ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Συνελήφθη για τρίτη φορά ο ηθικός αυτουργός στη δολοφονία Εσκομπάρ

Colombia's Andres Escobar, lies on the ground and watches a shot by America's Eric Wynalda miss the Colombian goal, during the World Cup match, in the Rose Bowl, Pasadena, USA, on June 22, 1994 USA defeated Colombia by two goals to one..  Escobar scored an own goal during this match and a crazed fane shot and killed him for this when he returned home to Colombia. (AP Photo/Stf/Draper)
Colombia's Andres Escobar, lies on the ground and watches a shot by America's Eric Wynalda miss the Colombian goal, during the World Cup match, in the Rose Bowl, Pasadena, USA, on June 22, 1994 USA defeated Colombia by two goals to one.. Escobar scored an own goal during this match and a crazed fane shot and killed him for this when he returned home to Colombia. (AP Photo/Stf/Draper) AP PHOTO/STF/DRAPER

Ο Χουάν Σαντιάγο Γκαγιόν, 24 χρόνια μετά από την καταδίκη του για τη δολοφονία του Αντρές Εσκομπάρ, συνελήφθη ξανά από τις αρχές της Κολομβίας, για μία υπόθεση ναρκωτικών.

Ο Χουάν Σαντιάγο Γκαγιόν Ενάο συνελήφθη την Τρίτη για υπόθεση καμουφλάζ ναρκωτικών σε γατοτροφές, στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας των κολομβιανών αρχών με στόχο τα καρτέλ της χώρας.

Το όνομα Σαντιάγο Γκαγιόν μπορεί να μην λέει πολλά στην κοινή γνώμη, ωστόσο πρόκειται για τον ηθικό αυτουργό της δολοφονίας του Αντρές Εσκομπάρ το καλοκαίρι του 1994, του Κολομβιανού αμυντικού που το... θανάσιμο αμάρτημά του ήταν ένα αυτογκόλ στον αγώνα του Μουντιάλ απέναντι στους διοργανωτές Αμερικανούς, που οδήγησαν στον αποκλεισμό της χώρας από τη φάση των ομίλων.

Ο Εσκομπάρ δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της 2ας Ιουλίου στο Μεντεγίν, όταν εξερχόμενος από ένα μπαρ και μετά από τσακωμό με τον Σαντιάγο Γκαγιόν και τον αδερφό του, Πέδρο Γκαγιόν, ο σωματοφύλακας των δύο αδερφών που κοιμόταν στο αυτοκίνητό τους, ξύπνησε και άρχισε να πυροβολεί τον ποδοσφαιριστή. Έξι σφαίρες τραυμάτισαν σοβαρά τον Εσκομπάρ, με τον δράστη, Ουμπέρτο Μουνιός Κάστρο, να φωνάζει "γκολ" σε κάθε σφαίρα.

Οι αδερφοί Γκαγιόν ήταν κακοποιοί που ασχολούνταν με ναρκωτικά και στοίχημα και είχαν στενές σχέσεις με τον Κάρλος Καστάνιο, ο οποίος επιχειρούσε να ανατρέψει την κυριαρχία του Πάμπλο Εσκομπάρ στον υπόκοσμο της Κολομβίας.

Συνελήφθησαν το επόμενο πρωί και καταδικάστηκαν σε 15 μήνες κατ’ οίκον περιορισμό και 1.850 δολάρια πρόστιμο, ενώ ο Μουνιός, ο οποίος ομολόγησε την πράξη του, σε 45 χρόνια φυλάκιση και 49.000 δολάρια αποζημίωση στην οικογένεια του Εσκομπάρ.

Μετά από τη δίκη, οι αδερφοί Γκαλόν αύξησαν την ισχύ τους, συνεχίζοντας απρόσκοπτα τη δράση τους. Η ποινή του Μουνιός μειώθηκε σε 26 χρόνια αρχικά, λόγω ευεργετικού νόμου του 2001 και με τις φήμες να θέλουν τους αδερφούς Γκαλόν να δωροδοκούν με 3.000.000 δολάρια τον Καστάνιο για να βοηθήσει την υπόθεση. Λόγω καλής συμπεριφοράς και εργασίας μέσα στη φυλακή, ο Μουνιός αφέθηκε ελεύθερος το 2005, μόλις έντεκα χρόνια μετά από τη δολοφονία του Εσκομπάρ.

Τον Ιούλιο του 2009, ο Σαντιάγο Γκαγιόν παραδόθηκε στις αρχές, μετά από έρευνα που άνοιξε η εισαγγελία προς το πρόσωπό του, σχετικά με τη χρηματοδότηση παραστρατιωτικών ομάδων της χώρας, που βρισκόταν υπό τις οδηγίες του Καστάνιος. Καταδικάστηκε σε τρία χρόνια και τρεις μήνες φυλάκισης, ενώ δύο εβδομάδες πριν από την καταδική του, ένας άλλος αδερφός του, ο Χοσέ Γκιγέρμο Γκαγιόν Ενάο, συνελήφθη από τις αρχές σε επιχείρηση εναντίον των καρτέλ του Μεξικού.

Η τρίτη σύλληψή του πραγματοποιήθηκε μετά από έρευνες που άρχισαν τον Νοέμβριο του 2017 και είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 18 ατόμων, μεταξύ των οποίων κι ενός Βρετανού υπηκόου.

Photo credits: AP Photo/Stf/Draper

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ