ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Θλιβερή πρωτιά για Κύπρο, πρόβλημα και στην Ελλάδα

Apollon Limassol's Hector Yuste, left, celebrates scoring his side's second goal of the game against Everton, during the Europa League, Group E soccer match at Goodison Park, Liverpool, England, Thursday Sept. 28, 2017. (Peter Byrne/PA via AP)
Apollon Limassol's Hector Yuste, left, celebrates scoring his side's second goal of the game against Everton, during the Europa League, Group E soccer match at Goodison Park, Liverpool, England, Thursday Sept. 28, 2017. (Peter Byrne/PA via AP) AP

To "CIES Football Observatory" διενήργησε έρευνα σε 31 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα για το χρόνο συμμετοχής ξένων ποδοσφαιριστών σε σχέση με τους γηγενείς, με τρεις κυπριακές ομάδες να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Πρόβλημα και στην Ελλάδα.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα διεξήγαγε το CIES, διεθνές ινστιτούτο στατιστικής στο ποδόσφαιρο, που λειτουργεί υπό την εποπτεία της FIFA. Το "CIES Football Observatory" ερεύνησε το χρόνο συμμετοχής των ξένων ποδοσφαιριστών σε 31 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα σε σχέση με των γηγενών, με την κυπριακή λίγκα να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τρεις ομάδες.

Συγκεκριμένα, οι ξένοι ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα Λεμεσού αγωνίζονται στο 98.9% των διαθέσιμων λεπτών ανά παιχνίδι, ακολουθεί η Ανόρθωση με 95.3%, ενώ την τριάδα κλείνει η ΑΕΚ Λάρνακας με 91.5%. Στην πρώτη 10άδα βρίσκονται ακόμη ο ΑΠΟΕΛ (88%) και η Πάφος (87%).

Πρώτη ελληνική ομάδα στη λίστα είναι ο ΠΑΟΚ (15ος, 84.4%). Επόμενος είναι ο Ολυμπιακός, που βρίσκεται στην 33η θέση με 76.9%, 36ος είναι ο Παναθηναϊκός (76.4%), 53η είναι η Ξάνθη (70.9%), 77ος ο Παναιτωλικός (64.8%), 91ος ο Λεβαδειακός (61.8%), 96η η ΑΕΛ (60.4%) και 98η η ΑΕΚ (60.1%).

Κατά μέσο όρο, οι ξένοι ποδοσφαιριστές στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αγωνίζονται στο 41.6% των διαθέσιμων λεπτών. Η λίγκα με τα υψηλότερα επίπεδα χρησιμοποίησης ξένων παικτών είναι η κυπριακή (80.2%), ενώ τελευταία είναι η Σερβία με 15%. Αξίζει να σημειωθεί πως απ' τα μεγάλα πρωταθλήματα, η Ισπανία βρίσκεται σχεδόν στη μέση του πίνακα με 39.4%, ενώ αντίθετα πολύ ψηλά βρίσκονται η Αγγλία (61.2%), η Ιταλία (55.1%) και η Γερμανία (50.5%). Μόνο η Ligue 1 είναι πιο χαμηλά απ' τη La Liga με 36.3%.

Θλιβερή πρωτιά για Κύπρο, πρόβλημα και στην Ελλάδα

Οι μοναδικές ομάδες που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ξένους παίκτες στο σύνολο των 466 που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, είναι οι Ολεκσάντριγια (Ουκρανία), Βέρες (Ουκρανία) και HIFK (Φινλανδία). Δηλαδή έχουν χρησιμοποιηθεί 100% γηγενείς ποδοσφαιριστές.

Επίσης, το ελληνικό πρωτάθλημα είναι ένα απ' τα πιο "γερασμένα" της Ευρώπης με Μ.Ο. ηλικίας τα 27.89 έτη. Πιο πάνω βρίσκονται μόνο η Ρωσία (27.84), η Κύπρος (28.46) και η Τουρκία (28.64). Το πιο νεανικό πρωτάθλημα έχει η Σλοβενία με Μ.Ο ηλικίας τα 24.57 έτη.

Θλιβερή πρωτιά για Κύπρο, πρόβλημα και στην Ελλάδα

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ποδοσφαιριστές ηλικίας 15 έως 21 ετών, με τουλάχιστον τρεις σεζόν σε μία ομάδα, να αγωνίζονται μόλις στο 5.7% των διαθέσιμων λεπτών, ενώ ακολουθεί, στην προτελευταία θέση η Κύπρος με 5.6%.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα χρόνια που παραμένουν οι ποδοσφαιριστές σε μία ομάδα, το ελληνικό πρωτάθλημα βρίσκεται ξανά πολύ χαμηλά (28ο σε σύνολο 31 πρωταθλημάτων). Συγκεκριμένα, ένας παίκτης μένει μόλις 1.24 χρόνια κατά μέσο όρο. Ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι η ομάδα που διατηρεί περισσότερο διάστημα τους ίδιους παίκτες στο ρόστερ της (2.85 έτη), ενώ ακολουθεί η Ξάνθη με 2.61 έτη. Αντίθετα, στη Λαμία παραμένουν μόλις για μισό χρόνο (0.55 έτη).

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα:

Θλιβερή πρωτιά για Κύπρο, πρόβλημα και στην Ελλάδα
Θλιβερή πρωτιά για Κύπρο, πρόβλημα και στην Ελλάδα
Θλιβερή πρωτιά για Κύπρο, πρόβλημα και στην Ελλάδα

Photo Credits: Peter Byrne/PA via AP

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ