ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πρόταση δισεκατομμυρίων από κονσόρτιουμ για αλλαγές σε διοργανώσεις της FIFA

FILE - In this Saturday, April 29, 2017 file photo, FIFA President Gianni Infantino gives a press conference at the National Palace in Port-au-Prince, Haiti. Hundreds of prosecutions of suspected wrongdoing by soccer officials will be affected by President Gianni Infantino firing FIFA's top judge and prosecutor. The ousted investigator, Cornel Borbely, said Wednesday, May 10, 2017,  that the workload  heavier than even most FIFA critics imagined  of the ethics committee will be impeded by the firing that Infantino sprung on his ruling council a day earlier. (AP Photo/Dieu Nalio Chery, file)
FILE - In this Saturday, April 29, 2017 file photo, FIFA President Gianni Infantino gives a press conference at the National Palace in Port-au-Prince, Haiti. Hundreds of prosecutions of suspected wrongdoing by soccer officials will be affected by President Gianni Infantino firing FIFA's top judge and prosecutor. The ousted investigator, Cornel Borbely, said Wednesday, May 10, 2017, that the workload heavier than even most FIFA critics imagined of the ethics committee will be impeded by the firing that Infantino sprung on his ruling council a day earlier. (AP Photo/Dieu Nalio Chery, file) AP PHOTO/DIEU NALIO CHERY

Ρεπορτάζ των "New York Times" αποκαλύπτει τεράστια πρόταση κονσόρτιουμ που μετέφερε ο Τζιάνι Ινφαντίνο στη FIFA για την ανάληψη και μετατροπή δύο διοργανώσεων. Έντονες οι αντιδράσεις.

Μυστηριώδης πρόταση 25.000.000.000 δολαρίων είχε στα χέρια του ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, για να παραχωρήσει τον απόλυτο έλεγχο δύο διοργανώσεων της ομοσπονδίας σε ένα άγνωστο κονσόρτιουμ, που θα τις μετέτρεπε σε δύο τουρνουά για τις κορυφαίες εθνικές ομάδες και συλλόγους του κόσμου.

Η αποκάλυψη πραγματοποιήθηκε στους " New York Times" την Τρίτη του Πάσχα, σε ένα ρεπορτάζ όπου υπογραμμίζεται η πίεση που άσκησε ο Ελβετός δικηγόρος στα μέλη του Συμβουλίου της FIFA να υπερψηφίσουν στο κογκρέσο της Μπογκοτά την αποδοχή της προσφοράς.

Ο Ινφαντίνο δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με το πρότζεκτ, υποστηρίζοντας ότι έχει υπογράψει ρήτρα εμπιστευτικότητας, ενώ δεν αποκάλυψε ούτε την ταυτότητα ή την προέλευση των μελών του κονσόρτιουμ. Παρ' όλα αυτά, ζήτησε γρήγορη απόφαση, με το Συμβούλιο να απορρίπτει το αίτημα του Ινφαντίνο να τεθεί άμεσα σε διαβούλευση η πρόταση, κάτι που εν τέλει αναμένεται να συμβεί στο κογκρέσο της Μόσχας τον Ιούνιο.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Το κονσόρτιουμ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ίσως να προέρχεται από την Ασία, επιθυμεί να πάρει υπό τον πλήρη έλεγχό του δύο διοργανώσεις της FIFA, πιθανότατα το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και το Κύπελλο Συνομοσπονδιών.

Στην ιστορία της FIFA δεν έχει υπάρξει προηγούμενο παραχώρησης ελέγχου κάποιας διοργάνωσής της σε κάποιον τρίτο, ωστόσο με τα έσοδα των ταμείων αισθητά συρρικνωμένα μετά από το σκάνδαλο που έπληξε την ομοσπονδία το 2015, ο επικεφαλής του οργανισμού αναζητά νέους πόρους, πλην των χορηγικών εσόδων ή των εσόδων από τα εισιτήρια των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Η πρόταση μεταφέρθηκε προφορικά από τον Ινφαντίνο στο υπόλοιπο Συμβούλιο της FIFA και τα 25.000.000.000 δολάρια που είναι διατεθειμένο να προσφέρει το κονσόρτιουμ περιλαμβάνουν τουλάχιστον τρία τουρνουά από κάθε διοργάνωση.

Μία πρόταση που είχε λάβει ο Ινφαντίνο νωρίτερα μέσα στο 2018 αφορούσε τη μετακίνηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων σε Κίνα και Σαουδική Αραβία, δύο χώρες που δαπανούν εκατοντάδες εκατομμύρια για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου.

Στη συνεδρίαση της Κολομβίας, τα μέλη του Συμβουλίου ενημερώθηκαν για μία πρόθεση διεύρυνσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων που αυτήν τη στιγμή διεξάγεται με επτά ομάδες, με τα νέα δεδομένα να αφορούν 24 ομάδες (μίνιμουμ 12 ευρωπαϊκές) και διεξαγωγή κάθε τέσσερα χρόνια, στα πρότυπα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στόχος του Ινφαντίνο είναι οι αλλαγές να εφαρμοστούν από το 2021, αν και οι σύλλογοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι εφικτή καμία αλλαγή μέχρι το 2024.

Η διοργάνωση εθνικών ομάδων, πιθανότατα η μετεξέλιξη του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, περιλαμβάνει προκριματικό γύρο, αγώνες ανά ηπείρους και τελική φάση, με κορυφαίες εθνικές ομάδες.

ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ

Οι σύλλογοι είχαν εκφράσει εδώ και μήνες αντιδράσεις, διαισθανόμενοι κινήσεις από πλευράς Ινφαντίνο για μετατροπές σε διοργανώσεις όπου συμμετέχουν ήδη. Εξάλλου, ο πρόεδρος της ECA, Αντρέα Ανιέλι, είχε δηλώσει ότι στόχος είναι πια η μείωση των παιχνιδιών που έχουν κάθε χρόνο στα πόδια τους οι ποδοσφαιριστές, μετά από την καταψήφιση σχεδίων για τη δημιουργία νέας διοργάνωσης, στην ετήσια συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη τον Μάρτιο.

Αρνητική είναι και η UEFA, η οποία εκτιμά ότι τέτοιες διοργανώσεις αποτελούν ανταγωνιστή του Champions League, μιας διοργάνωσης που αποφέρει σε βάθος τετραετίας 15.000.000.000 δολάρια στην ομοσπονδία, την ώρα που η FIFA εισπράττει περίπου 5.500.000.000 δολάρια στο ίδιο χρονικό διάστημα, κυρίως λόγω Παγκοσμίου Κυπέλλου. Εξάλλου, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφέριν, έχει ζητήσει εδώ και καιρό μεγαλύτερη διαφάνεια και περισσότερες συζητήσεις σε τέτοιου είδους αποφάσεις.

Αντίθετοι με την πρόταση που μετέφερε ο Ινφαντίνο εμφανίστηκε και ομάδα μελών του Συμβουλίου από την Αφρική, θεωρώντας ότι η FIFA δεν στήριξε όσο θα έπρεπε την υποψηφιότητα του Μαρόκου για την ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026, έναντι της αντίπαλης συνυποψηφιότητας ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικού.

Επιπλέον, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Premier League και πρόεδρος του Φόρουμ Παγκοσμίων Λιγκών, μιας ένωσης που εκπροσωπεί τα κορυφαία πρωταθλήματα Ευρώπης, Ασίας, Αφρικής και Αμερικής, Ρίτσαρντ Σκάνταμορ, είχε αποστείλει επιστολή στον Ινφαντίνο από τις 9 Μαρτίου, όταν έμαθε για την πιθανότητα το Συμβούλιο να διευρύνει τη διασυλλογική διοργάνωσή του, στην οποία υποστήριζε ότι "το να μας παρουσιάζεται η 'λύση' της FIFA ως τετελεσμένο γεγονός και να ισχυρίζεστε ότι αποτελεί διαβούλευση αψηφά κάθε ορισμό καλής πρακτικής και ορθής διακυβέρνησης".

Photo credits: AP Photo/Dieu Nalio Chery

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ