ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τα ελεύθερα "λαβράκια" για την Ελλάδα

Τα ελεύθερα "λαβράκια" για την Ελλάδα

Το Sport24.gr εντόπισε 50 ποδοσφαιριστές, πέντε από κάθε θέση, που δεν έχουν ομάδα μέχρι στιγμής και μπορούν να γεμίσουν τα ελληνικά "οπλοστάσια".

Οι μεταγραφές ελεύθερων ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα ολοκληρώνεται το μεσημέρι της Παρασκευής και το Sport24.gr συγκεντρώνει περιπτώσεις για κάθε θέση και κάθε... πορτοφόλι.

Ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να σταθούν ως βασικοί στις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας, ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να βουλώσουν "τρύπες", ποδοσφαιριστές που αναζητούν μία δεύτερη ή μία τελευταία ευκαιρία για να αποδείξουν την αξία τους.

Οι παρακάτω πεντάδες περιλαμβάνουν κάθε είδους παίκτη με καταγωγή από το εξωτερικό, που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι σε κάποιες ελληνικές ομάδες.

Από τον Φιλίπ Μεξές στον Μάικον και από τον Λεάντρο Σαλίνο στον Λούτσο Γκονσάλες, ιδού ορισμένες από τις "ευκαιρίες" των ημερών, μαζί με την τρέχουσα αξία τους στο "χρηματιστήριο" του Transfermarkt:

Τερματοφύλακες

Τα ελεύθερα "λαβράκια" για την Ελλάδα

Οι τέσσερις μεγάλοι μοιάζουν να έχουν κλείσει τις θέσεις τους στον "άσο", ωστόσο πάντα υπάρχουν ευκαιρίες. Ο Βλάντιμιρ Γκαμπούλοφ δεν κατάφερε να καθιερωθεί στην Ντιναμό Μόσχας και αποχώρησε το καλοκαίρι, ωστόσο θεωρείται ο πλέον αξιόλογος τερματοφύλακας από τους ελευθέρους. Με καλές παραστάσεις από τη Ligue 1 και σε καλή ηλικία βρίσκεται και ο 28χρονος Αϊτινός με γαλλικό διαβατήριο Τζόνι Πλασίντ. Ο Μαρκ Σβάρτσερ θα φτάσει τα 44 τον Οκτώβριο, ωστόσο ανήκε στις ομάδες που κατέκτησαν την Premier League τα προηγούμενα δύο χρόνια (ο Ζοζέ Μουρίνιο, μάλιστα, έδωσε εντολή να αγοραστεί μετάλλιο και γι' αυτόν, παρότι έφυγε στα μέσα της σεζόν). Η ηλικία του δεν του επιτρέπει να είναι βασικός, ωστόσο η παρουσία του στα αποδυτήρια μόνο ευεργετική μπορεί να είναι, όπως θα συμβεί και με τον 34χρονο Μαρκο Αμέλια, τον άλλοτε διάδοχο του Τζιανλουίτζι Μπουφόν, ο οποίος ήταν ο... διάδοχος του Σβάρτσερ στον πάγκο και στα αποδυτήρια της Τσέλσι του Μουρίνιο και μπορεί κι αυτός να διδάξει νεαρούς συναδέλφους του, όπως αυτοί που βρίσκονται σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Μία επιλογή ικανή να αγωνιστεί ως βασικός, πάντως,

Η λίστα

Βλάντιμιρ Γκαμπούλοφ (Ρωσία) 32 - 2.500.000

Τζόνι Πλασίντ (Αϊτή, Γαλλία) 28 - 1.000.000

Μαρκ Σβάρτσερ (Αυστραλία, Γερμανία) 43 - 500.000

Ζλάταν Αλομέροβιτς (Γερμανία, Σερβία) 25 - 300.000

Μάρκο Αμέλια (Ιταλία) 34 - 250.000

Δεξιά μπακ

Τα ελεύθερα "λαβράκια" για την Ελλάδα

Η άφιξη του Μίκαϊλ Αντόνιο στη Γουέστ Χαμ εκτόπισε τον Τζόι Ο' Μπράιεν από τη θέση του βασικού δεξιού μπακ, με τον Ιρλανδό να μπορεί να προσφέρει και στα αριστερά και να αποτελεί αξιόλογη επιλογή. Ο Λεάντρο Σαλίνο κρίθηκε περιττός στον Ολυμπιακό μετά από πολύ σκέψη, ωστόσο μπορεί να βοηθήσει άλλες ελληνικές ομάδες. Ο Ζοζέ Μποσίνγκουα απέχει παρασάγγας από τον καιρό που ήταν βασικός με την εθνική Πορτογαλίας και την Τσέλσι, ωστόσο μετά από την Τράμπζονσπορ, αναζητεί ομάδα στο επίπεδο της Ελλάδας. Ο Ζιλιέν Φομπέρ κρίθηκε... ανέκδοτο στη σύντομη θητεία του στη Ρεάλ Μαδρίτης, ωστόσο μπορεί να προσφέρει λύσεις ως αναπληρωματικός τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση. Τέλος, ο Μάικον δεν θυμίζει σε τίποτα τον παίκτη των 32.000.000 (σύμφωνα με το Transfermarkt) του 2010 που όργωνε την δεξιά πτέρυγα, ωστόσο υπάρχουν... ψήγματα εκείνου του παίκτη κι ας έμεινε ελεύθερος από τη Ρόμα.

Η λίστα

Τζόι Ο' Μπράιεν (Ιρλανδία) 30 - 1.500.000

Λεάντρο Σαλίνο (Βραζιλία) 31 - 1.500.000

Ζοζέ Μποσίνγκουα (Πορτογαλία, Δημοκρατία Κονγκό) 34 - 800.000

Ζιλιέν Φομπέρ (Μαρτινίκη, Γαλλία) 33 - 500.000

Μάικον (Βραζιλία) 35 - 500.000

Αριστερά μπακ

Τα ελεύθερα "λαβράκια" για την Ελλάδα

Διακρίθηκε παίζοντας όλη την πλευρά, ωστόσο ορισμένοι τραυματισμοί και ο συναγωνισμός στη Φιορεντίνα τον πήγαν πίσω. Ο Χουάν Βάργκας έμεινε ελεύθερος από την Μπέτις και αποτελεί ίσως την κορυφαία περίπτωση για τα αριστερά από τους ελεύθερους. Ο Κέβιν Κονστάντ ήταν ικανοποιητικός στην Τζένοα, ωστόσο όταν έκανε το μεγάλο βήμα στη Μίλαν απέτυχε κι έκτοτε δεν βρήκε ξανά τα πατήματά του, αλλά η ηλικία του τον κρατά στον αφρό. Ο Κίεραν Ρίτσαρντσον δεν κατάφερε να γίνει το επόμενο μεγάλο αριστερό μπακ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ την περσινή σεζόν συνέθεσε το 50% της άμυνας της Άστον Βίλα μαζί με τον Τζολέον Λέσκοτ. Μετά από επτά χρόνια στη Bundesliga, ο Κονστάντ Τζακπά παραμένει σε ικανοποιητικό επίπεδο. Την πεντάδα συμπληρώνει ο διεθνής με την Πολωνία Ζεμπάστιαν Μπένις, ο οποίος φέτος δεν χωρούσε στη Λεβερκούζεν.

Η λίστα

Χουάν Βάργκας (Περού) 32 - 2.500.000

Κέβιν Κονστάντ (Γουινέα, Γαλλία) 29 - 1.800.000

Κίεραν Ρίτσαρντσον (Αγγλία) 31 - 1.500.000

Κονστάντ Τζακπά (Ακτή Ελεφαντοστού) 29 - 1.250.000

Ζεμπάστιαν Μπένις (Πολωνία, Γερμανία) 29 - 1.000.000

Κεντρικοί αμυντικοί

Italian Soccer TIM Trophy - Milan vs Inter vs Sassuolo - 
Reggio Emilia - Mapei Stadium - 12/08/2015
Alex - Italian Soccer TIM Trophy - Milan vs Inter vs Sassuolo - fotografo: Fabrizio Forte
Italian Soccer TIM Trophy - Milan vs Inter vs Sassuolo - Reggio Emilia - Mapei Stadium - 12/08/2015 Alex - Italian Soccer TIM Trophy - Milan vs Inter vs Sassuolo - fotografo: Fabrizio Forte 10

Το "λαβράκι" είναι γνωστό εδώ και καιρό, ωστόσο ίσως απλησίαστο για την Ελλάδα. Ο Μάρτιν Κάσερες έχει όλα τα προσόντα να βρει θέση σε μεγάλο πρωτάθλημα της Ευρώπης σε ηλικία 29 ετών. Το μοναδικό πράγμα που μπορεί να τον οδηγήσει στην Ελλάδα, εάν κάποιος τον κυνηγήσει σοβαρά, είναι οι τραυματισμοί του. Από εκεί και πέρα, ο... γυρολόγος ετών 28 Γιοάν Ταβάρες διαθέτει επίσης καλά στοιχεία για τη χώρα μας. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν οι πάλαι ποτέ αστέρες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, που ψάχνουν τα τελευταία συμβόλαια. Η Μίλαν έδιωξε δύο εξ αυτών, τους 34χρονους Άλεξ και Φιλίπ Μεξές, οι οποίοι, όμως, μπορούν να προσφέρουν πράγματα (ακόμα και γκολ) σε χαμηλότερο επίπεδο. Ο Ρικάρντο Καρβάλιο, από την πλευρά του, ήταν βασικός πέρυσι στη Μονακό, ωστόσο οι Μονεγάσκοι δεν ανανέωσαν το συμβόλαιό του. Στη λίστα δεν χώρεσε ο Μικαέλ Σιανί λόγω διαφαινόμενης συμφωνίας με τη Λοριάν και ο 36χρονος και με πλήθος σπουδαίων παραστάσεων Γουές Μπράουν.

Η λίστα

Μάρτιν Κάσερες (Ουρουγουάη) 29 - 5.000.000

Γιοάν Ταβάρες (Πορτογαλία, Γαλλία) 28 - 2.750.000

Άλεξ (Βραζιλία) 34 - 1.500.000

Φιλίπ Μεξές (Γαλλία) 34 - 500.000

Ρικάρντο Καρβάλιο (Πορτογαλία) 38 - 500.000

Αμυντικοί μέσοι

Τα ελεύθερα "λαβράκια" για την Ελλάδα

Ο Σιμάο Μάτε Ζούνιορ "έπαιξε" για τον Παναθηναϊκό στο τέλος των μεταγραφών, χωρίς να προχωρήσει η υπόθεση. Κάποια προβλήματα με νυχτοπερπατήματα στιγμάτισαν την περσινή σεζόν του στη Λεβάντε, ωστόσο παραμένει αρκετά νέος. Εμπειρία από μεγάλα πρωταθλήματα (Βαλένθια, Λίβερπουλ, Γιουβέντους, Παρί Σεν Ζερμέν) μπορεί να προσφέρει και ο Μομό Σισοκό, ο οποίος, πάντως, κι αυτός αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμού στο παρελθόν και προέρχεται από απραξία επτά μηνών, μένοντας ελεύθερος από την Σανγκάη Σενχούα. Η σκληροτράχηλος Φερνάντο Τισόνε έκανε τη "βρώμικη" δουλειά σε μεσαίες ομάδες σε Ιταλία και Ισπανία και παραμένει σε καλή ηλικία (30), ενώ ο Σαμπά Ντιακιτέ είναι κατά τρία χρόνια μικρότερος και μετά από τέσσερα χρόνια δανεισμών από την ΚΠΡ, ψάχνει μόνιμη στέγη. Εναλλακτικά, υπάρχει ο επίσης 27χρονος Τζέιμς Χόλαντ από την Αυστραλία, με μεγάλα πνευμόνια και παραστάσεις από Ολλανδία, Αυστρία και Γερμανία.

Η λίστα

Σιμάο Μάτε Ζούνιορ (Μοζαμβίκη) 28 - 2.000.000

Μομό Σισοκό (Μάλι, Γαλλία) 31 - 1.500.000

Σαμπά Ντιακιτέ (Μάλι, Γαλλία) 27 - 1.000.000

Φερνάντο Τισόνε (Αργεντινή, Ιταλία) 30 - 800.000

Τζέιμς Χόλαντ (Αυστραλία) 27 - 500.000

Κεντρικοί μέσοι

Τα ελεύθερα "λαβράκια" για την Ελλάδα

Ο 33χρονος Ούγο Βιάνα αποτελεί την πιο γνωστή περίπτωση ελεύθερου "οκταριού", επιστρέφοντας στην Ευρώπη μετά από τρία χρόνια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η πιο καλή περίπτωση, όμως, είναι ο 29χρονος Ρώσος Ίλια Μακσίμοβ, ο περσινός MVP της Άνζι, ο οποίος τρεις μήνες μετά από το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα, ακυρώθηκε το συμβόλαιό του. Ο Φάουστο Ρόσι προέρχεται από τα τμήματα υποδομής της Γιουβέντους και τα πρώτα επτά χρόνια της καριέρας του τα πέρασε ως... θύμα δανεισμών και συνιδιοκτησιών και πλέον είναι έτοιμος να κάνει τα πρώτα μόνιμα βήματά του. Ο Λούκμαν Αρούνα έκανε τα πρώτα βήματα ως σπουδαίο ταλέντο στη Μονακό και στην Ντιναμό Κιέβου, ωστόσο το "άστρο" του έσβησε στην Ουκρανία. Είναι μόλις 25 ετών, όμως, και έχει ακόμα πράγματα να προσφέρει. Ο κατά δέκα χρόνια γηραιότερος Λούτσο Γκονσάλες, από την πλευρά του, είναι μπαρουτοκαπνισμένος μεν, ωστόσο με το δεξί πόδι μπορεί να κάνει τα πάντα στο γήπεδο και να τροφοδοτεί εξτρέμ ή φορ όπως αυτοί πχ. του ΠΑΟΚ. Τελευταία στιγμή "κόπηκε" από τη λίστα ο επίσης πολύπειρος Ντάβιντ Πισάρο, ο οποίος από το 2008 μέχρι το 2015 ήταν στη Serie A.

Η λίστα

Ούγκο Βιάνα (Πορτογαλία) 33 - 3.000.000

Ίλια Μακσιμοβ (Ρωσία) 29 - 2.700.000

Φάουστο Ρόσι (Ιταλία) 25 - 1.700.000

Λούκμαν Αρούνα (Νιγηρία) 25 - 1.000.000

Λούτσο Γκονσάλες (Αργεντινή) 35 - 750.000

Δεξιός μέσος/εξτρέμ

Τα ελεύθερα "λαβράκια" για την Ελλάδα

Μετά από μία αξιόλογη πορεία στις μικρομεσαίες ομάδες της Premier League, ο Πίτερ Οντεμβίγκι μοιάζει να αποχωρεί από το Νησί και να ψάχνει νέα έδρα, έχοντας τη δυνατότητα να προσφέρει και στις τρεις θέσεις της επίθεσης. Ο Σαρλ Ενζογκμπιά βίωσε από πρώτο χέρι την κατάρρευση της Άστον Βίλα τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την περσινή σεζόν, και αποχωρεί για μία νέα αρχή. Ο Μπόσκο Γιάνκοβιτς είχε μικρή συνεισφορά στη Βερόνα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η δύναμή του και το σουτ του είναι πάντα χρήσιμα. Ο Τζουάν Βερδού (και η σύζυγός του) υπήρξε μεταγραφικό σίριαλ για τον Ολυμπιακό παλαιότερα, επέλεξε να μην έρθει στην Ελλάδα και τρία χρόνια αργότερα οι μετοχές του έχουν πέσει κατακόρυφα, ωστόσο ως αλλαγή μπορεί να προσφέρει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Σουλεϊμάν Κοτζ από την πλευρά του έχει ζήσει φτώχεια, έχει περάσει έντεκα μήνες στη φυλακή, αλλά κατάφερε να φτάσει μέχρι την Bundesliga με την Πάντερμπορν.

Η λίστα

Πίτερ Οντεμβίγκι (Νιγηρία, Ρωσία) 35 - 1.500.000

Σαρλ Ενζογκμπιά (Γαλλία, Δημοκρατία Κονγκό) 30 - 1.000.000

Μπόσκο Γιάνκοβιτς (Σερβία) 32 - 700.000

Τζουάν Βερδού (Ισπανία) 33 - 600.000

Σουλεϊμάν Κοτζ (Γερμανία, Τουρκία) 27 - 1.000.000

Αριστερός μέσος/εξτρέμ

Τα ελεύθερα "λαβράκια" για την Ελλάδα

Ο διεθνής Καναδός Τζούνιορ Χόιλετ έμεινε ελεύθερος από την ΚΠΡ γιατί δεν συμφώνησε με τους όρους του νέου συμβολαίου και έψαχνε ομάδα της Premier League, δεν τη βρήκε και τώρα είτε γυρίζει πίσω στο Λονδίνο είτε αποδέχεται κάποια άλλη καλή πρόταση. Ο Ολτζάν Αντίν έφυγε κι αυτός από τη Γαλατάσαραϊ (έχοντας περάσει από όλες τις ομάδες κορυφής πλην Μπεσίκτας), αναζητώντας κάτι καλύτερο και κυρίως περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Ο Ρόιστον Ντρέντε, από επόμενος αριστερός μπακ της Ρεάλ Μαδρίτης έγινε γυρολόγος που μπορεί να αγωνιστεί σε όλη την πλευρά από αριστερά, αλλά μόνο ως λύση ανάγκης. Ο Αλεκσάντρ Γιακοβένκο δεν κατάφερε να βρει μόνιμη ομάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πηγαίνοντας παντού ως δανεικός από τη Φιορεντίνα, ενώ τώρα έμεινε ελεύθερος από την Ντιναμό Κιέβου. Η ταχύτητα του Σαϊντί Ντιμπαζονκιζά παραμένει το μεγάλο προσόν του στα 29 του. "Κόπηκε" λόγω... παράλληλης απασχόλησης ο Ροναλντίνιο, ο οποίος θα μπορούσε να προσφέρει τα μέγιστα... εκτός γηπέδου.

Η λίστα

Τζούνιορ Χόιλετ (Καναδά, Τζαμάικα) 26 - 3.500.000

Ολτζάν Αντίν (Τουρκία) 30 - 3.000.000

Ρόιστον Ντρέντε (Ολλανδία, Σουρινάμ) 29 - 1.500.000

Σαϊντί Ντιμπαζονκιζά (Μπουρούντι) 29 - 1.000.000

Αλεκσάντρ Γιακοβένκο (Ουκρανία) 29 - 500.000

Επιθετικός μέσος

Τα ελεύθερα "λαβράκια" για την Ελλάδα

Ο Ζακαριά Λαμπιάντ δεν έγινε ποτέ το next big thing του ολλανδικού ποδοσφαίρου, ενώ έπεσε και θύμα της απότομης ανόδου του status της Σπόρτινγκ, χωρίς να αποτελεί αμελητέα ποσότητα στα 23 του. Ο Λουντοβίκ Ομπρανιάκ δεν βρήκε "Ιθάκη" μετά από την αποχώρηση από την Μπορντό και ψάχνει μία τελευταία ευκαιρία. Ο Πιοτρ Τροχόβσκι αποτελεί μία μόνιμα αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τον άξονα, ενώ ο Ζούσιε στη Μπορντό έχει αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις της μεσαίας γραμμής και της επίθεσης και μετά από σχεδόν μία δεκαετία στην Μπορντό, ψάχνει νέο σταθμό. Ομοίως και ο Βραζιλιάνος Ρόνι, ο οποίος είχε έξι χρόνια στη Χέρτα, αλλά η αγωνιστική άνοδος της τελευταίας κατέστησε την ντρίμπλα και τα φάουλ του περιττά. Ο σε καθοδική πορεία αδερφός του Αντρέ Μαρτίνς του Ολυμπιακού, Κάρλος Μαρτίνς, αποτελεί την έκτη επιλογή.

Η λίστα

Ζακαριά Λαμπιάντ (Μαρόκο, Ολλανδία) 23 - 2.000.000

Λουντοβίκ Ομπρανιάκ (Πολωνία, Γαλλία) 31 - 1.200.000

Πιότρ Τροχόβσκι (Γερμανία) 32 - 500.000

Ζουσιέ (Βραζιλία) 32 - 500.000

Ρόνι (Βραζιλία) 30 - 400.000

Επιθετικός

Neuzugang Kevin Kuranyi (Hoffenheim, 22) winkt ins Publikum, Fussball, Testspiel, TSG 1899 Hoffenheim - AFC Bournemouth (England), xozx

Newcomer Kevin Kuranyi Hoffenheim 22 beckons ins crowd Football try out TSG 1899 Hoffenheim AFC Bournemouth England xozx
Neuzugang Kevin Kuranyi (Hoffenheim, 22) winkt ins Publikum, Fussball, Testspiel, TSG 1899 Hoffenheim - AFC Bournemouth (England), xozx Newcomer Kevin Kuranyi Hoffenheim 22 beckons ins crowd Football try out TSG 1899 Hoffenheim AFC Bournemouth England xozx IMAGO/FOTO2PRESS

Η δημιουργικότητα και η φαντασία του Στεφάν Σεσενιόν τον κρατούσαν σε υψηλό επίπεδο, ωστόσο οι υπόλοιπες αδυναμίες του ίσως τον "σπρώξουν" σε χώρες όπως η Ελλάδα. Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ δεν βρήκε ακόμα ομάδα στο νησί και παραμένει στο προσκήνιο για πάρα πολλές ομάδες. Οι "μνηστές" για τον συμπαίκτη του Τογκολέζου στην Κρίσταλ Πάλας το τελευταίο εξάμηνο, Μαρουάν Σαμάκ, αναζητά κι αυτός ομάδα που θα αντέχει τις δυσκολίες προσαρμογής και του τραυματισμούς του. Ο Κέβιν Κουράνι ήταν stand by για τον Ολυμπιακό, η συμφωνία δεν ενεργοποιήθηκε και παραμένει χωρίς ομάδα. Ελεύθερος και ο προηγούμενος... Μάρκους Ράσφορντ, ο Φεντερίκο Μακέντα, ο οποίος μετά από αλλεπάλληλους δανεισμούς δίχως αντίκρισμα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κατέληξε στην Κάρντιφ το 2014 και πλέον έμεινε ελεύθερος. Στο νήμα έχασαν μία θέση οι Γιακούμπου Αϊγεγκμπένι και Γκονσάλο Μπερχέσιο.

Η λίστα

Στεφάν Σεσενιόν (Μπενίν) 32 - 3.000.000

Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ (Τόγκο, Νιγηρία) 32 - 2.500.000

Μαρουάν Σαμάκ (Μαρόκο, Γαλλία) 32 - 2.000.000

Κέβιν Κουράνι (Γερμανία, Παναμάς) 34 - 750.000

Φεντερίκο Μακέντα (Ιταλία) 25 - 750.000

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ