ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η αποτυχημένη πώληση του Μήτρογλου

Benfica's Jonas, left, and Kostas Mitroglou celebrate after winning a penalty shot during a Portuguese league soccer match between Benfica and FC Porto at the Luz stadium in Lisbon, Saturday, April 1, 2017. (AP Photo/Armando Franca)
Benfica's Jonas, left, and Kostas Mitroglou celebrate after winning a penalty shot during a Portuguese league soccer match between Benfica and FC Porto at the Luz stadium in Lisbon, Saturday, April 1, 2017. (AP Photo/Armando Franca) AP PHOTO/ARMANDO FRANCA

Η Μπενφίκα πέτυχε μόνο ένα γκολ στο Champions League και χωρίς τον Ζόνας θα είχε βγει εκτός μάχης στην Πορτογαλία, καθώς οι Σεφέροβιτς, Χιμένες και Γκαμπιγκόλ απέτυχαν παταγωδώς να αντικαταστήσουν τον Μήτρογλου

Το περασμένο καλοκαίρι η Μπενφίκα πούλησε στη Μαρσέιγ τον Κώστα Μήτρογλου, με την μεταγραφή των Γάλλων ίσως ακόμη να μην μπορεί να κριθεί, αλλά η πώληση που έκαναν οι Πορτογάλοι μπορεί και είναι αποτυχημένη.

Οι "αετοί" παραχώρησαν τον Έλληνα στράικερ έναντι 15.000.000 ευρώ για το 50% των δικαιωμάτων του. Αν σε διάστημα δύο ετών δεν φτάσει πρόταση στην Μπενφίκα για τον 29χρονο, τότε η γαλλική ομάδα πρέπει να δώσει σε αυτή της Λισαβόνας άλλα 12.5 εκατ. ευρώ.

Σε αυτήν την περίπτωση το κόστος θα φτάσει τα 27.500.000 ευρώ και θα πρόκειται για την πιο ακριβή μεταγραφή Έλληνα παίκτη στην ιστορία.

Η Μπενφίκα είχε δώσει 7.000.000 ευρώ στη Φούλαμ για να αποκτήσει τον Μήτρογλου, έπειτα απ' τον επιτυχημένο δανεισμό του και αν σκεφτεί κανείς πως έβγαλε τα έξοδα και άλλα τόσα απ' την πώλησή του και μπορεί να βγάλει και πολλά ακόμη, η επιλογή να τον παραχωρήσει ήταν σωστή.

Επίσης, μιλάμε για έναν παίκτη που κλείνει τα 30 του χρόνια τον Μάρτη, οπότε αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο που ενισχύει την άποψη πως ήταν σωστή επιλογή η πώλησή του.

Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Το ποδόσφαιρο είναι σε μεγάλο βαθμό επιχείρηση, ειδικά για συλλόγους όπως αυτοί, όμως πάντα μετράει και το αγωνιστικό.

Πέρσι η Μπενφίκα κατέκτησε το πρωτάθλημα με τον Μήτρογλου να είναι πρώτος της σκόρερ με 16 γκολ, ενώ πρόπερσι επίσης πήρε τον τίτλο, με τον "Μητρογκόλ" να είναι επίσης πρώτος της σκόρερ με 20 τέρματα. Πέρσι μάλιστα έφτασε και στους "16" του Champions League, με τον Έλληνα να είναι ο σκόρερ στο 1-0 επί της Ντόρτμουντ, η οποία νίκησε 4-0 στη ρεβάνς και πέρασε στα προημιτελικά.

ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ

Ο Ρουί Βιτόρια πέρσι έπαιζε σύστημα 4-4-2, με τους Ζόνας και Μήτρογλου να συνθέτουν ένα εξαιρετικό δίδυμο. Ιδανικό μάλιστα για ένα τέτοιο σύστημα, με τον Έλληνα να είναι κλασικός στράικερ και τον Βραζιλιάνο κυρίως δεύτερο επιθετικό να τον συμπληρώνει. Το 4-4-2 εύκολα γινόταν 4-5-1, με τον Ζόνας να παίζει ξεκάθαρα πίσω απ' τον Μήτρογλου.

Το καλοκαίρι η Μπενφίκα είχε κλείσει από νωρίς ως ελεύθερο τον Χάρις Σεφέροβιτς, απ' την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Είχε στόχο αυτός να αντικαταστήσει αυτόν που θα πουλούσε, τον Μήτρογλου ή τον Ραούλ Χιμένες.

Benfica's Kostas Mitroglou, right, celebrates scoring the opening goal during the Champions League round of 16, first leg, soccer match between Benfica and Borussia Dortmund at the Luz stadium in Lisbon, Tuesday, Feb. 14, 2017. (AP Photo/Armando Franca)
Benfica's Kostas Mitroglou, right, celebrates scoring the opening goal during the Champions League round of 16, first leg, soccer match between Benfica and Borussia Dortmund at the Luz stadium in Lisbon, Tuesday, Feb. 14, 2017. (AP Photo/Armando Franca) AP PHOTO/ARMANDO FRANCA

Την έκατσε η καλή πρόταση φυσικά για τον Μήτρογλου, καθώς δεν γινόταν να της κάτσει για τον Μεξικανό. Ο Ραούλ Χιμένες είναι 26άχρονος επιθετικός που αποτελεί την πιο ακριβή μεταγραφή των "αετών". Είχαν δώσει 22.000.000 ευρώ στην Ατλέτικο Μαδρίτης και αυτή είναι μία απ' τις μεγαλύτερες μεταγραφικές αποτυχίες, αν όχι η μεγαλύτερη.

Αποφάσισαν οι Πορτογάλοι να του δώσουν μία ακόμη ευκαιρία, ίσως γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς. Μήπως και στο μέλλον κατάφερναν να τον πουλήσουν για να μειώσουν την... χασούρα.

Έφεραν και τον Χάρις Σεφέροβιτς, ως μία ακόμη λύση, αλλά δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς πήραν δανεικό και τον Γκαμπιγκόλ απ' την Ίντερ.

Πρόκειται για δανεισμό χειρότερο και αυτόν του Κέιριζον πριν από καμιά δεκαριά χρόνια απ' την Μπενφίκα. Όπως δεν είχε... ακουμπήσει Κέιριζον, έτσι δεν ακούμπησε και ο Γκαμπιγκόλ, ο οποίος τον Γενάρη θα αποτελέσει παρελθόν.

Ο Σεφέροβιτς ξεκίνησε δυναμικά. Πέτυχε 3 γκολ τον Αύγουστο στο πρωτάθλημα, άλλο ένα στο Champions League το Σεπτέμβρη και κάποιοι πίστεψαν πως ο αντι-Μήτρογλου είχε βρεθεί. Πρόκειται φυσικά για αστείο, με τον Σεφέροβιτς να είναι βασικό στράικερ στην εθνική Ελβετίας επειδή απλά δεν υπάρχει άλλος, ενώ στην Μπενφίκα πέτυχε άλλο ένα γκολ τον Οκτώβρη. Αυτά.

Είναι κλάσεις πιο χαμηλά απ' τον Μήτρογλου, όπως και ο Ραούλ Χιμένες, ο οποίος σε 14 συμμετοχές στο πρωτάθλημα δεν έχει καταφέρει να σκοράρει.

Οι Πορτογάλοι ήξεραν πως όλα αυτά ήταν πολύ πιθανό να γίνουν, αλλά ήθελαν τα λεφτά που μπορούσε να φέρει ο "Μητρογκόλ", έτσι πήραν το ρίσκο και... δεν δικαιώθηκαν.

ΕΥΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΖΟΝΑΣ

Για το ταλέντο και την κλάση του Ζόνας δεν υπάρχει αμφιβολία. Τον άφησαν μόνο του στην επίθεση και έχει καταφέρει να κρατήσει την Μπενφίκα στην διεκδίκηση του τίτλου μαζί με την Πόρτο και τη Σπόρτινγκ.

Ο Βραζιλιάνος έχει 18 γκολ σε 15 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα. Είναι εξαιρετικός εντός συνόρων, αλλά δεν βρίσκεται στην ηλικία που μπορεί αυτά να κάνει πέραν της Πορτογαλίας και στο Champions League.

Benfica's Haris Seferovic, right, fights for the ball with CSKA's Vasiliy Berezutskiy during the Champions League group A soccer match between SL Benfica and CSKA Moscow at the Luz stadium in Lisbon, Tuesday, Sept. 12, 2017. (AP Photo/Armando Franca)
Benfica's Haris Seferovic, right, fights for the ball with CSKA's Vasiliy Berezutskiy during the Champions League group A soccer match between SL Benfica and CSKA Moscow at the Luz stadium in Lisbon, Tuesday, Sept. 12, 2017. (AP Photo/Armando Franca) AP

Επιθετικά οι "αετοί" ήταν ανύπαρκτοι στο Champions League. Κατάφεραν σε έναν όμιλο με τις Βασιλεία και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας να μην διεκδικήσουν καν την πρόκριση (κορυφή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).

Έκαναν 6 ήττες σε ισάριθμα ματς και πέτυχαν μόνο ένα γκολ! Αυτό της πρεμιέρας με τον Χάρις Σεφέροβιτς. Πέρσι η ομάδα είχε φτάσει στους "16", άρα φέτος έχασε αρκετά εκατομμύρια σε σχέση με πέρσι, ενώ αν δεν μπει του χρόνου στους ομίλους η ζημιά θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, έτσι δεδομένα πλέον δεν θα υπάρχει κανένα κέρδος απ' την πώληση του Μήτρογλου.

Ο ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ ΚΑΙ Η ΜΑΡΣΕΙΓ

Εύκολα κάποιος θα μπορούσε να πει πως η Μπενφίκα δικαιώθηκε για την πώληση του Μήτρογλου, καθώς δεν έχει ξεκινήσει καλά την καριέρα του στη Μαρσέιγ.

Ο Μήτρογλου όμως είναι αποδεδειγμένα ένας παίκτης των 20 γκολ σε πρωταθλήματα όπως το πορτογαλικό, αλλά η Γαλλία είναι κάτι διαφορετικό.

Όχι πως και δεν μπορεί να κάνει και εκεί την διαφορά. Ακόμη είναι νωρίς για να κριθεί, αλλά είναι δεδομένο πως η Μαρσέιγ έχει πρόβλημα, καθώς δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί έναν στράικερ του στυλ του Έλληνα, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Caen's midfielder Baissama Sankoh, left, challenges for the ball with Marseille's Konstantinos Mitroglou during the League One soccer match between Marseille and Caen, at the Velodrome stadium, in Marseille, southern France, Sunday, Nov. 5, 2017. (AP Photo/Claude Paris)
Μήτρογλου, (AP Photo/Claude Paris) AP

Ο Βενσάν Αμπουμπακάρ πρόσφατα παραδέχτηκε πως επέλεξε την εύκολη λύση της επιστροφής του στην Πόρτο (ήταν δανεικός στην Μπεσίκτας) και έφερε παράδειγμα τον Μήτρογλου, τον οποίο και υπερασπίστηκε. "Νομίζω ότι η ομάδα προσαρμόζεται πάνω σου ή το αντίθετο. Στην Πόρτο, οι αυτοματισμοί υπήρχαν ήδη. Η Μαρσέιγ πήρε τον Μήτρογλου και βλέπετε τι συμβαίνει. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Πήγε σε μια ομάδα που οι συμπαίκτες του είχαν κάνει ένα μήνα προετοιμασία μαζί (χωρίς αυτόν).

Γι' αυτό προτίμησα να μείνω στην Πόρτο. Στο ποδόσφαιρο δεν πρέπει να βλέπετε μόνο τον επιθετικό. Φανταστείτε να είχε ο Μήτρογλου 12 γκολ και η Μαρσέιγ να ήταν στη 12η θέση. Τι θα λέγατε;", υποστήριξε ο Αμπουμπακάρ.

Πριν μερικές εβδομάδες ο Μπαφετιμπί Γκομίς, στράικερ της Γαλατάσαράι και παλαιότερα της Μαρσέιγ, φέρεται να έχει δηλώσει: "Για να είμαι ειλικρινής, δεν αισθάνομαι κατώτερος του Μήτρογλου. Είναι αλήθεια ότι μπορούμε να θέσουμε μερικές ερωτήσεις. Αγόρασαν έναν παίκτη, ο οποίος - για εμένα - δεν είναι ανώτερος, σε κόστος πολύ πιο υψηλό σε σχέση με το δικό μου. Είναι μια μεγάλη ερώτηση".

Τα πράγματα μάλλον δεν είναι έτσι, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως ο ίδιος ο Γάλλος έχει παράπονα απ' το μέσο στο οποίο μίλησε, πως άλλαξε τα λεγόμενά του.

Ο τεχνικός διευθυντής της Μαρσέιγ, Άντονι Θουμπιθαρέτα, ξεκαθάρισε πως η Μαρσέιγ δεν σκέφτεται να παραχωρήσει τον Μήτρογλου και τόνισε: " Ήρθε την τελευταία ημέρα των μεταγραφών. Είναι καλός παίκτης, καλός σκόρερ, έχει την ικανότητα να αγωνίζεται με την πίεση που έχει μια ομάδα όπως είναι η Μαρσέιγ. Είναι κάπως στάσιμος τώρα, αλλά θα προχωρήσει. Δεν με ανησυχεί ότι δεν βάζει τώρα γκολ. Οι σκόρερ έχουν σπέσιαλ προφίλ. Ήταν για καιρό στη Μπενφίκα. Τώρα πρέπει να προσαρμοστεί σε μια νέα χώρα, σε μια νέα γλώσσα. Η προσαρμογή δεν είναι καθόλου εύκολη. Όταν ήρθα εδώ τον Νοέμβριο του 2016, κανείς δεν έλεγε ότι ο Γκομίς ήταν ο μεγαλύτερος σκόρερ. Στο τέλος της σεζόν, ήταν όλα διαφορετικά".

Marseille's Konstantinos Mitroglou, right, celebrates with Aymen Abdennour, after scoring during the League One soccer match between Marseille and Caen, at the Velodrome stadium, in Marseille, southern France, Sunday, Nov. 5, 2017. (AP Photo/Claude Paris)
Marseille's Konstantinos Mitroglou, right, celebrates with Aymen Abdennour, after scoring during the League One soccer match between Marseille and Caen, at the Velodrome stadium, in Marseille, southern France, Sunday, Nov. 5, 2017. (AP Photo/Claude Paris) AP
Marseille's Konstantinos Mitroglou gestures after scoring during the League One soccer match between Marseille and Caen, at the Velodrome stadium, in Marseille, southern France, Sunday, Nov. 5, 2017. (AP Photo/Claude Paris)
Marseille's Konstantinos Mitroglou gestures after scoring during the League One soccer match between Marseille and Caen, at the Velodrome stadium, in Marseille, southern France, Sunday, Nov. 5, 2017. (AP Photo/Claude Paris) AP PHOTO/CLAUDE PARIS

AP Photo/Claude Paris

AP Photo/Ivan Sekretarev

AP Photo/Armando Franca

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ