ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι δύο επιθετικοί - έκπληξη στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

Sporting's Bas Dost celebrates after scoring his side's first goal during a Portuguese league soccer match between Benfica and Sporting at the Luz stadium in Lisbon, Sunday, Dec. 11, 2016. (AP Photo/Armando Franca)
Sporting's Bas Dost celebrates after scoring his side's first goal during a Portuguese league soccer match between Benfica and Sporting at the Luz stadium in Lisbon, Sunday, Dec. 11, 2016. (AP Photo/Armando Franca) AP

Ανάμεσα σε Λιονέλ Μέσι, Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι, Γκονσάλο Ιγκουαΐν και άλλους κορυφαίους επιθετικούς των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, ξεπροβάλλουν δύο πολύ μεγάλες εκπλήξεις. Δείτε ποιοι είναι και τα σπάνια επιτεύγματά τους.

Αν μας ρωτούσαν το περασμένο καλοκαίρι αναφορικά με το ποιοι πιστεύαμε πως θα διεκδικούσαν το "Χρυσό Παπούτσι" τον Απρίλιο της σεζόν που ετοιμαζόταν να ξεκινήσει (2016 - 2017), οι περισσότεροι από εμάς πιθανότατα θα... αραδιάζαμε μια 20αρια μεγάλα ονόματα, όντας σίγουροι ότι μέσα σε αυτά θα είχαμε προβλέψει και ολόκληρη την πρώτη δεκάδα.

Στη χειρότερη περίπτωση, θα υπήρχε στο μυαλό μας το ενδεχόμενο να ξεπεταχτούν ένας ή δύο επιπλέον άγνωστοι νεαροί. Τέτοιος, για παράδειγμα, μπορεί να θεωρηθεί ο 23χρονος Αντρέα Μπελότι της Τορίνο, ο οποίος έχει πετύχει 24 γκολ στην τρέχουσα Serie A.

Οι Μπας Ντοστ (Σπόρτινγκ Λισαβόνας) και Αντονί Μοντέστ (Κολωνία) ανήκουν σε μια τελείως διαφορετική κατηγορία. Σε αυτούς που μάλλον κανείς από εμάς δεν θα προέβλεπε στο ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου.

Ο πρώτος στα 27 και ο δεύτερος στα 28 χρόνια του, θεωρούνταν από την κοινή γνώμη δύο φορ των οποίων η εξέλιξη είχε ολοκληρωθεί. Όμως ήρθε η φετινή σεζόν για να φέρει τα πάνω - κάτω και να μας δείξει ότι θα περιθώρια βελτίωσης είναι πάντα μεγάλα σε ορισμένους τομείς του παιχνιδιού, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Cologne's Anthony Modeste celebrates after scoring during the German Bundesliga soccer match between 1.FC Cologne and Hertha BSC Berlin in Cologne, Germany, Saturday, March 18, 2017. (AP Photo/Martin Meissner)
Cologne's Anthony Modeste celebrates after scoring during the German Bundesliga soccer match between 1.FC Cologne and Hertha BSC Berlin in Cologne, Germany, Saturday, March 18, 2017. (AP Photo/Martin Meissner) AP

(AP Photo/Martin Meissner)

Δύο "βαριά" φορ, από τους λεγόμενους επιθετικούς - στόχους και άγνωστοι μέχρι πρότινος στο ευρύ κοινό, που λάμπουν σε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και ανταγωνίζονται ποδοσφαιριστές όπως οι Λιονέλ Μέσι, Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι, Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάγνκ, Γκονσάλο Ιγκουαΐν, Έντισον Καβάνι και άλλοι.

Ο ΔΕΙΝΟΣ ΣΚΟΡΕΡ ΠΟΥ ΔΕΝ ΝΤΡΙΜΠΛΑΡΕΙ ΠΟΤΕ

Ο Μπας Ντοστ είναι ο λόγος που ο Κώστας Μήτρογλου -των 15 γκολ στο πρωτάθλημα της Πορτογαλίας- αδυνατεί να διεκδικήσει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ, παρά το γεγονός ότι διανύει μία εκ των κορυφαίων, αν όχι την κορυφαία σεζόν στην καριέρα του. Τα 27 γκολ από τον Ντοστ (23 χωρίς τα πέναλτι) είναι απλησίαστο νούμερο για οποιονδήποτε παίκτη στην Primeira Liga. 17 με το καλό πόδι (δεξί), 1 με το κακό και 9 με το κεφάλι.

Αυτές οι εξαίσιες επιδόσεις στο σκοράρισμα οφείλονται κατά πολύ στη βελτίωση του Ολλανδού επιθετικού στις κινήσεις χωρίς την μπάλα, κάτι που κάνει τα τελειώματά του να φαίνονται πολύ ευκολότερα απ' όσο πραγματικά είναι. Μάλιστα, το προηγούμενο ρεκόρ του στα γκολ, ήταν τα 16 της σεζόν 2014 - 2015 με τη φανέλα της Βόλφσμπουργκ.

Δεν ντριμπλάρει σχεδόν ποτέ, έχοντας μόλις 2 ντρίμπλες σε ολόκληρο το πρωτάθλημα, ενώ βρίσκει δίχτυα ανά 2.6 τελικές! Παρά το σπανιότατο ύψος (1.96) και κατ' επέκταση το πολύ βαρύ κορμί του, ο Ντοστ συνεισφέρει ελαφρώς και στην ανάπτυξη της ομάδας του και δεν αποτελεί επιθετικό που περιμένει την μπάλα σε μόνιμη βάση μέσα στο "κουτί". Στην αρχή του παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τις ευκαιρίες που έχει φτιάξει για τους συμπαίκτες του και εν συνεχεία τα περισσότερα από τα φετινά γκολ του.

Ο ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΕΠΑΦΗΣ

Ο Μοντέστ, που λόγω της... πολυκοσμίας στη γραμμή κρούσης της εθνικής Γαλλίας δεν έχει ακόμα αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα των "τρικολόρ", έχει φτάσει σε τρομερά επιτεύγματα, αν αναλογιστούμε ότι βρίσκεται σε μεσαία ομάδα της Bundesliga. Κυρίως χάρη σε εκείνον, αφού έχει πετύχει τα 23 από τα συνολικά 41 φετινά γκολ της ομάδας του, η Κολωνία έχει βρεθεί να διεκδικεί ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Ο 28χρονος Γάλλος επιχειρεί να ντριμπλάρει σαφώς περισσότερο από τον Ντοστ, έχοντας 2 απόπειρες ανά 90', τη στιγμή που βρίσκει δίχτυα ανά 3.6 τελικές, ποσοστό επίσης εκπληκτικό. Χωρίς τα πέναλτι πέφτει στα 20 γκολ, τα οποία έχει πετύχει κατά βάση με το καλό πόδι (12), αλλά και με το κακό (4), ή με το κεφάλι (4). Το προηγούμενο ρεκόρ του ήταν τα 15 γκολ της σεζόν 2015 - 2016, ξανά με την Κολωνία.

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, χαρακτηριστικό στοιχείο των γκολ του είναι ότι συνήθως τα πετυχαίνει με την πρώτη επαφή, αν και συχνά εκτελεί από δύσκολες θέσεις, ενώ διακρίνεται για τις εξίσου δύσκολες κεφαλιές του. Στιγμιότυπό του αποτελεί η φοβερή προβολή με την οποία έστειλε την μπάλα στο πλεκτό στο ματς απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου στο "Allianz Arena", κάνοντας τον Μάνουελ Νόιερ να μοιάζει... εκτός τόπου και χρόνου (η φάση βρίσκεται στο 1:02 του βίντεο).

Photo credits: AP Photo/Armando Franca

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ