ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μαραντόνα: "Το ποδόσφαιρο δεν είναι τα 100μ. του Μπολτ"

Μαραντόνα: "Το ποδόσφαιρο δεν είναι τα 100μ. του Μπολτ"

Αποκαλυπτικός ήταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα σε συνέντευξή του σε ιστοσελίδα των ΗΑΕ, σχετικά με τη διαφθορά στη FIFA και το ποδόσφαιρο της Αργεντινής, τους προπονητές που αναλαμβάνουν διαρκώς τις μεγάλες ομάδες και για το σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα παραχώρησε συνέντευξη σε ιστοσελίδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στην οποία αναφέρθηκε τόσο στη θητεία του στην Αλ Γουάσλ που έληξε άδοξα το 2012, όσο και για το ποδόσφαιρο στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας ότι θα τον ενδιέφερε να επιστρέψει στην περιοχή για να αναλάβει κάποια ομάδα.

Εξάλλου, ο 56χρονος Αργεντινός πηγαινοέρχεται στα ΗΑΕ διότι έχει ανοίξει το "Cafe Diego" στο εμπορικό κέντρο της εθνικής πινακοθήκης του Αμπού Ντάμπι. Πρόσφατα βρέθηκε στην αναμέτρηση των ΗΑΕ με το Ιράκ για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, ενώ θα παρακολουθήσει από το γήπεδο και τον δεύτερο τελικό του Champions League Ασίας μεταξύ της Αλ Αΐν και της Τζέονμπουκ Μότορς.

Στο περιθώριο της παρουσίας του στα Εμιράτα, μίλησε στην ιστοσελίδα " Sport360.com" για διάφορα θέματα, μεταξύ άλλων το τι θα έκανε για τους προπονητές εάν δούλευε στη FIFA, τους λόγους που δεν άνοιξε κάποια ακαδημία, αλλά και γιατί οι ποδοσφαιριστές δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αθλητές στίβου.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ως ποδοσφαιριστής, έδινες μεγάλη χαρά στον αγωνιστικό χώρο, αλλά αυτό είναι πιο δύσκολο ως προπονητής...

"Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις το ίδιο ως παίκτης και ως προπονητής. Ως παίκτης, έπρεπε να λύσω τα δικά μου προβλήματα, αλλά ως προπονητής εξαρτώμαι στους παίκτες μου και μπορείς απλά να δώσεις εντολές. Το λέω χωρίς να ντρέπομαι, αλλά θα ήθελα να έχω τον εαυτό μου για παίκτη!"

Πάντα ήσουν επικριτικός με τη FIFA και συνάντησες τον Τζιάνι Ινφαντίνο πρόσφατα...

"Του είπα τι συμβαίνει με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αργεντινής και τι νομίζω για τη FIFA, αλλά σίγουρα γνωρίζουν, επειδή λέω τα ίδια εδώ και τριάντα χρόνια. Όταν μιλούσα με τον Ινφαντίνο, του είπα ότι θα έπρεπε να είναι ήσυχος, να μην λέει τόσο σύντομα ότι 'θα κάνουμε Μουντιάλ με 50 ομάδες ή με 130 ομάδα' για να προσελκύσει κόσμο, επειδή με αυτόν τον τρόπο λέμε ψέμματα στο κοινό. Δεν μπορούμε να σκοτώσουμε τριάντα χρόνια διαφθοράς σε οκτώ μήνες, πρέπει να πάμε βήμα βήμα. Εάν λάβω το 'ΟΚ' να δουλέψω με τη FIFA, η πρώτη απόφασή μου θα είναι να αποβάλλω όλους τους διεφθαρμένους ανθρώπους από το ποδόσφαιρο της Αργεντινής. Μπορώ να γεμίσω μια φυλακή με αυτούς".

Τι άλλο θα άλλαζες;

"Η πρώτη απόφασή μου θα ήταν να περιορίσω το όριο των συλλόγων που προπονούνται από τον ίδιο προπονητή σε δύο τον χρόνο. Υπάρχει ένα καρουζέλ από ατζέντηδες και προπονητές. Ο ίδιος προπονητής μπορεί να μετακινηθεί γρήγορα από την Μπαρτσελόνα στη Ρεάλ Μαδρίτης στο Αμβούργο, στην Κίνα ή στην Ιαπωνία. Υπάρχουν πολλοί άνεργοι προπονητές, αλλά πάντα οι ίδιοι δέκα που δουλεύουν. Αυτό θα ήταν το πρώτο μέτρο μου".

Και για το ποδόσφαιρο της Αργεντινής;

"Θέλω να επαναφέρω το πάθος στο ποδόσφαιρο της Αργεντινής. Και δεν θέλω να ακούσω τίποτα για Super League ή Super Tournament, επειδή δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Πρέπει να αρχίσουμε από τις ακαδημίες. Εάν οι σύλλογοι δεν έχουν μία ακαδημία, τότε δεν θα τους επιτρέπεται να αγωνίζονται στην πρώτη κατηγορία. Σήμερα έχουμε ένα τουρνουά τριάντα ομάδων, επειδή ο (σ.σ. αποθανών πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας, Χούλιο) Γκροντόνα ήθελε να δείχνει ωραίος. Δεν πρέπει να είμαι καλός για κανέναν".

"Νομίζω ότι τα αγγλικά και γερμανικά πρωταθλήματα είναι τα καλύτερα όσον αφορά στην προσέλευση του κόσμου. Η Αγγλία έχει μία ανταγωνιστική λίγκα και έχουν και την Championship. Σκεφτόμουν 'γιατί δεν κατασκευάζουμε μία δυνατή πρώτη κατηγορία στην Αργεντινή και μία δεύτερη κατηγορία όπως η Championship, ώστε να έχουμε δυνατότερες ομάδες και γεμάτα στάδια στη συνέχεια;"

Σου αρέσει η ιδέα να είσαι ιδιοκτήτης ακαδημίας;

"Θα μπορούσα να το κάνω, αλλά με παιδιά άνω των 13. Παιδιά μικρότερα από τα 13 πρέπει να μένουν με τους γονείς τους. Μετά από τα 13 μπορείς να τους διδάξεις αντιλήψεις, τακτικές, προπονήσεις, να τους δώσεις εμπειρίες και παραστάσεις".

"Ποτέ δεν έφτιαξα μια ακαδημία Μαραντόνα, επειδή δεν θέλω να κλέβω χρήματα από τους γονείς. Στην Αργεντινή υπάρχουν παίκτες με τρεις συμμετοχές σε πρώτη ομάδα, που ήδη έχουν 'ποδοσφαιρικά σχολεία'. Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Τι διδάσκουν στα παιδιά;"

"Είχα ορισμένες ευκαιρίες να ανοίξω μία στην Κίνα, αλλά δεν μπορώ να διδάξω τις ποδοσφαιρικές ιδέες μέσω μεταφραστή. Εάν προπονήσω παιδιά θα είναι με την μπάλα και όχι κάνοντας σπριντ 100 μέτρων. Τα 100 μέτρα είναι για τον Καρλ Λιούις, τον Μπεν Τζόνσον και τον Γιουσέιν Μπολτ, αλλά όχι για παίκτες ποδοσφαίρου. Πότε βλέπεις έναν ποδοσφαιριστή να πιάνει μέγιστη ταχύτητα στα 100μ.; Το ποδόσφαιρο είναι πάσα και κίνηση και η μέση απόσταση για σπριντ είναι 20 μέτρα. Αυτό είναι το κλειδί του ποδοσφαίρου".

"Δεν σκοράρουμε πετώντας ακόντιο, δεν σκοράρουμε τρέχοντας 200μ. όπως ο Γιουσέιν Μπολτ, δεν είμαστε αθλητές, είμαστε παίκτες ποδοσφαίρου. Όπως είπε ο αγαπητός φίλος μου Σόκρατες, όταν κάποιος τον ρώτησε γιατί δεν έτρεχε τόσο πολύ, 'δεν με προσέλαβαν για να τρέχω, με προσέλαβαν για να παίζω ποδόσφαιρο και όταν έχω την μπάλα, παίζω καλά'. Τους έκλεισε τα στόματα επειδή ήταν η αλήθεια".

Ποια η γνώμη σου για το μποϊκοτάζ του Λιονέλ Μέσι στα ΜΜΕ την προηγούμενη εβδομάδα;

"Ήμουν ο δημιουργός της silenzio stampa, της απαγόρευσης δηλώσεων με τη Νάπολι πριν από τριάντα χρόνια. Δεν είμαι στην εθνική Αργεντινής και δεν γνωρίζω το κίνητρο γι' αυτήν την απόφαση, αλλά εάν όλη η ομάδα νομίζει ότι είναι η σωστή απόφαση, τότε είναι εντάξει με μένα".

Η Αργεντινή θα προκριθεί στο Μουντιάλ 2018;

"Έμοιαζαν με διαφορετική ομάδα κόντρα στην Κολομβία και πρέπει να τα καταφέρουν πόντο με πόντο. Κανείς δεν κερδίζει τίποτα με την ιστορία. Θα πάμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Φανταστείτε ένα τουρνουά χωρίς Αργεντινή. Θα είναι πολύ βαρετό".

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ