ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μαθήματα ζωής από Σουηδό προπονητή

Μαθήματα ζωής από Σουηδό προπονητή

Ο προπονητής της Έλφσμποργκ, Κλας Ίνγκεσον παραδίδει μαθήματα ζωής ζητώντας από τους φιλάθλους της σουηδικής ομάδας, να αποσπαστούν από την ασθένεια που πάσχει και να τον κρίνουν για τις επιδόσεις του.

Ο Κλας Ίνγκεσον, πρώην διεθνής της Εθνικής Σουηδίας και νυν προπονητής της Έλφσμποργκ παρότι δεν είναι σωματικά ακέραιος,συνεχίζει να προπονεί την ομάδα του και ζητάει από τους φιλάθλους να τον κρίνουν μόνο για τις προπονητικές του ικανότητες.

Το πολλαπλό μυέλωμα, διαγνώσθηκε αρχικά το 2008, αλλά ο Κλας, που είναι γνωστός στην σκανδιναβική χώρα, μιας και συμμετείχε τόσο στο Μουντιάλ του 1990 όσο και σε αυτό του 1994, το παραδέχτηκε έξι μήνες αργότερα.

Μετά από δύο χρόνια θεραπείας αποδέχεται το 2010 να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας κάτω των 21 της Έλφσμποργκ, έναν από τους σημαντικότερους συλλόγους στην Σουηδία. Το 2013 η ασθένεια ξαναχτυπά και ο Κλας υποβάλλεται σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων προκειμένου να ξεπεράσει την ασθένεια για κάποιο χρονικό διάστημα.

Παρόλο που ο οργανισμός του λόγω της θεραπείας είναι εξαντλημένος, ο σύλλογος αποφασίζει να του αναθέσει την, τεχνική ηγεσία της ομάδας πεπεισμένος από τις τεχνικές του ικανότητες και πείθει και τον ίδιο.

"Δεν είχα καμία διάθεση, αλλά αυτό γυρνούσε από το κεφάλι μου και ήξερα ότι δεν θα ξαναερχόταν καμία άλλη τέτοια ευκαιρία, αν την άφηνα να φύγει", λέει ο Κλας μετά από ένα χρόνο.

Η ζωή συνεχίζεται, όπως και οι θεραπείες του. Επίπονες, άλλοτε με επιπλοκές προκαλώντας αδυναμία στον οργανισμό του. Σαν να μην έφταναν αυτά έρχεται και η οστεοπόρωση και αναγκάζει τον Σουηδό προπονητή να κινείται με πι.

Η πίεση σε ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό είναι ακλόνητη και δεν κάνει διακρίσεις, Μετά την ήττα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος από την Αντβίνταμπεργκ καταρρέει στα αποδυτήρια, πέφτει σπάει το χέρι του και αναγκάζεται να χρησιμοποιεί αναπηρική καρέκλα.

"Όταν διεγνώσθη η ασθένεια μου, η ζωή μου δέχθηκε ένα σοβαρό πλήγμα. Στην αρχή ένιωσα φόβο, μετά ήρθε ο πανικός και στο τέλος μια ανεξήγητη δύναμη να συνεχίσω. Ήθελα μια δεύτερη ευκαιρία. Τα μικρά πράγματα που με πλήγωναν παλιά, απλά δεν υπάρχουν. Ξυπνάω κάθε πρωί με ένα μεγάλο χαμόγελο στα χείλη."

Όλοι φοβούνται τώρα μια νέα υποτροπή του καρκίνου αλλά ο πρώην ποδοσφαιριστής των Γκέτεμποργκ, Μέχελεν, Αϊντχόφεν, Μπάρι, Μπολόνια και Λέτσε δεν φοβάται. Πως άλλωστε θα μπορούσε να φοβάται ένας γίγαντας. Ένας "ευγενικός γίγαντας" όπως ήταν το παρατσούκλι που του είχαν προσδώσει οι Ιταλοί για τον τρόπο παιχνιδιού του.

Την κοσμοθεωρία του σαν στάση ζωής, εξυμνούν άπαντες, προϊσταντος του προέδρου της ομάδας: "Η ηγετική του φυσιογνωμία και η προσωπικότητά του σημαίνει πολλά για εμάς"

Λίγες ώρες πριν από τον αγώνα με την Χάκεν, το περασμένο Σαββατοκύριακο δημοσιεύει μια ανοιχτή κάρτα-επιστολή στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας απευθυνόμενος στους οπαδούς.

"Σωματικά και ψυχικά δεν έχω κανέναν εμπόδιο στην δουλειά μου. Όπως και κάθε άλλος προπονητής στον κόσμος θέλω να κριθώ για την καταλληλότητα μου, βάσει των γνώσεων και τον προπονητικών μου μεθόδων, όχι βάσει της φυσικής μου κατάστασης. Θέλω να γνωρίζει ο κόσμος ότι δεν εμποδίζει τίποτα να ασκήσω τα καθήκοντά μου"

Η Έλφσμποργκ νίκησε την Χάκεν με 3-1. Ο ίδιος νίκησε πολλά περισσότερα...

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ