ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τζορκαέφ: "Είχα προτάσεις από Παναθηναϊκό κι Ολυμπιακό, Θεός ο Ρεχάγκελ"

Former French forward Youri Djorkaeff shows the draw Internazional Milan, during the Europa League draw ceremony of the first round of the 2014/2015 Europa League, at the Grimaldi Forum in Monaco, Friday, Aug. 29, 2014. (AP Photo/Claude Paris)
Former French forward Youri Djorkaeff shows the draw Internazional Milan, during the Europa League draw ceremony of the first round of the 2014/2015 Europa League, at the Grimaldi Forum in Monaco, Friday, Aug. 29, 2014. (AP Photo/Claude Paris) AP

Ο Γιουρί Τζορκαέφ μίλησε στο Sport24.gr για το πρότζεκτ ένταξης 160 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στην Ελλάδα μέσω του ποδοσφαίρου, τις προτάσεις που είχε από τους "αιώνιους" και τον "ξεχωριστό" Ότο Ρεχάγκελ.

Η Ελλάδα κατά γενική ομολογία δέχεται μεγάλο όγκο προσφύγων. Πολλοί, εξ αυτών είναι παιδιά. Μερικά έρχονται στη χώρα μας ασυνόδευτα. Το ποδόσφαιρο μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία.

Ως μέσο κοινωνικοποίησής του. Ο παλαίμαχος Γάλλος διεθνής μεσοεπιθετικός των Γκρενόμπλ, Μονακό, Παρί Σεν-Ζερμέν, Ίντερ, Καϊζερσλάουτερν, Μπόλτον, Μπλάκμπερν και New York Red Bull, Γιουρί Τζορκαέφ, μέσω του ομώνυμου ιδρύματός του ανέλαβε την πρωτοβουλία να βοηθήσει 160 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες μέσα από το ποδόσφαιρο.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στην Αθήνα στις 18 Ιουνίου με περισσότερα από 160 ασυνόδευτα παιδιά να συμμετέχουν σε καθημερινές προπονήσεις σε δύο διαφορετικά σημεία της πόλης. Τις προπονήσεις έχει αναλάβει ο εταίρος της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Ανταπόκρισης της UNICEF, Οργάνωση Γη υπό την καθοδήγηση της YDF.

Το Sport24.gr συνάντησε τον Γιουρί Τζορκαέφ στην γαλλική πρεσβεία. Ο Γάλλος μίλησε για το πρότζεκτ του, διάλεξε το καλύτερο γκολ και τον καλύτερο τεχνικό στην καριέρα του, αποθέωσε τον Ότο Ρεχάγκελ και μίλησε για προτάσεις που είχε από την Ελλάδα.

- Μπορούν τα προσφυγόπουλα να ξεπεράσουν τις αντικειμενικές αντιξοότητες της καθημερινότητας μέσα από το ποδόσφαιρο;

"Αυτό ελπίζω. Αυτός είναι ο στόχος. Αυτό είναι το γκολ που πρέπει να βάλουν τα παιδιά. Το πρώτο που τους προσφέρεται είναι ασφάλεια μέσα σε ένα γενικότερα ανασφαλές περιβάλλον. Επιπλέον μαθαίνουν τους κανόνες της ομάδας. Είναι μια αληθινή ομάδα αυτή που συμμετέχουν με κανονικό προπονητή. Είναι πολύ σημαντικό".

- Περιμένετε άμεσα αποτελέσματα;

"Ναι περιμένουμε άμεσα, μπορούμε να το πούμε. Υπάρχουν παιδιά ασυνόδευτα, που βρίσκουν καταφύγιο σε αυτή τη δραστηριότητα. Είναι παιδιά που λατρεύουν το ποδόσφαιρο, αλλά μαθαίνουν να λειτουργούν ως ομάδα".

Τζορκαέφ: "Είχα προτάσεις από Παναθηναϊκό κι Ολυμπιακό, Θεός ο Ρεχάγκελ"
ULYSSE GUTTMANN-FAURE / APJ / HANS LUCAS

- Αλλά, νομοτελειακά δεν μπορούν όλα τα παιδιά να παίξουν ποδόσφαιρο. Τα υπόλοιπα;

"Μα, δεν είναι ο βασικός στόχος να γίνουν όλοι ποδοσφαιριστές. Όλα, όμως, τα παιδιά λατρεύουν το ποδόσφαιρο. Το θέμα είναι ότι τώρα βρίσκονται σε μια ξένη χώρα ασυνόδευτα. Και με αυτόν τον τρόπο θα μπουν στο πνεύμα μιας ομάδας".

- Πολλά παιδιά νιώθουν την αδικία και την ανισότητα στο πετσί τους από πάρα πολύ μικρή ηλικία. Εσύ έχεις ρωσική καταγωγή από την πλευρά του πατέρα σου, αρμένικη από την πλευρά της μητέρας σου. Ένιωσες αδικία στην παιδική ή εφηβική σου ηλικία;

"Όχι, ποτέ. Στη Γαλλία δεν το ένιωσα ποτέ. Η Γαλλία είναι χώρα που αποτελείται από πολλές φύλες. Είναι πρωτοπόρα στην ένταξη διαφορετικών εθνικοτήτων. Γι' αυτό κι έχει πετύχει, αυτά που έχει πετύχει".

- Η Γαλλία μετά από 20 χρόνια, ξανά πρωταθλήτρια κόσμου. Πολλοί μιλούν για μια... αφρικανική εθνική Γαλλίας, λόγω των αφρικανικών καταβολών των παικτών. Ο Μπενζαμέν Μεντί έδωσε μια αποστομωτική απάντηση σε αυτούς τους ισχυρισμούς. Εσύ τι πιστεύεις;

"Όλοι οι ποδοσφαιριστές της ομάδας είναι Γάλλοι".

Τζορκαέφ: "Είχα προτάσεις από Παναθηναϊκό κι Ολυμπιακό, Θεός ο Ρεχάγκελ"
ULYSSE GUTTMANN-FAURE / APJ / HANS LUCAS

- Κιλιάν Εμπαπέ, Ουσμάν Ντεμπελέ... Παγκόσμιοι Πρωταθλητές ηλικίας 20 ετών. Όπως και το 1998 οι Τιερί Ανρί και Νταβίντ Τρεζεγκέ. Έφθασαν νωρίς στην κορυφή του κόσμου. Μπορούν να έχουν κίνητρο;

"Είναι πολύ ενδιαφέρον. Δεν μου έχει συμβεί (γέλια). Αλλά, εάν κρίνω από τους Ανρί και Τρεζεγκέ, συνέχισαν να έχουν κίνητρο..."

- Πιο καλή εθνική Γαλλίας; Αυτή του 1998 ή του 2018;

"Και οι δύο"

- Ο καλύτερος προπονητής που είχες στην καριέρα σου;

"Αιμέ Ζακέ"

- Το καλύτερο γκολ;

"Με την Παρί Σεν-Ζερμέν κόντρα στην Οσέρ"

- Είχες Έλληνες συμπαίκτες. Τον Γραμμόζη και τον Κωνσταντινίδη στην Καϊζερσλάουτερν, τον Γιαννακόπουλο στην Μπόλτον. Διατηρείς επαφές;

"Έχω έναν ακόμη φίλο. Τον Δημήτρη Παπαδόπουλο. Θα τον δω αυτές τις ημέρες".

Inter Milan's French midfielder Youri Djorkaeff, right, faces Piacenza's Fausto Pari, during their Italian first division soccer game, at the Milan San Siro stadium, Saturday, October 12, 1996. Inter Milan won 2-0.(AP Photo/Carlo Fumagalli)
Inter Milan's French midfielder Youri Djorkaeff, right, faces Piacenza's Fausto Pari, during their Italian first division soccer game, at the Milan San Siro stadium, Saturday, October 12, 1996. Inter Milan won 2-0.(AP Photo/Carlo Fumagalli) ASSOCIATED PRESS

- Είχες προτάσεις από ελληνικές ομάδες;

"Ναι, είναι αλήθεια".

- Από τον Παναθηναϊκό;

"Ναι, αλλά κι από τον Ολυμπιακό".

- Και γιατί δεν ήλθες;

"Δεν ξέρω, δεν έγινε. Είναι ένα έντονο πρωτάθλημα, όσον αφορά στην ατμόσφαιρά του, από όσο γνωρίζω".

- Στην Καϊζερλάουτερν είχες ως τεχνικό τον Ότο Ρεχάγκελ. Για τους Έλληνες είναι Θεός...

"Το ξέρω. Και για τους Γερμανούς είναι. Έκανε όλο το γήπεδο να φωνάζει το όνομά του. Τον αγαπώ πολύ. Αγαπά πολύ κι αυτός τους παίκτες".

Τζορκαέφ: "Είχα προτάσεις από Παναθηναϊκό κι Ολυμπιακό, Θεός ο Ρεχάγκελ"

- Επανερχόμενος στο πρότζεκτ σου. Πιστεύεις θα μπορέσουμε να δούμε ένα προσφυγόπουλο να βρίσκεται στο μέλλον στο επίπεδο του Κριστιάνο και του Μέσι;

"Το ποδόσφαιρο είναι παγκόσμιο. Δεν είναι μόνον οι τίτλοι. Είναι η απήχηση που έχεις στον κόσμο. Γι' αυτό το ποδόσφαιρο είναι λαϊκό άθλημα. Επειδή δίνει την ευκαιρία σε όλους να ονειρεύονται".

- Μπορεί ένα από τα 160 προσφυγόπουλα που ζουν στην Ελλάδα και συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ιδρύματός σου να ξεπεράσει τον Γιουρί Τζορκαέφ;

"Γιατί όχι; Ας το ελπίσουμε. Το πιο σημαντικό είναι να παίξουν. Ας σταθούμε σ' αυτό".

- Ένα φτωχό παιδί, μπορεί να είναι και πιο δυνατό ψυχολογικά;

"Δεν το ξέρω. Οι γονείς μου δεν ήταν πλούσιοι..."

- Κριστιάνο ή Μέσι;

"Κριστιάνο".

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ