ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Super Μουντιάλ Συλλόγων: Το τουρνουά - "επανάσταση" της FIFA

Barcelona's Lionel Messi, center right, escapes Real Madrid's Cristiano Ronaldo during the Spanish La Liga soccer match between FC Barcelona and Real Madrid at the Camp Nou in Barcelona, Spain, Saturday, Dec. 3, 2016. (AP Photo/Manu Fernandez)
Barcelona's Lionel Messi, center right, escapes Real Madrid's Cristiano Ronaldo during the Spanish La Liga soccer match between FC Barcelona and Real Madrid at the Camp Nou in Barcelona, Spain, Saturday, Dec. 3, 2016. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Η FIFA προσανατολίζεται σε νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων από το 2021 με τη συμμετοχή 24 μεγάλων ομάδων. Το τουρνουά θα διεξάγεται κάθε 4 χρόνια και θα διαρκεί 2 εβδομάδες με την "αφρόκρεμα" του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Θα είναι Μουντιάλ, αλλά όχι με εθνικές ομάδες. Θα είναι Μουντιάλ με συλλόγους. Με τη συμμετοχή των κορυφαίων ομάδων παγκοσμίως. Με 24 ομάδες από τις πέντε ποδοσφαιρικές γεωγραφικές ζώνες. Δεν έχει υπάρξει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν.

Ένας "παράδεισος" για κάθε ποδοσφαιρόφιλο. Η πρώτη διοργάνωση προγραμματίζεται να διεξαχθεί το 2021. Οι συμμετέχουσες ομάδες θα χωριστούν σε 8 ομίλους των 3 ομάδων. Την πρόκριση θα παίρνει μόνο ο πρώτος κάθε ομίλου και με κλασική διαδικασία νοκ-άουτ ματς οδηγούμαστε σε προημιτελικούς (οι πρώτες ομάδες των οκτώ ομίλων περνούν στα προημιτελικά), ημιτελικούς και τελικό.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ

Η FIFA δεν θέλει να διαταράξει το καλεντάρι της. Η διάρκεια του τουρνουά θα είναι 2,5 εβδομάδες. Θα ξεκινά Τετάρτη και θα ολοκληρώνεται μετά από 18 ημέρες (Σάββατο). Η διοργάνωση θα ξεκινά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου. Συνολικά 31 ματς θα διεξάγονται σε 18 ημέρες (10-28 Ιουνίου). Το μάξιμουμ παιχνιδιών μιας ομάδας - των δύο ομάδων που θα φθάσουν στον τελικό για την ακρίβεια - θα είναι 5 ματς (δύο του ομίλου, ένας προημιτελικός, ένας ημιτελικός κι ο τελικός).

Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ

Καθώς το νέο τουρνουά θα διεξάγεται κάθε 4 χρόνια - σε έτος που δεν θα έχουμε Μουντιάλ, Euro, Copa América, Asian Cup (2021, 2025, 2029, 2033) - είναι προφανές ότι έτσι αντικαθίσταται το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (με την ετήσια μορφή διεξαγωγής που το γνωρίζουμε), αλλά και το Κύπελλο Συνομοσπονδιών (που διεξάγεται ένα έτος πριν από αυτό του Μουντιάλ στη διοργανώτρια χώρα).

Η μείωση των ματς "αντικατοπτρίζεται" στο παράδειγμα του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος έχει 10 ματς στις δύο διοργανώσεις με Ρεάλ και Πορτογαλία από το 2014 έως το 2018. Με το νέο σύστημα (εάν συμμετέχει) θα έχει μάξιμουμ 5 ματς (αναφέρθηκε πιο πάνω γιατί ο μέγιστος αριθμός αναμετρήσεων είναι πέντε). Οι συνολικά 60 ημέρες (αθροιστικά) των δύο διοργανώσεων σε τέσσερα χρόνια, θα μειωθούν σε 18!

Super Μουντιάλ Συλλόγων: Το τουρνουά - "επανάσταση" της FIFA

Τα γράφημα από την έντυπη έκδοση της Mundo Deportivo

Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ

Πάμε να δούμε και πώς κατανέμονται οι θέσεις. Η UEFA (Ευρώπη) παίρνει 12, η CONMEBOL (Νότιος Αμερική) 4, η AFC (Ασία) 2, η CONCACAF (Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική) 2, η CAF (Aφρική) 2, ενώ 1 θέση θα παιχτεί σε μπαράζ ανάμεσα στην CONMEBOL και την OFC (Ωκεανία) - όπως γίνεται μέχρι τώρα σε εθνικό επίπεδο για μια θέση σε Μουντιάλ - και 1 ομάδα που θα αναλάβει τη διοργάνωση του τουρνουά. Συνολικά, δηλαδή, 24.

ΤΟ "ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ" ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ

Δεν υπάρχει ακόμη σαφές πλάνο για ποια θα είναι η έδρα διεξαγωγής. Το μοναδικό "ασυμβίβαστο" που έχει τεθεί είναι ότι η χώρα που διοργανώνει το πλησιέστερο χρονικά Μουντιάλ, δεν θα μπορεί να φιλοξενήσει κι αυτό το τουρνουά. Πρόθεση, δηλαδή, της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας είναι να πάει η διοργάνωση σε μέρη που δεν έχουν φιλοξενήσει μέχρι τώρα (ή έχουν μεγάλο χρονικό διάστημα να το κάνουν) μεγάλες διοργανώσεις.

ΤΑ ΕΣΟΔΑ

Ας δούμε το οικονομικό σκέλος. Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, έχουν στηρίξει έμπρακτα (με δηλώσεις τους) την ιδέα της διοργάνωσης. Τα εκτιμώμενα έσοδα, ύψους 3.000.000.000 ευρώ, θα διοχετευθούν στις συμμετέχουσες ομάδες (σε ποσοστό 65-75%) καθώς και σε ιδρύματα αλληλεγγύης. Συγκριτικά, το Champions League έχει έσοδα 2.935.000.000 ευρώ, το Euro 2016 είχε 2.350.000.000 ευρώ και το Μουντιάλ 2018 αναμένεται να έχει 5.388.000.000 ευρώ.

ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Στην πρώτη διοργάνωση (2021) θα συμμετέχουν οι ομάδες με τα καλύτερα αποτελέσματα ιστορικά, τα περισσότερα τρόπαια και τις περισσότερες νίκες. Θεωρούνται σίγουρες οι Μπάγερν, Μίλαν, Λίβερπουλ, Άγιαξ, Ίντερ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γιουβέντους, Παρί Σεν-Ζερμέν. Πιθανότατα, θα βρίσκονται και κάποιες από τις Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Ατλέτικο, Πόρτο, Μπενφίκα και Ντόρτμουντ.

Από τη δεύτερη διοργάνωση (2025) θα συμμετέχουν για την Ευρώπη οι τέσσερις τελευταίοι κάτοχοι του Champions League, οι τέσσερις φιναλίστ και οι τέσσερις που θα έχουν την καλύτερη βαθμολογία (χωρίς να ανήκουν στους προηγούμενους οκτώ). Συνολικά δώδεκα ομάδες. Από τη Νότιο Αμερική, θα πρέπει να περιμένουμε ομάδες όπως τη Ρίβερ Πλέιτ, την Μπόκα Τζούνιορς, τη Σάντος, τη Φλαμένγκο, την Πενιαρόλ ή τη Νασιονάλ.

Photo credits: AP Photo/Manu Fernandez

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ