ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο μπάρμαν που πέρασε από Γιουβέντους, ΠΑΟΚ και "Καμπ Νόου"

Ο μπάρμαν που πέρασε από Γιουβέντους, ΠΑΟΚ και "Καμπ Νόου"

Η ξεχωριστή περίπτωση του Φραντσέσκο Σκαρντίνα που είχε προπονητή τον Λίπι στην Γιουβέντους, πέρασε από τον ΠΑΟΚ του Αναστασιάδη, στάθηκε σαν αρχηγός δίπλα στον Ινιέστα στο "Καμπ Νόου" και τώρα έγινε μπάρμαν.

Οι παλιότεροι θα θυμούνται την ολιγόμηνη συνεργασία του ΠΑΟΚ με την Γιουβέντους επί εποχής Γιώργου Μπατατούδη. Στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε γίνει, ο ΠΑΟΚ θα έφερνε στην Τούμπα δανεικούς από τις Ακαδημίες της "Γιούβε" για να ενισχύσουν την προσπάθεια του.

Καλοκαίρι 2002. Ο Άγγελος Αναστασιάδης έχει επιστρέψει στην Τούμπα και στους παίκτες με τους οποίους καλείται να δουλέψει υπάρχουν και δύο παιδιά της "Μεγάλης Κυρίας". Ο Αμπουμπάκα Φοφανά και ο Φραντσέσκο Σκαρντίνα, ένας Ιταλός σε όλα του.

Μικρή παρένθεση για να μεταφέρει ο υπογράφων μία προσωπική εμπειρία από το βασικό στάδιο της προετοιμασίας που είχε γίνει στο Άρτα Τέρμε, κοντά στο Ούντινε. Ο ΠΑΟΚ παίζει φιλικό με την τοπική, σχεδόν ερασιτεχνική, ομάδα και κερδίζει, αν θυμάμαι καλά, 3-0. Ζητώ από τον Σκαρντίνα α βγούμε μία φωτογραφία για τις ανάγκες της εφημερίδας που εργαζόμουν τότε και εκείνος με παραπέμπει στον προπονητή του ΠΑΟΚ για άδεια και παίρνω το "οκ".

Μόλις του το λέω, ο 21χρονος τότε Ιταλός μου ζητά ένα λεπτό υπομονή και με τα χέρια του αρχίζει να φτιάχνει το μαλλί του. Περιττό να περιγράψω την έκφραση στο πρόσωπό του Αναστασιάδη που, ως γνωστό, έχει ευαισθησία στα... μαλλιά. Στον ΠΑΟΚ, ο Σκαρντίνα έπαιξε λίγο, σε δύο ματς με τον Ολυμπιακό Βόλου και το Λεωνίδιο και έκτοτε τον χάσαμε...

Τον ξανασυντήσαμε μπροστά μας σε μία μικρή συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα "Corriere della Sera" πριν λίγες μέρες. Πήγε να δει το Σεβίλλη-Γιουβέντους, ρεπόρτερ της ιταλικής ομάδας τον συνάντησε και είχε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνομιλία μαζί του. "Ολοκλήρωσα την καριέρα μου στην Ουέσκα, έχοντας αγωνιστεί καθίσει στον πάγκο της Γιουβέντους σε ματς Τσάμπιονς Λιγκ με τον Λίπι προπονητή και έχοντας αγωνιστεί στον ΠΑΟκ, την Κροτόνε, τη Βιτσέντζα, την Κιέβο στη Serie A και ακόμη στην Τσιταντέλα και τη Νοτσερίνα".

Με την Ουέσκα είχε μία εμπειρία ζωής, η οποία αποτυπώνεται και στη φωτογραφία που βλέπετε στο θέμα. Ήταν αρχηγός της σε ματς Κυπέλλου με την Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νου πριν δύο χρόνια και στάθηκε λίγο πιο δίπλα από τον έτερο αρχηγό Ινιέστα (σ.σ. το ματς είχε χαθεί με 8-1 για την ομάδα του Σκαρντίνα).

Το πιο ενδιαφέρον είναι τι αποφάσισε να κάνει από εδώ και πέρα στη ζωή του. "Σαν μαθητής, σπούδασα υπολογιστές, αλλά το γραφείο δεν είναι για μένα. Έτσι, έκανα μία σειρά μαθημάτων για μπαρ τέντερ. Μου αρέσει να είμαι ανάμεσα σε κόσμο και είμαι πολύ χαρούμενος με την επιλογή μου. Πώς συνδυαζόταν με τη ζωή ως αθλητής; Με το χειρότερο τρόπο, αλλά, εντάξει σήκωσα και τα μανίκια στην προπόνηση".

Ποιο είναι το επαγγελματικό όνειρο του 35χρονου Ιταλού από εδώ και πέρα; "Να ανοίξω ένα beach bar στην παραλία της Ίμπιζα. Όταν αγωνιζόμουν ως ποδοσφαιριστής ποτέ δεν είχα πάει. Τώρα θα πάω και θα είμαι πίσω από πάγκο (σ.σ. γελάει)", απαντά. Μέχρι και ο Αναστασιάδης είχε καταλάβει ότι ο Σκαρντίνα είναι κοσμικός τύπος...

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ