ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γονατίζοντας την ώρα του ύμνου: Η στάση που προκαλεί αντιδράσεις στα γήπεδα των ΗΠΑ

Γονατίζοντας την ώρα του ύμνου: Η στάση που προκαλεί αντιδράσεις στα γήπεδα των ΗΠΑ

Ολοένα και περισσότεροι αθλητές και αθλήτριες στις ΗΠΑ, ανεξαρτήτως σπορ το οποίο υπηρετούν, γονατίζουν κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της πατρίδας τους, αψηφώντας την κοινή γνώμη. Τι τους ωθεί σε αυτήν την ενέργεια και από που προέκυψε.

Είκοσι μέρες έχουν περάσει από την πρώτη φορά που η εικόνα ενός αθλητή κατά την ανάκρουση του εθνική ύμνου της πατρίδας του δεν είναι η συνηθισμένη: όρθιος, ευθυτενής και ίσως με το δεξί χέρι στο ύψος της καρδιάς.

Στις 26 Αυγούστου, πριν από την έναρξη ενός φιλικού αγώνα των Γκριν Μπέι Πάκερς, ο quarterback Κόλιν Κάπερνικ επέλεξε μία διαφορετική στάση κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ: κάθισε κάτω, γονατιστός.

Ο συνωστισμός των δημοσιογράφων που αναζητούσαν αιτιολόγηση ήταν αναπόφευκτος μετά από το τέλος του αγώνα. "Δεν πρόκειται να σταθώ όρθιος και να επιδείξω υπερηφάνεια σε μία σημαία χώρας που καταπιέζει τους μαύρους και τους έγχρωμους ανθρώπους. Για μένα, αυτό είναι μεγαλύτερο από το ποδόσφαιρο και θα ήταν εγωιστικό από μέρους μου να κοιτάξω αλλού. Υπάρχουν πτώματα στους δρόμους και κόσμος πληρώνει για να γλιτώνει με φόνους", επεσήμανε .

Γονατίζοντας την ώρα του ύμνου: Η στάση που προκαλεί αντιδράσεις στα γήπεδα των ΗΠΑ

Ο 28χρονος αθλητής, γεννημένος από μαύρη γυναίκα με τον πατέρα να τους εγκαταλείπει όταν ήταν βρέφος και εν τέλει να υιοθετείται από δύο λευκούς γονείς, ήταν σαφώς επηρεασμένος από το κίνημα "Black Lives Matter", που ξεπήδησε στην αμερικανική κοινωνία μετά από μία σειρά θανάτων μαύρων από λευκούς αστυνομικούς.

Κανείς δεν μιλούσε πλέον για την ταχύτητα του Κάπερνικ. Αντικείμενο συζήτησης ήταν η στάση του, η οποία "πυροδότησε" αρχικά μίσος και απογοήτευση στα σώματα ασφαλείας της χώρας, στο NFL και φυσικά στα social media.

Ο Κάπερνικ χαρακτηρίστηκε "ασεβής" ως προς την αμερικανική σημαία και τις αρχές, ενώ κατηγορήθηκε ακόμα και για προσηλυτισμό στο Ισλαμικό Κράτος. Η αστυνομία του Σαν Φραντσίσκο ζήτησε δημόσια απολογία του Κάπερνικ, ειδάλως θα μποϊκόταρε τους αγώνες των τοπικών 49ers. Ακόμα και η ξανθιά σεξοβόμβα Κέιτ Άπτον χρησιμοποίησε το instagram της για να κατακεραυνώσει τέτοιου είδους ενέργειες, ειδικά σε ημέρες όπως η 11η Σεπτεμβρίου.

Η κοινή γνώμη αρχικά ήταν εναντίον του Κάπερνικ, ωστόσο όσο κυλούσαν οι ημέρες, άρχισαν να ακούγονται και φωνές συμπαράστασης. Βετεράνοι του αμερικανικού στρατού έστελναν επιστολές υπέρ της ενέργειάς του, οι πωλήσεις της φανέλας του εκτοξεύθηκαν, ενώ όταν υποσχέθηκε να δωρίσει 1.000.000 δολάρια από τον μισθό του έτους σε οργανισμούς με στόχο την αρωγή στις τοπικές κοινωνίες, οι 49ers τον ακολούθησαν και ο ιδιοκτήτης Τζεντ Γιορκ έκανε ισόποση δωρεά.

Γονατίζοντας την ώρα του ύμνου: Η στάση που προκαλεί αντιδράσεις στα γήπεδα των ΗΠΑ

Η αλληλεγγύη στον Κάπερνικ γιγαντώθηκε όταν το παράδειγμά του ακολούθησαν κι άλλοι αθλητές. Τρεις παίκτριες του βόλεϊ από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια γονάτισαν κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. "Ασκεί το δικαίωμα της επιλογής να είναι όρθιος ή να κάθεται, οπότε πρέπει να του αναγνωριστεί ότι διαθέτει αυτό το δικαίωμα", εξήγησε η Κιγιόνα Μόροου.

Γονατίζοντας την ώρα του ύμνου: Η στάση που προκαλεί αντιδράσεις στα γήπεδα των ΗΠΑ

Ακολούθησε ο linebacker των Μπρόνκος, Μπράντον Μάρσαλ, ο οποίος υπήρξε συμπαίκτης με τον Κάπερνικ στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα και ο οποίος γονάτισε στον πρώτο αγώνα της σεζόν στο NFL. "Ο Καπ χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του όπως επιθυμεί, ώστε να επικοινωνήσει το μήνυμά του στις μάζες. Έχουμε ελευθερία λόγου. Αλλά όταν χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα μας, μας κατακεραυνώνουν. Μοιάζει σαν όλοι τους να θέλουν να πηγαίνουμε με τους πολλούς. Όταν πάμε αντίθετα, υπάρχει πρόβλημα. Συμπαρίσταμαι στον Καπ. Καταλαβαίνω από που προέρχεται και τον υποστηρίζω", τόνισε ο Μάρσαλ στην " Colorado Springs Gazette".

Οι Μπρόνκος στήριξαν την επιλογή του παίκτη τους και μάλιστα εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία τόνισαν ότι σέβονται την κίνησή του και ότι πρόκειται για "προσωπική επιλογή". Το αντίθετο, δηλαδή, από αυτό που συνέβη με την Μέγκαν Ράπινο, μία από τις κορυφαίες παίκτριες της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, μιας ομάδας που διεκδικεί το Παγκόσμιο Κύπελλο σε κάθε τουρνουά.

Γονατίζοντας την ώρα του ύμνου: Η στάση που προκαλεί αντιδράσεις στα γήπεδα των ΗΠΑ

Στις 4 Σεπτεμβρίου, η 31χρονη μέσος των Σιάτλ Ρέιν, γονάτισε πριν από έναν αγώνα κόντρα στους Ρεντ Σταρς στο Σικάγο, ως ένδειξη συμπαράστασης στον Κάπερνικ και στη μάχη για τις ρατσιστικές αδικίες και την καταπίεση των μειονοτήτων. Μάλιστα, δήλωσε ότι σκόπευε να συνεχίσει τη διαμαρτυρία της, ούσα και η ίδια μέλος μειονότητας, ως ομοφυλόφιλη.

Τρεις ημέρες αργότερα, ο ιδιοκτήτης των Ουάσιγκτον Σπίριτ, Μπιλ Λιντς, αποφάσισε να παίξει ο εθνικός ύμνος από τα μικρόφωνα πριν η ομάδα του και οι Σιάτλ Ρέιν που φιλοξενούσαν, βγουν στον αγωνιστικό χώρο, ώστε να "οι φίλαθλοι κα οι φίλοι να μην αντιμετωπίσουν ασέβεια που θεωρούμε ότι προκύπτει από μία τέτοια πράξη". Μάλιστα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "το να επιτρέψεις σε κάποιον να εκβιάσει αυτήν την παράδοση που σημαίνει τόσα πολλά σε εκατομμύρια Αμερικανών είναι το ίδιο ασεβές όσο το να το πράττεις ο ίδιος".

Η Ράπινο εμφανίστηκε εξοργισμένη από το συμβάν και δήλωσε στο " American Soccer Now": "Ήταν αρκετά λάθος, τέσσερις ημέρες πριν από την επέτειο μιας από τις χειρότερες τραγωδίες της χώρας, να υποστηρίζεις ότι προσπάθησα να εκβιάσω αυτήν την περίσταση".

"Ως γκέι Αμερικανή, γνωρίζω τι σημαίνει να αντικρίζεις τη σημαία και να μην σου προστατεύει όλες τις ελευθερίες σου. Ήταν κάτι μικρό που μπορούσα να κάνω και κάτι που σκοπεύω να συνεχίσω να κάνω στο μέλλον, με την ελπίδα να ξεπεταχθεί μια σπίθα χρήσιμου διαλόγου γύρω από το ζήτημα. Είναι σημαντικό λευκοί να στηρίζουν τις διαμαρτυρίες έγχρωμων ανθρώπων", πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις της στο "espnW" πρόσθεσε : "Είμαι αηδιασμένη με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε (σ.σ. ο Κάπερνικ) και για το μίσος που δέχθηκε από όλο αυτό. Είναι εξαιρετικά ρατσιστικό. 'Μείνε στη θέση σου, μαύρε'. Δεν μου κάθεται καλά. Χρειαζόμαστε περισσότερη παραγωγική συζήτηση γύρω από τις φυλετικές σχέσεις".

Γονατίζοντας την ώρα του ύμνου: Η στάση που προκαλεί αντιδράσεις στα γήπεδα των ΗΠΑ

Όπως είχε προαναγγείλει, η Ράπινο συνέχισε να αντιδρά με τον τρόπο της, το γονάτισμα κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Αυτήν τη φορά, όμως, το πήγε ένα βήμα παραπέρα. Τόπος δράσης το Κολόμπους του Οχάιο, που φιλοξενούσε την φιλική αναμέτρηση της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ με την Ταϊλάνδη.

Η Ράπινο δεν ήταν βέβαιη για το τι θα πράξει, όπως εξομολογήθηκε μία ημέρα νωρίτερα στο "ESPN", παρότι το προηγούμενο διάστημα είχε υποστηρίξει ότι θα το τολμήσει και στους αγώνες με το εθνόσημο στο στήθος. Εξάλλου, σε αγώνα των Σιάτλ Ρέιν ανήμερα της 11ης Σεπτεμβρίου, στάθηκε όρθια κατά την άνακρουση του εθνικού ύμνου, αγκαλιά με τις συμπαίκτριές της.

Στο φιλικό με το η φανέλα των ΗΠΑ, όμως, που τη βρήκε νικήτρια με 9-0, γονάτισε ξανά. Μετά από τον αγώνα, δήλωσε ότι στόχος της είναι να εξακολουθήσει να γονατίζει και να κάνει "αυτό που πιστεύω ότι είναι σωστό", έστω κι αν ήταν η μοναδική παίκτρια που το έκανε.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία των ΗΠΑ, όμως, είχε διαφορετική άποψη και εξέδωσε ανακοίνωση με την εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία της με αυτήν τη στάση. "Το να εκπροσωπείς τη χώρα σου είναι προνόμιο και τιμή για κάθε παίκτη ή προπονητή που σχετίζεται με τις εθνικές ομάδες των ΗΠΑ. Γι' αυτόν τον λόγο, ο εθνικός ύμνος έχει ξεχωριστή σημασία για το αμερικανικό ποδόσφαιρο. Μπροστά στο κοινό της χώρας ή το παγκόσμιο κοινό, η ανάκρουση του εθνικού ύμνου είναι η ευκαιρία για την εθνική αντρών και γυναικών να αναλογιστούν τις ελευθερίες και τα δικαιώματα που όλοι εκτιμούμε σε αυτήν τη χώρα. Ως μέλος του προνομίου να εκπροσωπείς την πατρίδα σου, όλοι περιμένουμε οι παίκτες και οι προπονητές μας να στέκονται όρθιοι και να τιμούν τη σημαία, την ώρα της ανάκρουσης".

Ο Κάπερνικ και η Ράπινο ισχυρίζονται δεν σκοπεύουν να σταματήσουν εάν δεν αλλάξουν οι συνθήκες και δεν αρχίσει ένας κοινωνικός διάλογος με επίλυση του προβλήματος στον ορίζοντα. Ορισμένοι αθλητές ακολουθούν το παράδειγμά τους.

Η ουσία μοιάζει να περικλείεται σε μία δήλωση της Ράπινο προ ημερών: "Νομίζω ότι ο διάλογος έχει μπερδευτεί αρκετά και έχουμε χάσει το πραγματικό νόημα της συζήτησης. Μιλάμε για Αμερικανούς που πρέπει να αντιμετωπίσουν την καταπίεση, τον ρατσισμό, τη φτώχεια και τη διασταύρωση όλων αυτών".

Διαβάστε ακόμα:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ