ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τέλος καριέρας για τον Ράφα Μάρκες

Τέλος καριέρας για τον Ράφα Μάρκες
AP PHOTO/EDUARDO VERDUGO

Ο αρχηγός της εθνικής Μεξικού, Ράφα Μάρκες, ολοκλήρωσε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής μετά από 22 χρόνια και αμέτρητους τίτλους.

Μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του Μεξικού κρέμασε τα "παπούτσια" του, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο Ράφα Μάρκες.

Έχοντας εκπληρώσει την επιθυμία του να αγωνιστεί σε 5ο Παγκόσμιο Κύπελλο της καριέρας του, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που κατέχει ο συμπατριώτης του, Αντόνιο Καρμπαχάλ (μαζί με τον Λόταρ Ματέους πλέον), ο Μεξικανός στόπερ είπε "αντίο".

Με μήνυμά του στα social media, ο 39χρονος Μεξικανός ανακοίνωσε την απόφασή του και ευχαρίστησε όσους τον στήριξαν στην 22ετή πορεία του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, η οποία άρχισε το 1996 στην Άτλας.

Μετά από το Copa America του 1999, πήρε μεταγραφή στη Μονακό, όπου κάθισε τέσσερις σεζόν και πανηγύρισε το Coupe de la Ligue.

Το αποκορύφωμα της καριέρας του ήταν το 2003, όταν πήρε μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα, στην οποία κάθισε για επτά χρόνια και μαζί με τον Κάρλες Πουγιόλ, συνέθεσε ένα εξαιρετικό αμυντικό δίδυμο. Το αποτέλεσμα ήταν τέσσερα πρωταθλήματα, ένα κύπελλο, δύο supercopa, δύο Champions League και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Σε ηλικία 31 ετών επέστρεψε στην αμερικανική ήπειρο για τους Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς και στη συνέχεια για τη μεξικανική Λεόν, ωστόσο το 2014-2015 επέστρεψε στην Ευρώπη για μία σεζόν στη Βερόνα. Από το 2016 αγωνιζόταν στην Άτλας, ολοκληρώνοντας τον κύκλο του δύο δεκαετίες μετά.

Με την "τρι", ο Μάρκες έκανε ντεμπούτο τον Φεβρουάριο του 1997, ωστόσο δεν επελέγη για την αποστολή του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1998, κάτι που αν συνέβαινε, θα είχε το απόλυτο ρεκόρ με έξι συμμετοχές στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Εκτός από τις 615 συμμετοχές (26 γκολ) σε διασυλλογικό επίπεδο, είχε 147 συμμετοχές (19 γκολ) με την εθνική ομάδα και μάλιστα σκόραρε κόντρα στην Εθνική Ελλάδας στη φιλική ήττα των Μεξικανών με 3-2 στην Ξάνθη το 1999.

Το ίδιο έτος πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, ενώ δύο φορές στέφθηκε πρωταθλητής Κεντρικής, Βόρειας Αμερικής και Καραϊβικής (2003, 2011).

Photo credits: AP Photo/Eduardo Verdugo

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ