ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πότερ, ο μάγος της Έστερσουντ

Ostersund's head coach Graham Potter celebrates victory after the Group J Europa League soccer match between Zorya Luhansk and Ostersund at the Arena Lviv stadium in Lviv, Ukraine, Thursday, Sept. 14, 2017. (AP Photo/Yevheniy Kravs)
Ostersund's head coach Graham Potter celebrates victory after the Group J Europa League soccer match between Zorya Luhansk and Ostersund at the Arena Lviv stadium in Lviv, Ukraine, Thursday, Sept. 14, 2017. (AP Photo/Yevheniy Kravs) AP PHOTO/YEVHENIY KRAVS

Αν μία ομάδα μπορεί να χαρακτηριστεί η έκπληξη της φετινής σεζόν στις ευρωπαικές διοργανώσεις, αυτή είναι η Έστερσουντ, η οποία έχει στον πάγκο τον "μάγο", Γκρέιαμ Πότερ. Πριν 6 χρόνια την είχε αναλάβει στην 4η κατηγορία!

Το "παραμύθι" της Έστερσουντ δεν έχει δράκο, είναι από αυτά που έχουν μάγο, όχι τον Χάρι Πότερ, αλλά τον Γκρέιαμ Πότερ.

Ο 42άχρονος Άγγλος προπονητής έχει κάνει όλη την Ευρώπη να μιλά για αυτόν τους τρεις τελευταίους μήνες, όπως είχε κάνει νωρίτερα όλη την Σουηδία να μιλά για εκείνον.

Στην ποδοσφαιρική του καριέρα έχει παίξει (ως μπακ) μόνο 6 φορές στην Premier League με τη Σαουθάμπτον (1996-97), ενώ έχει 307 εμφανίσεις στη Football League με τις Μπέρμιγχαμ, Στόουκ και Γουέστ Μπρομ.

Την προπονητική την ξεκίνησε στο πανεπιστήμιο του Χαλ και συνέχισε στο πανεπιστήμιο του Λιντς. Και στις δύο περιπτώσεις ως βοηθός. Σήμερα θεωρείται ο κορυφαίος Άγγλος τεχνικός εκτός συνόρων!

Έστερσουντ στην 4η κατηγορία

Τον Δεκέμβρη του 2010 ο Γκρέιαμ Πότερ έφυγε απ'την Αγγλία και υπέγραψε συμβόλαιο με την Έστερσουντ, ομάδα η οποία αγωνιζόταν στην 4η κατηγορία της Σουηδίας.

Μόλις είχε υποβιβαστεί απ'την 3η κατηγορία, η οποία ήταν η υψηλότερη κατηγορία που είχε βρεθεί ο σύλλογος που ιδρύθηκε το 1997.

Άμεσα οδήγησε την ομάδα στην άνοδο και έκανε το ίδιο την επόμενη σεζόν, έτσι για πρώτη φορά θα έπαιζε στην 2η κατηγορία της χώρας. Την πρώτη σεζόν εκεί η Έστερσουντ τερμάτισε στην 10η θέση, την δεύτερη σεζόν τερμάτισε στην 5η θέση και την τρίτη σεζόν (2015) τερμάτισε στην 2η θέση, έτσι κέρδισε την άνοδο στην 1η κατηγορία (Allsvenskan).

Στην παρθενική της χρονιά (2016) στην πρώτη κατηγορία τερμάτισε στην 8η θέση, αλλά πήρε το πρώτο της τρόπαιο, καθώς κατέκτησε το σουηδικό κύπελλο, επικρατώντας 4-1 της Νόρκεπινγκ στον τελικό.

Σοκάροντας την Ευρώπη

Η κατάκτηση του κυπέλλου έφερε την Έστερσουντ στην Ευρώπη και στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League κληρώθηκε με την Γαλατάσαράι. Η ομάδα του Ίγκορ Τούντορ το καλοκαίρι έδωσε 39.500.000 ευρώ για μεταγραφές και πρόσφερε φυσικά πλούσια συμβόλαια σε παίκτες όπως οι Μπελχαντά, Γκομίς, Φερνάντο, Μάικον και Φεγκουλί.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως η "Γαλατά" θα αποκλειστεί από σουηδική ομάδα και μάλιστα την Έστερσουντ που τερμάτισε 8η στο πρωτάθλημα. Κι όμως, στις 13 Ιουλίου η ομάδα του Πότερ νίκησε 2-0 στην Σουηδία, στην παρθενική ευρωπαϊκή της εμφάνιση και στην ρεβάνς της 20ής Ιουλίου πήρε ισοπαλία στην Κωνσταντινούπολη (1-1), κάνοντας τελικά την μεγάλη έκπληξη.

Ostersund's manager Graham Potter waits before an UEFA Europa League second qualifying round, soccer match against Galatasaray, in Istanbul, Thursday, July 20, 2017.(AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Ostersund's manager Graham Potter waits before an UEFA Europa League second qualifying round, soccer match against Galatasaray, in Istanbul, Thursday, July 20, 2017.(AP Photo/Lefteris Pitarakis) AP

Και στα δύο ματς ηγέτης της άμυνας ήταν ο Έλληνας στόπερ, Σωτήρης Παπαγιαννόπουλος (Νο4), ο οποίος είναι στον σύλλογο για 3η χρονιά, έπειτα από την μοναδική του σεζόν στην Ελλάδα με τον ΠΑΟΚ (2014-15), ενώ πριν ήταν στην Σουηδία, έχοντας αγωνιστεί στις Εσκιλστρούνα, Ακρόπολις και Ασιρίσκα.

Ostersund's players and team members celebrate following an UEFA Europa League second qualifying round, soccer match against Galatasaray in Istanbul, Thursday, July 20, 2017. The match ended 1-1 draw, but Ostersund won 3-1 on aggregate. ( AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Ostersund's players and team members celebrate following an UEFA Europa League second qualifying round, soccer match against Galatasaray in Istanbul, Thursday, July 20, 2017. The match ended 1-1 draw, but Ostersund won 3-1 on aggregate. ( AP Photo/Lefteris Pitarakis) AP
Ostersund's players celebrate following an UEFA Europa League second qualifying round, soccer match against Galatasaray in Istanbul, Thursday, July 20, 2017. The match ended 1-1 draw, but Ostersund won 3-1 on aggregate. ( AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Ostersund's players celebrate following an UEFA Europa League second qualifying round, soccer match against Galatasaray in Istanbul, Thursday, July 20, 2017. The match ended 1-1 draw, but Ostersund won 3-1 on aggregate. ( AP Photo/Lefteris Pitarakis) AP

Στον 3ο προκριματικό γύρο απέκλεισε τη Φόλα Ες με νίκες σε Σουηδία και Λουξεμβούργο, ενώ στα play-offs η κλήρωσε την έφερε στον δρόμο του ΠΑΟΚ.

Το 3-1 της Τούμπας έκανε άπαντες να πιστέψουν το ευρωπαϊκό όνειρο τελειώνει, όμως δεν ήταν έτσι. Ο Γκόντος σκόραρε στο 71' και στο 78', έτσι η σουηδική ομάδα κέρδισε την πρόκριση για τους ομίλους του Europa League.

Έπειτα από δύο αγωνιστικές στους ομίλους του Europa League η Έστερσουντ είναι μία απ'τις 8 ομάδες που έχουν μόνο νίκες! Στην πρεμιέρα επικράτησε 2-0 της Ζόρια στην Ουκρανία και την περασμένη Πέμπτη (28/9) νίκησε 1-0 την Χέρτα με το πέναλτι του Νουρί. Τώρα ακολουθούν τα δύο ματς με την Μπιλμπάο.

Σε περίπτωση που δεν το σκεφτήκατε, η Έστερσουντ στα 8 ευρωπαϊκά της ματς έχει μόνο μία ήττα αυτήν απ'τον ΠΑΟΚ και αυτό είναι το μόνο ματς που δέχτηκε πάνω από ένα γκολ. Ήταν 3, αλλά δεν ήταν αρκετά για τον "δικέφαλο".

Ostersund's Salisu Abdullhi Gero celebrates his goal during the Group J Europa League soccer match between Zorya Luhansk and Ostersund at the Arena Lviv stadium in Lviv, Ukraine, Thursday, Sept. 14, 2017. (AP Photo/Yevheniy Kravs)
Ostersund's Salisu Abdullhi Gero celebrates his goal during the Group J Europa League soccer match between Zorya Luhansk and Ostersund at the Arena Lviv stadium in Lviv, Ukraine, Thursday, Sept. 14, 2017. (AP Photo/Yevheniy Kravs) AP

Η τακτική του Πότερ

"Δούλεψα 3 χρόνια ως προπονητής ποδοσφαίρου στο πανεπιστήμιο του Λιντς, έπειτα από 2 χρόνια σε αυτό του Χαλ. Βασικά μάθαινα, εξελισσόμουν και έκανα λάθη σε ένα ασφαλές περιβάλλον", τόνισε ο Γκρέιαμ Πότερ πρόσφατα σε συνέντευξή του στην "independent".

Στο Έστερσουντ είναι κάτι παραπάνω από προπονητής, δεν γίνεται αλλιώς σε μία πόλη με 44.000 κατοίκους που βρίσκεται 6 ώρες βόρεια της Στοκχόλμης. Είναι χαρακτηριστικό πως στο ματς με τη Γαλατάσαράι στην Πόλη ήταν στις εξέδρες 52.000 Τούρκοι, περισσότεροι δηλαδή από όλους του κατοίκους της σουηδικής πόλης.

"Δεν μπορώ να χορέψω, δεν μπορώ να τραγουδήσω, δεν μπορώ να κάνω πολλά για να είμαι ειλικρινής. Η πιο κοντινή πόλη εδώ είναι 2.5 ώρες μακριά, έτσι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό περιβάλλον", εξηγεί ο Πότερ και συνεχίζει: "Πρέπει να βελτιώσουμε τους παίκτες όχι μόνο ως ποδοσφαιριστές, αλλά και ως άτομα. Πρέπει να τους κάνουμε να νιώσουν καλά με το ίδιο τους το δέρμα, να γίνουν πιο γενναίοι, να καταλαβαίνουν καλύτερα ο ένας τον άλλο".

"Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία ομάδα που είναι άνετη σε καταστάσεις άβολες. Βάζοντας νέους ποδοσφαιριστές σε τέχνες ή βάζοντάς του να τραγουδούν, κάνουν κάτι που δεν τους είναι οικείο. Αυτό μας βοήθησε να χτίσουμε μια ομάδα, να χτίσουμε ένα πνεύμα".

Όταν η Έστερσουντ πήρε το κύπελλο Σουηδίας, ο Πότερ διοργάνωσε μια γιορτή στην πόλη με τραγούδια και χορούς. Έχει οργανώσει διάφορες εκδηλώσεις στην πόλη, με τους παίκτες να τραγουδούν ροκ στη λίμνη πχ και να έρχονται πιο κοντά ο ένας με τον άλλο, να "δένονται" περισσότερο μεταξύ τους και φυσικά με την πόλη και τους κατοίκους της.

"Ο πρόεδρος στα τέλη του 2010 ήθελε έναν νέο προπονητή και εγώ είχα αυτό που ήθελε. Η αλήθεια είναι πως δεν είχα ευκαιρίες στην Αγγλία και στη Σουηδία θα μπορούσαν να δουλέψω χωρίς την πίεση του αποτελέσματος. Νομίζω πήγαμε καλά. Κάτι έχουμε καταφέρει"!

Ο Γκρέιαμ Πότερ είναι πιο πετυχημένος Άγγλος προπονητής εκτός των συνόρων της χώρας και ήδη φυσικά υπάρχουν φήμες για ενδιαφέρον διαφόρων ομάδων της Premier League. Για τώρα έχει μπροστά του τα δύο ματς με την Μπιλμπάο και εν συνεχεία αυτά με Ζόρια και Χέρτα, έχοντας βέβαια πλέον πολλές ελπίδες πρόκρισης στα νοκ-άουτ ("32").

Ostersund's head coach Graham Potter looks on ahead of the Europa League, Group J soccer match between Zorya Luhansk and Ostersund at the Arena Lviv stadium in Lviv, Ukraine, Thursday, Sept. 14, 2017. (AP Photo/Yevheniy Kravs)
Ostersund's head coach Graham Potter looks on ahead of the Europa League, Group J soccer match between Zorya Luhansk and Ostersund at the Arena Lviv stadium in Lviv, Ukraine, Thursday, Sept. 14, 2017. (AP Photo/Yevheniy Kravs) AP

AP Photo/Yevheniy Kravs

AP Photo/Lefteris Pitarakis

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ