ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το ιστορικό Ιταλία - Ελλάδα, 80 χρόνια πριν

Το ιστορικό Ιταλία - Ελλάδα, 80 χρόνια πριν

Πόσοι από εσάς γνωρίζουν πως υπάρχει διοργανώτρια Μουντιάλ που έχει παίξει προκριματικά; Ακριβώς πριν 80 χρόνια η Ιταλία αντιμετώπισε την Ελλάδα στο Μιλάνο και προκρίθηκε στα τελικά, για να κατακτήσει αργότερα το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας της στην Ρώμη

Ακριβώς πριν 80 χρόνια, στις 25 Μαρτίου 1934, έγινε ένα ιστορικό ματς στο "Σαν Σίρο" του Μιλάνου, με την Ιταλία να υποδέχεται την Ελλάδα και να επικρατεί με 4-0.

Το ματς χαρακτηρίζεται ιστορικό διότι είναι ο μοναδικός αγώνας προκριματικών που έδωσε χώρα που διοργανώνει τελικά Μουντιάλ!

Η ρεβάνς ήταν προγραμματισμένη στην Αθήνα, αλλά δεν διεξήχθη ποτέ, καθώς οι Έλληνες αποσύρθηκαν, μη έχοντας ελπίδα για ανατροπή.

Στο Μιλάνο η Ελλάδα άντεξε για 40 λεπτά, με τον γεννημένο στην Βραζιλία, Ανφιλοτζίνο Γκουαρίζι, να ανοίγει το σκορ πέντε λεπτά πριν το τέλος του ημιχρόνου και τον Τζουζέπε Μεάτσα ( photo) να κάνει το 2-0 στο 44'.

Στο ημίχρονο ο Νέρεο Ρόκο αντικαταστάθηκε από τον Τζοβάνι Φεράρι, στοιχείο σημαντικό, καθώς οι αλλαγές στο ποδόσφαιρο ίσχυαν από την δεκαετία του '50 και έπειτα, με τον Ρόκο να γίνεται αλλαγή λόγω σοβαρού τραυματισμού.

Ο Ρόκο στα 45 λεπτά που έπαιξε ήταν εξαιρετικός, ενώ αργότερα ήταν ο προπονητής που οδήγησε την Μίλαν στις δύο πρώτες της κατακτήσεις του ευρωπαϊκού τροπαίου και θεωρείται ένας από τους δασκάλους του "κατενάτσιο".

Ο Φεράρι που τον αντικατέστησε έκανε το 3-0 στο 69', στο 71' Μεάτσα σκόραρε για δεύτερη φορά διαμορφώνοντας το τελικό 4-0, ενώ έχασε και πέναλτι ο Ντανέλιαν.

Η Ελλάδα προερχόταν από φιλική νίκη επί της Βουλγαρίας, έπειτα από 11 ματς χωρίς επιτυχία, με τελευταία τον Δεκέμβρη του 1930, ενώ η Ιταλία ήταν αήττητη σε 7 ματς στο 1933, αλλά προερχόταν από ήττα από την Αυστρία έναν μήνα πριν.

77 μέρες μετά το ματς του "Σαν Σίρο" οι Ιταλοί κατέκτησαν για πρώτη φορά το Μουντιάλ στον τελικό της Ρώμης με την Τσεχοσλοβακία (2-1).

Το πρώτο Μουντιάλ το 1930 είχε διεξαχθεί στην Ουρουγουάη με 13 χώρες (προσκλήσεις ουσιαστικά), ενώ από το Μουντιάλ 1938 και πέρα ο διοργανωτής παίρνει αυτόματα στην πρόκριση.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ