ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Νικητής ο Μπλάτερ στις εκλογές της FIFA

Νικητής ο Μπλάτερ στις εκλογές της FIFA

Ο Ζεπ Μπλάτερ εκλέχτηκε πρόεδρος της FIFA για πέμπτη διαδοχική φορά καθώς συγκέντρωσε 133 ψήφους έναντι 73 του Αλί Μπιν αλ-Χουσείν. Δεν έγινε δεύτερος γύρος ψηφοφορίας καθώς αποσύρθηκε ο αντίπαλός του.

Οι πρόσφατες συγκλονιστικές αποκαλύψεις για κύκλωμα διαφθοράς στους κόλπους της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας όσον αφορά στην ανάθεση του Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία και του 2022 στο Κατάρ δεν άλλαξαν τα δεδομένα όπως κάποιοι ίσως πίστευαν. Ο Ζεπ Μπλάτερ παραμένει στο θρόνο του προέδρου της FIFA καθώς εξελέγη για πέμπτη διαδοχική φορά (η πρώτη το 1998!) συγκεντρώνοντας 133 ψήφους από τα 209 μέλη της ομοσπονδίας που πήραν μέρος στην εκλογική διαδικασία, με τον έτερο υποψήφιο Αλί Μπιν αλ Χουσεΐν να παίρνει 73 ψήφους.

Κανονικά μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου έπρεπε να διεξαχθεί δεύτερος γύρος από τη στιγμή που ο Μπλάτερ δεν είχε συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων που απαιτούνταν (ήθελε 139 ψήφους) όμως ο δεύτερος γύρος δεν έγινε ποτέ, με τον Πρίγκηπα της Ιορδανίας να αποσύρει την υποψηφιότητά του αποδεχόμενος ουσιαστικά την ήττα του.

Νικητής ο Μπλάτερ στις εκλογές της FIFA

"Σας ευχαριστώ που με αποδεχτήκατε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Θα είμαι επικεφαλής σε αυτό το καράβι της FIFA. Θα το ξαναβάλουμε σε πορεία.

Χρειαζόμαστε γυναίκες σε αυτή την ομοσπονδία. Δεν θα πειράξουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Είμαι ένας πιστός άνδρας, o Θεός, ο Αλάχ και δεν ξέρω και εγώ ποιος, θα μας βοηθήσουμε να φέρουμε πίσω τη FIFA που θέλουμε.

Στο τέλος αυτής της τετραετούς θητείας μου θα παραδώσω τη FIFA στον διάδοχό μου. Μου αρέσετε. Μου αρέσει η δουλειά μου. Δεν είμαι τέλειος. Ουδείς είναι τέλειος. Μαζί προχωράμε.

Ήμουν λίγο νευρικός σήμερα. Τώρα είμαι πρόεδρος όλων. Πρόεδρος όλων. Πρόεδρος ολόκληρης της FIFA. Πάμε FIFA! Πάμε FIFA!", δήλωσε αμέσως μετά την νίκη του ο Ζεπ Μπλάτερ.

Από την πλευρά του ο αντίπαλος του Ελβετού στην ψηφοφορία για την προεδρία της FIFA, ο Πρίγκηπας της Ιορδανίας Αλί Μπιν αλ-Χουσεΐν, δέχτηκε την αγκαλιά του Μισέλ Πλατινί μετά την απόσυρση της υποψηφιότητάς του ενώ στο σύντομο λόγο που έβγαλε, είπε:

"Ήθελα απλά να σας ευχαριστήσω όλους. Ήταν ένα υπέροχο ταξίδι. Θέλω να πω ένα ξεχωριστό ευχαριστώ σε όλους εσάς που ήσασταν αρκετά γενναίοι για να με ψηφίσετε. 73 εθνικές ομοσπονδίες ήταν πραγματικά γενναίες και το έκανα για αυτούς.

Δεν θέλω να τους προκαλέσω αλλα προβλήματα. Ελπίζω ότι οι άνθρωποι θα καταλάβουν πως το ποδόσφαιρο είναι για τον κόσμο... και όχι όπως είναι τώρα τα πράγματα. Ελπίζω να έχουμε πραγματικές αλλαγές σε αυτό τον οργανισμό".

Οι προεκλογικοί λόγοι Μπλάτερ και Αλί Μπιν αλ Χουσεΐν

"Δεν χρειαζόμαστε επαναστάσεις, αλλά εξελίξεις. Θεωρούμαι υπεύθυνος για την καταιγίδα. Το αποδέχομαι σαν μια ευθύνη που έπεσε στους ώμους μου. Θα διορθώσουμε τη FIFA μαζί, θα φτιάξουμε μια συνομοσπονδία ακόμη πιο δυνατή.

Σας το υπόσχομαι. Μπορώ να τα καταφέρω με την αγάπη μου και την ενέργειά μου. Μια όμορφη FIFA. Αλλά δεν μπορώ να το κάνω μόνος μου. Σας χρειάζομαι. Το ποδόσφαιρο είναι συναισθήματα και ελπίδα. Με ξέρετε όλοι. Δεν χρειάζονται συστάσεις.

Ξέρετε με ποιον έχετε να κάνετε κι εγώ γνωρίζω πως μπορώ να στηριχθώ σε εσάς. Πρέπει να ξαναφτιάξουμε το καλό μας όνομα. Και θα ξεκινήσουμε από αύριο κιόλας. Θέλω να είμαι μαζί σας. Θέλω να συνεχίσω μαζί σας. Είναι θέμα εμπιστοσύνης.

Νικητής ο Μπλάτερ στις εκλογές της FIFA

Για μένα είναι θέμα σεβασμού. Αγαπητοί φίλοι, το ποδόσφαιρο χρειάζεται έναν δυνατό και έμπειρο ηγέτη που γνωρίζει τα μέσα και τα έξω. Όλα είναι στα χέρια σας", είχε τονίσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του ομιλίας ο Ζεπ Μπλάτερ λίγο πριν την ψηφοφορία των 209 μελών της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Από την πλευρά του ο μεγάλος χαμένος της ψηφοφορίας για την άναδειξη του νέου προέδρου της FIFA, ο Πρίγκηπας της Ιορδανίας Αλ Μπιν αλ-Χουσεΐν, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων στην ομιλία του:

"Δεν θα κρυφθώ όταν η κατάσταση θα είναι άσχημη, ούτε σκοπεύω να βγω μπροστά όταν θα είναι όλα καλά Δεν υπάρχει πιο κρίσιμη στιγμή από αυτή. Πρόκειται για κρίσιμο σταυροδρόμι στο ποδόσφαιρο.

Δεν θα κρυφθώ στους δύσκολους καιρούς. Είστε οι κάτοχοι του παιχνιδιού. Θα ανοίξω τις πόρτες της FIFA".

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ