ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μουσείο το σπίτι του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα

Μουσείο το σπίτι του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα

Ο Μαραντόνα λατρεύεται σαν Θεός στην Αργεντινή, αλλά παρά το γεγονός πως έχει εκκλησία στο όνομά του εδώ και πολλά χρόνια, μέχρι πρόσφατα δεν είχε μουσείο. Έγινε όμως και αυτό καθώς το σπίτι όπου έζησε ως έφηβος μετατράπηκε στο "Σπίτι του Θεού"

Το σπίτι όπου έζησε ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα ως έφηβος, παίζοντας για Αρχεντίνος Τζούνιορς, άνοιξε για το κοινό τον Οκτώβριο ώστε να γίνει ένας νέος ιερός χώρος για τον άνθρωπο που την δεκαετία του '80 έζησε σαν θεός.

Το μικρό ξύλινο κρεβάτι στον δεύτερο όροφο, όπου ονειρευόταν να σηκώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι ο χώρος όπου οι επισκέπτες βγάζουν τις περισσότερες φωτογραφίες και όλοι ρωτούν το ίδιο πράγμα: " πως μπόρεσε να γίνει ο καλύτερος ξεκινώντας από εδώ. Ούτε έναν κανονικό ύπνο δεν θα μπορούσε να απολαύσει". Βέβαια, στην Αργεντινή, οι ανέσεις δεν είναι διαθέσιμες στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και ο Μαραντόνα δεν αποτελούσε εξαίρεση.

Το σπίτι στην γειτονιά La Paternal όπου έζησε στα τέλη της δεκαετίας του '70 με την οικογένειά του, έγινε μουσείο για να δει ο κόσμος πως ζούσε ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του αθλήματος, πριν αυτός γίνει παγκοσμίως γνωστός. Το σπίτι δόθηκε στον "Pelusa" από την διοίκηση της Αρχεντίνος Τζούνιορς, ως μέρος του συμβολαίου του με την ομάδα. Εκείνη την εποχή τέτοιου είδους συμβόλαια ήταν σπάνια ακόμα για νεαρούς παίκτες, ακόμα και γι αυτούς με πλούσιο ταλέντο.

Από το πρώτο του βήμα όταν κάποιος μπαίνει στο σπίτι, ταξιδεύει σε διάφορε εποχές της ζωής του Μαραντόνα με πολλές φωτογραφίες από τη νεαρή του ηλικία μέχρι την καταξίωση. Στο σπίτι-μουσείο υπάρχει το πρώτο σου συμβόλαιο με την Αρχεντίνος Τζούνιορς και πολλά άλλα συλλεκτικά αντικείμενα, τα οποία μάζεψε ο φανατικός συλλέκτης του "Pibe de Oro", εμπνευστής και εκτελεστής της ιδέας Αλμπέρτο Πέρες, προπονητής του Ντιεγκίτο στην Αρχεντίνος!

" Η εποχή όπου έπαιζε στην ομάδα μας ήταν το πιο ρομαντικό μέρος της ζωής του". Στην αυλή όπου ο Μαραντόνα συνήθιζε να παίζει πινκ πονκ με τα αδέρφια του ο Πέρες συμπληρώνει: " Μεγαλώσαμε τον Μαραντόνα εδώ, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τι σημαίνει για εμάς, για το ποδόσφαιρο, για την Αργεντινή για τη γειτονιά. Μας έμαθαν εξαιτίας του!"

Ο Πέρες διαπραγματεύτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα την αγορά του σπιτιού από την γυναίκα που το πήρε όταν ο Ντιεγκίτο πήρε μεταγραφή στην Μπόκα Τζούνιορς το 1981 και το κατάφερε μετά από 8 χρόνια δίνοντας 100.000 δολάρια! Όπως περιγράφει ο πρώην προπονητής του Μαραντόνα και νυν ιδιοκτήτης του σπιτιού-μουσείου, οι συνθήκες δεν ήταν εύκολες σε ένα τέτοιο σπίτι: "Το δωμάτιο του Ντιέγκο ήταν στον πάνω όροφο και είχε μόνο ένα μικρό κρεβάτι, μία λάμπα και ένα πικάπ. Η τουαλέτα ήταν έξω από το σπίτι και το χειμώνα ήταν δύσκολα". Το συγκεκριμένο σπίτι βέβαια, για τον Μαραντόνα και την οικογένειά του, ήταν αρκετό καθώς μετακόμισαν από την πολλή φτωχή γειτονιά του Villa Fiorito και τις παράγκες.

Το μουσείο είναι ανοιχτό για το κοινό κάθε μέρα και είναι δωρεάν καθώς ο Πέρες δεν το έκανε με σκοπό το κέρδος: " Είναι ένα έργο καρδιάς, ένα ζωντανό αφιέρωμα στον καλύτερο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών".

Μουσείο το σπίτι του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα
Μια τοιχογραφία κοσμεί την ταράτσα του σπιτιού στο Μπουένος Άιρες, που έγινε μουσείο ποδοσφαίρου για τον θρύλο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Η τοιχογραφία είναι ζωγραφισμένη από τον καλλιτέχνη El Marian.
Μουσείο το σπίτι του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα
Φωτογραφίες, εξώφυλλα εφημερίδων, αναμνηστικά και ένα αντίγραφο του τροπαίου του Παγκοσμίου Κυπέλλου μέσα στο παλιό σπίτι του Μαραντόνα.
Μουσείο το σπίτι του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα
Μια φωτογραφία της οικογένειας του Ντιεγκίτο κρέμεται μέσα στην κουζίνα. Στο ψυγείο, φωτογραφίες και μαγνητάκια από τις ομάδες που αγωνίστηκε
Μουσείο το σπίτι του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα
Στην τηλεόραση φαίνεται ένα στιγμιότυπο από τον πανηγυρισμό του "Χρυσού Παιδιού" στο Παγκόσμιο του 1986. Το πιο γνωστό ντοκιμαντέρ για τον "Pelusa".
Μουσείο το σπίτι του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα
Μία διαφορετική απεικόνιση του Μυστικού Δείπνου. Στο κέντρο φυσικά ο "Pibe de Oro" και από τα αριστερά οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Χουάν Ρομάν Ρικέλμε, Ροναλντίνιο, Χούλιο Γκροντόνα, Ζοάο Χαβελάνζε, Πελέ, Μαραντόνα, Λιονέλ Μέσι, Βαλντεράμα, Ρονάλντο, Λόταρ Ματέους και Ένζο Φρανσέσκολι.
Μουσείο το σπίτι του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα
Το κρεβάτι και οι μουσικοί δίσκοι που χρησιμοποιούσε στα εφηβικά του χρόνια, διακοσμούν το παλιό του δωμάτιο στον πάνω όροφο του σπιτιού
Μουσείο το σπίτι του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα
Μια φωτογραφία του, κοσμεί ένα παράθυρο στο παλιό σπίτι όπου έζησε ο Μαραντόνα. Ένα από τους πιο γνωστούς πανηγυρισμούς του "Pibe de Oro"
Μουσείο το σπίτι του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα
Ένα επισκέπτης στο σαλόνι του σπιτιού όπου υπάρχουν πολλές φωτογραφίες του Μαραντόνα αλλά και μία αφίσα με την ενδεκάδα της Αργεντινής να αποτελείται μόνο από τον Ντιέγκο, αλλά σε διαφορετικά στάδια της ζωής του.
Μουσείο το σπίτι του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα
Αντικείμενα που άνηκαν στον θρύλο της Αργεντινής έχουν δοθεί για την "διακόσμηση". Ένα μουσείο για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών

(AP Photo/Natacha Pisarenko)

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ