ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το ατελείωτο limit up για τους "μάγους" της μπάλας

Το ατελείωτο limit up για τους "μάγους" της μπάλας

Με τις μεταγραφές του Κοουτίνιο στη Μπαρτσελόνα και του Φαν Ντάικ στη Λίβερπουλ, ο παραλογισμός δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Η εκτόξευση των τιμών και ο παράγοντας Ρεάλ. Το limit up για τους "μάγους" της μπάλας.

Η δεύτερη τριλογία του «Αρχοντα των δαχτυλιδιών» (σύμφωνοι, με επιπλέον δέκα εκατομμύρια ευρώ για τον συνολικό προϋπολογισμό της), η πιο ακριβή βίλα στον κόσμο (βρίσκεται στο Μπελ Ερ της Καλιφόρνια και κοστολογείται στα 211 εκατ.), μια ολόκληρη ομάδα Formula 1, έστω δεύτερης γραμμής, όσα μακαρόνια θα απαιτούνταν για να καλύψουν τα 102 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης της Βαρκελώνης.

Με τα 222 εκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή στοίχισε το καλοκαίρι ο Νεϊμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν, γίνονται πολλά και, στην πλειοψηφία τους, ανούσια πράγματα. Προς το παρόν, αυτό που έκανε ο γαλλικός σύλλογος, με τις πλάτες μιας ξένης χώρας (Κατάρ), ήταν να δυναμιτίσει ακόμα περισσότερο το ποδοσφαιρικό μεταγραφικό παζάρι, το οποίο κινείται σε εντελώς αντίθετους ρυθμούς σε σχέση με την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη.

Και, απ' ό,τι φαίνεται με τις μεταγραφές του Φιλίπε Κοουτίνιο στη Μπαρτσελόνα (120+40 εκατομμύρια ευρώ) και του Βίρτζιλ φαν Ντάικ στη Λίβερπουλ (85εκατ.€), ο παραλογισμός δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Το ΕΘΝΟΣΠΟΡ της Κυριακής έκανε την ανάλυση...

ΟΜΑΔΕΣ - ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το καλοκαίρι, για πρώτη φορά στην ιστορία, στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία) ξοδεύτηκαν συνολικά σε μεταγραφικά έξοδα περισσότερα από τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ (!). Ενα ασύλληπτο ποσό, το οποίο προκαλεί τρόμο στους ίδιους τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι, από εδώ και πέρα, θα υπάρξει συγκράτηση σε αυτόν τον τομέα.

Οι βασικοί λόγοι είναι δύο! Από τη μία, οι συμφωνίες - μαμούθ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία και σε μικρότερο βαθμό στις άλλες χώρες. Από την άλλη, η παρουσία συλλόγων που έχουν τη στήριξη πανίσχυρων οικονομικά κρατών, τα οποία χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για την προβολή τους, όπως συμβαίνει με την προαναφερθείσα Παρί, τη Μάντσεστερ Σίτι των Αράβων και τη Μίλαν των Κινέζων.

«Ποτέ δεν σκέφτομαι τι ξοδεύω για έναν παίκτη, αλλά το τι πρόκειται να κερδίσω με αυτόν», υποστήριξε ο πρόεδρος της Παρί, Νασέρ Αλ Κελαϊφί, κατά την παρουσίαση του Νεϊμάρ, για τον οποίο εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα κάνει απόσβεση των χρημάτων που στοιχίζει, στην πενταετία που διαρκεί το συμβόλαιό του. Πώς; Με νέες χορηγίες, υψηλότερο τηλεοπτικό συμβόλαιο κ.ο.κ.

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

Για να ντριμπλάρει το Financial Fair Play της UEFA, η Παρί απέκτησε τον 19χρονο πλέον Κιλιάν Μπαπέ με τη μορφή δανεισμού και υποχρεωτική οψιόν αγοράς, ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ, στη μεταγραφή που το ερχόμενο καλοκαίρι θα αποτελέσει, επίσημα πια, τη δεύτερη πιο ακριβή όλων των εποχών. Ο νέος σούπερ σταρ του γαλλικού ποδοσφαίρου, ο οποίος αναδείχθηκε από τα φυτώρια της Μονακό, είναι ο ένας από τους τέσσερις παίκτες κάτω των 21 ετών, η τιμή των οποίων ξεπερνάει τα 120 εκατομμύρια ευρώ, βάσει σχετικής έρευνας - ανάλυσης του Διεθνούς Κέντρου Μελετών του Αθλητισμού (CIES).

Ποιοι είναι οι άλλοι τρεις; Ο Ντέλε Αλι της Τότεναμ, ο Λιρόι Σανέ της Μάντσεστερ Σίτι και ο Ουσμάν Ντεμπελέ της Μπαρτσελόνα. Ο τελευταίος, Γάλλος και αυτός, είδε την τιμή του να εκτοξεύεται κατά 600% (!) μέσα σε 15 μήνες. Τον Μάιο του 2016 η Μπορούσια Ντόρτμουντ τον αγόρασε από τη Ρεν αντί 15 εκατομμυρίων ευρώ και τον περασμένο Αύγουστο η Μπάρτσα κατέβαλε στη γερμανική ομάδα 105+40 για να καλύψει το κενό του Νεϊμάρ.

Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΡΕΑΛ

Η θερινή μεταγραφική περίοδος και η χειμερινή βρίσκεται σε εξέλιξη, επιβεβαιώνουν ότι η φούσκα του ποδοσφαίρου είναι άκρως ανθεκτική. Εν αναμονή μάλιστα κι άλλων εντυπωσιακών κινήσεων από αγγλικούς (κατά κύριο λόγο) συλλόγους, το καλοκαίρι του 2018 αναμένεται να «γράψει» νέα μεταγραφικά ρεκόρ. Ο λόγος; Η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία το περασμένο καλοκαίρι παρακολούθησε αμέτοχη την επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, θεωρείται δεδομένο ότι θα επενδύσει και πάλι σε δικούς της «galacticos» (διαστημικούς), τύπου Εντέν Αζάρ ή Χάρι Κέιν. Το άνοιγμα της κάνουλας δείχνει να μην έχει όρια και η κρίση, προς το παρόν τουλάχιστον, μοιάζει (πολύ) μακρινή απειλή...

Το ατελείωτο limit up για τους "μάγους" της μπάλας

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ, ΕΥΡΩΠΗ

Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2017-18, η αγγλική Premier League έχει ξοδέψει 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές (!). Στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ακολουθούν η ιταλική Serie A με 834 εκατομμύρια και η ισπανική La Liga με 754.

1. PREMIER LEAGUE (ΑΓΓΛΙΑ): 1,7 δισεκατομμύριο ευρώ

2. SERIE A (ΙΤΑΛΙΑ): 834 εκατομμύρια ευρώ

3. LA LIGA (ΙΣΠΑΝΙΑ): 754 εκατομμύρια ευρώ

4. LIGUE 1 (ΓΑΛΛΙΑ): 680 εκατομμύρια ευρώ

5. BUNDESLIGA (ΓΕΡΜΑΝΙΑ): 642 εκατομμύρια ευρώ

6. CHAMPIONSHIP (ΑΓΓΛΙΑ): 255 εκατομμύρια ευρώ

7. PREMIER LIGA (ΡΩΣΙΑ): 126 εκατομμύρια ευρώ

8. SUPER LIG (ΤΟΥΡΚΙΑ): 97,4 εκατομμύρια ευρώ

9. JUPILER PRO LEAGUE (ΒΕΛΓΙΟ): 87 εκατομμύρια ευρώ

10. LIGA NOS (ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ): 84,6 εκατομμύρια ευρώ

11. EREDIVISIE (ΟΛΛΑΝΔΙΑ): 83,6 εκατομμύρια ευρώ

12. SERIE B (ΙΤΑΛΙΑ): 37,1 εκατομμύρια ευρώ

13. SUPER LEAGUE (ΕΛΛΑΔΑ): 30,9 εκατομμύρια ευρώ

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ