ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κόμαν, ο βάρβαρος

Κόμαν, ο βάρβαρος

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο γράφει για τον Κίνγκσλεϊ Κομάν και αναρωτιέται: "Εδώ έκραξε τον Ιμπραΐμοβιτς, θα κώλωνε να χορέψει την Γιουβέντους;" (φωτογραφίες + videos)

Ήταν το πρώτο δεκαήμερο του περασμένου Αυγούστου. Ο Αρτούρο Βιδάλ είχε αποκτηθεί από την Μπάγερν Μονάχου και οι πληροφορίες έλεγαν ότι η νέα του ομάδα ήθελε και τον Κίνγκσλεϊ Κομάν από την «Γηραιά Κυριά». Ο Χιλιανός μέσος ήταν απόλυτος.

Κόμαν, ο βάρβαρος
2015 GETTY IMAGES

«Είναι νεαρός, δυνατός και ταχύτατος. Θα ήταν μια μεγάλη μεταγραφή» η συστατική επιστολή του «Βασιλιά Αρθούρου» για έναν πιτσιρικά που έχει το ίδιο παρατσούκλι («Βασιλιάς) και, αν συνεχίσει όπως ξεκίνησε την καριέρα του, σύντομα θα το κατέχει και δικαιωματικά (vids+pics).

Στην ματσάρα με την Γιουβέντους, την ομάδα στην οποία ανήκει, ήταν μια από τις αλλαγές του Πεπ Γκουαρδιόλα που έφεραν τα πάνω - κάτω, με ένα γκολ και μια ασίστ . Η Μπάγερν θα δώσει εφτά εκατομμύρια ευρώ για τον διετή δανεισμό του (πέντε φέτος και δύο του χρόνου), αλλά ήδη σκέφτεται σοβαρά να «σκάσει» και τα 21 για να τον κάνει 100% δικό της. Ποιος την αδικεί;

Κόμαν, ο βάρβαρος

Όλα, ουσιαστικά, ξεκίνησαν πριν από έντεκα χρόνια. Ο Κρίστιαν Κομάν, γεννημένος στην Γουαδελούπη, έβλεπε ότι ο μικρός του γιος ξεχώριζε σαν την μύγα μέσα στο γάλα, στους μικρούς της άσημης Σενάρ Μουασί. Οπαδός της Παρί Σεν Ζερμέν και μετανάστης στο Παρίσι, πήρε τον Κίνγκσλεϊ από το χέρι και τον πήγε για δοκιμή στα τμήματα υποδομής της μεγάλης ομάδας της πρωτεύουσας. Αυτό ήταν.

«Τεχνικά και τακτικά ξεχωρίζει από τους συνομήλικούς του και έχει όλο το πακέτο για να γίνει ένας μεγάλος παίκτης» εξηγεί ο Λοράν Μποναντέι, προπονητής του στην Κ19 της Παρί, από την οποία έκανε το άλμα στην πρώτη ομάδα, όταν ήταν δεν ήταν 16 ετών. Είχε προλάβει να πάρει δύο φορές το βραβείο «Titi D' Or» (χρυσό παιδί), εσωτερικό βραβείο που δίνεται κάθε σεζόν στην Παρί στο μεγαλύτερο ταλέντο της ακαδημίας της.

Διαβάστε επίσης: Kingsley Coman: o Bασιλιάς βρήκε το βασίλειο του

Ο Κάρλο Αντσελότι, με τον οποίο θα ανταμώσει την επόμενη σεζόν στην Μπάγερν Μονάχου, του έδωσε την ευκαιρία να παίξει όταν ήταν 16 ετών, οκτώ μηνών και τεσσάρων ημερών. Στις 17 Φεβρουαρίου του 2013, μπαίνοντας ως αλλαγή αντί του Μάρκο Βεράτι σε ματς με την Σοσό, έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία της Παρί σε αγώνα πρωταθλήματος, ξεπερνώντας τον Νικολά Ανελκά, τον Μπαρτόλομιου Ογκμπέτσε και τον Ντιντιέ Ντομί (ναι, τον παλιό χοντρούλη αριστερό μπακ του Ολυμπιακού).

«Συν τοις άλλοις, είναι εξαιρετικό παιδί, οι γονείς του τον έχουν μεγαλώσει σωστά και έχει την αίσθηση της ευθύνης. Η συμπεριφορά του είναι ήδη πολύ επαγγελματική» συμπληρώνει ο Μποναντέι για έναν ποδοσφαιριστή που, στα 19 του, μιλάει όντως σαν να είναι μεγαλύτερος, σίγουρα πιο ώριμος από την ηλικία του. Ξέρει τι θέλει και, όπως αποδεικνύει το γήπεδο, ξέρει και τον τρόπο για να το πετύχει.

Κόμαν, ο βάρβαρος

Στην Παρί, δεν έβλεπε προκοπή. Ο Αντσελότι του έδωσε την ευκαιρία να κάνει ντεμπούτο, αλλά αυτή η ευκαιρία δεν είχε ουσιαστική διάρκεια. Σύμφωνοι, είναι πιτσιρικάς, δίπλα του είχε παικταράδες εκατομμυρίων, αλλά ο Κομάν θέλει να παίζει. Και, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι οι Παριζιάνοι δεν φρόντισαν να τον «δέσουν» εγκαίρως, μετακόμισε στην Γιουβέντους ως ελεύθερος, αν και τον «γλυκοκοίτζαν», μεταξύ άλλων, η Άρσεναλ, η Τότεναμ, η Νιούκαστλ, η Μπορντό και η Μπάγερν. Ναι, η γνωστή Μπάγερν.

Πίσω του άφηνε γλυκόπικρες εμπειρίες με τις βεντέτες της Παρί. «Μου πετάγονται τα μάτια έξω με αυτά που βλέπω να κάνουν» έλεγε μετά τις πρώτες του προπονήσεις με Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και Σία, αλλά όταν έφυγε, έβγαλε πικρία για τον Σουηδό και την «συμμορία», όπως χαρακτηρίζει την παρέα των μεγάλων σταρ της μόνιμης πρωταθλήτριας Γαλλίας.

«Είναι ένας εγωιστής, σκέφτεται μόνο τον εαυτό του και δεν βοηθάει καθόλου τους νεαρούς παίκτες» έλεγε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο «Kicker», εξηγώντας ακόμα ότι «η σχέση μου με τον Ιμπραΐμοβιτς στην Παρί Σεν Ζερμέν ήταν ασήμαντη γιατί εκείνος δεν είναι ένας παίκτης που ψάχνει επαφή με τους νεαρούς και θέλει να τους δίνει συμβουλές, αφού κοιτάει μόνο την πάρτη του».

Κόμαν, ο βάρβαρος

Στην Γιουβέντους, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αμέσως βρίσκει στήριγμα στους συμπατριώτες του, Πολ Πογκμπά και Πατρίς Εβρά. Τον δεύτερο, μάλιστα, τον αποκαλεί χαϊδευτικά θείο. «Με φροντίζει, μου δίνει συμβουλές και μου λέει να δίνω τα πάντα και να αποδείξω ότι μπορώ να παίξω και να προσφέρω σε αυτή την ομάδα» εξηγούσε.

Οι συμβουλές του Εβρά έπιασαν τόπο, αφού ο Κομάν βελτιώνεται διαρκώς, αποκτά αυτοπεποίθηση και, αργά αλλά σταθερά, κερδίζει όλο και περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Δεν ήταν, όμως, αυτός ο χρόνος που ο ίδιος θεωρεί ότι αξίζει και χρειάζεται για να κάνει το οριστικό «μπαμ».

Ο Μίχαελ Ρέσκε, τεχνικός διευθυντής της Μπάγερν από το καλοκαίρι του 2014, είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς στο παρελθόν να τον αποκτήσει για λογαριασμό της Μπάγερν Λεβερκούζεν, στην οποία ανακάλυψε παίκτες όπως ο Ρενέ Άντλερ, ο Μπερντ Λένο, ο Στέφαν Κίσλινγκ, ο Αντρέ Σίρλε ή ο Αρτούρο Βιδάλ.

Τα διαρκή προβλήματα τραυματισμού των Άριεν Ρόμπεν και Φρανκ Ριμπερί καθιστούσαν αναγκαία την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για τα άκρα. Ο Ντόουγκλας Κόστα ήταν η πρώτη, ο Κομάν, την τελευταία ημέρα των μεταγραφών, η δεύτερη.

Κόμαν, ο βάρβαρος

Παρά το νεαρό της ηλικίας του (19 είναι ακόμα, μην το ξεχνάμε), κέρδισε άμεσα τις εντυπώσεις σε έναν τόσο απαιτητικό σύλλογο όπως η Μπάγερν. «Ο Γκουαρδιόλα μου υποσχέθηκε ότι με επέλεξε ως ακραίο επιθετικό για να με κάνει τον νέο Ρόμπεν. Κράτησε την υπόσχεσή του» δηλώνει, ευτυχής με την απόφασή του να αφήσει το Τορίνο για το Μόναχο.

Ο Κομάν, βεβαίως, δεν είναι ακόμα Ρόμπεν. Στα 19 του, όμως, είναι καλύτερος απ' ότι ο Ολλανδός στα 19 του. Κάνει εφτά ντρίμπλες ανά ματς, τις περισσότερες αναλογικά από κάθε συμπαίκτη του. Και ενώ ο Ρόμπεν ξεκινάει πάντα από τα δεξιά στηριζόμενος στο απίθανο αριστερό του πόδι, ο Κίνγκσλεϊ μπορεί να παίξει στα δύο άκρα, πίσω από τον επιθετικό, χρησιμοποιεί καλύτερα και τα δύο πόδια και, κυρίως, διψάει να μαθαίνει κάθε μέρα που περνάει.

Ακόμα, βεβαίως, έχει πολλές ελλείψεις. Δεν έχει αναπτυγμένη την τελική πάσα, τόσο κάθετη, όσο και από τα πλάγια. Δουλεύει συνεχώς, όμως. Και διορθώνεται διαρκώς. «Είναι τρελό το πόσο έχει προσαρμοστεί ο Κίνγκσλεϊ στην Μπάγερν. Έχει τεράστιες δυνατότητες και έχω δουλέψει μόνο με έναν ακόμα παίκτη που μπορούσε να κάνει αυτά που κάνει ο Κομάν σε τόσο νεαρή ηλικία» έχει πει ο Γκουαρδιόλα. Δεν διευκρίνισε ποιον εννοούσε και όχι, δεν είναι ο Λιονέλ Μέσι. Ακόμα και έτσι, όμως, ο Κομάν απέδειξε και το βράδυ της Τετάρτης (16/03) ότι ήρθε για να μείνει. Και το όνομά του θα συζητείται όλο και περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Κόμαν, ο βάρβαρος
TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ