ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Χαραλαμπόπουλος στο Ραδιόφωνο 24/7: "Το FFP είναι χαρτοπόλεμος για τουαλέτα"

PSG's Neymar applauds with supporters after the French League One soccer match between PSG and Toulouse at the Parc des Princes stadium in Paris, France, Sunday, Aug. 20, 2017. (AP Photo/Kamil Zihnioglu)
PSG's Neymar applauds with supporters after the French League One soccer match between PSG and Toulouse at the Parc des Princes stadium in Paris, France, Sunday, Aug. 20, 2017. (AP Photo/Kamil Zihnioglu) AP PHOTO/KAMIL ZIHNIOGLU

Ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 και στην εκπομπή "Νίκη στην Contra" για τα "τρελά" λεφτά που ρίχτηκαν στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι και το πώς οι μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μπορούν να "αγνοούν" το FFP της UEFA.

Για το πόσο έχουν... ξεφύγει τα πράγματα όσον αφορά στις επενδύσεις των ομάδων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και την ικανότητα που έχουν να "ξεγλιστρούν" από την UEFA που φιλοδοξεί να βάλει κανόνες μέσω του Financial Fair Play, μίλησε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Χρίστος Χαραλαμπόπουλος στο Ραδιόφωνο 24/7 και στην εκπομπή "Νίκη στην Contra".

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ:

"Τα χρήματα που ξοδεύτηκαν αυτή την περίοδο ξεπέρασαν τα 4 δις ευρώ. Είναι 700 εκατομμύρια περισσότερα από όσα είχαν ξοδευτεί την αντίστοιχη μεταγραφική περίοδο πριν δύο χρόνια. Στις 5 μεγαλύτερες λίγκες, 100 ομάδες σύνολο, οι 40 έχουν ένα θετικό πάρε-δώσε μεταγραφικό, οι 3 είναι ίσα βάρκα ίσα νερά και 57 έχουν δώσει περισσότερα από όσα εισέπραξαν.

Το Financial Fair Play είναι ένας χαρτοπόλεμος που τον χρησιμοποιείς στην τουαλέτα με γάντια του μποξ. Είναι ένα πράγμα που είναι διάτρητο, δεν φαίνεται μόνο από την Παρί,αλλά και από πέρυσι, πρόπερσι με την Ζενίτ, έχει μία τρομακτική υπέρβαση που έφτασε πέρυσι τα 88 εκατομμύρια. Η Ζενίτ δεν τιμωρήθηκε γιατί η εταιρία που την κατέχει είναι χορηγός του Champions League.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι επίσης ότι από τις 10 ομάδες που έχουν το μεγαλύτερο έλειμμα στο μεταγραφικό παζάρι, οι 6 είναι αγγλικές και στις 5 ομάδες με θετικό πρόσημο είναι κατά σειρά η Μονακό με 289 εκατομμύρια κέρδος, η Ντόρτμουντ με 110, η Λιόν με 72, η Ρεάλ με 47 και η Φιορεντίνα με 42.

Στον αντίποδα έχεις την Παρί με μείον 343 εκατομμύρια ευρώ, την Μίλαν με μείον 189, την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με μείον 186, την Μάντσεστερ Σίτι με μείον 173 και την Τσέλσι με μείον 106. Αυτό συμβαίνει γιατί οι τιμές των τηλεοπτικών δικαιωμάτων έχουν εκτοξευτεί, ειδικά στην Αγγλία σκεφτείτε πως η τελευταία ομάδα της Premier, η 20η, έχει έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα που την κατατάσσουν στην εξάδα των ομάδων της Ευρώπης με τα μεγαλύτερα έσοδα τα τηλεοπτικά.

Στην καινούρια λίστα που θα βγάλει η Deloite, αυτή που βγάζει κάθε χρόνο, όλες οι ομάδες της Premier League θα βρίσκονται μέσα στις 30 πρώτες σε επίπεδο εσόδων γενικότερα. Θα είναι και οι 20 ομάδες της Premier.

Το ένα είναι τα τηλεοπτικά δικαιώματα, το άλλο ο τρομακτικός γιγαντισμός των ομάδων που έχουν πολλά χρήματα και το τρίτο είναι ότι αυτός ο γιγαντισμός ξεπέρασε την όποια ρύθμιση φιλοδοξούσε να βάλει η UEFA. Αυτή τη στιγμή οι μεγάλες ομάδες έχουν θυγατρικές σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο ομάδες αλλά και εταιρίες, έτσι που μπορεί να διευκολυνθεί ο κύκλος του χρήματος είναι δύσκολο να τον ακολουθήσεις και να δεις από που έρχεται το χρήματα και οι κανόνες ξεπερνιούνται με έναν απλό τρόπο.

Όπως γνωρίζετε η UEFA απαγορεύει σε κάποιον να έχει την ιδιοκτησία δύο ομάδων που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία διαφορετικών χωρών. Πως ξεπερνιέται αυτό; Η ιδιοκτησία της Μάντσεστερ Σίτι για παράδειγμα έχει τον έλεγχο της αγγλικής Σίτι, εσχάτως όμως πήρε και τον έλεγχο της ισπανικής Χερόνα που ανέβηκε φέτος στη La Liga.

Το έκανε αυτό φτιάχνοντας μία παρένθετη εταιρία στην οποία είναι μέτοχος ο ιδιοκτήτης της Σίτι με τον αδερφό του Πεπ Γκουαρδιόλα που είναι και μάνατζερ, έχουν ο καθείς το 50% των μετοχών, αλλά ο καθείς τους έχει το 48% της Χερόνα, άρα δεν έχουν τον έλεγχο τυπικά. Έτσι έχουν μία ομάδα στη Λίγκα από την οποία μπορούν να στέλνουν και να παίρνουν παίκτες, να περνούν χρήματα από τη μία εταιρία στην άλλη που η UEFA δεν μπορεί να ρυθμίσει.

Είναι επίσης τελείως διαφορετικό ομάδες χωρών, δηλαδή επιχειρήσεις να ανταγωνίζονται κράτη. Αυτή τη στιγμή η Παρί Σεν Ζερμέν είναι μία κρατική ομάδα, είναι η ομάδα του κράτους του Κατάρ. Αν η Παρί ξοδεύει τώρα 380 εκατομμύρια για μεταγραφές έρχεται αύριο ο τουριστικός οργανισμός του Κατάρ και της κάνει μία χορηγία 80 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, έρχεται και το αεροδρόμιο της Ντόχα και της κάνει μία άλλη χορηγία 40 εκατομμυρίων και στην τριετία που θα ελεγχθεί για το Financial Fair Play θα φανεί ότι έχει έσοδα 360 εκατομμύρια ευρώ και ξόδεψε 380. Ξεπερνιούνται πολύ απλά τα πράγματα.

Αν δει κανείς το άνοιγμα που υπάρχει ανάμεσα στις Λίγκες θα καταλάβει ακριβώς τι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Την πρώτη αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος η Παρί αντιμετώπισε την Αμιέν χωρίς τον Νεϊμάρ, το κόστος της Παρί ήταν 442 εκατομμύρια και της Αμιέν 12.

Το Κατάρ που θα διοργανώσει το Μουντιάλ του 2022 έχει στη διάθεσή του 8 υπερσύχρονα γήπεδα, θαυμάσια μπορούν 12 ομάδες, οι πλουσιότερες, να φτιάξουν ένα δικό τους πρωτάθλημα που θα γίνεται εκεί και τα δικαιώματα θα πωληθούν σε μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια για να προβάλλεται παγκοσμίως.

Αν αυτό σας μοιάζει απίθανο, σκεφτείτε ένα ενδεχόμενο που είναι ανοιχτό. Στο τέλος του χρόνου ξεκινάει ο νέος κύκλος προσφορών για τα δικαιώματα του ελληνικού πρωταθλήματος για την τριετία 2018-2021. Για πρώτη φορά σκέφτονται να καταθέσουν προτάσεις εταιρίες-κολοσσοί όπως η Google, το Amazon, το Facebook και το Twitter. Αντιλαμβάνεστε πως τηλεόραση είναι το δίκτυο. Μπορεί να υποθέσει κανείς που θα εκτοξευτούν τα δικαιώματα;

Είδατε τι έγινε με τα δικαιώματα στο NBA που δίνει τη δυνατότητα στις ομάδες να δίνουν παραμυθένια συμβόλαια. Σκεφτείτε κάτι πολλαπλάσιο να συμβαίνει στο ποδόφαιρο και θα καταλάβετε προς τα που συμβαίνει αυτή η φούσκα. Είναι πιθανό η φούσκα να αυτονομηθεί, να γίνει κάτι άλλο, και τα υπόλοιπα που δεν μπορούν να ακολουθήσουν, τα λοιμά, να εξαφανιστούν".

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ