ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η FIFA ήρε τον αποκλεισμό του Ιράκ μετά από τρεις δεκαετίες

Η FIFA ήρε τον αποκλεισμό του Ιράκ μετά από τρεις δεκαετίες
AP PHOTO/VAHID SALEMI

Η FIFA ανακοίνωσε ότι επιτρέπει μετά από τρεις δεκαετίες τη διεξαγωγή διεθνών αγώνων στο Ιράκ, μετά από ποινή που είχε επιβάλει το 1990 εξαιτίας της εισβολής του Σαντάμ Χουσεΐν στο Κουβέιτ!

Η εισβολή των στρατευμάτων του Σαντάμ Χουσεΐν στο Κουβέιτ το 1990 είχε οδηγήσει σε αποκλεισμό του Ιράκ από τις διεθνείς διοργανώσεις, αφού η FIFA είχε απαγορεύσει στη χώρα να φιλοξενεί αγώνες της.

Σχεδόν τριάντα χρόνια αργότερα και μία ισοπέδωση της χώρας από πολεμικές συρράξεις, το Συμβούλιο της παγκόσμιας ομοσπονδίας, στο κονγκρέσο της Μπογκοτά, αποφάσισε να βάλει τέλος σε αυτόν τον περιορισμό, έστω και μερικώς.

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ανακοίνωσε ότι οι Βασόρα, η Κερμπάλα και η Ερμπίλ, τρεις πόλεις που διοργάνωσαν τα τελευταία χρόνια φιλικά και μίνι τουρνουά, πήραν την έγκριση να φιλοξενούν και επίσημες φιλικές αναμετρήσεις.

Το επόμενο βήμα είναι να συμβεί το ίδιο και με την πρωτεύουσα Βαγδάτη, για την οποία απορρίφθηκε το σχετικό αίτημα της ιρακινής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, με την υπόσχεση να επανεξεταστεί στο εγγύς μέλλον.

Από τη δεκαετία του '80 και τον πόλεμο με το Ιράν, η FIFA είχε προβεί αρκετές φορές σε απαγόρευση φιλοξενίας επίσημων διεθνών αγώνων. Τελευταία φορά που άρθηκε η απαγόρευση ήταν το 2011, όταν το Ιράκ υποδέχθηκε την Ιορδανία στην Ερμπίλ για προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014. Η απαγόρευση επανήλθε λίγο αργότερα λόγω της τεταμένης κατάστασης στη χώρα.

Μέχρι τώρα, οι εντός έδρας αγώνες του Ιράκ φιλοξενούνταν σε Κατάρ, Ιορδανία, ΗΑΕ και Ιράν, συνήθως με άδειες κερκίδες ή ακόμα και με αριθμητικό πλεονέκτημα του τύποις φιλοξενουμένου. Γι' αυτόν τον λόγο, το Ιράκ αποτελεί τη μοναδική χώρα στην ιστορία που έχει προκριθεί σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου (το 1986), χωρίς να δώσει εντός έδρας αγώνα στα προκριματικά.

Τα "λιοντάρια της Μεσοποταμίας", όπως είναι το παρατσούκλι της εθνικής Ιράκ, που είναι αήττητα στα πρόσφατα ανεπίσημα φιλικά που διοργανώθηκαν στη χώρα με Ιορδανία, Κένυα, Σαουδική Αραβία (όλα νίκες) και Συρία (ισοπαλία), θα γιορτάσουν την περίσταση με ένα φιλικό τουρνουά στη Βασόρα την επόμενη εβδομάδα, όπου θα συμμετάσχουν η Συρία και το Κατάρ.

Photo credits: AP Photo/Vahid Salemi

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ