ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τα ευρωπαϊκά "εισιτήρια" και οι πιθανοί αντίπαλοι από το 2018-2019

Former Portugal player Luis Figo,  shows the Group E,  as UEFA Director of competitions Giorgio Marchetti looks on during the UEFA Champions League draw in Monaco, Thursday, Aug. 29, 2013. (AP Photo/Claude Paris)
Former Portugal player Luis Figo, shows the Group E, as UEFA Director of competitions Giorgio Marchetti looks on during the UEFA Champions League draw in Monaco, Thursday, Aug. 29, 2013. (AP Photo/Claude Paris) AP PHOTO/CLAUDE PARIS

Το Sport24.gr παρουσιάζει τον τρόπο που θα μοιράζονται τα ευρωπαϊκά "εισιτήρια", τους πιθανούς αντιπάλους των ελληνικών ομάδων και ποιους αποφεύγουν.

Η Ελλάδα θα τερματίσει φέτος οριστικά στη 14η θέση του ranking της UEFA, με συνέπεια να διατηρήσει τα πέντε ευρωπαϊκά "εισιτήρια" και για τη σεζόν 2018-2019, την πρώτη χρονιά των αλλαγών στις διοργανώσεις της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Μπορεί τη σεζόν 2017-2018 να μην αλλάζει τίποτα σε αριθμό "εισιτηρίων", προκριματικούς γύρους και πιθανούς αντιπάλους σε σχέση με τη φετινή χρονιά, ωστόσο από το 2018-2019, οι αλλαγές της UEFA θα φέρουν ένα αποτέλεσμα που με μία πρώτη ανάγνωση θα δυσκολέψει τις ελληνικές ομάδες, ωστόσο ίσως δημιουργήσει ευκαιρίες.

Τι ισχύει στο Champions League

Η UEFA έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι οι τέσσερις χώρες που βρίσκονται στην κορυφή του UEFA ranking και που εδώ και χρόνια είναι οι Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία και Ιταλία, θα έχουν τέσσερα "εισιτήρια" η καθεμία για τη φάση των ομίλων, με συνέπεια να απομένουν μόλις 16 για όλες τις υπόλοιπες χώρες.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα για τους εκπροσώπους της Ελλάδας και την προσπάθειά τους να φτάσουν μέχρι τους "χρυσοφόρους" ομίλους, αφού δύο απευθείας "εισιτήρια" θα έχουν οι χώρες στην 5η και στην 6η θέση (Γαλλία, Ρωσία) και από ένα οι πρωταθλήτριες ομάδες των χωρών από την 7η μέχρι και τη 10η θέση (Πορτογαλία, Ουκρανία, Βέλγιο, Τουρκία). Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι αυτόματες θέσεις που καταλαμβάνουν ο κάτοχος του Champions League και ο κάτοχος του Europa League της προηγούμενης σεζόν (2017-2018).

Η χώρα μας θα πρέπει να συμβιβαστεί με την αφαίρεση του απευθείας "εισιτηρίου" στη φάση των ομίλων και θα βρίσκεται σε διαρκή ανησυχία για την πιθανή απώλεια του δεύτερου "εισιτηρίου" για τα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ο νικητής των πλέι οφ της Super League 2017-2018 και πρωταθλητής Ελλάδας, όσο η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ 11ης και 15ης θέσης της κατάταξης, θα τοποθετείται στον 3ο προκριματικό γύρο των μη πρωταθλητών, ενώ ο δεύτερος των ελληνικών πλέι οφ θα τοποθετηθεί στον 2ο προκριματικό γύρο μη πρωταθλητών. Αυτό σημαίνει ότι ο πρωταθλητής θα πρέπει να προκριθεί από δύο γύρους για να φτάσει στους ομίλους, ενώ ο δεύτερος εκπρόσωπος της Ελλάδας από τρεις.

Τα συνολικά "εισιτήρια" για τη φάση των ομίλων που προσφέρονται στα προκριματικά για τους πρωταθλητές χωρών από την 11η θέση της UEFA και κάτω είναι μόλις τέσσερα. Ως εκ τούτου, ο πρωταθλητής Ελλάδας και ακόμα 44 ομάδες θα παλέψουν γι' αυτές τις τέσσερις θέσεις.

Τα συνολικά "εισιτήρια" για τη φάση των ομίλων που προσφέρονται στα προκριματικά για τους μη πρωταθλητές χωρών από την 5η θέση της UEFA μέχρι τη 15η είναι μόλις δύο. Ως εκ τούτου, ο δεύτερος των ελληνικών πλέι οφ 2017-2018 και ακόμα δέκα ομάδες θα παλέψουν για δύο θέσεις.

ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Η εκπροσώπηση στη φάση των ομίλων του Champions League έγινε ακόμα πιο δύσκολη συνολικά για τις χώρες που βρίσκονται εκτός πρώτης δεκάδας στην κατάταξη της UEFA, ωστόσο από τις αλλαγές προκύπτει και κάτι θετικό: η απουσία από τις προκριματικές φάσεις συλλόγων από τα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου.

Για παράδειγμα, ομάδες όπως η Σάλκε, η Φιορεντίνα και η Άρσεναλ που συνήθιζαν να παίρνουν "εισιτήρια" για τους ομίλους του θεσμού μέσω του 3ου προκριματικού γύρου των μη πρωταθλητών ή μέσω των πλέι οφ των μη πρωταθλητών, πλέον θα προκρίνονται στους ομίλους μέσα από τα πρωταθλήματά τους και δεν θα συμμετάσχουν σε αυτές τις πρόωρες φάσεις της διοργάνωσης.

Κατά συνέπεια, ο πιθανός αντίπαλος του πρωταθλητή Ελλάδας στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League δεν μπορεί να είναι σύλλογος από Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, Ρωσία, Πορτογαλία, Ουκρανία, Βέλγιο, Τουρκία, Τσεχία και Ελβετία. Θα προκύψει στη χειρότερη περίπτωση από την Ολλανδία, την Κροατία, τη Ρουμανία και την Αυστρία, ενώ δεν αποκλείεται να τύχει με ομάδα ακόμα και από το Μαυροβούνιο ή τη Μάλτα. Στον 4ο προκριματικό γύρο (πλέι οφ), ο πιθανός αντίπαλος μπορεί να προκύψει και από Τσεχία ή Ελβετία, συν τις χώρες του 3ου προκριματικού γύρου.

Ο δευτεραθλητής των πλέι οφ 2017-2018 θα χρειαστεί να περάσει από τρεις φάσεις για να φτάσει στους ομίλους, ωστόσο και αυτός αποφεύγει εκπροσώπους των τεσσάρων μεγάλων χωρών σε όλες τις φάσεις. Στον 2ο προκριματικό γύρο δεν θα αντιμετωπίσει ούτε συλλόγους από Γαλλία, Ρωσία, Πορτογαλία, Ουκρανία, Βέλγιο και ο αντίπαλός του θα είναι ο δευτεραθλητής Τουρκίας, Τσεχίας, Ελβετίας, Ολλανδίας ή Αυστρίας. Στον 3ο προκριματικό γύρο μπαίνουν στο παιχνίδι και οι δευτεραθλητές Πορτογαλίας, Ουκρανίας και Βελγίου, καθώς και οι τρίτοι Γαλλίας και Ρωσίας, ενώ στον 4ο προκριματικό θα βρεθούν ομάδες από τις ίδιες χώρες.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ "ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ" ΤΟΥ CHAMPIONS LEAGUE

Μονοπάτι μη πρωταθλητών Μονοπάτι πρωταθλητών
Θέση Ομοσπονδία Όμιλοι 4ος πρ. 3ος πρ. 2ος πρ. 4ος πρ. 3ος πρ. 2ος πρ. 1ος πρ. Προκαταρκτικός
1 Ισπανία Π, 2, 3, 4
2 Γερμανία Π, 2, 3, 4
3 Αγγλία Π, 2, 3, 4
4 Ιταλία Π, 2, 3, 4
5 Γαλλία Π, 2 3
6 Ρωσία Π, 2 3
7 Πορτογαλία Π 2
8 Ουκρανία Π 2
9 Βέλγιο Π 2
10 Τουρκία Π 2
11 Τσεχία 2 Π
12 Ελβετία 2 Π
13 Ολλανδία 2 Π
14 Ελλάδα 2 Π
15 Αυστρία 2 Π
16 Κροατία Π
17 Ρουμανία Π
18 Δανία Π
19 Λευκορωσία Π
20 Πολωνία Π
21 Σουηδία Π
22 Ισραήλ Π
23 Σκοτία Π
24 Κύπρος Π
25 Νορβηγία Π
26 Αζερμπαϊτζάν Π
27 Βουλγαρία Π
28 Σερβία Π
29 Καζακστάν Π
30 Σλοβενία Π
31 Σλοβακία Π
32 Λίχτενσταϊν Π
33 Ουγγαρία Π
34 Μολδαβία Π
35 Ισλανδία Π
36 Φινλανδία Π
37 Ιρλανδία Π
38 Αλβανία Π
39 Βοσνία Π
40 Γεωργία Π
41 Λετονία Π
42 ΠΓΔΜ Π
43 Εσθονία Π
44 Μαυροβούνιο Π
45 Αρμενία Π
46 Λουξεμβούργο Π
47 Βόρεια Ιρλανδία Π
48 Λιθουανία Π
49 Μάλτα Π
50 Ουαλία Π
51 Νησιά Φαρόε Π
52 Γιβραλτάρ Π
53 Ανδόρα Π
54 Σαν Μαρίνο Π
55 Κόσοβο Π

* Με βάση το UEFA ranking της 29ης Μαρτίου 2017.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ

Οι πρωταθλήτριες ομάδες που αποκλείονται από τα προκριματικά του Champions League, πλέον τοποθετούνται όλες σε νέο ειδικό μονοπάτι πρωταθλητών που δημιουργείται στην προκριματική φάση του Europa League.

Το μονοπάτι αυτό περιλαμβάνει τρεις προκριματικούς γύρους. Στον 1ο εξ αυτών υπάρχουν χώρες από τον προκαταρκτικό γύρο του Champions League (με τους πρωταθλητές των τεσσάρων ουραγών χωρών του UEFA ranking) καθώς και τους 17 ηττημένους του 1ου προκριματικού γύρου του Champions League. Ο 2ος προκριματικός γύρος στο μονοπάτι των πρωταθλητών του Europa League περιλαμβάνει τις δέκα ομάδες που προκρίθηκαν από τον προηγούμενο γύρο και τις δέκα ομάδες που αποκλείστηκαν από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, στον οποίο πιθανώς να υπάρχει και ο πρωταθλητής Ελλάδας. Στις δέκα ομάδες που θα προκριθούν και από αυτήν τη φάση, θα προστεθούν οι έξι πρωταθλήτριες ομάδες που θα αποκλειστούν από τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League (πιθανώς και ο πρωταθλητής Ελλάδας εάν προκριθεί από την προηγούμενη φάση) και από τα 16 ζευγάρια θα προκύψουν οκτώ "εισιτήρια" για τους ομίλους του Europa League.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με τον κύκλο 2015-2018, εκτός από τους ηττημένους των πλέι οφ σε μονοπάτι πρωταθλητών (4) και μη πρωταθλητών (2), απευθείας στους ομίλους του Europa League θα προκρίνονται και οι ηττημένοι στον 3ο προκριματικό γύρο των μη πρωταθλητών (4).

Συγκεκριμένα, εάν ο πρωταθλητής Ελλάδας 2017-2018 και ο δευτεραθλητής Ελλάδας 2017-2018 σημειώσουν έστω μία πρόκριση στα προκριματικά του Champions League, τότε εξασφαλίζουν την παρουσία τους τουλάχιστον στη φάση των ομίλων του Europa League.

4ος προκριματικός 3ος προκριματικός 2ος προκριματικός
Οι 10 νικητές του 3ου προκριματικού γύρου στο μονοπάτι Οι 10 νικητές του 2ου προκριματικού γύρου στο μονοπάτι Οι 3 ηττημένοι των προκαταρκτικών του Champions League
Οι 6 ηττημένοι του 3ου προκριματικού γύρου του Champions League Οι 10 ηττημένοι του 2ου προκριματικού γύρου του Champions League Οι 17 ηττημένοι του 1ου προκριματικού γύρου του Champions League

Τι ισχύει στο Europa League

Η χώρα μας έχασε ένα "εισιτήριο" του 3ου προκριματικού γύρου και ως εκ τούτου από αυτήν τη φάση θα αρχίζει μόνο ο κυπελλούχος Ελλάδας 2017-2018 και οι δύο εκπρόσωποι της Ελλάδας από τα πλέι οφ 2017-2018 θα τοποθετούνται στον 2ο προκριματικό γύρο.

Αυτό συμβαίνει διότι, όπως και στο Champions League, η UEFA αύξησε τα απευθείας "εισιτήρια" των ομοσπονδιών που βρίσκονται ψηλά στο ranking της, σε μία προσπάθεια να κάνει ακόμα πιο ελκυστικό το προϊόν.

Ως εκ τούτου, οι τέσσερις κορυφαίες χώρες θα έχουν στους ομίλους τόσο τους κυπελλούχους τους όσο και τις ομάδες που καταλαμβάνουν την 5η θέση του πρωταθλήματος. Η χώρα που βρίσκεται στην 5η θέση (Γαλλία) θα έχει στους ομίλους τον κυπελλούχο και την ομάδα που θα καταλάβει την 4η θέση του πρωταθλήματος, ενώ στους ομίλους θα βρεθούν απευθείας και οι κυπελλούχοι των χωρών από την 6η έως και τη 12η θέση της κατάταξης της UEFA (Ρωσία, Πορτογαλία, Ουκρανία, Βέλγιο, Τουρκία, Τσεχία, Ελβετία).

ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΓΙΑ 13 "ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ"

Όταν αφαιρεθούν τα 17 απευθείας "εισιτήρια" για τη φάση των ομίλων που χορηγούνται από τα εγχώρια πρωταθλήματα και κύπελλα, τα 10 που χορηγούνται από το Champions League και τα 8 που αφορούν το νέο μονοπάτι πρωταθλητών που δημιουργείται στο Europa League και αναλύθηκε λίγο πιο πάνω, για τις 144 ομάδες που τοποθετούνται στην κανονική προκριματική φάση αντιστοιχούν μόλις 13 "εισιτήρια".

Σε αυτές τις ομάδες ανήκει και ο κυπελλούχος Ελλάδας 2017-2018, καθώς και αυτός που θα καταλάβει την 3η θέση και την 4η θέση των πλέι οφ στη Super League 2017-2018.

Με τα τρέχοντα δεδομένα στο UEFA ranking, ο κυπελλούχος θα βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση, αφού θα τοποθετηθεί στον 3ο προκριματικό γύρο και θα πρέπει να αποκλείσει δύο αντιπάλους για να βρεθεί στους ομίλους. Αντιθέτως, οι εκπρόσωποι της χώρας μας από το πρωτάθλημα, θα τοποθετούν στον 2ο προκριματικό γύρο και θα πρέπει να ξεπεράσουν τρία εμπόδια για να φτάσουν στη φάση των ομίλων.

ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Σε αντίθεση με το Champions League, στο Europa League οι χώρες δεν αποφεύγουν εξ ολοκλήρου πιθανούς αντιπάλους από τις κορυφαίες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο μειώνεται ο αριθμός τους. Ο 3ος και ο 4ος των ελληνικών πλέι οφ 2017-2018 έχουν να ανησυχούν μόνο για έναν εκπρόσωπο από τις πρώτες 12 χώρες του UEFA ranking στον 2ο προκριματικό γύρο.

Στον 3ο προκριματικό γύρο, όπου θα συμμετέχει και ο κυπελλούχος Ελλάδας 2017-2018, προστίθεται ένα εκπρόσωπος από Ρωσία, Πορτογαλία, Ουκρανία, Βέλγιο, Τουρκία, Τσεχία και Ελβετία, αλλά κανείς άλλος από Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία και Γαλλία. Φυσικά, σημαντικό ρόλο στις κληρώσεις και στις ομάδες που θα πετύχουν ή θα αποφύγουν οι εκπρόσωποί μας θα παίξει και το πλασάρισμά τους στους "ισχυρούς" ή τους "ανίσχυρους", αναλόγως τη βαθμολογία τους στην UEFA.

Η Ελλάδα απέχει πολύ από την 12η Ελβετία ώστε να επαναφέρει τον κυπελλούχο της στη φάση των ομίλων του θεσμού και γι' αυτό, ακόμα και η παραμικρή νίκη στους πολλούς προκριματικούς αγώνες που θα δίνουν οι ελληνικές ομάδες από τον Ιούλιο (ή ακόμα και από τέλη Ιουνίου) θα έχουν κομβική σημασία για να μην βυθιστεί ακόμη περισσότερο.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα κατορθώσει του χρόνου και φτάσει στη 12η θέση στην κατάταξη της UEFA, τότε ο κυπελλούχος θα αρχίσει την πορεία του από τον 4ο προκριματικό γύρο και ο 2ος των ελληνικών πλέι οφ από τον 3ο προκριματικό γύρο (ο 3ος των ελληνικών πλέι οφ παραμένει στον 2ο προκριματικό γύρο). Ομοίως, εάν η χώρα μας πέσει κάτω από τη 15η θέση, τότε ο 3ος των ελληνικών πλέι οφ αρχίζει την πορεία του από τον 1ο προκριματικό και θα πρέπει να αποκλείσει τέσσερις αντιπάλους για να φτάσει στους ομίλους.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ "ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ" ΤΟΥ EUROPA LEAGUE

Θέση Ομοσπονδία Όμιλοι 4ος πρ. 3ος πρ. 2ος πρ. 1ος πρ. Προκαταρκτικός
1 Ισπανία Κ, 5 6
2 Γερμανία Κ, 5 6
3 Αγγλία Κ, 5 6
4 Ιταλία Κ, 5 6
5 Γαλλία Κ, 4 5
6 Ρωσία Κ 4 5
7 Πορτογαλία Κ 3 4
8 Ουκρανία Κ 3 4
9 Βέλγιο Κ 3 4
10 Τουρκία Κ 3 4
11 Τσεχία Κ 3 4
12 Ελβετία Κ 3 4
13 Ολλανδία Κ 3, 4
14 Ελλάδα Κ 3, 4
15 Αυστρία Κ 3, 4
16 Κροατία Κ 2 3
17 Ρουμανία Κ 2 3
18 Δανία Κ 2, 3
19 Λευκορωσία Κ 2, 3
20 Πολωνία Κ 2, 3
21 Σουηδία Κ 2, 3
22 Ισραήλ Κ 2, 3
23 Σκοτία Κ 2, 3
24 Κύπρος Κ 2, 3
25 Νορβηγία Κ, 2, 3
26 Αζερμπαϊτζάν Κ, 2, 3
27 Βουλγαρία Κ, 2, 3
28 Σερβία Κ, 2, 3
29 Καζακστάν Κ, 2, 3
30 Σλοβενία Κ, 2, 3
31 Σλοβακία Κ, 2, 3
32 Λίχτενσταϊν Κ
33 Ουγγαρία Κ, 2, 3
34 Μολδαβία Κ, 2, 3
35 Ισλανδία Κ, 2, 3
36 Φινλανδία Κ, 2, 3
37 Ιρλανδία Κ, 2, 3
38 Αλβανία Κ, 2, 3
39 Βοσνία Κ, 2, 3
40 Γεωργία Κ, 2, 3
41 Λετονία Κ, 2, 3
42 ΠΓΔΜ Κ, 2, 3
43 Εσθονία Κ, 2, 3
44 Μαυροβούνιο Κ, 2, 3
45 Αρμενία Κ, 2, 3
46 Λουξεμβούργο Κ, 2, 3
47 Βόρεια Ιρλανδία Κ, 2, 3
48 Λιθουανία Κ, 2 3
49 Μάλτα Κ 2, 3
50 Ουαλία Κ, 2, 3
51 Νησιά Φαρόε Κ, 2, 3
52 Γιβραλτάρ Κ, 2
53 Ανδόρα Κ, 2
54 Σαν Μαρίνο Κ, 2
55 Κόσοβο Κ

* Με βάση το UEFA ranking της 23ης Μαρτίου 2017.

Photo credits: AP Photo/Claude Paris

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ