ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ποδοσφαιρικές διοργανώσεις που χάθηκαν στον χρόνο

Ποδοσφαιρικές διοργανώσεις που χάθηκαν στον χρόνο

Το Κύπελλο Εκθέσεων ήταν ο πρόδρομος του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και το Ιντερτότο το ποδοσφαιρικό τουρνουά του καλοκαιριού. Θυμηθείτε ποδοσφαιρικές διοργανώσεις του παρελθόντος.

Δεν είναι λίγες οι διοργανώσεις στο πέρασμα των χρόνων που δεν υπάρχουν πλέον στο ποδόσφαιρο. Το Κύπελλο Εκθέσεων και το Κύπελλο Κυπελλούχων ήταν δύο διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ που αγωνίζονταν οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες αλλά πλέον δεν υπάρχουν.

Επίσης, από το 1970 μέχρι το 1996 διεξάγονταν το Αγγλοϊταλικό κύπελλο μεταξύ ομάδων της Ιταλίας και της Αγγλίας που επίσης έπαψε να διοργανώνεται. Θυμηθείτε ποδοσφαιρικά τουρνουά που χάθηκαν στον χρόνο.

Τennents' Sixes (1984-1993)

To τουρνουά "Tennents' Sixes" ήταν ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά που διοργανώνονταν κάθε Ιανουάριο σε κλειστό γήπεδο και συμμετείχαν ομάδες από την πρώτη κατηγορία της Σκωτίας και μερικές από την Αγγλία.

Το τουρνουά είχε χορηγό την εταιρία Τennent Caledonian Breweries και διοργανώνονταν από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Σκωτίας. Το γήπεδο είχε διαστάσεις γηπέδου ice-hockey, (περίπου 61μ Χ 26μ) και κάθε ομάδα αποτελούνταν από έξι παίκτες και 12 συνολικά μαζί με τους αναπληρωματικούς.

Το φορμάτ του τουρνουά είχε ως εξής: Συνήθως 10 ομάδες χωρίζονταν σε δύο γκρουπ των πέντε ομάδων που έπαιζαν μεταξύ τους. Οι δύο πρώτες των ομίλων προκρίνονταν στα ημιτελικά και οι δυο νικήτριες στον τελικό.

Οι αγώνες είχαν δύο ημίχρονα διάρκειας 7 λεπτών και 30 δευτ. στον πρώτο γύρο και 10 λεπτών στην φάση των νοκ άουτ αγώνων. Το 1984 η Ρέιντζερς ήταν η πρώτη νικήτρια του τουρνουά και τελευταία το 1993 η Πάρτικ Θιστλ.

Κύπελλο Ιντερτότο (1961-2008)

Το Κύπελλο Ιντερτότο ήταν μία ποδοσφαιρική διοργάνωση που διεξάγονταν το καλοκαίρι με συμμετοχή ομάδων που δεν είχαν προκριθεί σε διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ. Η διοργάνωση ξεκίνησε την σεζόν 1961-62 και από το 1995 μέχρι το 2008 όπου σταμάτησε να υφίσταται, την είχε αναλάβει η ΟΥΕΦΑ. Πλέον, οι ομάδες που συμμετείχαν στο ιντερτότο μετά το 2008 παίζουν προκριματικά Γιουρόπα Λιγκ.

Κάθε σύλλογος που ήθελε να λάβει μέρος στην διοργάνωση έπρεπε απλά να δηλώσει συμμετοχή, με το σύλλογο που είχε την υψηλότερη θέση στο εθνικό του πρωτάθλημα να κερδίζει τη συμμετοχή του. Οι ομάδες δεν ήταν απαραίτητο να βρίσκονται στην βαθμολογία της χώρας τους ακριβώς κάτω από τις ομάδες που συμμετείχαν στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ.

Αυτό βέβαια δεν σήμαινε ότι η ομάδα πρέπει να είχε καταταγεί ακριβώς πίσω από εκείνες που κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Εάν η ομάδα η οποία βρισκόταν σε αυτή τη θέση δεν εκδήλωνε το ενδιαφέρον της, δεν είχε δικαίωμα να πάρει μέρος στο Κύπελλο Ιντερτότο, σε αντίθεση με μια κάποια άλλη ομάδα του ίδιου πρωταθλήματος, η οποία είχε υποβάλλει το αίτημα αυτό.

Οι ομάδες χωρίζονταν σε ομίλους και μετέπειτα σε αγώνες νοκ άουτ μέχρι οι δύο καλύτερες να φθάσουν στον τελικό της διοργάνωσης. Η πρώτη νικήτρια ομάδα του Ιντερτότο ήταν ο Αγιαξ και η τελευταία η Μπράγκα.

Κirin Cup (1978 - 2009)

To Κirin Cup ήταν ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά που διεξάγονταν στην Ιαπωνία. Aπό το 1991 μέχρι το 2009 που σταμάτησε η διεξαγωγή του, συμμετείχαν εθνικές ομάδες. Πριν το 1991 λάμβαναν μέρος σύλλογοι απ' όλο τον κόσμο που μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις εθνικές ομάδες του τουρνουά. Το 1984 η Ιντερνασιονάλ της Βραζιλίας είχε κερδίσει στον τελικό της διοργάνωσης της Ιρλανδία με 2-1. Τα περισσότερα τρόπαια τα είχε κατακτήσει η Ιαπωνία (11).

Κύπελλο Κυπελλούχων (1960-1999)

Στο Κύπελλο Κυπελλούχων είχαν δικαίωμα συμμετοχής οι κατ' έτος κυπελλούχοι των χωρών της Ευρώπης ή οι φιναλίστ του Κυπέλλου σε περίπτωση που ο κυπελλούχος ήταν και πρωταθλητής και συνεπώς συμμετείχε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Η πρώτη διοργάνωση έγινε την περίοδο 1960-61. Ο κάτοχος του Κυπέλλου Κυπελλούχων αντιμετώπιζε τον νικητή του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στον τελικό του Σούπερ Καπ.

Η ΟΥΕΦΑ αποφάσισε την κατάργησή του το 1998-99 και από την επόμενη περίοδο οι κυπελλούχοι συμμετέχουν στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Πολυνίκης του θεσμού υπήρξε η Μπαρτσελόνα με τέσσερις κατακτήσεις, ενώ από δύο φορές το κατέκτησαν οι: Άντερλεχτ, Μίλαν, Ντιναμό Κιέβου και Τσέλσι. Οι ομάδες της Αγγλίας το κατέκτησαν 8 φορές, ενώ από 7 κύπελλα κατέκτησαν ομάδες της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Αγγλοϊταλικό Κύπελλο (1970-1996)

Το Αγγλοϊταλικό Κύπελλο ήταν μια ποδοσφαιρική διοργάνωση στην οποία μετείχαν ομάδες μικρών κατηγοριών από την Αγγλία και την Ιταλία. Ξεκίνησε το 1969 και η διεξαγωγή του σταμάτησε το 1996. Το κύπελλο αυτό καθιερώθηκε με αφορμή την κατάκτηση του Λιγκ Καπ Αγγλίας από τη Σουίντον, η οποία δεν είχε δικαίωμα να μετάσχει στο Κύπελλο Εκθέσεων καθώς αγωνιζόταν στην Γ' κατηγορία. Έτσι δημιουργήθηκε αυτή η διοργάνωση για ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών των δύο χωρών.

Διεξήχθη ως το 1973 κι έπειτα διακόπηκε. Ξανάρχισε το 1975-76 με ημιεπαγγελματικές ομάδες και συνεχίστηκε ως το 1987. Το 1992-93 αποφασίστηκε η αναβίωσή του με ομάδες από τη δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας (Serie B) και της Αγγλίας (τότε First Division). Τέσσερα χρόνια αργότερα διακόπηκε οριστικά, αφού δεν τράβηξε το ενδιαφέρον ούτε των φιλάθλων ούτε των συλλόγων.

Η πρώτη νικήτρια της διοργάνωσης ήταν η Σουίντον που κέρδισε στο Σαν Πάολο τη Νάπολι με 3-0 σε ένα ματς που σημαδεύτηκε από επεισόδια που προκάλεσαν οι Ιταλοί τιφόζι.

Κύπελλο Εκθέσεων (1955-1971)

Το Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων (Inter-Cities Fairs Cup) ήταν μια ευρωπαϊκή διοργάνωση ποδοσφαίρου που διεξαγόταν από το 1955 ως το 1971. Υπήρξε ο πρόδρομος του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Αρχικά, το σύστημα διεξαγωγής προέβλεπε η πρώτη φάση της διοργάνωσης να γίνεται σε ομίλους με αποτέλεσμα η πρώτη διοργάνωση να διαρκέσει τρία χρόνια (1955-58). Έτσι από τις επόμενες καθιερώθηκαν οι διπλοί αγώνες νοκ-άουτ μέχρι και τον τελικό. Παρόλα αυτά, υπήρξαν και δυο μονοί τελικοί, τα έτη 1964 και 1965.

Αρχικά, στο Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων είχαν δικαίωμα συμμετοχής μόνο σωματεία από πόλεις που φιλοξενούσαν εμπορικές εκθέσεις, χωρίς να παίζει ρόλο σε ποια θέση είχαν τερματίσει στο εθνικό τους πρωτάθλημα.

Στις πρώτες διοργανώσεις υπήρχε ο κανονισμός "μια πόλη, μια ομάδα" αλλά το 1961 καταργήθηκε. Επίσης, επιτράπηκε η συμμετοχή τριών ομάδων από κάθε χώρα. Από το 1968 ορίστηκε να μετέχουν οι ομάδες που είχαν τερματίσει μετά από την πρωταθλήτρια ανεξάρτητα από την πόλη που προέρχονταν και το όνομα της διοργάνωσης απλοποιήθηκε σε Κύπελλο Εκθέσεων. Τελικά, το 1971 αντικαταστάθηκε από το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Συνολικά διεξήχθησαν δεκατρείς διοργανώσεις Κυπέλλου Εκθέσεων. Η Μπαρτσελόνα ήταν η πολυνίκης του θεσμού με τρία τρόπαια.

Southern Professional Floodlit Cup (1955-1960)

Το Southern Professional Floodlit Cup ήταν ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά στα μέσα της δεκαετίας του '50 με την συμμετοχή ομάδων από την Αγγλία. Το τουρνουά ξεκίνησε την σεζόν 1955-56 με την συμμετοχή 10 συλλόγων και στην τελευταία διοργάνωση του 1959-60 ο αριθμός έφθασε τις 18 ομάδες. Η πρώτη νικήτρια ήταν η Γουέστ Χαμ.

Οι αναμετρήσεις ήταν μονές και σε περίπτωση ισοπαλίας γινόταν επαναληπτικός. Ο τελικός διεξάγονταν στην έδρα της μίας από τις δύο φιναλίστ.

Πηγή: 4-4-2, wikipedia

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ