ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το CAS δικαίωσε τη FIFA για την κατοχή δικαιωμάτων παικτών από "τρίτους"

FIFA president Gianni Infantino speaks  during The 41st Ordinary UEFA Congress on Wednesday April  5, 2017  in Helsinki, Finland on Wednesday April  5, 2017. (Markku Ulander/Lehtikuva via AP)
FIFA president Gianni Infantino speaks during The 41st Ordinary UEFA Congress on Wednesday April 5, 2017 in Helsinki, Finland on Wednesday April 5, 2017. (Markku Ulander/Lehtikuva via AP) AP

Το CAS γνωμοδότησε υπέρ της FIFA και δεν επέτρεψε την ανάμιξη "τρίτων μερών" στα συμβόλαια μεταξύ συλλόγων και παικτών, όσον αφορά στα οικονομικά δικαιώματα.

Ένας βελγικός σύλλογος της τρίτης κατηγορίας του εγχώριου πρωταθλήματος προσπάθησε να φέρει τα πάνω κάτω στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αλλά οι κοσμοϊστορικές αλλαγές που επιχείρησε, δεν ευοδόθηκαν, αφού το CAS δικαίωσε τη FIFA στο θέμα της ιδιοκτησίας δικαιωμάτων παικτών από "τρίτους".

Η Σερένζ κυνήγησε στο ανώτατο αθλητικό δικαστικό όργανο, το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο, την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία, για την τιμωρία που της επεβλήθη για δύο συμβόλαια που υπέγραψε με ποδοσφαιριστές τον Ιανουάριο του 2015 και τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Σε αυτά, λόγο και οικονομικά δικαιώματα κατείχαν και κάποια "τρίτα μέρη", κάτι που απαγορεύεται ρητώς πλέον βάσει κανονισμών της FIFA.

Ο βελγικός σύλλογος συνεργάζεται στενά με την επενδυτική φίρμα "Doyen Sports", μία από τις εταιρίες που έχουν αναλάβει τη χρηματοδότηση του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Το άρθρο 18β και 18γ του κανονισμού περί μεταγραφών της FIFA απαγόρευσε την κατοχή όλων των δικαιωμάτων ή μέρος τους από "τρίτους", ένας τομέας στον οποίο η "Doyen" είχε εντρυφήσει, με συνέπεια να χρειαστεί να αλλάξει μεθόδους επηρεασμού συλλόγων.

Ένας από αυτούς τους συλλόγους είναι και η Σερένζ, ωστόσο ο κανονισμός της FIFA απαγορεύει την επιρροή με οποιονδήποτε τρόπο και γι' αυτό η υπόθεση οδηγήθηκε στη Λοζάνη.

Το CAS επιβεβαίωσε την εγκυρότητα του νόμου της FIFA, ο οποίος συντάσσεται και με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, με συνέπεια να διατηρήσει την ποινή προς την Σερένζ, έστω και ελαφρώς μειωμένη.

Η αρχική ποινή αφορούσε απαγόρευση εγγραφής νέων παικτών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για τέσσερις διαδοχικές μεταγραφικές περιόδους και 150.000 ελβετικά φράγκα πρόστιμο (περίπου 140.000 ευρώ), ενώ η ποινή του CAS μειώθηκε σε τρεις διαδοχικές μεταγραφικές περιόδους συν το πρόστιμο.

Ίσως η σημαντικότερη εξέλιξη, όμως, είναι το δεδικασμένο που προέκυψε υπέρ του κανονισμού της FIFA που απαγορεύει το third-party ownership, το οποίο εδώ και χρόνια είχαν υιοθετήσει δεκάδες σύλλογοι, ιδίως από Νότια Αμερική και Πορτογαλία, ώστε να μειώνουν άμεσα τα χρέη τους, πουλώντας μέρος των οικονομικών δικαιωμάτων των προς μεταγραφή ποδοσφαιριστών τους.

Photo credits: Markku Ulander/Lehtikuva via AP

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ