ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πεϊρελεβάντ: Μία ομάδα αιτούντων άσυλο

Πεϊρελεβάντ: Μία ομάδα αιτούντων άσυλο

Η γαλλική ερασιτεχνική ομάδα, Πεϊρελεβάντ, διαφέρει από τις υπόλοιπες της κατηγορίας. Εντάσσει στο δυναμικό της, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Είναι ένα μικρό χωριό κοντά στη Λιμόζ, μετά βίας ξεπερνά τους 800 κατοίκους. Η ομάδα ποδοσφαίρου, δεν θα μπορούσε παρά να είναι χαμηλής δυναμικότητας. Να αγωνίζεται, δηλαδή, στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

Η ζωή στην Πεϊρελεβάντ ήταν φυσιολογική, μέχρι πρότινος. Μέχρι τον περασμένο Απρίλη, δηλαδή. Όταν και στο εν λόγω χωριό δημιουργήθηκε ένα κέντρο υποδοχής αιτούντων ασύλο. Εκεί ήταν, με την αρωγή του γαλλικού Υπουργείου Εσωτερικών, που ξεκίνησαν όλα.

Οι 61 πρόσφυγες - αιτούντες άσυλο προέρχονται από διαφορετικές χώρες. Ορμώμενοι εξ' Ουκρανίας, Συρίας, Κοσόβου, Ρωσίας, Ανγκόλας, Κονγκό και Νιγηρίας. Έξι από αυτούς, στελέχωσαν την τοπική πρώτη ομάδα.

"Οι νέες προσθήκες, μας έκαναν καλό. Έχουν φέρει, νέο αίμα. Αυτοί οι έξι νέοι παίκτες έχουν ενισχύσει την ομάδα. Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς, εάν θα παραμείνουν στην πρώτη ομάδα. Όπως και να έχει, είναι δεδομένο ότι έχουν μεγαλύτερο κίνητρο. Δεν το περιμέναμε με τίποτα", δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας, Ζαν-Λουί Μπρετ.

Η ένταξή τους στην πρώτη ομάδα, συνέδραμε και στην ένταξή τους κι αποδοχή τους από την τοπική κοινωνία. "Έδωσαν μία δεύτερη ζωή στο μικρό μας χωριό. Αυτός, ήταν ο στόχος." , εξηγεί ο Δήμαρχος.

Καταπολέμησαν τη φτώχεια

"Γενικά, δεν έχουν μεγάλα οικονομικά Μέσα. Δεν μπορούν να πληρώσουν, ούτε τα παπούτσια τους. Αιτηθήκαμε στα διάφορα μαγαζιά τους χωριού και το δήμαρχο να συνδράμει ώστε να αγοραστεί ο εξοπλισμός, που είναι απαραίτητος. Είναι καλοί ποδοσφαιριστές. Ντριμπλάρουν, θα οδηγήσουν την ομάδα ψηλά. Δεν παίζουν το ίδιο ποδόσφαιρο με τους ντόπιους. Τους αρέσει να ντριμπλάρουν, να κάνουν ζογκλερικά. Είναι θεαματικό, αλλά όχι πάντα αποτελεσματικό", συμπληρώνει ο πρόεδρος, Ζαν-Λουί Μπρετ.

Περιμένουν οι υπόλοιποι

Από τους 61 του κέντρου υποδοχής αιτούντων ασύλο (CADA), μόνον οι έξι βρήκαν μέχρι στιγμής το δρόμο προς το ποδόσφαιρο. Με την ίδια ελπίδα ζουν και οι υπόλοιποι. Ότι θα μπορέσουν κι αυτοί να χωρέσουν στην τοπική ομάδα, ότι θα μπορέσουν να ενταχθούν στην κοινωνία. Αυτός είναι, άλλωστε, ο στόχος.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ