ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Νταμόντε: Τιμά με αλλήθωρη ματιά τη μνήμη του αδελφού του

Νταμόντε: Τιμά με αλλήθωρη ματιά τη μνήμη του αδελφού του
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο πρώην μέσος του Αστέρα, Ισραέλ Νταμόντε, μιλά στο Sport24.gr για τη συγκινητική κίνησή του να μην κοιτά στο φακό για τις ομαδικές φωτογραφίες προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη του αδελφού του.

Δέκα παίκτες κοιτούν στο φακό για την ομαδική φωτογραφία, αλλά ένας (ο 11ος) δεν κοιτά. Ο συγκεκριμένος το κάνει σε όλες τις ομάδες (Αρσενάλ Σαραντί, Εστουδιάντες, Νασιονάλ, Ουρακάν), σε όλα τα γήπεδα χωρίς να υπάρχει εξαίρεση. Είναι ο 36χρονος Αργεντινός μέσος της Ουρακάν, Ισραέλ Νταμόντε, ο οποίος πέρασε από τον Αστέρα (2008-2010) κατά το παρελθόν.

Υπάρχει λόγος που δεν κοιτά. Λόγος ανθρώπινος, συγκινητικός. Τιμά με αυτόν τον τρόπο τη μνήμη του αδελφού του, Νταβίδ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2009 σε τροχαίο. Ο Νταβίδ ήταν αλλήθωρος κι ο Ισραέλ βρήκε έτσι τον τρόπο να τιμήσει τη μνήμη του αγαπημένου του προσώπου. Ο Νοτιοαμερικανός εξηγεί ότι ένας συμπατριώτης του δημοσιογράφος κι ελάχιστοι συμπαίκτες του ήταν αυτοί που το πρόσεξαν για πρώτη φορά.

"Ο πρώτος που το πρόσεξε, ήταν ένας δημοσιογράφος από τη Λα Πλάτα. Το είχε παρατηρήσει και με ρώτησε για τις φωτογραφίες. Γιατί, είχα την ίδια στάση σε όλες τις ομαδικές φωτογραφίες. Από τους συμπαίκτες μου, ελάχιστοι το παρατήρησαν. Το πολύ δύο ή τρεις, οι πιο στενοί μου φίλοι. Με ρώτησαν γιατί το κάνω και δεν είχα πρόβλημα να το πω.

Τον αγαπούσα πολύ τον αδελφό μου. Ήταν το ίνδαλμά μου, το πρότυπό μου. Η αλήθεια είναι ότι το έκανα για πλάκα, όταν ήταν στη ζωή και παίζαμε σε αντίπαλες ομάδες. Ντρεπόμουν λίγο, γιατί το ήξερε κι αυτός. Θυμάμαι ακόμη το πρώτο ματς που το έκανα, το πρώτο αφότου είχε φύγει από τη ζωή. Από τότε, δεν το άλλαξα ποτέ. Σε κάθε ματς, σε κάθε ομαδική φωτογραφία, έκανα το ίδιο".

Israel Damonte, right, of Uruguay's Nacional celebrates after scoring against Mexico's Toluca during a Copa Libertadores soccer match in Montevideo, Uruguay, Thursday, April 4, 2013. (AP Photo/Matilde Campodonico)
Israel Damonte, right, of Uruguay's Nacional celebrates after scoring against Mexico's Toluca during a Copa Libertadores soccer match in Montevideo, Uruguay, Thursday, April 4, 2013. (AP Photo/Matilde Campodonico) AP

Ο Ισραέλ Νταμόντε εξηγεί ότι ποτέ δεν δέχθηκε κάποιο παράπονο για τη συγκεκριμένη κίνηση από τις ομάδες που αγωνίστηκε. Αντίθετα, δέχθηκε πολλά μηνύματα συμπαράστασης από όλον τον κόσμο.

"Δεν παραπονέθηκε κανείς. Νομίζω ότι εμείς οι ποδοσφαιριστές έχουμε ελευθερία να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Δεν έκανα, δεν κάνω κάτι κακό. Δεν έκανα κάτι εναντίον κάποιου άλλου, ούτε μια ρατσιστική κίνηση. Δεν νομίζω ότι πρέπει να ενοχληθεί κάποιος.

Έλαβα πολλά μηνύματα από όλον τον κόσμο. Από την Ελλάδα, δεν έλαβα να σου πω την αλήθεια. Αλλά, εδώ στη Νότιο Αμερική που λόγω γλώσσας έγινε γνωστό ήταν πολλοί που μου έστειλαν μηνύματα στα social media".

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ / SUPERLEAGUE / AEK-ASTERAS TRIPOLIS
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ / SUPERLEAGUE / AEK-ASTERAS TRIPOLIS ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μπορεί να έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που έφυγε από την Ελλάδα, αλλά δεν την έχει ξεχάσει. Μιλά, ακόμη, με τα καλύτερα λόγια για τον Αστέρα και ξεκαθάρισε ότι παρά το γεγονός ότι είναι 36 ετών, δεν σκέφτεται να "κρεμάσει" τα παπούτσια του.

"Πέρασα πολύ όμορφα στον Αστέρα. Ήμουν 2,5 χρόνια. Στην Τρίπολη γεννήθηκε ο γιος μου. Είμαι ευγνώμων που έζησα στην Ελλάδα. Υπερήφανος που έπαιξα στον Αστέρα, μου άρεσε πολύ. Δεν σκέφτομαι ακόμη να αποσυρθώ από τη δράση. Είμαι στα τελευταία χρόνια της καριέρας μου, αλλά προπονούμαι σκληρά κάθε μέρα για να είμαι σε καλό επίπεδο. Δεν σκέφτομαι ότι θα σταματήσω σύντομα".

Photo credits: Eurokinissi, AP Photo/Matilde Campodonico

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ