ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ροναλντίνιο: "Πότε σταματάω το ποδόσφαιρο"

Ροναλντίνιο: "Πότε σταματάω το ποδόσφαιρο"

Απολαυστικός ήταν ο Ροναλντίνιο σε συνέντευξη που παραχώρησε από τις ΗΠΑ, στην οποία αποκάλυψε πότε θα σταματήσει και ποιοι είναι οι καλύτεροι παίκτες στην ιστορία.

Ο Ροναλντίνιο βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, συνεχίζοντας τις... διακοπές του, όντας ελεύθερος περίπου έναν χρόνο από τη Φλουμινένσε. Ο Βραζιλιάνος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία αποκάλυψε πότε θα κρεμάσει τα παπούτσια του, τι θέλει να κάνει στη συνέχεια και πώς αυτό επηρεάζει τις φήμες περί άφιξης στην Ελλάδα.

Ο 36χρονος Βραζιλιάνος αρνήθηκε να ξεχωρίσει μία στιγμή από την καριέρα του, εκθείασε την Μπαρτσελόνα και εξήγησε ότι ο Λιονέλ Μέσι είναι ο καλύτερος της εποχής του, αλλά όχι στην ιστορία.

Αναλυτικά η απολαυστική συνέντευξη του Ροναλντίνιο

Τα χρόνια περνούν κι εσύ...

"Είμαι μεγάλος. Είμαι 36 ετών, δεν είμαι 26 πλέον".

Και ποια είναι τα πλάνα σου;

"Σκέφτομαι τι θα κάνω για να τελειώσω την καριέρα μου. Σκοπός είναι να παραμείνω ενεργός για ακόμα έναν χρόνο. Εμπλέκομαι σε νέα πρότζεκτ, που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο και τη μουσική, τα δύο μεγάλα πάθη μου. Αναζητώ νέες προκλήσεις που πάντα μου άρεσαν και θα δούμε τι θα κάνω τον τελευταίο χρόνο μου".

Είναι πιθανό να παραμείνεις στις Ηνωμένες Πολιτείες;

"Είχα την ευκαιρία να αγωνιστώ εδώ πολλές φορές, έχω πολλούς φίλους, πολλούς προπονητές. Και τώρα έχω την ευκαιρία να αγωνιστώ εδώ. Είναι μία επιλογή, αλλά αυτό που θέλω είναι να έχω χρόνο να ταξιδέψω, να κάνω τις προωθήσεις που θέλω να κάνω. Όπως είπα, μιλάω για μουσική και άλλα πράγματα που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο, όπως σχολεία για παιδιά σε όλα τα μέρη του κόσμου. Θα δούμε. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι επιλέξω αυτόν τον χρόνο θα είναι συμβατό με αυτά τα ενδιαφέροντα που έχω".

Είναι πιθανή η επιστροφή στην Μπαρτσελόνα κάποια μέρα;

"Ήταν πολύ όμορφη περίοδος στη ζωή μου. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο μέλλον. Θα δούμε εάν με πάρει ο Χουάνχο (σ.σ. Χουάνχο Καστίγιο, υπάλληλος της Μπαρτσελόνα από το 2004, με τον οποίο ο Ροναλντίνιο έχει εξαιρετική σχέση)".

Η καριέρα σου άρχισε το 1998 στην Γκρέμιο και μετά έκανες το άλμα στην Ευρώπη. Είσαι 18 χρόνια στο ποδόσφαιρο. Όταν κοιτάζεις πίσω, τι κρατάς;

"Τα πάντα. Ήταν μία ονειρεμένη ζωή. Κέρδισα τα πάντα, έχω τελειώσει. Ήταν ονειρεμένη ζωή, δεν μπορώ να επιλέξω μία περίοδο".

Γκρέμιο, Παρί Σεν Ζερμέν, Μπαρτσελόνα, Μίλαν, Φλαμένγκο, Ατλέτικο Μινέιρο, Κερετάρο, Φλουμινένσε. Οκτώ ομάδες, 17 τίτλοι. Ήταν η Μπάρτσα η καλύτερη περίοδος;

"Είναι η ομάδα στην οποία αγωνίστηκα τον περισσότερο καιρό. Σε όλες τις ομάδες που αγωνίστηκα, κατέκτησα τίτλους και βραβεία. Η Μπαρτσελόνα σίγουρα είναι ξεχωριστή για μένα".

Σε κατηγορούν για έλλειψη συνέχειας όσο ήσουν στην κορυφή, που για παράδειγμα πέτυχε ο Μέσι. Πόσο δύσκολο είναι να παραμείνεις στην κορυφή;

"Πολύ. Είναι περίπλοκο. Το να παραμείνεις νο1 για τόσο καιρό όσο ο Λέο και με τον τρόπο που παίζεται το ποδόσφαιρο... Είναι πολύ δύσκολο. Αυτό σημαίνει ότι ο Μέσι είναι ένα φαινόμενο".

Το χειρότερο δεν είναι να μην διατηρείσαι σε καλή φυσική κατάσταση, αλλά σε καλή πνευματική...

"Ακριβώς. Είναι χειρότερο, το πιο δύσκολο από όλα. Το ποδόσφαιρο είναι τέτοιο. Πρέπει να είμαστε οι καλύτεροι κάθε Τετάρτη και Σάββατο. Έτσι είναι η ζωή. Δεν είναι εύκολο να διατηρήσεις αυτήν την ταχύτητα".

Θεωρείς ότι ο Μέσι είναι ο καλύτερος στην ιστορία;

"Σε κάθε εποχή υπάρχει ο καλύτερος. Ο καθένας είναι ο καλύτερος της εποχής του και ο Λέο είναι ο καλύτερος τώρα".

Ποιο θα είναι το μέλλον του συμπατριώτη σου, Νεϊμάρ;

"Θεωρώ ότι θα φτάσει στο επίπεδο του Λέο. Θα γίνει ο καλύτερος της εποχής του. Είναι πολύ νεαρός και ήδη έχει κατακτήσει πολλά. Όπως συμβαίνει με πολλούς, έχει την ατυχία να αγωνίζεται ταυτόχρονα με τον Μέσι".

Και η σύγκριση Μέσι - Πελέ;

"Υπάρχει ένας στην εποχή του. Ο Γκαρίντσα, ο Μαραντόνα. Ο Λέο είναι μαζί με αυτούς".

Όσον αφορά στο ταλέντο, μπορεί κι εσύ να είσαι μεταξύ αυτών...

"Ναι, ήμουν κι εγώ επίσης στους καλύτερους. Ο καθένας στην εποχή του. Στη δική μου, ήμουν ο καλύτερος".

Μπορείς να επιλέξεις μία στιγμή από τα τόσα χρόνια σου ως ποδοσφαιριστής;

"Δεν υπάρχει περίπτωση. Δεν υπάρχει μία ημέρα, ένα γκολ, ένας τίτλος. Είχα την ευτυχία να τα κατακτήσω όλα: Champions League, Παγκόσμιο Κύπελλο, τίτλους σε Ισπανία, Ιταλία, Βραζιλία. Είχα πολλά χρόνια στα οποία κέρδιζα πολλά βραβεία. Κοιτάζω ολόκληρη την καριέρα μου, δεν συγκεντρώνομαι σε ένα σημείο".

Τι σκέφτεσαι όταν σε υποδεικνύουν ως "ένοχο" για την αλλαγή της ιστορίας; Ότι άρχισε με σένα η αλλαγή, με το χαμόγελό σου, στη δυναμική νός συλλόγου που βρισκοταν σε δύσκολη περίοδο;

"Είναι το καλύτερο που μπορεί να ακούσει κάποιος. Το καλύτερο πράγμα να πεις σε έναν παικτη. Δεν ήμουν μόνο εγώ. Θα ήταν πολύ ξιπασμένο εάν έλεγα κάτι τέτοιο. Το κάναμε όλοι μαζί, με τον Πουγιόλ, με τον Ράικαρντ, με τον Τσάβι... Όλοι μαζί καταφέραμε να αλλάξουμε τον κύκλο. Είμαι πολύ χαρούμενος που ο κόσμος της Μπαρτσελόνα με θυμάται και θυμάται το πώς άρχισε αυτό".

Σήμερα, τι είναι η Μπαρτσελόνα για σένα;

"Έχω πολλούς φίλους που παίζουν εκεί, άλλους που εργάζονται. Με διασκεδάζει να βλέπω την ομάδα, επειδή είναι πολύ καλή και ο σύλλογος βρίσκεται σε καλή πορεία. Θα κερδίζουν τίτλους για πολλά χρόνια ακόμα".

Ο Λουίς Ενρίκε έχει την καλύτερη ομάδα στην ιστορία;

"Είναι μία από τις καλύτερες. Υπάρχουν σπουδαίοι παίκτες και αποτελεί ευχαρίστηση να τους βλέπεις".

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ