ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Τσέφεριν είναι ο νέος πρόεδρος της UEFA!

Ο Τσέφεριν είναι ο νέος πρόεδρος της UEFA!

Ο 48χρονος Σλοβένος, Αλεκσάντερ Τσέφεριν, είναι ο νέος πρόεδρος της UEFA επικρατώντας στις εκλογές του Ολλανδού, Μίχαελ Φαν Πράαχ με ψήφους 42-13, στο συνέδριο που έλαβε χώρα στην Αθήνα.

Και το όνομα αυτού, Αλεκσάντερ Τσέφεριν. Ο 48χρονος Σλοβένος, όπως αναμενόταν άλλωστε, είναι ο νέος πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, διαδεχόμενος τον Μισέλ Πλατινί στην ηγεσία της UEFA στο συνέδριο που έλαβε χώρα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Λαγονήσι.

Ο Τσέφεριν, ο οποίος είχε και την στήριξη της ΕΠΟ, ήταν ευθύς εξ αρχής το μεγάλο φαβορί, με το αποτέλεσμα να είναι θριαμβευτικό για τον ίδιο, αφού επικράτησε 42-13 του αντιπάλου του, ο οποίος μπήκε στην κούρσα ως αουτσάιντερ.

Δικηγόρος στο επάγγελμα, από τους διασημότερους στη χώρα του, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του. Παίκτης ποδοσφαιρικής ομάδας δικηγόρων στη Λιουμπλιάνα, βρέθηκε για έξι μήνες στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ολίμπια, της οποίας ήταν επί χρόνια νομικός σύμβουλος.

Μεταπήδησε στην ΠΟ της χώρας και ως πρόεδρος πήρε το 2012 από τα χέρια της λίγκας την ευθύνη της διεξαγωγής του πρωταθλήματος, προσέλκυσε σωτήριες χορηγίες, μεταξύ των οποίων και για την ονομασία του πρωταθλήματος της πρώτης κατηγορίας, βελτίωσε τις τηλεοπτικές συμφωνίες, τα βρήκε με τους διεθνείς ποδοσφαιριστές για τα πριμ τους. Οι κινήσεις του οδήγησαν σε αύξηση της προσέλευσης φιλάθλων στα γήπεδα, στην επανεκλογή του και στην ανάδειξή του ως τεχνοκράτη παράγοντα του ποδοσφαίρου που μπορεί να ανελιχθεί.

Ο Τσέφεριν είναι ο νέος πρόεδρος της UEFA!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο αντίπαλός του στις εκλογές, Φαν Πράαχ τάσσεται υπέρ των αλλαγών στο Champions League, αλλά η γνώμη του Τσέφεριν είναι αντίθετη. "Δεν υποστήριξα τις αλλαγές, διότι μακροπρόθεσμα θα είναι δυσκολότερο για τις μικρές χώρες να προκριθούν στους ομίλους. Μόνο τα μεγάλα πρωταθλήματα ευνοούνται", δήλωσε στο " ESPN" ο Σλοβένος για τις αλλαγές στο Champions League. Προτεραιότητά του είναι η αλλαγή καταστατικού της UEFA, ώστε να θεσπιστούν όρια θητειών πέραν των ηλικιακών που υπάρχουν τώρα (70 έτη), όχι μόνο για τον πρόεδρο, αλλά και για τα μέλη της Εκτελεστική Επιτροπής.

Ο Τσέφεριν είναι ο έβδομος πρόεδρος της UEFA, σε πρώτη φάση μέχρι το 2019. Ο Δανός, Έμπε Σβάρτς, ήταν πρόεδρος από το 1954 μέχρι το 1962, ο Ελβετός, Γκούσταβ Βίντερκερ, από το 1962 μέχρι το 1972, ο Ιταλός, Αρτέμιο Φράνκι, από το 1973 μέχρι το 1983, ο Γάλλος, Ζακ Ζορζ, από το 1983 μέχρι το 1990, ο Σουηδός, Λέναρτ Γιόχανσον, από το 1990 μέχρι το 2007 (παραμένει επίτιμος πρόεδρος μέχρι σήμερα) και ο Μισέλ Πλατινί από το 2007 μέχρι το 2015. Ενδιάμεσα, μεταξύ 1972 και 1973 προσωρινός πρόεδρος διετέλεσε ο Ούγγρος, Σάντορ Μπαρκς (μετά τον θάνατο του Βίντερκερ), ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα, ηγήθηκε προσωρινά ο Βιγιάρ.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ