ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΕΚ-Ολυμπιακός: 0-1 (διακοπή)

ΑΕΚ-Ολυμπιακός: 0-1 (διακοπή)
INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός σώθηκε στο 89΄σκοράροντας με τον Χάρα, το ποδόσφαιρο συνεχίζει την αυτοκαταστροφική του πορεία, καθώς η εισβολή των οπαδών της ΑΕΚ , στη φάση του γκολ, αμαύρωσε την ωραία εικόνα του ΟΑΚΑ, ως εκείνη τη στιγμή. Διεκόπη το ματς σε βάρος της "Ένωσης" που κινδυνεύει με τιμωρία αφαίρεσης βαθμών

Σα να μην έγινε τίποτε όλες αυτές τις μέρες. Να μην διακόπηκε το πρωτάθλημα, να μην έκλεισαν οι πόρτες. Εκεί το... βιολί μας. Να χαλάμε και την ωραία εικόνα ενός κατάμεστου γηπέδου. Ο Ολυμπιακός σώθηκε στο 89, σε ένα ματς που φαινόταν ότι θα πήγαινε να τελειώσει με κουλούρια και την ΑΕΚ να πανηγυρίζει την πρόκριση στους "4" του Κυπέλλου. Ένα γκολ από τον παίκτη-φάντασμα και ... τους οπαδούς φαντάσματα, που δεν συγκρατήθηκαν, βλέποντας τους "ερυθρόλευκους" και τον Περέιρα να πανηγυρίζουν έξαλλα στο σημαιάκι του κόρνερ. Κάποιοι μπήκαν στο γήπεδο, πέταξαν φωτοβολίδες και το ματς διακόπηκε σε βάρος της Ένωσης!

Ο Φράνκο Χάρα, σχεδόν απαρατήρητος για 88 λεπτά, προέταξε το στήθος του, για να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα του Ανέστη κάνοντας το 1-0 για τον Ολυμπιακό, σε μια φάση όπου οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν για χέρι. Δεν ήταν όπως φάνηκε και από τα δεκάδες ριπλέι της τηλεόρασης του ΟΤΕ.

Η εισβολή και οι φωτοβολίδες που έπεσαν σε βάρος των "ερυθρολεύκων" μετά τους πανηγυρισμούς στην φάση του γκολ (ο Περέιρα έκανε και χειρονομίες προς την εξέδρα και ο Πορτογάλος οφείλει τουλάχιστον να συγκρατεί τα νεύρα του, γιατί μοιάζει με κιινητή βόμβα) έστειλαν τον διαιτητή Καλογερόπουλο στα αποδυτήρια. Λίγο αργότερα, διέκοπτε οριστικά τον αγώνα όπως είχαν ΟΛΟΙ συμφωνήσει μετά τα τελευταία επεισόδια ότι θα γινόταν στην επόμενη φορά. Θα νόμιζε κανείς ότι θα αργούσε η επόμενη φορά. Ε, δεν πέρασαν παρά ελάχιστε μέρες και έγινε το έλα να δεις.

Ο Ολυμπιακός πήρε μια νίκη, χάρη στο τελευταίο δεκαπεντάλεπτο. Όταν δηλαδή, συνειδητοποίησε ότι έτσι όπως έπαιζε δεν κέρδιζε με τίποτε. Όταν ο Περέιρα έριξε το μοναδικό παίκτη που είχε καθαρό μυαλό και καλά πόδια (τον Κώστα Φορτούνη) πίεσε την ΑΕΚ, εκμεταλλεύτηκε και την ομαδική οπισθοχώρηση των γηπεδούχων, αλλά και την καθυστερημένη ολιγωρία του Δέλλα να απαντήσει στην ορμητικότητα των Πειραιωτών.

Κι όλα αυτά, ενώ για 75 λεπτά ήταν η ΑΕΚ αυτή που κυριαρχούσε, που έχανε τις ευκαιρίες (μέχρι να χάσει το ... άχαστο ο Ντοσεβί) και εν τέλει να αρχίσει να γέρνει το γήπεδο, από μια απέλπιδα, όσο και άναρχη προσπάθεια του Ολυμπιακού να βάλει γκολ. Το έβαλε και δραπέτευσε με την πρόκριση.

Η ταυτότητα του αγώνα

Γήπεδο:OAKA

Διαιτητής: Καλογερόπουλος (Αθηνών)

Βοηθοί: Αλεξέας (Μεσσηνίας), Μερκενίδης (Μακεδονίας)

ΑΕΚ (Δέλλας) : Ανέστης, Μπακάκης, Λαμπρόπουλος, Τζανετόπουλος, Σοϊλέδης, Γιόχανσον, Ανάκογλου, Μάνταλος (67 Ντακόλ), Πλατέλλας (87΄Ντούνης), Μπαρμπόζα, Αραβίδης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Περέιρα): Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μποτία, Σιόβας, Μαζουακού, Μιλιβόγεβιτς (64΄Φορτούνης) , Μανιάτης (52 Κασάμι), Ντομίνγκες, Ντουρμάζ (11΄Αφελάι), Ντοσεβί, Χάρα

Γκολ:Χάρα (89΄)

Κάρτες: 24' Μάνταλος, 43 Μιλιβόγεβιτς, 71 Μποτία, 80' Κασάμι, 82 Μπακάκης, 87 Πλατέλας

Δείτε εδώ το λάιβ της αναμέτρησης

Ανασκόπηση αγώνα

Οι εξέδρες είχαν γεμίσει από νωρίς με το πάθος των 60 χιλιάδων ΑΕΚτζήδων να ξεχειλίζει και από τα δυο διαζώματα. Ο Τραϊανός Δέλλας δεν έκρυβε εκπλήξεις στον σχηματισμό της ενδεκάδας του. Έβαλε αυτούς που έπαιξαν και στο Καραϊσκάκη. Σα να λέμε "αυτούς ξέρει, αυτούς εμπιστεύεται". Και το σχέδιο ίδιο ήταν. Πάνω οι γραμμές, πίεση από ψηλά, για να χάσει την μπάλα ο Ολυμπιακός.

Ο Περέιρα έχοντας την εικόνα και του πρώτου ματς στα μάτια του, έβαλε τον Μποτία δίπλα στον Σιόβα και δίπλα στο Μανιάτη έριξε το Μιλιβόγεβιτς δίπλα στο Μανιάτη, για να βοηθάνε στο κατέβασμα της μπάλας. Έξω έμεινε ο Κασάμι, ενώ ο Τσόρι ξεκίνησε στην ενδεκάδα, που είχε δεξιά τον Ντουρμάζ, αριστερά τον Ντοσεβί και στην κορυφή της επίθεσης τον Χάρα.

Πριν καν ξεδιπλωθεί η τακτική του Ολυμπιακού, ο Τζίμι Ντουρμάζ τέθηκε νοκ-άουτ. Το διάστρεμμα που έπαθε σε μια προσπάθειά του να βγάλει γρήγορα την μπάλα μπροστά, τον έστειλε πρόωρα στον πάγκο. Ο Περέιρα σήκωνε τον Αφελάι, για να τον στείλει από την αριστερή πλευρά, φέρνοντας τον Ντοσεβί από τα δεξιά. Νωρίς-νωρίς, μια αλλαγή που την υπαγόρευε ένας ξαφνικός τραυματισμός.

Ένα σουτ βρε αδερφέ

Μετά την πρώτη "ανακατωσούρα" από την πίεση των παικτών της ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός ηρέμησε το παιχνίδι του. Κυκλοφόρησε την μπάλα, αλλά είχε πρόβλημα στην ... τελική πάσα. Ο Δέλλας είχε δώσει εντολή για διπλό μαρκάρισμα στον Τσόρι Ντομίνγες μόλις ο Αργεντινός έπαιρνε την μπάλα. Κι αν το μαρκάρισμα δε γινόταν, υπήρχε φάουλ. Τις περισσότερες φορές, πάντως, ο κυμματοθραύστης Γιόχανσον έκοβε κανονικά την μπάλα. Με την ΑΕΚ να περιμένει μια κόντρα, τον Ολυμπιακό να έχει κατοχή αλλά ανούσια, η τελική προσπάθεια (ένα σουτ βρε αδερφέ) ήταν το πρώτο ζητούμενο!

Τελικά ... λίγο μετά το μισάωρο (στο 33) υπήρξε μια αφορμή να σηκωθεί το γήπεδο στο πόδι. Ο Γιόχανσον έβγαλε ωραία διαγώνια πάσα στον Πλατέλα που τρύπησε την άμυνα του Ολυμπιακού από τα δεξιά σέντραρε σωστά, πρώτα όμως το απλωμένο πόδι του Μποτία και εν συνεχεία το μπούτι του Αραβίδη έστειλαν την μπάλα άουτ. Τελική δεν υπήρξε, ήταν όμως ευκαιρία! Η πρώτη του ματς. Αμέσως μετά, ο Αραβίδης που είχε πάει στο δεξί άκρο συλλαμβανόταν αδίκως σε θέση οφ-σάιντ. Τον κάλυπτε ο Μαζουακού.

Ένα κόρνερ που πέρασε ανεκμετάλλευτο ήταν η απάντηση του Ολυμπιακού. Και το πρώτο σουτ του ματς στο 39 (!), ψηλά άουτ από το Μανιάτη η δεύτερη. Όχι σπουδαία πράγματα, πάντως. Όποιον κι αν ρωτήσουν τι θυμάται απ' αυτό το πρώτο ημίχρονο θα πει "τίποτα". Με μπόλικο καθόλου, θα προσθέταμε...

Φυσικά, το πρόβλημα ήταν του Ολυμπιακού. Αυτός έπρεπε να παίξει μπάλα. Να κάνει φάσεις και να βάζει γκολ. Η ΑΕΚ βολευόταν και με το 0-0, μια φυσιολογική κατάληξη ενός τέτοιου ημιχρόνου

Έξω και ο Μανιάτης, ευκαιρία ο Μάνταλος!

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε όπως το ...πρώτο. Με αναγκαστική αλλαγή για τον Ολυμπιακό. Ο Μανιάτης στραβοπάτησε στην προσπάθειά του να σταματήσει τον Πλατέλα (έκανε φάουλ, αλλά ο διαιτητής άφησε σωστά τη φάση να εξελιχθεί) και έπεσε στο χορτάρι! Το πρόβλημα στο γόνατο ήταν ολοφάνερο. Ο Περέιρα σήκωνε τον Κασάμι για αντικαταστήσει τον αρχηγό του.

Ο Ολυμπιακός έπρεπε να παίξει μπάλα, η ΑΕΚ ... την έκρυψε στο 55! Στην πρώτη μεγάλη φάση του αγώνα, ο Πλατέλας έκανε σπουδαία κάθετη πάσα στον Μάνταλο, που πλάσαρε αμέσως. Ο Ρομπέρτο είχε βγει σωστά και με το πόδι έσωσε το σχεδόν σίγουρο 1-0.

Καθώς οι "ερυθρόλευκοι" έπρεπε να αρχίσουν να κερδίζουν μέτρα, ανεβαίνοντας προς την επίθεσή τους, άφηναν κενά στα μετόπισθεν. Οι ταχυκίνητοι μεσοι και επιθετικοί της ΑΕΚ είχαν το πεδίο να δράσουν. Ένα λεπτό αργότερα, ο Μποτία προλάβαινε την τελευταία στιγμή την πάσα του Πλατέλα. Η "Ένωση" είχε ξεθαρρέψει και παίρνοντας δύναμη από την εξέδρα, έχασε κι άλλη ευκαιρία. Η βολίδα του Μάνταλου στο 58' πέρασε, μόλις άουτ.

Ο ανέμπνευστος Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός ανοιγόταν μεν, χωρίς ουσία δε. Με μηδενικές ιδέες, ανέμπνευστος, χωρίς κίνηση, χωρίς συνεργασίες. Ο Χάρα μόνος του στην κορυφή, είτε έπαιζε, είτε δεν έπαιζε ήταν το ίδιο. Ο Αφελάι γύριζε από τον εαυτό του, ο Ντοσεβί έκανε ντρίπλες έξω από την περιοχή, ο Τσόρι είχε στενό κορσέ τον Γιόχανσον. Ο Περέιρα δεν είχε πολλές επιλογές. Στο 65΄έριχνε και τον Φορτούνη στο παιχνίδι, μπας και λειτουργήσει καλύτερα στη μεσαία γραμμή.

Ο χρόνος κυλούσε αντίστροφα, πλέον. Η ΑΕΚ έχανε τον Μάνταλο με τραυματισμό και Δέλλας έβαζε τον Ντακόλ. Ο Βραζιλιάνος πέρασε σέντερ φορ, με τον Μπαρμπόζα να παίρνει τον ρόλο του Μάνταλου. Ο Ολυμπιακός, εν τω μεταξύ, επέμενε διαρκώς από την πλευρά του Σοϊλέδη, προσπαθώντας για ρήγματα με Σαλίνο-Ντοσεβί.

... χάνει την ευκαιρία του αιώνα!

Παρόλα αυτά στην πρώτη φορά που έπαιξε γρήγορα (με τον Φορτούνη να ξεκινάει την αντεπίθεση) οι "ερυθρόλευκοι" έχασαν το άχαστο! Στο 76 η βαθιά σέντρα του Μαζουακού, βρήκε τον Τσόρι Ντομίνγκες που γύρισε σωστά την μπάλα. Ο Ντοσεβί δεν είχε παρά να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα και να κάνει το 0-1. Την έσπρωξε, αλλά την έστειλε στο κάθετο δοκάρι. Απίθανο...

Ο Ολυμπιακός άρχισε, πλέον, να κλέβει μπάλες και να βγαίνει μπροστά. Ο Δέλλας έπρεπε να αντιδράσει. Ο Ρόβας έπαιρνε τη θέση του Μπαρμόσα, για να υπάρχει ένας ακόμη παίκτης στη μεσαία γραμμή. Ο Ολυμπιακός, πλέον, πίεζε. Η ΑΕΚ αμυνόταν και ο Ανέστης παραλίγο να κάνει μοιραίο λάθος στο 81 όταν έκανε άστοχη έξοδο. Ο Σιόβας δεν έπιασε καλά την κεφαλιά και η μπάλα, αποκρούστηκε εύκολα από τους αμυντικούς.

Ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ έπεσε σωστά και στο 84', αλλά το δυνατό σουτ του Τσόρι πέρασε άουτ.

Με σκόρερ τον Χάρα (τι λες τώρα)!

Το γήπεδο είχε κατηφορίσει προς την περιοχή της ΑΕΚ. Και εκεί άρχισε να διαφαίνεται μια αμυντική αστάθεια της ΑΕΚ, που προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να κρατήσει το μηδέν. Οι γηπεδούχοι είχαν χάσει την ψυχραιμία τους. Και στο 89' ο Αφελάι έσωσε την μπάλα πιρν βγει αράουτ, σέντραρε στην καρδιά της περιοχής, όπου ο Φορτούνης κέρδισε την κεφαλιά πάσα. Ο Χάρα, που δεν είχε ακουμπήσει μπάλα ως τότε, ήταν εκεί που έπρεπε. Με το στήθος (και όχι το χέρι, όπως διαμαρτυρήθηκαν οι παίκτες της ΑΕΚ) έστειλε την μπάλα στα δίχτυα!

Ο σκόρερ πέταξε τη φανέλα του, μαζί με τους συμπαίκτες του και τον Περέιρα πανηγύριζαν -με χειρονομίες- στο σημαιάκι του κόρνερ. Κάποιοι οπαδοί της ΑΕΚ, έκαναν την εισβολή που ... όλοι απεύχονταν (εκτός απ' αυτούς που μπήκαν στο χορτάρι) κι άρχισαν να ρίχνουν φωτοβολίδες προς τους παίκτες του Ολυμπιακού. Οι διαιτητές ως όφειλαν, πήγαν στα αποδυτήρια. Μετά από λίγο διέκοψαν τον αγώνα. Σε βάρος της ΑΕΚ, που κινδυνεύει πλέον με απώλειες. Όχι της πρόκρισης των ημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδος, την οποία πήρε ο Ολυμπιακός, αλλά των βαθμών, που θα χάσει...

Η φάση του αγώνα

Εκ των πραγμάτων ήταν η φάση του γκολ, με τον Χάρα να κάνει το 0-1 με το στήθος (και όχι με το χέρι). Παρόλα αυτά, η φάση του αγώνα είναι το ... γκολ που χάνει ο Ντοσεβί. Μπροστά στο τέρμα, χωρίς αντίπαλο, να σημαδεύει το δοκάρι! Κανονικό blooper!

Ο διαιτητής

O Καλογερόπουλος ήταν σωστός σχεδόν σε όλες τις υποδείξεις του. Ο ένας βοηθός του χρεώνεται με δυο λανθασμένες υποδείξεις στο πρώτο ημίχρονο. Τα απανωτά ριπλέι τον δικαιώνουν και για την απόφαση να μετρήσει το γκολ του Χάρα...

Ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης

Ο Ολυμπιακός ... δεν είχε διακριθέντες μέχρι το 75' Ίσως ο Σαλίνο να μόχθησε περισσότερο απ' όλους τους άλλους περισσότερο. Αυτός που έκανε τη διαφορά ήταν ο Φορτούνης. Άπλωσε καλά το παιχνίδι του Ολυμπιακού, όταν μπήκε στο παιχνίδι, έδωσε την ασίστ στο γκολ και έκανε ήρωα τον ... Χάρα, απόδειξη ότι ο σέντερ-φορ φαίνεται μόνο όταν παίρνει την μπάλα. Και μέχρι τότε ο Χάρα, δεν την έπαιρνε...

Μας άρεσε

Η αντρίκεια τοποθέτηση του Τραϊανού Δέλλα μετά το ματς. Δεν κρύφτηκε, δεν μάσησε τα λόγια του και είπε το αυτονόητο. Ότι ορισμένοι, ελάχιστοι, δεν έμαθαν τα λάθη τους. Η βλακεία, όπως είπε, είναι ανίκητη...

Δεν μας άρεσε

Η βλακεία που είναι είναι πράγματι αήττητη. Οι 20 που έκαναν το ντου, πάντως, δεν έχουν καμιά σχέση με τους υπόλοιπους 65.000, που κρατήθηκαν στις θέσεις τους. Όσο για τον Βίτορ Περέιρα, ας καλμάρει λίγο.Πορτογάλος είναι, αλλά όχι ο ... Μουρίνιο. Ηρέμησε μίστερ!

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ