ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τα ευρωπαϊκά ντέρμπι της πόλης

Τα ευρωπαϊκά ντέρμπι της πόλης

Δεν είναι η πρώτη φορά που ομάδες από την ίδια πόλη θα βρεθούν αντιμέτωπες στην Ευρώπη. Η Ρεάλ είχε αντιμετωπίσει την Ατλέτικο για πρώτη φορά το μακρινό 1959. Με αφορμή τον επικείμενο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ θυμηθείτε τις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις μεταξύ ομάδων της ίδιας πόλης.

Σε ρυθμούς τελικού Τσάμπιονς Λιγκ ζει από χθες η Μαδρίτη. Στις 24 Μαϊου η πρωτεύουσα της Ισπανίας θα είναι χωρισμένη στα δύο. Η Ρεάλ θα αντιμετωπίσει την Ατλέτικο στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Θα είναι η πρώτη φορά που ομάδες από την ίδια πόλη θα βρεθούν αντιμέτωπες σε ευρωπαϊκό τελικό.

Η Ρεάλ Μαδρίτης είχε αντιμετωπίσει ξανά την Ατλέτικο την σεζόν 1958-59 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και την είχε αποκλείσει.

Χρειάστηκε να περάσουν 45 χρόνια για να βρεθούν δύο ισπανικές ομάδες από την ίδια πόλη αντιμέτωπες σε ευρωπαϊκά ματς. Στην φάση των "16" του φετινού Γιουρόπα Λιγκ η Σεβίλλη απέκλεισε την συμπολίτισσα της Μπέτις.

Τ0 2003 και το 2005 η Μίλαν απέκλεισε δύο φορές την Ίντερ στο πιο αντιπροσωπευτικό ευρωπαϊκό ντέρμπι ομάδων της ίδιας πόλης. Δείτε videos από ευρωπαϊκά ντέρμπι ομάδων της ίδιας πόλης στο παρελθόν.

Ρεάλ Μαδρίτης - Ατλέτικο Μαδρίτης (2-1, 0-1, 2-1)

Την σεζόν 1958-59, για πρώτη φορά ομάδες από την ίδια πόλη αναμετρήθηκαν σε ευρωπαϊκό αγώνα. Συνέβη στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών όταν η Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετώπισε την Ατλέτικο.

Στον πρώτο αγώνα η Ρεάλ νίκησε 2-1 στο Μπερναμπέου ενώ στον επαναληπτικό η Ατλέτικο νίκησε 1-0. Καθώς τότε δεν μετρούσαν τα εκτός έδρας γκολ διεξήχθη και τρίτος αγώνας.

Στο γήπεδο "Λα Ρομαρέδα" της Σαραγόσα, η Ρεάλ νίκησε 2-1 χάρις στα γκολ των Ντι Στέφανο και Πούσκας. Στον τελικό η "βασίλισσα" νίκησε την Ρεμς με 2-0 και για τέταρτη φορά στην ιστορία της αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Mπαρτσελόνα - Εσπανιόλ (1-0, 1-0)

Την σεζόν 1965-66, στο Κύπελλο Εκθέσεων, για πρώτη φορά ομάδες από την ίδια πόλη βρέθηκαν αντίμέτωπες. Η Μπαρτσελόνα με δύο νίκες 1-0 ξεπέρασε το εμπόδιο της Εσπανιόλ στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Μίλαν - Ίντερ

Δύο φορές η Μίλαν απέκλεισε την Ίντερ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η πρώτη ήταν την σεζόν 2002-03. Το πρώτο ματς έληξε 0-0 ενώ στον επαναληπτικό χάρις στο γκολ του Αντρέι Σεφτσένκο η Μίλαν προκρίθηκε στον τελικό του Μάντσεστερ. Το γκολ της ισοφάρισης για την Ίντερ από τον Νιγηριανό Ομπαφέμι Μάρτινς δεν είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Το 2005, οι δύο ομάδες του Μιλάνο συγκρούστηκαν στα προημιτελικά. Στο πρώτο ματς η Μίλαν νίκησε 2-0 και στον επαναληπτικό σημειώθηκαν εκτεταμένης έκτασης επεισόδια με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί η Ίντερ και η Μίλαν να πάρει το παιχνίδι στα χαρτιά και παράλληλα την πρόκριση.

Τσέλσι - Άρσεναλ (1-1, 2-1)

Την σεζόν 2003-04 η Τσέλσι του Κλαούντιο Ρανιέρι προκρίθηκε σε διπλές αναμετρήσεις του Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο την Άρσεναλ. Ο πρώτος αγώνα στο "Στάμφορντ Μπριτζ" έληξε 1-1.

Ο επαναληπτικός στο Χάιμπουρι ξεκίνησε άσχημα για την Τσέλσι που βρέθηκε να χάνει στο ημίχρονο με γκολ του Ρέγιες. Ο Λάμπαρντ ισοφάρισε στην επανάληψη και με γκολ του Μπριτζ λίγο πριν την λήξη του ματς οι "μπλε" προκρίθηκαν στα ημιτελικά.

Ραπίντ Β. - Στεάουα Β. (0-0, 1-1)

Η μοναδική φορά που δύο ομάδες της Ρουμανίας συναντήθηκαν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση ήταν την σεζόν 2005-06 στα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Το πρώτο ματς έληξε 1-1 στην έδρα της Ραπίντ.

Χάρις στο εκτός έδρας γκολ η Στεάουα προκρίθηκε στα ημιτελικά αφού ο επαναληπτικός στην έδρας της έληξε 0-0.

Βέρντερ - Αμβούργο (0-1, 3-2)

Αν και δεν είναι στην ίδια πόλη, το ντέρμπι μεταξύ της Βέρντερ και του Αμβούργου είναι το πιο φημισμένο ντέρμπι στη Βόρεια Γερμανία. Η κόντρα τους ξεκίνησε το 1927 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα στην Μπουντεσλίγκα.

Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί 139 φορές στη Γερμανία και για πρώτη φορά στην ιστορία τους συναντήθηκαν σε ευρωπαϊκό ματς την σεζόν 2008-09 στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Οι διπλοί αγώνες είχαν απρόβλεπτη εξέλιξη. Στο πρώτο ματς το Αμβούργο πήρε "διπλό" στην Βρέμη επικρατώντας 1-0. Στον επαναληπτικό το Αμβούργο προηγήθηκε με γκολ του Όλιτς ωστόσο, δέχτηκε τρία γκολ και η Βέρντερ νίκησε 3-2 εξασφαλίζοντας παράλληλα την συμμετοχή της στον τελικό.

Σεβίλλη - Ρεάλ Μπέτις (2-0, 0-2, 4-3 πεν.)

Ιστορική πρόκριση πήρε η Σεβίλλη στην φάση των "16" του φετινού Γιουρόπα Λιγκ. Η Σεβίλλη αντιμετώπισε την συμπολίτισσα Ρεάλ Μπέτις και παρότι ηττήθηκε 2-0 στην έδρα της στο "Σάντσεθ Πιθχουάν" νίκησε με το ίδιο σκορ στον επαναληπτικό στο "Μπενίτο Βιλαμαρίν" την έδρα της Μπέτις.

Ο επαναληπτικός οδηγήθηκε στα πέναλτι και η Σεβίλλη νίκησε 4-3 παίρνοντας την πρόκριση στα ημιτελικά που αντιμετώπισε την Βαλένθια και νίκησε στο πρώτο ματς με 2-0.

Πηγή: UEFA.com

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ