ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ostelbien Dornburg: Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια ομάδα Νεο-Ναζί

Ostelbien Dornburg: Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια ομάδα Νεο-Ναζί

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια ποδοσφαιρική ομάδα, αποτελούμενη από νοσταλγούς του Χίτλερ. Η Ostelbien Dornburg. Γερμανική ήταν. Οπως γερμανικές ήταν και οι δικαστικές αρχές που την απέβαλαν μια για πάντα από τον ποδοσφαιρικό χάρτη.

Διαβάστε τη σύντομη διαδρομή της γερμανικής, με Νεο-ναζιστικές καταβολές, ομάδας Ostelbien Dornburg. Απειλές και βία στους αγώνες, αλλά και εκτός αγωνιστικών χώρων. Οι κατηγορίες για τον αρχηγό της Wesemann, ο οποίος είναι ιδρυτικό μέλος της "Blue White Street Elite", αλλά και η απόφαση των δικαστικών αρχών του κρατιδίου της Σαξονίας - Άνχαλτ.

Το γερμανικό ποδόσφαιρο απαλλάχθηκε μια και καλή από την Ostelbien Dornburg. Γιατί απαλλάχθηκε; Γιατί η συγκεκριμένη ομάδα ιδρύθηκε και επανδρώθηκε από μέλη ακροδεξιών οργανώσεων. Ενα κλαμπ το οποίο έγινε γνωστό από τις επιθέσεις σε αντίπαλους παίκτες και διαιτητές.

Εδώ και καιρό, η γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου δεχόταν καταγγελίες για το νεο-ναζιστικό προφίλ της ομάδας, αλλά τις αρχειοθετούσε. Τελικά, μετά από έντονες πιέσεις των Μέσων Ενημέρωσης, αναγκάστηκε να αποβάλει την Ostelbien Dornburg, η οποία αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Kreisliga (δέκατο στη βαθμίδα του γερμανικού ποδοσφαίρου).

Ο συγκεκριμένος σύλλογος εκπροσωπούσε μια περιοχή μόλις 270 μόνιμων κατοίκων, στην πόλη Gommern, έξω από το Μαγδεμβούργο. Ομως, η βιαιότητα των 18 μελών της (εκ των οποίων οι 15 δηλωμένοι νοσταλγοί του Αδόλφου Χίτλερ), είχε ως αποτέλεσμα ο σύλλογος να απασχολεί για πολλούς μήνες τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ostelbien Dornburg: Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια ομάδα Νεο-Ναζί

Η παρουσία Νεο-Ναζί είναι συχνή στις πόλεις του κρατιδίου της Σαξονίας - Άνχαλτ

Ο αρχηγός της ομάδας, Dennis Wesemann, αντιμετωπίζει κατηγορίες για επίθεση, διατάραξη κοινής ειρήνης και επίδειξη απαγορευμένων συμβόλων. Την ίδια ώρα τέσσερις τοπικές ομάδες είχαν αρνηθεί να παίξουν αντίπαλοί τους στο πρωτάθλημα της Kreisliga, ενώ 59 από τους 65 διαιτητές αρνούνταν να διαιτητεύσουν τα παιχνίδια τους.

Το αποκορύφωμα της ιστορίας, που οδήγησε τελικά την Ομοσπονδία στην απόφαση να αποβάλλει την Ostelbien Dornburg, ήταν ένα δημοσίευμα της εφημερίδας "Τaz". Σε αυτό αναφερόταν ένα περιστατικό, με τον αρχηγό της Dennis Wesemann να επιτίθεται κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, σε έναν αντίπαλο Αλβανό ποδοσφαιριστή, τον οποίο μεταξύ άλλων έφτυσε κατάμουτρα.

"O σύλλογος έχει επανειλημμένα και κατάφωρα παραβιάσει τις νομικές ρήτρες της LSB (κρατική αθλητική Ομοσπονδία). Το 2015 υπήρξε μια συσσώρευση παραβάσεων του fair play, καθώς και αντιαθλητική συμπεριφορά, βασισμένη σε κοινωνικές διακρίσεις", ανέφερε μέλος της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, αφήνοντας αιχμές ότι η... άφεση αμαρτιών, ήταν σύνηθες φαινόμενο για τους ποδοσφαιριστές της Ostelbien Dornburg.

Ostelbien Dornburg: Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια ομάδα Νεο-Ναζί

Το έμβλημα της Ostelbien Dornburg

Τον περασμένο Ιούλιο, το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο MDR μετέδωσε ζωντανά τι ακολούθησε μετά από μία ήττα της Ostelbien Dornburg, για τα πλέι οφ παραμονής στην κατηγορία. Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα μια εικόνα από το τοπικό συμβούλιο του κοντινού χωριού, Stresow, στο οποίο ο Dennis Wesemann ήταν παρών και με την απειλή της βίας τρομοκρατούσε τους ντόπιους. Οι οπερατέρ του MDR δέχθηκαν επίθεση από τον Dennis Wesemann κατά τη διάρκεια της εικονοληψίας, ενώ πολλοί άνθρωποι -όντες τρομοκρατημένοι- δεν θέλησαν να μιλήσουν on camera για το γεγονός. Παράλληλα, οι δημοσιογράφοι έφυγαν από το χωριό, συνοδεία της αστυνομίας.

Ostelbien Dornburg: Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια ομάδα Νεο-Ναζί

Η υπόθεση πήγε στα κατεπείγοντα, χάρη (και) στην παρέμβαση του Sebastian Striegel, ενός εκπροσώπου των Οικολόγων στο κοινοβούλιο της Σαξονίας - Άνχαλτ, ο οποίος ξεκίνησε μια νέα πρωτοβουλία για τον αφανισμό του του συγκεκριμένου ποδοσφαιρικού συλλόγου.

Τελικά στις 11 Αυγούστου, οι δικαστικές αρχές του κρατιδίου αποφάσισαν την οριστική αποβολή της ομάδας από το πρωτάθλημα και την απαγόρευση ενασχόλησής της με το ποδόσφαιρο.

Ostelbien Dornburg: Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια ομάδα Νεο-Ναζί

Ο Sebastian Striegel, ο οποίος αρχικά ήταν απογοητευμένος με την προφανή αδιαφορία της FSA για το θέμα, εξέφρασε την ικανοποίησή του στο άκουσμα της είδησης: «Νομίζω ότι είναι θετικό το γεγονός ότι η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Σαξονίας - Άνχαλτ αντέδρασε. Λυπάμαι που δεν συνέβη νωρίτερα. Η ταυτότητα του συλλόγου, οι εκθέσεις των περιστατικών βίας κατά τη διάρκεια αγώνων, όπως και το ποιόν των ακροδεξιών παικτών της ομάδας, είναι γνωστά εδώ και χρόνια".

Η LSB αρχικά προσπάθησε να αποβάλλει την Ostelbien Dornburg κατά την ίδρυσή της (το 2011), αλλά ματαιώθηκε έπειτα από μια δικαστική απόφαση με το σκεπτικό ότι ο σύλλογος δεν μπορούσε να αποβληθεί εκτός αν ήταν καθαρά πολιτικό το ζήτημα, ακόμα κι αν οι παίκτες και οι προπονητές που αποτελούσαν την ομάδα προέρχονταν από την Νεο-ναζιστική οργάνωση "Blue White Street Elite", της οποίας ιδρυτικό μέλος ήταν ο Wesemann.

"Μετά από διαβουλεύσεις με την γερμανική Ολυμπιακή Επιτροπή, αποφασίσαμε να μην ασκήσουμε έφεση κατά της απόφασης, έτσι ώστε να μην δώσουμε μεγαλύτερες διαστάσεις", δήλωσε ο Erwin Bugar (της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας), ο οποίος -όπως αναφέρουν οι Γερμανοί- έχει μετανιώσει για τους λόγους για τους οποίους η Ostelbien Dornburg προσέλκυσε την προσοχή των Μέσων Ενημέρωσης.

Από την πλευρά τους, πάντως, οι παίκτες της Ostelbien Dornburg, δηλώνουν αποφασισμένοι να μη δεχθούν την απόφαση και να συνεχίσουν να αγωνίζονται. "Βλέπουμε κάθε διαδικασία αποκλεισμού ως αδικαιολόγητη και ακατάλληλη,", δήλωσε στην τοπική εφημερίδα "Magdeburg Volkstimme", εκπρόσωπος του συλλόγου, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του και συμπλήρωσε: "Σε μια τέτοια περίπτωση, θα χρησιμοποιήσουμε τις νομικές οδούς που δικαιούμαστε".

Στο video που ακολουθεί, από το 1:33 αρχίζει το... πανηγύρι

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ