ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Εθνική Ερυθραίας: Από τα προκριματικά Μουντιάλ σε πολιτικό άσυλο

Εθνική Ερυθραίας: Από τα προκριματικά Μουντιάλ σε πολιτικό άσυλο

Δέκα ποδοσφαιριστές της εθνικής Ερυθραίας αρνήθηκαν να επιστρέψουν στη χώρα τους μετά το εκτός έδρας ματς με την αντίστοιχη της Μποτσουάνα, προς αναζήτηση πολιτικού ασύλου.

Η Μποτσουάνα νίκησε με 3-1 την Ερυθραία και προκρίθηκε στην επόμενη φάση των προκριματικών του Μουντιάλ 2018 στην Αφρική, ωστόσο το αγωνιστικό μέρος της αναμέτρησης περνά σε δεύτερη μοίρα. Κι αυτό γιατί δέκα ποδοσφαιριστές της φιλοξενούμενης ομάδας αρνήθηκαν να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο για την επιστροφή στην πρωτεύουσα της χώρας της Βορειοανατολικής Αφρικής με πληθυσμό 5.220.000 κατοίκους, Ασμάρα, με σκοπό την αναζήτηση πολιτικού ασύλου στην Μποτσουάνα.

Την είδηση αποκάλυψε η μη κυβερνητική οργάνωση της Ερυθραίας, "Κίνημα για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα".

"Εξουσιοδοτήθηκα από το Κίνημα να κρατήσω τους ποδοσφαιριστές στη χώρα, μετά από αναφορές ότι υπήρχε προσπάθεια να απομακρυνθούν βιαίως από την Μποτσουάνα. Δέκα ποδοσφαιριστές από τη χώρα, αρνήθηκαν να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο της επιστροφής, την Τετάρτη το πρωί, υποστηρίζοντας ότι επιδίωκαν πολιτικό άσυλο. Οδηγήθηκαν από την αστυνομία, σε ανάκριση", παραδέχθηκε ο δικηγόρος, Ντικ Μπέιφοντ.

Σύμφωνα με το δικηγόρο του "Κινήματος για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα", οι ποδοσφαιριστές προέβησαν σ' αυτή την κίνηση για να αποφύγουν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία που ισχύει στη χώρα. Ακόμη και μετά την παρέμβαση του υπουργού εξωτερικών της χώρας, οι δέκα ποδοσφαιριστές αρνούνται να πάρουν το δρόμο της επιστροφής.

Τέταρτη φορά σε αναζήτηση ασύλου

Δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία ποδοσφαιριστές από την εθνική Ερυθραίας ζητούν άσυλο εκμεταλλευόμενοι εκτός έδρας αναμέτρηση. Το 2012 δεκαοκτώ μέλη της εθνικής ομάδας ζήτησαν άσυλο σε ματς κόντρα στην Ουγκάντα, το 2009 δώδεκα προέβησαν στην ίδια αίτηση στην Κένυα και το 2011 έξι στην Τανζανία.

Η χώρα κυβερνάται από τον Issayas Afewerki, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για τυραννία και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αρκετές φιλανθρωπικές οργανώσεις. Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική στην Ερυθραία (επίσημα έχει 18μηνη διάρκεια, αλλά ανεπίσημα μπορεί να διαρκέσει έως και πάνω από 10 χρόνια) κι όποιος κατηγορείται για προσπάθεια αποφυγής της - όπως στην περίπτωση των δέκα ποδοσφαιριστών - τιμωρείται με φυλάκιση, ακόμη και με θάνατο.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ