ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Unfair play

Unfair play

Με αφορμή τον αγώνα Άρσεναλ - Σέφιλντ το 1999, που επαναλήφθηκε λόγω "unfair play" των "κανονιέρηδων", θυμηθείτε ιστορίες αθέμιτου ανταγωνισμού στον αθλητισμό.

Η πρόσφατη αντίδραση τoυ Ολλανδού Σάινκι Κνεζτ να δείξει, μετά την ήττα του από τον Ρώσο αθλητή του πατινάζ Βίκτορ Αν το μεσαίο του δάχτυλο, χαρακτηρίστηκε ως ασέβεια και άσεμνη χειρονομία προς τον συναθλητή του.

H κίνηση του Ολλανδού μπήκε στην λίστα αθλητών που δεν δέχτηκαν την ήττα τους και αντέδρασαν αψυχολόγητα ή χρησιμοποίησαν αθέμιτους τρόπους ώστε να κερδίσουν τους αντιπάλους τους.

Το χέρι του Μαραντόνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού θεωρείται τρανό παράδειγμα unfair play. Ορισμένα από τα γεγονότα είναι σοκαριστικά ενώ κάποια άλλα θα μπορούσε κάποιος να τα δει ως αστεία περιστατικά. Θυμηθείτε αθλητικές ιστορίες όπου ο υγιής ανταγωνισμός πήγε... περίπατο!

Γαλλία - Κουβέιτ (1982)

Το 1982, στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, ο αγώνας που σχολιάστηκε περισσότερο από κάθε άλλο ματς, όχι για αγωνιστικούς λόγους, ήταν το ματς Γαλλία - Κουβέιτ.

Οι "τρικολόρ" νίκησαν άνετα 4-1 ωστόσο, το παιχνίδι σημαδεύτηκε από την απόφαση του διαιτητή Μίροσλαβ Στούπαρ, να ακυρώσει γκολ των Γάλλων, ενώ το σκορ ήταν 3-1 υπέρ τους.

Οι παίκτες του Κουβέιτ διαμαρτυρήθηκαν στον διαιτητή λέγοντας ότι άκουσαν σφύριγμα του και σταμάτησαν. Το σφύριγμα προήλθε από την κερκίδα. Αρνήθηκαν να συνεχίσουν αν δεν ακύρωνε το γκολ. Ο διαιτητής πείστηκε και δεν μέτρησε το γκολ των Γάλλων.

Μπάντμιντον (2012)

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου 2012 τέσσερις ομάδες γυναικών στο μπάντμιντον, αποκλείστηκαν από την συνέχεια των αγώνων με απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας του αθλήματος.

Τις κατηγόρησε ότι είχαν μειωμένη απόδοση και έχασαν εσκεμμένα αγώνες ώστε να έχουν ευνοϊκότερη κλήρωση στη συνέχεια του τουρνουά. Οι ποινή αφορούσε ένα ζευγάρι γυναικών της Κίνας, δύο ομάδες της Νοτίου Κορέας και μία ομάδα από την Ινδονησία.

Τόνια Χάρντινγκ (1994)

Το 1994, λίγο πριν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λίλερχάμερ, ο χώρος του πατινάζ συγκλονίστηκε από την επίθεση που δέχτηκε η Αμερικανίδα σκέιτερ Νάνσι Κέριγκαν, επίθεση που έβαλε σε κίνδυνο την συμμετοχή της στους αγώνες.

Για την επίθεση κατηγορήθηκε ο πρώην φίλος της Τόνια Χάρντινγκ, βασική αντίπαλο της Κέριγκαν στους αγώνες. Η Κέριγκαν κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, ενώ η Χάρντινγκ έπεσε κατά τη διάρκεια του προγράμματός της επειδή της κόπηκαν τα κορδόνια και πήρε την 8η θέση.

Σκακιστές (1915)

Στο μακρινό 1915 στη Νέα Υόρκη ένας σκακιστής πυροβόλησε μία αυτόματη μηχανή του σκάκι, σκοτώνοντας, σύμφωνα με τον μύθο, τον κρυμμένο χειριστή της μηχανής.

Ντιέγκο Μαραντόνα (1986)

Στο Μουντιάλ του Μεξικού 1986 ο Ντιέγκο Μαραντόνα δημιούργησε τον μύθο του πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Στον αγώνα με την Αγγλία σημείωσε δύο γκολ. Το ένα με εξαιρετικό σλάλομ, που πέρασε στην ιστορία ως ένα από τα πιο ωραία γκολ που έχουν σημειωθεί στο ποδόσφαιρο και το άλλο με το χέρι. Ο Μαραντόνα το χαρακτήρισε ως το "χέρι του Θεού".

Γκρεγκ Τσάπελ (1981)

Το 1981 το άθλημα του κρίκετ σημαδεύτηκε από τον αθέμιτο ανταγωνισμό της Αυστραλίας με αντίπαλο τη Νέα Ζηλανδία, κατά την διάρκεια τους διεθνούς τουρνουά Benson & Hedges World Series στη Μελβούρνη.

Ο Αυστραλός παίκτης Γκρεγκ Τσάπελ, έδωσε εντολή στον αδερφό του Τρέβορ Τσάπελ να ρίξει την τελευταία μπαλιά με το χέρι κάτω από την μέση "underarm", (όπως ρίχνουν την μπάλα στο μπόουλινγκ) και όχι με τον συνηθισμένο τρόπο(κυκλική κίνηση του χεριού). Οι Αυστραλοί ήθελαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ισοφάρισης (έξι τρεξίματα) από τους Νεοζηλανδούς. Η κίνηση ήταν νόμιμη αλλά αντίθετη με το πνεύμα του fair play.

Πιέρο Άλβα (2013)

Ο Περουβιανός ποδοσφαιριστής Πιέρο Άλβα, ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής του αγώνα César Vallejo - Unión Comercio. Ο επιθετικός των γηπεδούχων δεν τήρησε το fair play και πέτυχε γκολ όταν είδε τον αντίπαλο τερματοφύλακα Χουάν Φλόρες να σωριάζεται στο έδαφος λόγω ζέστης.

Μίχαηλ Γιούζνι (2008)

Ο οξύθυμος Ρώσος Μίχαηλ Γιούζνι, δεν συγκράτησε τα νεύρα του και χτύπησε την ρακέτα στο κεφάλι του τρεις φορές, με αποτέλεσμα να ματώσει και να διακοπεί προσωρινά ο αγώνας σε τουρνουά τένις που διεξάγονταν στο Μαϊάμι. Συνέχισε το παιχνίδι κερδίζοντας τους επόμενους επτά πόντους και ανακηρύχθηκε νικητής.

Άιρτον Σένα (1990)

Οι μονομαχίες του Άιρτον Σένα με τον Αλέν Προστ άφησαν εποχή στη Φόρμουλα 1. Μία από αυτές έλαβε χώρα στην πίστα της Σουζούκα το 1990.

Στον προτελευταίο αγώνα της σεζόν, ο Προστ έφυγε πρώτος παρότι ο Σένα είχε κερδίσει την pole position. Στην πρώτη στροφή ο Σένα, χωρίς να κόψει ταχύτητα προσπάθησε να περάσει από την δεξιά πλευρά και βρήκε τον Προστ που έκλεινε στην στροφή με αποτέλεσμα ο αγώνας να τελειώσει πρόωρα για τους δύο οδηγούς. Ο Σένα αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής.

Η κίνηση του Βραζιλιάνου να μην αφήσει περιθώρια στον Προστ να διεκδικήσει το πρωτάθλημα στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς στην Αυστραλία, θεωρήθηκε χτύπημα κάτω από την μέση.

Οσκαρ Πιστόριους (2012)

Οι επιτυχίες του Όσκαρ Πιστόριους στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 αμφισβητήθηκαν από την Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή, η οποία άφησε υπονοούμενα ότι οι λεπίδες που χρησιμοποιούσε ο Νοτιοαφρικανός αθλητής του έδιναν αβαντάζ έναντι των αντιπάλων του.

Ο Πιστόριους αμφισβήτησε με την σειρά του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, τον Βραζιλιάνο Άλαν Ολιβέιρα, όταν τον κέρδισε στα 200μ T44.

O Πιστόριους απολογήθηκε για το ξέσπασμα του και ζήτησε συγγνώμη αφού πείστηκε από τις απαντήσεις της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Σιλβέστερ Καρμούς (1990)

Ο αναβάτης Σιλβέστερ Καρμούς προσπάθησε με αθέμιτο τρόπο να κερδίσει την ιπποδρομία στην Λουιζιάνα εκμεταλλευόμενος την πυκνή ομίχλη. Οι πιθανότητες πριν τον αγώνα ήταν 23 προς 1.

Οκτώ αναβάτες ξεκίνησαν κανονικά όχι όμως και ο Καρμούς, που αποφάσισε να κάνει την αντίθετη διαδρομή και να βρεθεί μπροστά από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Τιμωρήθηκε με δέκα χρόνια ποινή για την παράβαση.

Unfair play

Σάινκι Κνεχτ (2014)

Ο Ολλανδός Σάινκι Κνεχτ πήρε βαριά την ήττα από τον Ρώσο Βίκτορ Αν. Ύψωσε το μεσαίο δάχτυλο και των δύο χεριών στον Ρώσο που τερμάτισε πρώτος στη σκυταλοδρομία 5.000 μέτρων στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πατινάζ της Δρέσδης. Εξαιτίας του Κνεχτ η Ολλανδία έχασε το χρυσό μετάλλιο.

Unfair play

Άρσεναλ - Σέφιλντ 2-1 (1999)

Στις 13/2/1999 η Άρσεναλ υποδέχτηκε την Σέφιλντ στο Χάιμπουρι. Σε μία φάση του αγώνα οι παίκτες της Σέφιλντ πέταξαν την μπάλα εκτός αγωνιστικού χώρου προκειμένου να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στον συμπαίκτη τους Λι Μόρις. Όλοι θα περίμεναν από τους παίκτες της Άρσεναλ να επιστρέψουν την μπάλα. Λάθος.

Ο Κανού κυνήγησε την μπάλα και πάσαρε στον Όβερμαρς, ο οποίος σκόραρε. Ο Αρσέν Βενγκέρ ζήτησε να επαναληφθεί το παιχνίδι. Σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση η Αγγλική Ομοσπονδία αποφάσισε την επανάληψη του ματς το οποίο έληξε και πάλι με νίκη 2-1 των "κανονιέρηδων".

Πηγή: Μirror.co.uk

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ