ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μποσμάν: "Ο νόμος μου, έγινε μονοπώλιο"

Jean-Marc Bosman
Jean-Marc Bosman ALEXIS HAULOT

Με τη συμπλήρωση μιας 20ετίας από τη μεγαλύτερη αλλαγή στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, ο συντελεστής της, Ζαν Μαρκ Μποσμάν, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση εξελίχτηκε διαφορετικά απ' ότι περίμενε.

Είκοσι χρόνια μετά τη σημαντικότερη αλλαγή που σημειώθηκε στο μεταγραφικό σύστημα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ο Ζαν Μαρκ Μποσμάν εξέφρασε την απογοήτευση του για την κατάληξη του νόμου που φέρει το όνομα του. Ο Βέλγος που άλλαξε το ρου της ιστορίας στο άθλημα, παραδέχτηκε ότι η αλλαγή που συντελέστηκε δεν χρησιμοποιήθηκε με τον σωστό τρόπο.

"Τώρα υπάρχουν μόνο 25 ομάδες που διαρκώς μεγαλώνουν. Εκείνη την εποχή, ήλπιζα ότι ο νόμος Μποσμάν θα χρησιμοποιόταν για καλό. Τώρα χρησιμοποιείται με κακό τρόπο. Έχει καταλήξει μονοπώλιο" αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Βέλγος μετάνιωσε: "Ήταν η υπόθεση του αιώνα για το χώρο του αθλητισμού και παρότι είχα δύσκολες περιόδους από τότε και παρόλο που όλα αυτά έμοιαζαν με τεστ, με έκαναν να σκεφτώ. Με έκαναν να σκεφτώ ότι έχω συνεισφέρει".

"Χιλιάδες δουλειές δημιουργήθηκαν εξαιτίας του Μποσμάν, αλλά την ίδια στιγμή το ποδόσφαιρο άλλαζε... Υπάρχουν τόσα λεφτά στο ποδόσφαιρο, ώστε μερικοί άνθρωποι αγόραζαν πολλές ομάδες ταυτόχρονα. Αυτό δεν το προκάλεσε ο νόμος Μποσμάν" συμπλήρωσε.

Πάντως, δεν έκρυψε την πικρία του για τη στάση κάποιων παικτών, οι οποίοι τον αγνοούν: "Έγινα ο μαχητής της ελευθερίας, Μποσμάν. Σ' ευχαριστούμε και γεια σου. Οι παίκτες φοβούνταν τις κυρώσεις, αλλά το 1995 όλοι τους επωφελήθηκαν" και πρόσθεσε ότι "εξαιτίας μου, μερικοί άνθρωποι στο ποδόσφαιρο κέρδισαν πολλά λεφτά. Κοιτάξτε το ποδόσφαιρο στην Αγγλία, είναι πλούσιο, όμορφο. Χάρη στην Μποσμάν".

Κλείνοντας, εξέφρασε την πικρία αλλά και την περηφάνια του: "Ακόμα περιμένω τους άλλους να με ευχαριστήσουν. Τον Ρονάλντο, τον Μπέκαμ, όλους τους. Αλλά για μένα, αυτό είναι παρελθόν. Τώρα είμαι χαρούμενος. Χαρούμενος που κέρδισα. Δεν αποκόμισα κέρδη, αλλά είμαι περήφανος".

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ