ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Ζορζ Γουεά νικητής στις προεδρικές εκλογές της Λιβερίας

AC Milan former player George Weah, of France, arrives for a party to celebrate Silvio Berlusconi's 25 years as president of AC Milan, at a theatre in downtown Milan, Italy, Sunday, March 13, 2011. (AP Photo/Antonio Calanni)
AC Milan former player George Weah, of France, arrives for a party to celebrate Silvio Berlusconi's 25 years as president of AC Milan, at a theatre in downtown Milan, Italy, Sunday, March 13, 2011. (AP Photo/Antonio Calanni) AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς της δεκαετίας του '90, ο Ζορζ Γουεά, κέρδισε με τεράστια διαφορά τις εκλογές της χώρας του και αναλαμβάνει πρόεδρος της Λιβερίας!

Ο Ζορζ Γουεά θα χριστεί 25ος πρόεδρος στην ιστορία της Λιβερίας, αφού επικράτησε και στον 2ο γύρο των εκλογών του νυν αντιπροέδρου Τζόζεφ Μποακάι.

Ο μοναδικός Αφρικανός κάτοχος "Χρυσής Μπάλας" (1995) και τρεις φορές Κορυφαίος Αφρικανός Παίκτης της χρονιάς ήταν το μεγάλο φαβορί για τη νίκη, έχοντας συγκεντρώσει το 38,4% των ψήφων στον 1ο γύρο και έχοντας κατακτώντας τη νίκη σε 11 από τις 15 επαρχίες της χώρας, με τον αντίπαλό του να περιορίζεται στο 28,8%.

Όπως ανακοίνωσε η εφορευτική επιτροπή της χώρας, στο 98,1% των αποτελεσμάτων, ο 51χρονος βετεράνος ποδοσφαιριστής έχει συγκεντρώσει το 61% των ψήφων και η νίκη του είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο Γουεά θα διαδεχθεί την πρόεδρο Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ τον Ιανουάριο, στην πρώτη δημοκρατική μετάβαση από την ανεξαρτησία της χώρας, το 1944.

Στον 2ο γύρο της εκλογικής διαδικασίας που διαρκεί τρεις μήνες, ο πρώην επιθετικός της Μονακό, της Παρί Σεν Ζερμέν, της Μίλαν, της Τσέλσι, της Μάντσεστερ Σίτι και της Μαρσέιγ, μεταξύ άλλων, φέρεται να πήρε με το μέρος του και τους ψηφοφόρους των μικρών κομμάτων, με συνέπεια να φτάσει στη νίκη.

Ο Γουεά κατεβαίνει για τρίτη φορά υποψήφιος πρόεδρος της χώρας του, έχοντας αποτύχει το 2005 και το 2011.

Ως ποδοσφαιριστής, υπήρξε ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς τη δεκαετία του '90, κατακτώντας τίτλους με Μονακό, Παρί Σεν Ζερμέν, Μίλαν και Τσέλσι και σημειώνοντας ορισμένα εκπληκτικά τέρματα, με αποκορύφωμα την κούρσα κατά μήκος ολόκληρου του γηπέδου, σε αγώνα των "ροσονέρι" με τη Βερόνα το 1996.

Photo credits: AP Photo/Antonio Calanni

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ