ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

"Λίγοι" ως ποδοσφαιριστές, "τεράστιοι" ως προπονητές!

"Λίγοι" ως ποδοσφαιριστές, "τεράστιοι" ως προπονητές!

Κάποιοι δεν έγιναν ποτέ σπουδαίοι παίκτες γιατί απλούστα ήταν καταδικασμένοι να γίνουν αστέρια της προπονητικής. Δείτε 10 από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπως τις παρουσίασε αγγλική ιστοσελίδα.

Το αξίωμα πως "οι μεγάλοι παίκτες δεν γίνονται μεγάλοι προπονητές" έχει χαρακτηριστικά παραδείγματα τους Πελέ και Μαραντόνα (ερίζουν για τον τίτλο του κορυφαίου εκπροσώπου του "βασιλιά των σπορ" τον 20ο αιώνα) ενώ αποκτά ακόμα μεγαλύτερη υπόσταση αν αναλογιστεί κανείς ότι μεγάλα ονόματα της προπονητικής απέτυχαν... παταγωδώς ως ποδοσφαιριστές.

Η αγγλική ιστοσελίδα "Footyjokes.net" επέλεξε 10 χαρακτηριστικές περιπτώσεις προπονητών με... ελάχιστα ποδοσφαιρικά ένσημα και τις παρουσίασε μέσε αντίστροφης μέτρησης. Ποιος λέτε να βρέθηκε στην κορυφή; Δείτε τους:

10. Αντρέ Βίλας-Μπόας

Ο Πορτογάλος πέρασε δύσκολες στιγμές στον πάγκο της Τσέλσι και της Τότεναμ αλλά βρήκε τη μαγεία του με τη Ζενίτ όπου την έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου στην ρωσική Premier League τη σεζόν 2014-15. Πήρε την άδεια προπονητή από την UEFA στα 19 του χρόνια (UEFA A License / δεν έπαιξε ποτέ ποδόσφαιρο). Άφησε την Πόρτο για να κοουτσάρει την Ακαντέμικα το 2009 και για την οδηγήσει από τον πάτο της βαθμολογίας στην 11η θέση. Ξαναπροσλήφθηκε από την Πόρτο το 2010 και με τους "δράκους" κατέκτησε πρωτάθλημα, Κύπελλο Πορτογαλίας και Europa League.

"Λίγοι" ως ποδοσφαιριστές, "τεράστιοι" ως προπονητές!

9. Γιούργκεν Κλοπ

Ο υπερκινητικός Γερμανός προπονητής ήταν κάποτε αμυντικός στη Μάιντ2 ενώ ξεκίνησε την καριέρα του στην ίδια ομάδα ως επιθετικός. Είχε 337 συμμετοχές με τον γερμανικό σύλλογο σκοράροντας 52 φορές. Έγινε ένας από τους καλύτερους προπονητές της Ευρώπης καθώς μεταμόρφωσε τη Ντόρτμουντ σε μία δυνατή και ανταγωνιστική ομάδα. Η πρώτη του ομάδα ως προπονητής ήταν η Μάιντς και τώρα έχει το τιμόνι της Λίβερπουλ.

"Λίγοι" ως ποδοσφαιριστές, "τεράστιοι" ως προπονητές!

8. Ράφα Μπενίτεθ

Ο Ισπανός έπαιξε κυρίως στην Castilla CF στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας. Αγωνίστηκε επίσης στις Πάρλα και Λινάρες όπους εκεί αντιμετώπισε πολλά προβλήματα τραυματισμών. Έδειξε όμως το πραγματικό του σθένος στην προπονητική, κατακτώντας αρχικά δύο πρωταθλήματα με τη Βαλένθια και μετέπειτα το Champions League με την Λίβερπουλ. Στο παλμαρέ του επίσης το Europa League με την Τσέλσι τη σεζόν 2012-13.

"Λίγοι" ως ποδοσφαιριστές, "τεράστιοι" ως προπονητές!

7. Αρσέν Βενγκέρ

Ο Γάλλος αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους τεχνικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Έπαιξε για μικρές επαρχιακές ομάδες στην Γαλλία και είχε τη φήμη του ηγέτη της ομάδας του. Οι πιο γνωστές ομάδες στις οποίες έχει παίξει είναι η Μουτσίγκ και η Στρασμπούρ, για να ακολουθήσει κατόπιν καριέρα προπονητή σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.

"Λίγοι" ως ποδοσφαιριστές, "τεράστιοι" ως προπονητές!

6. Γκους Χίντινκ

Ο νυν υπηρεσιακός προπονητής της Τσέλσι δεν είχε λαμπρή καριέρα ως ποδοσφαιριστής. Έπαιξε για δύο σεζόν στην Αϊντχόφεν αλλά τα περισσότερα χρόνια της ποδοσφαιρικής καριέρας του τα πέρασε σε Ντε Γκράαφσαπ και Ναϊμέγκεν. Έπαιξε για λίγο στις ΗΠΑ αλλά τα καλύτερα αποτελέσματα τα έφερε ως προπονητής. Κατέκτησε μεταξύ άλλων έξι πρωταθλήματα Ολλανδίας και ένα FA Cup με την Τσέλσι, με την καλύτερη στιγμή του όμως ως μάνατζερ να είναι η παρουσία του στα ημιτελικά του Μουντιάλ του 2002 με τη Νότια Κορέα.

"Λίγοι" ως ποδοσφαιριστές, "τεράστιοι" ως προπονητές!

5. Λουίς Φελίπε Σκολάρι

Ένας ακόμα προπονητής που έχει δουλέψει στην Τσέλσι και ενώ δεν ήταν επιτυχημένος πάνω στο χορτάρι, έκανε θαύματα στην άκρη του πάγκου, είναι ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι. Ο Βραζιλιάνος έπαιξε ως αμυντικός σε Casxias, Juventude, Novo Hamburgo και CSA αλλά σε καμία από αυτές δεν μπόρεσε να εντυπωσιάσει, σε αντίθεση με την προπονητική όπου είχε για κορυφαία στιγμή την κατάκτηση του Μουντιάλ με την εθνική Βραζιλίας το 2002. Ακολούθως πέρασε από διάφορες ομάδες ενώ πρόσφατα βοήθησε την Guangzhou Evergrande να κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Κίνα αλλά και το ασιατικό Champions League.

"Λίγοι" ως ποδοσφαιριστές, "τεράστιοι" ως προπονητές!

4. Μαρτσέλο Λίπι

Ο Ιταλός είναι ένας από τους top-class προπονητές αλλά κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής καριέρας του δεν απόλαυσε ανάλογη επιτυχία. Aγωνίστηκε για πολλά χρόνια στην Σαμπντόρια και δεν μπόρεσε να γίνει διεθνής. Ξεκίνησε την προπονητική σε ηλικία μόλις 34 ετών, πρώτα βοηθώντας τη Νάπολι να προκριθεί στο Κύπελλο UEFA τη σεζόν 1993-94, έπειτα οδηγώντας την Γιουβέντους στην κατάκτηση πέντε τίτλων στη Serie A και ενός Champions League ενώ το αποκορύφωμα ήταν το Μουντιάλ με την εθνική Ιταλίας το 2006.

"Λίγοι" ως ποδοσφαιριστές, "τεράστιοι" ως προπονητές!

3. Ζοζέ Μουρίνιο

Ο Πορτογάλος ακολούθησε το επάγγελμα του ποδοσφαιριστή παίρνοντας το δρόμο του πατέρα του αλλά δεν ήταν το ίδιο καλό και ευτυχώς για αυτόν το κατάλαβε γρήγορα. Έπαιξε για τις Ρίο Άβες, Μπελενένσες και Σεσίμπρα, για να κάνει όμως την μετάβαση στο ρόλο του προπονητή από νεαρή ηλικία. Ο αποκαλούμενος special one πήρε το Champions League με την Πόρτο το 2003-04 και στη συνέχεια πέτυχε αμέσως στην Τσέλσι. Κατέκτησε το τρεμπλ με την Ίντερ ενώ δεν τα πήγε και άσχημα στη Ρεάλ Μαδρίτης... Είναι ένας από τους κορυφαίους προπονητές και αυτό το αποδεικνύει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

"Λίγοι" ως ποδοσφαιριστές, "τεράστιοι" ως προπονητές!

2. Αρίγκο Σάκι

Είναι αναμφίβολα ένας από τους καλύτερους προπονητές στην ποδοσφαιρική ιστορία. Έπαιξε ελάχιστα ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό επίπεδο αφού πέρασε τα περισσότερα χρόνια του σε ερασιτεχνικές κατηγορίες στην Ιταλία. Έχει γίνει διάσημος για το γεγονός ότι οδήγησε την Μίλαν στην κατάκτηση του πρώτου της τίτλου μετά από 9 χρόνια, και στη συνέχεια στην κατάκτηση Κυπέλλων Πρωταθλητριών, Ευρωπαϊκών Σούπερ Καπ και Διηπειρωτικών Κυπέλλων. Καθοδήγησε την εθνική Ιταλίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994 όπου έχασε από την Βραζιλία στα πέναλτι, με το μεγάλο του προσόν να είναι πως έφερε επανάσταση στο ποδόσφαιρο σε σύγκριση με το πώς παιζόταν μέχρι πρότινος.

BRESCIA, ITALY - APRIL 03:  Arrigo Sacchi attends the charity football match between Milan Glorie and Brescia Glorie at the Rigamonti stadium on April 03, 2009 in Brescia, Italy. The event is in support of the charity organization Fondazione Stefano Borgonovo, the former A.C. Milan and A.C. Fiorentina striker affected by Sla (Amyotrophic lateral sclerosis)  (Photo by Luca Ghidoni/Getty Images)
BRESCIA, ITALY - APRIL 03: Arrigo Sacchi attends the charity football match between Milan Glorie and Brescia Glorie at the Rigamonti stadium on April 03, 2009 in Brescia, Italy. The event is in support of the charity organization Fondazione Stefano Borgonovo, the former A.C. Milan and A.C. Fiorentina striker affected by Sla (Amyotrophic lateral sclerosis) (Photo by Luca Ghidoni/Getty Images) GETTY IMAGES

1. Ούντο Λάτεκ

Ο Γερμανός είχε μηδενική εμπειρία ως ποδοσφαιριστής σε επαγγελματιικό επίπεδο όμως ήταν καθόλα εντυπωσιακός όσον αφορά στις προπονητικές του ικανότητες. Οδήγησε την Μπάγερν σε τρεις συνεχόμενους τίτλους και στο Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1974 ενώ στη συνέχεια πήρε συνεχόμενους τίτλους στη Γερμανία και το Κύπελλο UEFA με τη Ντόρτμουντ. Ήταν εξίσου επιτυχημένος στη Μπαρτσελόνα με την οποία κατέκτησε μεταξύ άλλων το Κύπελλο Κυπελλούχων ενώ επέστρεψε αργότερα στη Μπάγερν για να πανηγυρίζει μαζί της άλλα τρία πρωταθλήματα.

"Λίγοι" ως ποδοσφαιριστές, "τεράστιοι" ως προπονητές!
TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ