ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Κουτσοκούμνης στο Συμβούλιο της FIFA, τα νέα εκτελεστικά μέλη της UEFA

Ο Κουτσοκούμνης στο Συμβούλιο της FIFA, τα νέα εκτελεστικά μέλη της UEFA
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης επελέγη για να εκπροσωπεί την UEFA στο Συμβούλιο της FIFA τα επόμενα τέσσερα χρόνια στη θέση του Μάριου Λευκαρίτη. Ποιοι εξελέγησαν στην Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Κωστάκης Κουτσοκούμνης, αποτελεί κι επίσημα μέλος του Συμβουλίου της FIFA, του ανώτατου οργάνου του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όπως προέκυψε από το 41ο Τακτικό Κονγκρέσο της UEFA.

Ο πρώην επιτετραμμένος της FIFA για το ελληνικό ζήτημα και πρόεδρος της ΚΟΠ από το 2001 αποτελεί ένα από τα τρία ονόματα που θα εκπροσωπούν την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία στις υποθέσεις της FIFA, μαζί με τον σπουδαίο βετεράνο και πρόεδρο της ΠΟ Μαυροβουνίου από το 2004, Ντέγιαν Σαβίσεβιτς, καθώς και τον πιο πλούσιο άνθρωπο στην Ουγγαρία και επικεφαλής της εγχώριας ΠΟ από το 2010, Σάντορ Τσάνι.

Ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης ουσιαστικά παίρνει τη θέση του Μάριου Λευκαρίτη, ο οποίος από τον Μάρτιο ανακοίνωσε την απόφασή του να μην διεκδικήσει κάποιο αξίωμα στις διεθνείς ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, παρότι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA από το 1996. Κατείχε και το πόστο του αντιπροέδρου της UEFA, υπευθύνου για τα οικονομικά της συνομοσπονδίας και παρότι δεν διεκδίκησε επανεκλογή, αναδείχθηκε επίτιμο μέλος της UEFA.

Οι τρεις παράγοντες εξασφάλισαν τετραετή θητεία στο Συμβούλιο της FIFA, ενώ διετή θητεία εξασφάλισε ο πρόεδρος της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Ράινχαρντ Γκρίντελ.

ΤΑ ΟΚΤΩ ΜΕΛΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΑΝ

Εκτός του Μάριου Λευκαρίτη, απέσυρε την υποψηφιότητά του τελευταία στιγμή και ο Καζάκος επιχειρηματίας Καϊράτ Μπορανμπάγεβ, πρόεδρος της Καϊράτ, με συνέπεια έντεκα παράγοντες να διεκδικήσουν τις οκτώ θέσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής που είχαν μείνει κενές, μετά από τις αποπομπές και τις παραιτήσεις μελών λόγω των σκανδάλων της UEFA.

Ο πρώην διαιτητής και νυν πρόεδρος της ΠΟ Σουηδίας, Καρλ Έρικ Νίλσον, συγκέντρωσε 50 ψήφους μεταξύ των 55 μελών της UEFA και εξελέγη ως πρώτος. Ακολούθησε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΠΟ Ιρλανδίας, Τζον Ντιλέινι, με 48 ψήφους, ο εκτελεστικός διευθυντής της ΠΟ Ιταλίας, Μικέλε Ούβα με 47 ψήφους, ο πρόεδρος της ΠΟ Πολωνίας και σπουδαίος παλαίμαχος επιθετικός, Ζμπίγκνιεβ Μπόνιεκ με 45 ψήφους, ο πρόεδρος της ΠΟ Γερμανίας, Ράινχαρντ Γκρίντελ με 44 ψήφους, ο αντιπρόεδρος της ΠΟ Αγγλίας και της FIFA και πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ντέιβιντ Γκιλ με 40 ψήφους, ο πρόεδρος της ΠΟ Ολλανδίας, πρώην πρόεδρος του Άγιαξ και υποψήφιος για την προεδρία της FIFA, Μίχαελ φαν Πράαχ με 36 ψήφους και ο αντιπρόεδρος της ΠΟ Τουρκίας, Σερβέτ Γιαρντιμτζί με 34 ψήφους.

Εκτός επιλογών έμειναν ο επικεφαλής της ΠΟ Αλβανίας, Αρμάντ Ντούκα, ο εκτελεστικός διευθυντής της ΠΟ Αζερμπαϊτζάν, Γελτσάν Μαμάντ, καθώς και ο αντιπρόεδρος της ΠΟ Ουαλίας, Κίεραν Ο' Κόνορ, ο οποίος τερμάτισε στην τελευταία θέση με 11 ψήφους.

Η ψηφοφορία χρειάστηκε μόλις έναν γύρο, αφού εξασφαλίστηκε από τουλάχιστον οκτώ υποψηφίους η πλειοψηφία των 28 προτιμήσεων. Τα οκτώ νέα μέλη εξελέγησαν για τέσσερα χρόνια και θα παραμείνουν στο πόστο τους μέχρι το 2021.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ