ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η επιστροφή των "παππούδων"

FILE - In this April 9, 2013 file photo Bayern Munich coach Jupp Heynckes leads a training session ahead of Wednesday's Champions League, round of eight, return-leg soccer match against Juventus, in Turin, Italy. (AP Photo/Massimo Pinca, file)
FILE - In this April 9, 2013 file photo Bayern Munich coach Jupp Heynckes leads a training session ahead of Wednesday's Champions League, round of eight, return-leg soccer match against Juventus, in Turin, Italy. (AP Photo/Massimo Pinca, file) AP PHOTO/MASSIMO PINCA, FILE

Ο Γιουπ Χάινκες επιστρέφει στην Μπάγερν και είναι ο γηραιότερος προπονητής ομάδας στην Bundesliga, αλλά και γενικά στα πέντε μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Premier League, La Liga, Ligue 1, Serie A, Bundesliga).

"Ήμουν ποδοσφαιριστής, κατέκτησα πολλούς τίτλους, αλλά το να είσαι προπονητής είναι κάτι διαφορετικό. Χρειάζεται εμπειρία και αυτή δεν αγοράζεται στο σουπερμάρκετ", είχε υποστηρίξει παλαιότερα ο πρώην τεχνικός των ΟΦΗ και Πίζα, Τζενάρο Γκατούζο. Οι νέες ιδέες που εκπορεύονται από νέους ανθρώπους έχουν πρόσφορο έδαφος στο ποδόσφαιρο, αλλά η εμπειρία στους πάγκους είναι ακαταμάχητη και στις περισσότερες περιπτώσεις αποδεικνύεται κι αξιόπιστη.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό του 72χρονου Γερμανού προπονητή, Γιουπ Χάινκες, ο οποίος επιστρέφει στην τεχνική ηγεσία της Μπάγερν για να διανύσει την τέταρτη προπονητική του θητεία στον πάγκο της ομάδας του Μονάχου (τέσσερα χρόνια μετά τη δεδηλωμένη απόσυρσή του από τους πάγκους).

Ο πρώην τεχνικός των Γκλάντμπαχ, Λεβερκούζεν, Σάλκε, Μπιλμπάο, Τενερίφης και Ρεάλ Μαδρίτης είναι ο γηραιότερος στην πρώτη κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος (η οποία σφύζει από... νιάτα με τους Νάγκελσμαν, Τεντέσκο, Μπάουμ, Σβαρτς, Βόφλ, Νουρί να μην υπερβαίνουν τα 40 έτη). Τον ακολουθεί ο 53χρονος συμπατριώτης του τεχνικός της Γκλάντμπαχ, Ντίτερ Χέκινγκ, και ο συνομήλικός του Ολλανδός τεχνικός της Ντόρτμουντ, Πέτερ Μπος.

Bundesliga

Γιουπ Χάινκες (Μπάγερν) 72 ετών

Πέτερ Μπος (Ντόρτμουντ) 53 ετών

Ντίτερ Χέκινγκ (Γκλάντμπαχ) 53 ετών

Ο Χάινκες δεν είναι μόνον ο γηραιότερος τεχνικός της Bundesliga, αλλά και ο γηραιότερος των πέντε μεγαλυτέρων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (Premier League, La Liga, Ligue 1, Serie A, Bundesliga). Στην Premier League γηραιότερος είναι ο 70χρονος προπονητής της Κρίσταλ Πάλας, Ρόι Χόντσον, και τον ακολουθεί ο 67χρονος Αλσατός συνάδελφός του της Άρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ. Στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος νεότερος ηλικιακά είναι ο 40χρονος Πορτογάλος πρώην του Ολυμπιακού και νυν της Γουότφορντ, Μάρκο Σίλβα.

Premier League

Ρόι Χόντσον (Κρίσταλ Πάλας) 70 ετών

Αρσέν Βενγκέρ (Άρσεναλ) 67 ετών

Τόνι Πιούλις (Γουέστ Μπρομ) 59 ετών

Στην Ισπανία ο "παππούς" είναι νεοπροσληφθείς. Ο Ιταλός πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Αλβανίας, Τζάνι ντε Μπιάζι, αντικατέστησε τον Λουίς Σουμπελδία, στον πάγκο της Αλαβές και σε ηλικία 61 ετών ξεπερνά ηλικιακά τον Κίκε Σετιέν (59 ετών) και τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ (56 ετών). Κι ο πιο νέος της La Liga είναι κι αυτός νεοπροσληφθείς καθώς ο 39χρονος Χάβι Καγιέχα μόλις ανέλαβε τα ηνία της Βιγιαρεάλ.

La Liga

Τζάνι Ντε Μπιάζι (Αλαβές) 61 ετών

Κίκε Σετιέν (Μπέτις) 59 ετών

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ (Έιμπαρ) 56 ετών

Στην Ιταλία και τη Serie A ο Λουίτζι Ντελνέρι είναι στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας. Ο τεχνικός της Ουντινέζε διανύει το 67ο έτος της ηλικίας του, αφήνοντας πίσω του τους Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι (59 ετών) και Λουτσιάνο Σπαλέτι (58 ετών). Πιο νέος ο Κριστιάν Μπούτσι, ο οποίος σε ηλικία 40 ετών καθοδηγεί τεχνικά τη Σασουόλο.

Serie A

Λουίτζι Ντελνέρι (Ουντινέζε) 67 ετών

Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι (Αταλάντα) 59 ετών

Λουτσιάνο Σπαλέτι (Ίντερ) 58 ετών

Δύο εμβληματικές προπονητικές φυσιογνωμίες είναι στην πρώτη σχετικά τριάδα της Ligue 1. Ο 65χρονος Ιταλός προπονητής της Ναντ, Κλάουντιο Ρανιέρι, ξεπερνά στη λίστα τον 62χρονο Γάλλο της Ρεν, Κριστιάν Γιουρκίφ, και τον συνομήλικο (62 ετών) "Λόκο" της Λιλ, Μαρσέλο Μπιέλσα. Πιο νέος ένας ακόμη πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού και νυν της Μονακό, ο Πορτογάλος Λεονάρντο Ζαρντίμ.

Ligue 1

Κλάουντιο Ρανιέρι (Ναντ) 65 ετών

Κριστιάν Γιουρκίφ (Ρεν) 62 ετών

Μαρσέλο Μπιέλσα (Λιλ) 62 ετών

Ακόμη κι έτσι ο Γιουπ Χάινκες είναι ο γηραιότερος τεχνικός ομάδας στα πέντε μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Premier League, La Liga, Ligue 1, Serie A, Bundesliga). Αφήνει πίσω του, δηλαδή, τον Ρόι Χόντσον της Κρίσταλ Πάλας (70 ετών) και τον Λουίτζι Ντελνέρι (67 ετών).

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ