάει να σταματάει το παιχνίδι και να ξεκαθαρίζει τα πράγματα πριν το συνεχίσει. Επίσης δεν θα τον δούμε να κάνει τραγικά λάθη, όπως ο Ερνάντεθ Ερνάντεθ, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Μου μοιάζει σαν μια καλή επιλογή από την ελληνική ομοσπονδία, από τη στιγμή που αποφάσισε να πάρει ξένο διαιτητή για τον τελικό".

ΜΟΪΣΕΣ ΓΙΟΡΕΝΣ (AS ΒΑΡΚΕΛΩΝΗΣ)

Μπορμπαλάν: Αμετανόητος καρτάκιας!

Ο Μπορμπαλάν κιτρινίζει τον Γκριεζμάν (AP Photo/Manu Fernandez)

" Σε γενικές γραμμές πρόκειται για έναν καλό διαιτητή. Είναι σοβαρός και αρκετά βαρύς σε σχέση με τους παίκτες. Δεν του αρέσει το μπούγιο, δεν ανέχεται να μαζεύονται γύρω του οι ποδοσφαιριστές για διαμαρτυρίες και δεν δίνει εξηγήσεις για τις αποφάσεις του. Είναι έμπειρος, θεωρείται ακριβοδίκαιος, αλλά έχει μεγάλο κόλλημα με τις κάρτες. Τις βγάζει στην παραμικρή αφορμή, είναι ο τρόπος του να κρατάει το ματς. Έχει κάνει λάθη στην καριέρα του, αλλά δεν είναι αυτά που τον χαρακτηρίζουν. Σίγουρα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της ισπανικής διαιτησίας, από τους καλούς που διαθέτουμε και ας είναι αθόρυβος. Διαφέρει από τους ρέφερι που τους αρέσει να πρωταγωνιστούν στο γήπεδο, προτιμάει να περνάει απαρατήρητος και είναι καλός στον πειθαρχικό έλεγχο, αν εξαιρέσουμε κάποιες υπερβολικές κάρτες. Αλλά είπαμε, αυτή είναι η αδυναμία του".

ΣΕΡΤΖΙ ΣΟΥΛΕ (MUNDO DEPORTIVO)

Μπορμπαλάν: Αμετανόητος καρτάκιας!

Ο Μπορμπαλάν κιτρινίζει τον Ντιέγκο Κόστα (AP Photo/Andres Kudacki)

" Ο Φερνάντεθ Μπορμπαλάν είναι καλός διαιτητής, όχι κορυφαίος, αλλά αξιοπρεπέστατος, έμπειρος, διεθνής, σοβαρός, δίκαιος. Έχει σωστές τοποθετήσεις, δεν αγχώνεται, όταν χρειαστεί θα πάρει τη φάση πάνω του, γενικά ξέρει να διαχειρίζεται και το παιχνίδι και τους παίκτες. Έχει μεγάλη αδυναμία στις κάρτες, δεν καταλαβαίνει τίποτα, ούτε ονόματα, ούτε βεντέτες, όποιος υποπέσει σε σφάλμα, θα κιτρινιστεί. Και θα συνεχίσει να κιτρινίζει, δεν πρόκειται να σκεφτεί ότι έχει δώσει τέσσερις-πέντε κάρτες, άρα πρέπει να συγκρατηθεί. Σε αυτόν τον τομέα είναι ασυγκράτητος. Κάνει λάθη, αλλά ποτέ με πρόθεση. Στη Βαρκελώνη του κρατάνε ότι δεν είχε γράψει στο φύλλο αγώνα το περιστατικό του Μουρίνιο που είχε βάλει το δάχτυλό του στο μάτι του Βιλανόβα στο Σούπερ Καπ του 2011, κάτι που γλύτωσε τον Πορτογάλο από μεγάλη τιμωρία. Αλλά σε γενικές γραμμές δεν έχει προκαλέσει πολλές γκρίνιες στη διάρκεια της καριέρας του. Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστός στο εξωτερικό όσο άλλοι Ισπανοί διαιτητές, αλλά εδώ στην Ισπανία οι ομάδες και οι παίκτες τον σέβονται".

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ