ΔΙΕΘΝΗ

Έχασε εκλογές μετά από 29 χρόνια ο Χαγιάτου στην Αφρική

Έχασε εκλογές μετά από 29 χρόνια ο Χαγιάτου στην Αφρική

Ο Ίσα Χαγιάτου αποτελεί παρελθόν από την προεδρία της CAF μετά από 29 χρόνια, αφού ηττήθηκε κατά κράτος στις εκλογές από τον Αχμάντ Αχμάντ.

Ο μακροβιότερος παράγοντας του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ο Ίσα Χαγιάτου, αποτελεί παρελθόν από την κεφαλή της ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας της Αφρικής, αφού ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές μετά από 29 συναπτά χρόνια κυριαρχίας.

Ο 70χρονος Χαγιάτου ηττήθηκε στις εκλογές από τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Μαδαγασκάρης, Αχμάντ Αχμάντ, μετά από μία πολύ δυνατή εκλογική διαμάχη, με τεράστια πολιτική ανάμιξη από κυβερνήσεις της "μαύρης ηπείρου", που ήθελαν να σταθούν στο πλευρό του υπάρχοντος καθεστώτος.

Ο Καμερουνέζος παράγοντας έλαβε μόλις 20 ψήφους, παρότι στις προηγούμενες ψηφοφορίες κέρδιζε άνετα ή ακόμα και χωρίς αντίπαλο. Ο Αχμάντ, προβάλλοντας την υποψηφιότητά του ως κάτι "φρέσκο", με σαφή άνεμο "αλλαγής", κέρδισε τις υπόλοιπες 34 προτιμήσεις της δεύτερης μεγαλύτερης συνομοσπονδίας της FIFA.

"Όταν προσπαθείς να κάνεις κάτι, σημαίνει ότι μπορείς να το κάνεις. Εάν δεν μπορούσα, δεν θα έθετα υποψηφιότητα", δήλωσε μετά από την ψηφοφορία στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, ο Αχμάντ.

Ο 57χρονος Αχμάντ, ο οποίος υπήρξε ποδοσφαιριστής και προπονητής πριν αφήσει τους αγωνιστικούς χώρους, ανέλαβε την προεδρία της ΠΟ στην πατρίδα του το 2003.

 

Σε μία περίοδο που το παγκόσμιο ποδόσφαιρο αλλάζει και ο Τζιάνι Ινφαντίνο μέσω της FIFA αποφάσισε να διευρύνει το Παγκόσμιο Κύπελλο από το 2026, οι αφρικανικές χώρες ασπάστηκαν την πρόθεση του Αχμάντ για αλλαγή, ώστε να μην μείνουν κι άλλο πίσω στην κούρσα με την Ευρώπη, τη Νότια Αμερική και την Ασία.

Ο Αχμάντ είχε την στήριξη του Ινφαντίνο παρασκηνιακά, με τον Χαγιάτου, μετά από την ήττα στις εκλογές, να χάνει και τη θέση του ως μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της FIFA, το οποίο αποτελεί το ανώτερο εκτελεστικό όργανο της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Ο Χαγιάτου είχε εκλεγεί πρόεδρος της CAF για πρώτη φορά το 1988 και αποτελεί τον γηραιότερο αντιπρόεδρο της FIFA, με συνέπεια να τελεί εκτελών χρέη προέδρου, στη μετάβαση από τον Ζεπ Μπλάτερ στον Ινφαντίνο τους προηγούμενους μήνες. Παρότι του πιστώνεται η αύξηση του αριθμού των αφρικανικών χωρών που συμμετέχουν στα Μουντιάλ και η διοργάνωση του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου επί αφρικανικού εδάφους, το 2010 στη Νότια Αφρική, κατά καιρούς το όνομά του είχε εμπλακεί σε σκάνδαλα.

Οι έρευνες των ελβετικών και αμερικανικών αρχών για τα πρόσφατα σκάνδαλα διαφθοράς που οδήγησαν σε αποπομπή μεταξύ άλλων του Μπλάτερ και του (τότε προέδρου της UEFA) Μισέλ Πλατινί, δεν τον έπληξαν, ωστόσο το 2011 δέχθηκε επίπληξη από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αθλητισμού, για την αμφιλεγόμενη πληρωμή που δέχθηκε από την εταιρία "ISL", τον πρώην διεθνή μιντιακό συνεργάτη της FIFA, ο οποίος κατέρρευσε προ ετών.

Τον Φεβρουάριο, ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου παρέπεμψε τον Χαγιάτου στο Οικονομικό Δικαστήριο της χώρας, μιας και η έδρα της CAF βρίσκεται στο Κάιρο, λόγω παραβίασης των κανόνων μονοπωλίου της χώρας, όσον αφορά στην παραχώρηση των δικαιωμάτων μετάδοσης διαφόρων αφρικανικών διοργανώσεων στην εταιρία "Lagardere" από το 2017 μέχρι το 2028, δίχως τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού. Η CAF με ανακοίνωσή της αρνείται κάθε παραβίαση νομοθεσίας και υποστηρίζει ότι η παραχώρηση των δικαιωμάτων έγινε με κάθε νομιμότητα.

Photo credits: AP Photo

 
SHARE

BEST OF NETWORK

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24