ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γιορτάζει ο παλαιότερος σύλλογος στον κόσμο

Γιορτάζει ο παλαιότερος σύλλογος στον κόσμο

Σαν σήμερα (24/10/1857) ιδρύθηκε ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος στον κόσμο, η Sheffield F.C και έχει ιδιαίτερη σημασία για τον βασιλιά των σπορ! Το Sport24.gr θυμίζει.

Λατρεύεται από εκατοντάδες εκατομμύρια σε ολόκληρο τον πλανήτη. Για πολλούς είναι το σημαντικότερο δευτερεύον πράγμα στον κόσμο, για άλλους κάτι παραπάνω. Το λαϊκότερο των αθλημάτων, εκείνο που σαγηνεύει τα πλήθη και δημιουργεί απίστευτα συναισθήματα, έντονα, μοναδικά.

Το ποδόσφαιρο ήταν, είναι και θα παραμείνει ο βασιλιάς των σπορ. Δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των άλλων αθλημάτων, διότι το καθένα έχει την ομορφιά του, την ιδιαιτερότητά του, τους λάτρεις του και σε κάθε περίπτωση δεν θα γινόταν να υπάρχει μόνο του. Απλά είναι εκείνο που αγαπούν οι περισσότεροι...

Επειδή όμως το ποδόσφαιρο δεν είναι κάτι... αφηρημένο και απαιτεί ομάδες για να το παίξουν, η σημερινή ημερομηνία είναι ιδιαίτερη. Σαν σήμερα, λοιπόν, 157 χρόνια πριν δημιουργήθηκε ο πρώτος σύλλογος στον κόσμο. Ήταν 24/10/1857, όταν ιδρύθηκε η Sheffield F.C από τους Ναθάνιελ Κρέσουικ και Ουίλιαμ Πρεστ.

Γιορτάζει ο παλαιότερος σύλλογος στον κόσμο

Πρόκειται για μια αγγλική ερασιτεχνική ποδοσφαιρική ομάδα και σήμερα αγωνίζεται στην Α' Κατηγορία της Northern Premier League. Οι αγώνες της με την Hallam F.C. θεωρούνται ως το παλαιότερο τοπικό ποδοσφαιρικό ντέρμπι στον κόσμο και η ομάδα δεν έχει καμιά σχέση με τις Sheffield United και Sheffield Wednesday.

Μπορεί να μην πλέον την πρωτοκαθεδρία στην πόλη, αλλά συνεχίζει να συντηρείται και να επιβιώνει χάρη στον κόσμο της και την τεράστια ιστορία της. Έστω και αν αυτή δεν αφορά τίτλους και διακρίσεις. Είναι κάτι πολύ παραπάνω...

Όλα ξεκίνησαν δυο χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 1855, όταν οι μετέπειτα ιδρυτές της, που έπαιζαν σε ομάδα κρίκετ του Sheffield, άρχισαν να οργανώνουν ανεπίσημους αγώνες ποδοσφαίρου, με κανόνες που απείχαν αρκετά από τους σημερινούς.

Το 1857 αποφάσισαν να ιδρύσουν τον σύλλογο σε συνάντηση που έγινε σε ένα... θερμοκήπιο και να δώσουν στο ποδόσφαιρο μια άλλη υπόσταση. Ο σύλλογος έχει τα παρατσούκλια "The Club" και "The Ancients", το χρώμα της φανέλας είναι κόκκινο-καφέ με μαύρο σορτσάκι.

Γιορτάζει ο παλαιότερος σύλλογος στον κόσμο

Αρχικά, οι αγώνες παίζονταν μόνο μεταξύ των μελών της ομάδας και στις 21/10/1858 οι Ναθάνιελ Κρέσουικ και Ουίλιαμ Πρεστ δημιούργησαν τους Sheffield Rules, τους κανόνες που θα ίσχυαν στους αγώνες που οργάνωναν. Δεν υπήρχε οφσάιντ, ενώ εφάρμοσαν τις εκτελέσεις φάουλ.

Τον Ιούλιο του 1885 το ποδόσφαιρο μπήκε σε πιο... επαγγελματική "τροχιά", πλέον υπήρχαν περισσότερες ομάδες και η Sheffield F.C. που χρησιμοποιούσε ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, δεν μπορούσε να παίξει σε αυτό το επίπεδο και να ανταγωνιστεί αντιπάλους με σαφώς πιο ποιοτικό ρόστερ από την ίδια.

Όσο αγωνίστηκε, υπέστη βαριές ήττες και τότε ήταν που πρότεινε στην Ομοσπονδία να υπάρξει διοργάνωση αποκλειστικά για ερασιτεχνικές ομάδες. Όπερ και εγένετο οκτώ χρόνια μετά, όταν το 1893 δημιουργήθηκε το FA Amateur Cup, το οποίο και κατέκτησε το 1904, όντας ο μοναδικός της τίτλος ως σήμερα σε εθνικό επίπεδο.

Γιορτάζει ο παλαιότερος σύλλογος στον κόσμο

Στα 150 χρόνια από την ίδρυσή της, το 2007, έδωσε φιλικό αγώνα με την Ίντερ στο "Bramal Lane" μπροστά σε περίπου 19.000 θεατές , όπου επίτιμος καλεσμένος ήταν ο Πελέ. Για την ιστορία, η Ίντερ ήταν αυτή που νίκησε με σκορ 5-2. Πάντως, η αρχική επιθυμία, ήταν ο αγώνας να γίνει κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης και ο λόγος ήταν πως επρόκειτο για τις μοναδικές ομάδες που έχουν λάβει από τη FIFA το "Order of Merit" (2004), που αποτελεί την υψηλότερη τιμή για ποδοσφαιρικό σύλλογο.

Γιορτάζει ο παλαιότερος σύλλογος στον κόσμο
Γιορτάζει ο παλαιότερος σύλλογος στον κόσμο

Ένα βίντεο για τον παλαιότερο ποδοσφαιρικό σύλλογο:

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ