ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο κάπτεν Τέρι και άλλοι 10 "μοιραίοι"από το σημείο του πέναλτι

Ο κάπτεν Τέρι και άλλοι 10 "μοιραίοι"από το σημείο του πέναλτι

Πριν από ακριβώς οκτώ χρόνια (21/5/2008) ο Τζον Τέρι είχε την ευκαιρία να γίνει ήρωας αλλά κατάντησε μοιραίος. Το Sport24.gr θυμάται το πάθημα του αρχηγού της Τσέλσι καθώς και άλλους 10 άσους της μπάλας που... μίσησαν την άσπρη βούλα (videos).

O τελικός του Champions League στη Μόσχα το 2008 είχε εκ των υστέρων τον χαρακτηρισμό "ιστορικός" καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργανωσης συγκρούστηκαν στον τελικό δύο αγγλικές ομάδες, όμως ο όρος αυτός απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη οντότητα ελέω του απίστευτου φινάλε που είχε.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι δεν κατάφεραν να λύσουν τις διαφορές τους στα 120 λεπτά (1-1 το 90λεπτο με τα γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο στο 26' και του Φρανκ Λάμπαρντ στο 45', χωρίς γκολ η παράταση) και οδηγήθηκαν στα πέναλτι, εκεί όπου ο Κριστιάνο Ρονάλντο νικήθηκε στην τρίτη κατά σειρά εκτέλεση από τον Πετρ Τσεχ και το τρόπαιο άρχισε σιγά σιγά να βάφεται μπλε.

Ο κάπτεν Τέρι και άλλοι 10 "μοιραίοι"από το σημείο του πέναλτι
© GETTY IMAGES

Ο αρχηγός Τζον Τέρι πήρε φορά στο πέμπτο χτύπημα της Τσέλσι (μετά τις επιτυχίες των Μπάλακ, Μπελέτι, Λάμπαρντ και Άσλεϊ Κόουλ) γνωρίζοντας ότι με ένα εύστοχο χτύπημα εκτόξευε την ομάδα της καρδιάς του στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της όμως τότε έζησε τον εφιάλτη. Γλίστρησε τη στιγμή της εκτέλεσης (το γήπεδο ήταν "βαρύ" από την βροχή που έπεφτε ασταμάτητα) και έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι και άουτ για να μείνει το 4-4, με την τιμωρία του ίδιου και των Λονδρέζων να έρχεται λίγο μετά, όταν ο Φαν ντερ Σαρ απέκρουσε το πέναλτι του Ανελκά και υπέγραφε το 3ο Πρωταθλητριών της Γιουνάιτεντ.

Ο κάπτεν Τέρι και άλλοι 10 "μοιραίοι"από το σημείο του πέναλτι
© GETTY IMAGES

"Δεν θα μπορέσω ποτέ να το ξεπεράσω. Εξακολουθώ να ξυπνώ μέσα στη νύχτα και να αισθάνομαι σκ@@@. Έχουν περάσει τα χρόνια και αυτό έχει βοηθήσει για να φύγει κάπως ο πόνος αλλά δεν μπορεί να φύγει από το μυαλό. Δεν θα γινει ποτέ. Θυμάμαι ότι μία εβδομάδα μετα τον τελικό έπαιζε η εθνική Αγγλίας στο Wembley με τις ΗΠΑ και εγώ έπρεπε να πάω και να κάτσω στο τραπέζι μαζί με τους παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο κάπτεν Τέρι και άλλοι 10 "μοιραίοι"από το σημείο του πέναλτι
© GETTY IMAGES

Καθόμουν εκεί και μέσα μου έβραζα. Δεν ήθελα να είμαι εκεί, ήταν απαίσιες εκείνες οι στιγμές. Για μένα το πιο ευχάριστο πράγμα στην καριέρα μου ήταν που είδα την Τσέλσι να παίρνει το Champions League το 2012, έστω και αν εγώ δεν έπαιξα λόγω τιμωρίας, αφού έκανε πιο εύκολες για μένα εκείνες τις νύχτες που δεν μπορείς να κοιμηθείς", δηλώνει χαρακτηριστικά για εκείνο το γεγονός ο Τέρι.

Ο κάπτεν Τέρι και άλλοι 10 "μοιραίοι"από το σημείο του πέναλτι
© GETTY IMAGES

Φυσικά δεν είναι ο μοναδικός τον οποίο στοιχειώνει μία άσχημη εκτέλεση πέναλτι. Ο "βασιλιάς των σπορ" είναι γεμάτος από τέτοια παραδείγματα και το Sport24.gr σας παρουσιάζει 10 χαρακτηριστικές περιπτώσεις παικτών που που φόρεσαν το μανδύα του "μοιραίου" για τις ομάδες τους όταν πήγαν στην άσπρη βούλα. Πάμε να τους δούμε:

Ρομπέρτο Μπάτζο ➔ Ο άνθρωπος που πήρε από το... χεράκι την εθνική Ιταλίας σε όλους τους νοκ-άουτ αγώνες της (κατά σειρά με Νιγηρία, Ισπανία και Βουλγαρία) και της έδωσε το δικαίωμα να ελπίζει στην κατάκτηση του Μουντιάλ του 1994, ήταν ο "μοιραίος" στον τελικό. Οι Μπαρέζι και Μασάρο είχαν ήδη αστοχήσει στη ρωσική ρουλέτα, όμως ήταν ο Ρομπέρτο Μπάτζο που έστειλε τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Ταφαρέλ και σήμανε αυτόματα την κατάκτηση του τέταρτου Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Βραζιλία. Ο "θεϊκός κοτσιδάκιας" κατάφερε να ξορκίσει το φάντασμα του χαμένου πέναλτι τέσσερα χρόνια μετά, όταν ευστόχησε από την άσπρη βούλα κόντρα στη Χιλή, στην πρεμιέρα της Ιταλίας στο Μουντιάλ του 1998.

Στιούαρτ Πιρς ➔ Τα πέναλτι έχουν αποδειχτεί... κατάρα για την εθνική Αγγλίας καθώς μέσα από αυτή τη διαδικασία έχει γνωρίσει ουκ ολίγους αποκλεισμούς στην ιστορία της και μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή του Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990. Τα "τρία λιοντάρια" είχαν πραγματοποιήσει εξαιρετική πορεία στο τουρνουά όμως στον ημιτελικό με την Γερμανία πήγαν στα πέναλτι (1-1 η κανονική διάρκεια και η παράταση μετά τα γκολ του Μπρέμε στο 60' και του Λίνεκερ στο 80') και εκεί υπέκυψαν. Ο Γουόντλ αστόχησε στο τελευταίο πέναλτι στέλνοντας τη μπάλα στα... πουλιά όμως εκείνος που το πήρε πιο κατάκαρδα ήταν ο Στιούαρτ Πιρς, που είχε το πρώτο άστοχο χτύπημα στη "ρωσική ρουλέτα" στέλνοντας τη μπάλα πάνω στον Μπόντο Ίλγκνερ. Εκείνη η εκτέλεση στοίχειωνε για χρόνια τον δυναμικό Άγγλο μέσο, για αυτό το λόγο άλλωστε πανηγύρισε σαν τρελός όταν ευστόχησε στην ίδια διαδικασία έξι χρόνια μετά, στο πλαίσιου του νοκ-άουτ προημιτελικού κόντρα στην Ισπανία για το Euro '96.

Μαρτίν Παλερμο ➔ Ο Μαρτίν Παλέρμο είναι ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της Μπόκα Τζούνιορς με 236 γκολ συγκομιδή στα 10 συνολικά χρόνια που έπαιξε στο σύλλογο ενώ φόρεσε και 15 φορές τη φανέλα της εθνικής Αργεντινής με απολογισμό 9 γκολ. Υπάρχει ωστόσο ένα παιχνίδι του στην "αλμπισελέστε" που θα ήθελε -αν μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο- να διαγράψει δια παντός από τη μνήμη του και αυτό είναι με αντίπαλο την Κολομβία στο Copa America του 1999 όπου έχασε 3 πέναλτι! Στο πρώτο έστειλε τη μπάλα να χτυπήσει στο οριζόντιο δοκάρι, η δεύτερη εκτέλεση ήταν πιο κακή αφού η μπάλα έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι ενώ το τρίτο πέναλτι αποκρούστηκε από τον αντίπαλο γκολκίπερ Μιγκέλ Καλέρο.

Λιονέλ Μεσι ➔ Το 2012 ήταν μία μαγική χρονιά για τον Λιονέλ Μέσι αφού μέσα σε αυτή: κατέκτησε τη La Liga με την Μπαρτσελόνα, έγινε ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία των "μπλαουγκράνα" σε ματς πρωταθλήματος και ξεπέρασε το ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ από το 1972 που είχε πετύχει 85 γκολ στο ίδιο ημερολογιακό έτος με τη φανέλα της Μπάγερν και της εθνικής Γερμανίας. Μοναδικό ψεγάδι σε έναν τέλειο ποδοσφαιρικό πίνακα που είχε την υπογραφή του Μέσι ήταν ο δεύτερος ημιτελικός Champions League κόντρα στην Τσελσι, όπου ντύθηκε μοιραίος. Με το σκορ στο 2-1 υπέρ της Μπαρτσελόνα, οι Καταλανοί χρειάζονταν ένα γκολ ακόμα για να έπαιρναν το εισιτήριο για τον τελικό και ο Μέσι ήταν έτοιμος να τους το προσφέρει όταν έστησε τη μπάλα στην άσπρη βούλα στο 49'. Όμως η μπάλα κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Τσεχ και το 3-1 δεν ήρθε ποτέ, αντίθετα η Τσέλσι ισοφάρισε σε 2-2 με γκολ του Τόρες στο φινάλε και ήταν εκείνη που προκρίθηκε στον τελικό της "Allianz Arena".

Νταβίντ Τρεζεγκέ ➔ Το καλοκαίρι του 2000 ο Νταβίντ Τρεζεγκέ έβγαλε τους Γάλλους στους... δρόμους καθώς πέτυχε το "χρυσό γκολ" στον τελικό του Euro απέναντι στην Ιταλία (2-1) και την έχρισε πρωταθλήτρια Ευρώπης όμως έξι χρόνια αργότερα ήταν γραπτό να είναι εκεινος ο μοιραίος σε έναν ακόμα μεγάλο τελικό των "τρικολόρ" και πάλι κόντρα στους Ιταλούς. Ο "Τρεζεγκόλ" μπήκε ως αλλαγή στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και επιλέχτηκε από τον Ντομενέκ για τη "ρωσική ρουλέτα" αλλά ήταν ο μοναδικός από όλους τους παίκτες που αστόχησαν από τα 11 βήματα (η μπάλα τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Μπουφόν) και λίγα λεπτά αργότερα ο Φάμπιο Γκρόσο υπέγραψε τη νίκη της "σκουάντρα ατζούρα" με 5-3 στα πέναλτι.

Ντέιβιντ Μπέκαμ ➔ Το Euro 2004 ήταν "μαύρη τρύπα" του Ντέιβιντ Μπέκαμ όσον αφορά στις εκτελέσεις πέναλτι. Στα προκριματικά της διοργάνωσης αστόχησε απελπιστικά σε ματς απέναντι στην Τουρκία όμως τα χειρότερα για τον "Μπεκς" ήρθαν στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Στη φάση των ομίλων αστόχησε από την άσπρη βούλα κόντρα στη Γαλλία, σε ένα ματς που οι "τρικολόρ" έκαναν την ανατροπή κόντρα στα "λιοντάρια", ενώ η χειρότερη στιγμή του ήρθε στον νοκ-άουτ προημιτελικό απέναντι στους διοργανωτές. Ο Άγγλος πρώην άσος ήταν ο πρώτος που πήρε φορά για να εκτελέσει πέναλτι αλλά έστειλε τη μπάλα στις εξέδρες, με το λάθος αυτό να στοιχίζει κατά 50% (το υπόλοιπο ανήκει στον Ντάριους Βάσελ που είδε το πέναλτί του να αποκρούεται από τον Ρικάρντο) τον αποκλεισμό στην εθνική ομάδα της χώρας του.

Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ ➔ Οι οπαδοί της Μπάγερν έβλεπαν τον τελικό του Champions League του 2012 ως γιορτή από τη στιγμή που γινόταν στο σπίτι τους και είχαν την ευκαιρία κόντρα στην Τσέλσι να πανηγυρίσουν το 5ο Κύπελλο Πρωταθλητριών στην ιστορία τους, όμως εκείνο το όνειρο εξελίχτηκε σε εφιάλτη. Το γκολ του Μίλερ στο 83' ισοφαρίστηκε πέντε λεπτά αργότερα από τον Ντρογκμπά, ο Όλιτς μιμήθηκε τον Μάτα χάνοντας πέναλτι στην παράταση, για να έρθει τελικά η χαριστική βολή από τον αρχηγό. Ο Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ είχε την ευθύνη για το 5ο χτύπημα αλλά έστειλε τη μπάλα στη ρίζα του αριστερού δοκαριού της εστίας του Τσεχ και αμέσως μετά ο Ντρογκμπά "ξέρανε" τους Βαυαρούς δίνοντας το πρώτο τρόπαιο CL στην Τσέλσι.

Ρόναλντ Ντε Μπουρ ➔ Η Ολλανδία απέκλεισε την Αργεντινή στα προημιτελικά του Μουντιάλ του 1998 (2-1 στο "Vellodrome" με το εκπληκτικό γκολ του Ντένις Μπέργκαμπ) όμως για να κατάφερνε να έφτανε στον μεγάλο τελικό χρειαζόταν να υποτάξει και το έτερο μεγαθήριο της Νοτίου Αμερικής, την Βραζιλία. Στην κανονική διάρκεια έδειξε χαρακτήρα αφού ο Κλάιφερτ σκόραρε στο 87' ισοφαρίζοντας το γκολ του Ρονάλντο (46'), όμως στα πέναλτι ειδαν το ίδιο... έργο που είχε παιχτεί στο Euro '92 (αποκλεισμός στα πέναλτι από την Δανία στα ημιτελικά) και στο Euro '96 (αποκλεισμός στα πέναλτι από τη Γαλλία στα προημιτελικά). Ο Ρόναλντ ντε Μπουρ ανέλαβε την 4η εκτέλεση πέναλτι για τους "οράνιε" αλλά είδε τον Ταφαρέλ να πέφτει σωστά στη γωνία του και να αποκρούει, με τους Βραζιλιάνους να παίρνουν το εισιτήριο για τον τελικό χάρη στην 100% ευστοχία τους (4/4) στη ρωσική ρουλέτα.

Σόκρατες ➔ Ο Σώκρατες έχει περάσει στο πάνθεον της ποδοσφαιρικής ιστορίας ως ένας από τους ποιοτικότερους παίκτες που έχει αναδείξει το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο, όμως υπάρχει ένα ματς όπου φόρεσε τη φανέλα της "Σελεσάο" και πληγώθηκε πολύ. Ήταν αυτό της 21ης Ιουνίου στη Γουαδαλαχάρα, με την Βραζιλία να αναμετράται με την Γαλλία για τα προημιτελικά του Μουντιάλ του Μεξικού, και το φινάλε του ματς να βρίσκει χαμογελαστούς τους Ευρωπαίους. Το ματς στην κανονική διάρκεια έληξε ισόπαλο 1-1 με τα γκολ των Καρέκα (17') και Πλατινί (40'), ενώ στα πέναλτι ο "Γιατρός" ανέλαβε πρώτος την εκτέλεση και νικήθηκε κατά κράτος. Ο Ζοέλ Μπατς απέκρουσε με το αριστερό του χέρι το χτύπημα πέναλτι του Βραζιλιάνου και έδωσε πλεονέκτημα στην Γαλλία, η οποία αν και έχασε κατόπιν πέναλτι με τον Πλατινί, πήρε το εισιτήριο για τους "4" επικρατώντας με 4-3.

Φάνης Γκέκας ➔ Το Μουντιάλ του 2014 θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη των Ελλήνων φιλάθλων, με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να κάνει μία τρελή υπέρβαση και να φτάνει μία ανάσα από το να συμπεριληφθεί στις 8 καλύτερες ομάδες στον κόσμο. Στη φάση των ομίλων νίκησε 2-1 την Ακτή Ελεφαντοστού χάρη στο πέναλτι του Γιώργου Σαμαρά στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων και πήρε την πρόκριση για τα νοκ-άουτ ματς ενώ στους "16" ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος σκόραρε στο 91' κόντρα στην Κόστα Ρίκα και οδήγησε το ματς στην παράταση. Εκεί οι Κοσταρικανοί άντεξαν αν και έπαιζαν με παίκτη λιγότερο και το ματς κρίθηκε στα πέναλτι όπου -δυστυχώς- ο Φάνης Γκέκας δεν βρήκε δίχτυα. Οι Μήτρογλου, Χριστοδουλόπουλος και Χολέμπας είχαν ευστοχήσει στις τρεις πρώτες εκτελέσεις αλλά ο Κέιλορ Νάβας σταμάτησε το σουτ του Γκέκα και έτσι το όνειρο για πρόκριση στα προημιτελικά ξεθώριασε στο Ρεσίφε.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ