ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κραυγή αγωνίας στον αθλητισμό της Ουκρανίας

Κραυγή αγωνίας στον αθλητισμό της Ουκρανίας

Ουκρανοί αθλητές αποσύρονται από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες, το ματς της Ντιναμό Κιέβου με την Βαλένθια διεξάγεται στην Κύπρο την στιγμή που ο κατάλογος των νεκρών αυξάνεται. Διαβάστε τις εκκλήσεις για τερματισμό της βίας των Σρνα, Κονοπλιάνκα και Αλίγιεφ.

Η αιματοχυσία δεν λέει να σταματήσει στην Ουκρανία με το Κίεβο να θυμίζει βομβαρδισμένη πόλη. Οι νεκροί από τις νέες συγκρούσεις που άρχισαν την Τρίτη έχουν φτάσει τους 75, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 550.

Το πολεμικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί όπως είναι λογικό έχει δημιουργήσει παρενέργειες και στον αθλητισμό. Στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες στο Σότσι, η σκιέρ Μπογκντάνα Ματσότσκα έκανε την αρχή, επιλέγοντας να αποχωρήσει μαζί με τον πατέρα-προπονητή της, Όλεγκ Ματσότσκι. Το παράδειγμα της ακολούθησαν και άλλοι συναθλητές της.

" Είναι αδύνατο για μένα να χαμογελώ όταν στην Ουκρανία συνεχίζεται η αιματοχυσία", είπε και πρόσθεσε πως είναι "εξοργισμένη" από τις ενέργειες της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Μαρκ Άνταμς επιβεβαίωσε πως αρκετοί Ουκρανοί έχουν γυρίσει ήδη στο σπίτι τους, προσθέτοντας πως ο πρόεδρος της ουκρανικής επιτροπής, Σεργκέι Μπούμπκα (σ.σ. παρέλασε στην τελετή έναρξης μαζί τους) σέβεται και υποστηρίζει την απόφαση τους.

Κραυγή αγωνίας στον αθλητισμό της Ουκρανίας

Στην ουκρανική αποστολή στο Σότσι συμμετέχουν 43 αθλητές και 43 συνοδοί. Επτά αθλητές έχουν δηλώσει ως κατοικία το Κίεβο, το επίκεντρο των αιματηρών διαδηλώσεων και επεισοδίων.

Πριν από λίγες μέρες η UEFA αποφάσισε να μεταθέσει την έδρα του αγώνα της Ντιναμό Κιέβου με την Βαλένθια για τη φάση των "32" του Europa League, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στο Κίεβο.

Έτσι το ματς διεξήχθη στο ΓΣΠ της Κύπρου. Οι Ουκρανοί εμφανώς επηρεασμένοι απ' όσα συμβαίνουν στη χώρα τους ηττήθηκαν με 0-2.

Το περασμένο Σάββατο το Ντόνετσκ έζησε μεγάλες πιένες. Στην ουκρανική πόλη, ο Ρενό Λαβιλενί πραγματοποίησε την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στο επί κοντώ με 6,16μ.

Πριν από 21 χρόνια ο Σεργκέι Μπούμπκα είχε βελτιώσει το παγκόσμιο ρεκόρ με 6,15μ. στο ίδιο στάδιο. Τη γιορτή του επί κοντώ στο Ντόνετσκ διοργάνωσε μάλιστα, ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ. Τίποτα δεν προμήνυε της εικόνες χάους που κάνουν τον γύρο του κόσμου με επίκεντρο το Κίεβο.

Κραυγή αγωνίας στον αθλητισμό της Ουκρανίας

Θέση για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην Ουκρανία πήρε ο αρχηγός της Σαχτάρ Ντόνετσκ, ο Κροάτης Ντάριο Σρνα.

" Ακόμη και να μην θέλεις δεν γίνεται να μην σκέφτεσαι τα τραγικά γεγονότα. Εκ μέρους της ομάδας θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες που πενθούν. Δυστυχώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι. Σκεφτόμαστε μόνο το καλό για τον κόσμο. Είναι κρίμα αυτό που συμβαίνει.

Θεωρώ τον εαυτό μου Ουκρανό. Αγωνίζομαι εδώ 11 χρόνια. Είναι μία δύσκολη κατάσταση. Ανησυχώ για την βιώνει η οικογένεια μου επίσης αλλά και όσοι ξένοι βρίσκονται εδώ. Λυπάμαι πολύ αλλά θα προσπαθήσουμε να στείλουμε θετικά μηνύματα στους ανθρώπους που αγαπούν και παρακολουθούν ποδόσφαιρο".

Κραυγή αγωνίας στον αθλητισμό της Ουκρανίας

Από την πλευρά του, ο σταρ της Ντνίπρο, Γεβγένι Κονοπλιάνκα τόνισε: "Είναι τραγικό να βλέπεις όλα αυτά τα πράγματα. Θέλω να κλείσω την τηλεόραση. Νιώθω πολύ άσχημα".

Κραυγή αγωνίας στον αθλητισμό της Ουκρανίας

Σε ανάλογο ύφος και οι δηλώσεις του επιθετικού της Ντιναμό Κιέβου, Ολεξάντρ Αλίγιεφ.

"Πολύ άσχημη κατάσταση. Θέλω σύντομα οι άνθρωποι να επιστρέψουν στους κανονικούς ρυθμούς. Τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τις ζωές τους. Ελπίζω πως στο τέλος όλα θα πάνε καλύτερα".

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωτάθλημα Ουκρανίας έχει διακοπεί από τις 4 Δεκεμβρίου λόγω χειμώνα και επανεκκινεί την επόμενη εβδομάδα.

Στο χάντμπολ την Κυριακή, ο Δούκας αναμετράται επί ουκρανική Ζαπορόζιε στο πλαίσιο της φάσης των "16" του Challenge Cup. Η αποστολή της ελληνικής ομάδας έπειτα από διαβουλεύσεις με τους Ουκρανούς και την ευρωπαϊκή ομοσπονδία χάντμπολ αποφασίστηκε να ταξιδέψει σήμερα, καθώς δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.

Το βράδυ της Τετάρτης η Μπουντιβέλνικ αγωνίστηκε κανονικά με αντίπαλο την Ολίμπια Λιουμπλιάνας για την 6η και τελευταία αγωνιστική του Last-32 στο Εurocup, ενώ το πρωτάθλημα μπάσκετ είχε κανονικά δράση το περασμένο Σαββατοκύριακο.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ