ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Όριο 12ετούς θητείας στον πρόεδρο της FIFA

Όριο 12ετούς θητείας στον πρόεδρο της FIFA

Σημαντικές αποφάσεις ενέκρινε το Έκτακτο Συνέδριο της FIFA, την Παρασκευή στη Ζυρίχη, χαρακτηριστικότερη των οποίων είναι ο περιορισμός της θητείας του πρόεδρου της ομοσπονδίας στα 12 έτη.

Μπορεί το μεγαλύτερο διακύβευμα του Εκτάκτου Συνεδρίου της FIFA να είναι η ανάδειξη του νέου προέδρου, ωστόσο στο περιθώριο αυτού εγκρίθηκαν αρκετές αλλαγές καταστατικού χαρακτήρα, με χαρακτηριστική πλειοψηφική άνεση, μάλιστα.

Η πιο χαρακτηριστική εξ' αυτών η μείωση της θητείας του προέδρου στα 12 έτη, όπως και των μελών του νέου Συμβουλίου, 36 τον αριθμό με 179 ψήφους (89%) υπέρ και 22 κατά. Η μείωση της θητείας έχει μεγάλη σημασία, αρκεί να αναφερθεί ότι ο Ζεπ Μπλάτερ είχε τα ηνία της FIFA για 18 διαδοχικά έτη, ο Ζοάο Χαβελάνζε για 24.

Μεταξύ των νέων μέτρων, τα οποία ελήφθησαν και εγκρίθηκαν, ξεχωρίζει ο διαχωρισμός ανάμεσα σε αποφάσεις πολιτικού κι εμπορικού χαρακτήρα.

Ο νέος πρόεδρος θα χαράξει την πολιτική της ομοσπονδίας αλλά δεν θα μπορεί να πάρει απόφαση για εμπορικά ζητήματα, προκειμένου να αποφευχθούν "σκάνδαλα" ανάλογα αυτών που ταλάνισαν τη FIFA, τους τελευταίους εννέα μήνες.

Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας θα μπορεί να απομακρυνθεί μόνο από το Συμβούλιο κι όχι από τον Πρόεδρο, όπως ίσχυε μέχρι και τώρα. Τα μέλη του Συμβουλίου θα εκλέγονται από τις ανά χώρα ομοσπονδίες της κάθε ηπειρωτικής ομοσπονδίας (Ευρώπη (9), Ασία (7), Αφρική (7), Ωκεανία (3), Νότιος Αμερική (5), Βόρειος και Κεντρική Αμερική (5)) και μειώνεται από 26 σε 9 ο αριθμός των επιτροπών μέσα στον οργανισμό, την ίδια ώρα που αυξάνεται ο οικονομικός έλεγχος εντός αυτού.

Η ελάχιστα παρουσία γυναικών εντός του νέου Συμβουλίου θα είναι μια θα κάθε ομοσπονδία, δηλαδή έξι γυναίκες. Παράλληλα, θα δημοσιεύονται - αντίθετα με τις μέχρι τώρα πρακτικές - οι μισθοί του προέδρου, του Γενικού Γραμματέα και των μελών του Συμβουλίου.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ