ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Βραζιλία - Αργεντινή στη σκιά τριών ιστοριών γεμάτων με ίντριγκα

Argentinas Lionel Messi, second from right, dribbles the ball past Brazils Fernandinho, 5, during a 2018 World Cup qualifying soccer match at the Estadio Mineirao in Belo Horizonte, Brazil, Thursday Nov. 10, 2016. (AP Photo/Eugenio Savio)
Argentinas Lionel Messi, second from right, dribbles the ball past Brazils Fernandinho, 5, during a 2018 World Cup qualifying soccer match at the Estadio Mineirao in Belo Horizonte, Brazil, Thursday Nov. 10, 2016. (AP Photo/Eugenio Savio) AP

Το φιλικό της Βραζιλίας με την Αργεντινή στη Μελβούρνη (13:05, live Sport24.gr) δεν περιλαμβάνει βαθμολογικό κίνητρο. Πρωταγωνιστούν, όμως, ο Τιάγκο Σίλβα που καθαιρέθηκε, ο Μάουρο Ικάρντι που "κόπηκε" από τον Λιονέλ Μέσι κι ο Χόρχε Σαμπαόλι που κάνει ντεμπούτο.

Το σκηνικό δεν είναι ένα πασίγνωστο γήπεδο με χιλιάδες θεατές να κρέμονται σαν... τσαμπιά στις κερκίδες, με διακύβευμα κάποιο τρόπαιο. Θεωρητικά δεν χρειάζεται να πέσουν κορμιά. Οι απουσίες είναι κομβικές. Κι όμως, η φιλική αναμέτρηση της Βραζιλίας με την Αργεντινή στη Μελβούρνη (live από το Sport24.gr στις 13:05) αποτελεί αδιαπραγμάτευτο λόγο για έναν ποδοσφαιρόφιλο να αφιερώσει το μεσημέρι του για να παρακολουθήσει τη "Μάχη της Νότιας Αμερικής".

Μερικούς μήνες μετά από τον Νοέμβριο του 2016 και τη νίκη με 3-0 της Βραζιλίας για τα προκριματικά του Μουντιάλ, ήρθε η ώρα για το υπ' αριθμόν 104 ντέρμπι, με βάση τη μέτρηση της FIFA (οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες των δύο χωρών έχουν διαφορετικό αριθμό στην ιστορία τους, αφού υπολογίζουν ως επίσημα κι άλλα παιχνίδια). Ένας αγώνας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πολλούς λόγους, έστω κι αν σε αυτούς δεν περιλαμβάνεται η βαθμολογία.

Αγώνας επίδειξης για τους θεατές, αλλά αγώνας με τεράστιο ενδιαφέρον για όλους τους εμπλεκόμενους, αφού πρόκειται για ένα παιχνίδι με δύο πολυσήμαντες επιστροφές και ένα ντεμπούτο.

ΤΙΑΓΚΟ ΣΙΛΒΑ, Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΠΟΥ ΚΑΘΑΙΡΕΘΗΚΕ

Αρχίζοντας από την τύποις γηπεδούχο Βραζιλία, όλα τα φώτα μονοπωλεί το εξωαγωνιστικό κομμάτι. Η "σελεσάο" προέρχεται από οκτώ νίκες στις οκτώ αναμετρήσεις που είχε τον Τίτι στον πάγκο της, έγινε η πρώτη ομάδα που κέρδισε πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 και πρόσφατα προσπέρασε για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια την Αργεντινή στην κατάταξη της FIFA.

Οι συνθήκες ήταν ιδανικές ώστε ο 56χρονος αναμορφωτής της ομάδας που ταπεινώθηκε πριν από λιγότερο από έναν χρόνο στο Copa América Centenario, όταν αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων, να κάνει ακόμα μία σημαντική παρέμβαση.

Η πρώτη ήταν η επιστροφή του Παουλίνιο στις αποστολές της εθνικής ομάδας, ενός μέσου που αποκτήθηκε από την Τότεναμ το 2013 ως ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η χώρα σε "οκτάρι" και μέσα σε δύο χρόνια κατέληξε ανέκδοτο στα χείλη των Άγγλων φιλάθλων, με συνέπεια να βρει λιμάνι στην Κίνα. Ο 28χρονος ηγέτης της Γκουάνγκζου Έβεργκραντ έχει εξελιχθεί σε "μαέστρο" στη μεσαία γραμμή της "σελεσάο" επί θητείας Τίτι, ο οποίος αποφάσισε να επαναφέρει ακόμα έναν παίκτη, τον... αρχηγό της ομάδας, Τιάγκο Σίλβα.

Brazil's Thiago Silva kneels on the pitch during the penalty shoot out at the end of  a Copa America quarterfinal soccer match at the Ester Roa Rebolledo Stadium in Concepcion, Chile, Saturday, June 27, 2015. Paraguay defeated Brazil 4-3 in a penalty shoot out after the game ended in a 1-1 draw. (AP Photo/Silvia Izquierdo)
Brazil's Thiago Silva kneels on the pitch during the penalty shoot out at the end of a Copa America quarterfinal soccer match at the Ester Roa Rebolledo Stadium in Concepcion, Chile, Saturday, June 27, 2015. Paraguay defeated Brazil 4-3 in a penalty shoot out after the game ended in a 1-1 draw. (AP Photo/Silvia Izquierdo) AP

Ο Βραζιλιάνος στόπερ της Παρί Σεν Ζερμέν καθαιρέθηκε από αρχηγός μετά από την τραγωδία του Μπέλο Οριζόντε και την ταπείνωση του 7-1 από τη Γερμανία στα ημιτελικά του (εντός έδρας) Μουντιάλ 2014. Η κριτική που δέχθηκε ήταν έντονη, αφού οι χαμηλοί τόνοι δεν συνάδουν με τις απαιτήσεις του ρόλου του, ενώ ούτε στη γαλλική ομάδα ήταν ο ηγέτης των αποδυτηρίων, παρότι κι εκεί φορούσε το περιβραχιόνιο.

Στη συνέχεια, αποπέμφθηκε από τον Ντούνγκα, ο οποίος διαδέχθηκε τον Λουίς Φελίπε Σκολάρι στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Αφορμή ο αποκλεισμός στη φάση των ομίλων από το Copa America 2016 (μετά από λάθος του ίδιου στον αγώνα με την Παραγουάη). Μπορεί να επέστρεψε επί Τίτι, ωστόσο η κατακόρυφη πτώση στην απόδοσή του τη φετινή σεζόν, έκανε δύσκολη τη χρησιμοποίησή του στη βασική ενδεκάδα της Βραζιλίας.

Την Πέμπτη, όμως, έγινε γνωστό ότι ο 32χρονος κεντρικός αμυντικός θα αναλάβει ξανά ρόλο αρχηγού στη "σελεσάο", ουσιαστικά αφήνοντας πίσω τρία "μαύρα" χρόνια στην καριέρα του και αναζητώντας μία νέα αρχή σε αυτήν την ελπιδοφόρα προσπάθεια με τον Τίτι.

ΜΑΟΥΡΟ ΙΚΑΡΝΤΙ, Ο "ΚΟΜΜΕΝΟΣ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΙ

Κι αν για τον Τιάγκο Σίλβα συνέτρεχαν αγωνιστικοί λόγοι για τον παραγκωνισμό του, η περίπτωση του Μάουρο Ικάρντι στην Αργεντινή είναι τελείως διαφορετική. Ο επιθετικός της Ίντερ στα 24 του πρόλαβε να γίνει αρχηγός των "νερατζούρι", να παντρευτεί και να αποκτήσει τέσσερα παιδιά, να εκδώσει αυτοβιογραφία, να γίνει persona non grata για τους τιφόζι του ιταλικού συλλόγου και να διχάσει την πατρίδα του. Όλα αυτά μαζί (πλην του πρώτου στοιχείου φυσικά), συνετέλεσαν ώστε ένας από τους πιο ικανούς ποδοσφαιριστές της Αργεντινής να μην έχει... δικαίωμα να φορέσει τη φανέλα της "αλμπισελέστε".

Το... θανάσιμο αμάρτημά του; Η "κλοπή" της συζύγου του πρώην φίλου του, Μάξι Λόπες. Η ιστορία πλέον είναι πασίγνωστη, αφού η σέξι Γουάντα Νάρα και οι περιπέτειές της έχουν φιλοξενηθεί κάμποσες φορές σε ΜΜΕ διεθνώς. Λόπες και Ικάρντι γνωρίστηκαν όταν ο πρώτος αγωνιζόταν στην Μπαρτσελόνα και ο δεύτερος τον είχε συναντήσει και του ζητούσε αυτόγραφο φορώντας τη φανέλα του. Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε όταν ο Ικάρντι εντάχθηκε στις ακαδημίες των Καταλανών, ο Λόπες είχε αποχωρήσει. Το 2012, όμως, ξανάσμιξαν στη Σαμπντόρια και σχημάτισαν ένα αξιόλογο δίδυμο, τόσο στην επίθεση των Γενοβέζων όσο κι εκτός αγωνιστικού χώρου.

Ο Ικάρντι ερωτεύθηκε τη σύζυγο του Λόπες, ο οποίος παρότι είχε τρία παιδιά μαζί της, δεν της ήταν πιστός. Ο χωρισμός τους βρήκε τη Νάρα αμέσως στην αγκαλιά του Ικάρντι, μαζί με τα τρία παιδιά του Λόπες, αφού είχε κρατήσει την επιμέλεια. Ο Ικάρντι τους συμπεριφέρθηκε σαν δικά του παιδιά, προκαλώντας τη μήνη του πρώην κολλητού του και νυν ορκισμένου εχθρού. Οι φωτογραφήσεις στα περιοδικά της πενταμελούς οικογένειας έδωσε πάτημα στον Λόπες να κυνηγήσει την υπόθεση δικαστικά, θεωρώντας ότι εκτίθενται τα ανήλικα παιδιά του, αλλά δεν δικαιώθηκε.

Inter Milan's Mauro Icardi sits in dejection as AC Milan clinched a last minute tie during an Italian Serie A soccer match between Inter Milan and AC Milan, at the San Siro stadium in Milan, Italy, Saturday, April15, 2017. (AP Photo/Antonio Calanni)
Inter Milan's Mauro Icardi sits in dejection as AC Milan clinched a last minute tie during an Italian Serie A soccer match between Inter Milan and AC Milan, at the San Siro stadium in Milan, Italy, Saturday, April15, 2017. (AP Photo/Antonio Calanni) AP

Με το πέρασμα των χρόνων, τα πράγματα ηρέμησαν, ο Ικάρντι έκανε δικό του παιδί με τη Νάρα και οι δύο ποδοσφαιριστές αρκέστηκαν στο να μην ανταλλάσσουν ούτε ματιά, όποτε συνέπεφταν στον αγωνιστικό χώρο. Με έναν πολύ μεγάλο αστερίσκο.

Σε όλο αυτό το διάστημα, ο Ικάρντι έχασε τη θέση του στην εθνική Αργεντινής. Με μπροστάρη τον ηγέτη της "αλμπισελέστε" εντός κι εκτός αποδυτηρίων, κι εν τη απουσία προπονητή με μεγαλύτερο ειδικό βάρος εκείνον, ο Λιονέλ Μέσι είχε δώσει... εντολή προς κάθε πλευρά: ο ποδοσφαιριστής που είχε χαλάσει τη ζωή του φίλου του και άλλοτε συμπαίκτη στην Μπαρτσελόνα, δεν είχε θέση στα αποδυτήρια της Αργεντινής.

Με την απόφαση αυτή δεν υπήρξαν αντιρρήσεις ούτε από τα υπόλοιπα μεγάλα κεφάλια της Αργεντινής (Χαβιέρ Μαστσεράνο, Σέρχιο Αγκουέρο, Άνχελ ντι Μαρία) και όλα έδειχναν ότι ο δεύτερος πιο παραγωγικός επιθετικός της Ιταλίας τα τελευταία τρία χρόνια δεν θα φορούσε ξανά (είχε μια συμμετοχή το 2013) τη φανέλα της πατρίδας του μέχρι να βρεθεί κάποιος που θα κατάφερνε να παραθέσει μία πιο ισχυρή γνώμη από τον Μέσι. Βρέθηκε προ δεκαημέρου...

ΧΟΡΧΕ ΣΑΜΠΑΟΛΙ, Ο... ΝΕΟΣ

Το σίριαλ με το όνομα του Χόρχε Σαμπαόλι άρχισε λάθος εποχή και για λάθος ομάδα. Ο Αργεντινός τεχνικός προοριζόταν για αντικαταστάτης του Λουίς Ενρίκε στην Μπαρτσελόνα από τη στιγμή που την άνοιξη ο Ισπανός ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει. Αν και βρισκόταν ψηλά στα μεταγραφικά σενάρια, η υπόθεσή του "ξεφούσκωσε" γρήγορα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα έμενε στην Ανδαλουσία. Ο κύκλος του στη Σεβίλλη αποδείχθηκε πολύ σύντομος, μόλις ενός έτους. Ο ίδιος ο 57χρονος ήθελε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην Ευρώπη, ο ίδιος ήταν αυτός που αποφάσισε ότι δεν μπορεί να αρνηθεί το κάλεσμα της πατρίδας του και την ευκαιρία, έστω και δια της πλαγίου, να συνεργαστεί με τον Μέσι.

Τον τελευταίο μήνα, η Σεβίλλη αρνείτο πεισματικά να απελευθερώσει τον Σαμπαόλι, ο οποίος σε μία περίεργη σεζόν, όπου αποχώρησε ακόμα και ο επί 18 χρόνια αθλητικός διευθυντής Μόντσι, κατάφερε να βγει "αλώβητος" και να επαναφέρει την ομάδα στην τετράδα της Primera Division, διεκδικώντας τον τίτλο για ένα διάστημα. Στο συμβόλαιο των δύο πλευρών υπήρχε ρήτρα αποδέσμευσης ύψους 1.500.000 ευρώ. Μικρή με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, τεράστια για τα δεδομένα της χρεοκοπημένης ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αργεντινής, που παρότι εξέλεξε πρόεδρο μετά από προσπάθεια μηνών, τους μισθούς και τα έξοδα των υπαλλήλων στην εθνική ομάδα συνεχίζει να τα καλύπτει αυτός που πληρώνει και για τα αεροπορικά εισιτήρια της αποστολής: ο Μέσι!

Argentina's new soccer coach Jorge Sampaoli poses between his coaching staff Sebastian Beccacece, left, and Jorge Desio at the end of a press conference in Buenos Aires, Argentina, Thursday, June 1, 2017. (AP Photo/Natacha Pisarenko)
Argentina's new soccer coach Jorge Sampaoli poses between his coaching staff Sebastian Beccacece, left, and Jorge Desio at the end of a press conference in Buenos Aires, Argentina, Thursday, June 1, 2017. (AP Photo/Natacha Pisarenko) AP

Η επιθυμία του Σαμπαόλι να αναλάβει την "αλμπισελέστε" ήταν σφοδρή και η Σεβίλλη έκανε πίσω. Οι εμπλεκόμενες πλευρές τα βρήκαν και ο προπονητής στον οποίο οφείλονται δύο από τα τρία "χαστούκια" της Αργεντινής σε τελικούς μεγάλης διοργάνωσης (ήταν ο προπονητής της Χιλής το 2015 στο Copa America και το δημιούργημά του νίκησε την Αργεντινή και στον τελικό της διοργάνωσης έναν χρόνο αργότερα, έστω και χωρίς εκείνον στον "τιμόνι") αναλάμβανε την υπέρτατη ευθύνη: να ανακατασκευάσει ένα εκτροχιασμένο τρένο, που κινδυνεύει ακόμα και με ντροπιαστική απουσία από τα γήπεδα της Ρωσίας.

ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΩΝ ΑΠΟΝΤΩΝ

Ο αγώνας παραμένει ντέρμπι, η νίκη απαραίτητη για το γόητρο των δύο "μονομάχων", ωστόσο ο Τίτι δεν δίστασε να αφήσει εκτός αποστολής επτά βασικά "γρανάζια" της πορείας των οκτώ νικών, μαζί με το κυριότερο απ' όλα, τον Νεϊμάρ. Ο τεχνικός της Βραζιλίας εξήγησε ότι θέλει να ξεκουράσει ποδοσφαιριστές που είχαν μία γεμάτη σεζόν κι έτσι πλην του επιθετικού της Μπαρτσελόνα, εκτός έμειναν μεταξύ άλλων και οι Μαρσέλο, Ντάνι Άλβες, Μιράντα και Καζεμίρο.

Παρά τις απουσίες, ο Τίτι ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι δεν αλλάζει τα αγωνιστικά πλάνα του κι έτσι θα επιμείνει με το 4-1-4-1 με τις γραμμές άμυνας ψηλά και το passing game να κυριαρχεί. Ο Γουεβέρτον αναμένεται καθίσει στο τέρμα, έχοντας προβάδισμα από τον πιο ακριβό τερματοφύλακα του κόσμου, τον Έντερσον, που την Πέμπτη ολοκλήρωσε τη μεταγραφή από την Μπενφίκα στη Μάντσεστερ Σίτι. Ο Φάγκνερ θα αγωνιστεί δεξιά, ο Ζιλ δίπλα στον Τιάγκο Σίλβα και ο Φιλίπε Λουίς αριστερά, με τον Φερναντίνιο να προστατεύει την άμυνα και να εκκινεί τις επιθέσεις.

Ο Γουίλιαν επιστρέφει στην ενδεκάδα παίζοντας δεξιά, με τον Ρενάτο Αουγκούστο στο κέντρο να κόβει και τον Παουλίινιο να "ράβει". Ο Φιλίπε Κοουτίνιο δεν θα αγωνιστεί κεντρικά όπως στη Λίβερπουλ, αλλά θα αναπληρώσει το κενό του Νεϊμάρ στην αριστερή πτέρυγα, με τον Γκαμπριέλ Ζεζούς αδιαμφισβήτητη παρουσία στην κορυφή της επίθεσης πλέον.

Brazils Paulinho, front, celebrates after scoring his side's 3nd goal against Argentina during a 2018 World Cup qualifying soccer match at the Estadio Mineirao in Belo Horizonte, Brazil, Thursday Nov. 10, 2016. (AP Photo/Eugenio Savio)
Brazils Paulinho, front, celebrates after scoring his side's 3nd goal against Argentina during a 2018 World Cup qualifying soccer match at the Estadio Mineirao in Belo Horizonte, Brazil, Thursday Nov. 10, 2016. (AP Photo/Eugenio Savio) AP

Ο Σαμπαόλι, από την πλευρά του, έβαλε τη "σφραγίδα" του στη νέα εποχή της Αργεντινής αφήνοντας εκτός αποστολής τον Σέρχιο Αγκουέρο, παρά την καλή σεζόν του Αργεντινού στη Μάντσεστερ Σίτι.
Απών και ο Χαβιέρ Μαστσεράνο λόγω του τραυματισμού του στο γόνατο στον τελικό Copa del Rey της Μπαρτσελόνα κόντρα στην Αλαβές. Αντιθέτως, πλην της έκπληξης με Ικάρντι, ο επιθετικός ηγέτης της Αταλάντα Αλεχάντρο Γκόμες και ο μέσος της Ρόμα Λεάντρο Παρέδες κλήθηκαν για πρώτη φορά στην αποστολή.

Οι πιθανότητες να αγωνιστούν ως βασικοί είναι ελάχιστες, πάντως, με τον Σαμπαόλι να προτιμά τον Σέρχιο Ρομέρο στο τέρμα και από εκεί και πέρα όλα να εξαρτώνται από το σύστημα που θα ακολουθήσει. Στο 4-2-3-1, ο Χοσέ Λουίς Γκόμες θα αγωνιστεί δεξιά, οι Χόναταν Μαϊδάνα και Νικολάς Οταμέντι στα στόπερ, με τον Γκαμπριέλ Μερκάδο αριστερά. Σε περίπτωση που επιλέξει 3-4-3, Γκόμες και Μαϊδάνα μένουν στον πάγκο και λίμπερο θα είναι ο Εμανουέλ Μαμάνα της Λιόν. Λούκας Μπίγλια και Έβερ Μπανέγα θα σχηματίσουν δίδυμο κέντρου σε κάθε περίπτωση, με τον Άνχελ ντι Μαρία αριστερά και τον Γκονσάλο Ιγκουαΐν στην κορυφή.

Σε διάταξη 4-3-2-1, ο Μέσι θα αγωνιστεί δεξιά με τον Πάουλο Ντιμπάλα πίσω από τον Ιγκουαΐν όπως στη Γιουβέντους, ενώ σε 3-4-3 ο Εντουάρντο Σάλβιο θα παίξει στο δεξί "φτερό", με τον Μέσι δεξιά του Ιγκουαΐν και τον Ντιμπάλα αριστερά του.

Photo credits: AP Photo/Eugenio Savio

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ